Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

MarkoS
maalis 4, 2012, 19.35
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 14935

Miekkaseppiä

Todennäköisesti hyvästä laadusta tunnettuja seppiä/seppäsukuja joita sitten muut kopioivat minkä ehtivät. Tavan käytäntö ollut ajan alusta asti nykypäivään.

Kirjoitusvirheistä ja laatueroista yleensä voi arvata mitkä eivät ole 'originaaleja'...
MarkoS
maalis 4, 2012, 19.22
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 14935

Miekkaseppiä

Kari Aittomäki kirjoitti: Missä oli parhaat miekkasepät ja ammattitaito?
Eiköhän ajan tunnetuin seppä ollut Wieland/Wayland/Völundr :smt003 mutta tosiaan Reininlaaksosta taisi tulla paljon hyvälaatuista tavaraa.
Oliko kyse salatieteestä eli suojellusta tietotaidosta vaiko vaan ankarasta työstä?
Sekä että. Silloinhan ei ollut vastaavaa tietoa esimerkiksi karkaisun syistä ja seurauksista kuin nykyään, jokainen selitti sen omilla tavoillaan; taikauskoa ja ritualistisia toimintatapoja, tyyliin viimeksi kun homma toimi, kävin p4skalla keskipäivän aikaan, teenpä siis jatkossa niin aina. Näinhän japanialaiset tekee nykyäänkin, sanovat perinteeksi brushteeth ja tuo systeemi on sitten ollut varjeltua tietoa.
Ja miten tuo liippaus tehtiin tuolloin, merkityksessä teroituskin?
Tarvittiinko kiinteä työpiste vai saattoiko sotajoukolla olla mukana taitava metalliduunari teriä hiomassa?Mitä työkaluja he käyttivät?
Viilat ja tahko oli käytössä, hiomakiviä, hiekkaa liimattuna puuhun ja nahka-alustoihin jne. Nuo kulkevat mukanakin pienellä vaivalla. Enpä usko että teriä olisi tehty kentällä, eiköhän ole sepän/liipparin duuni rajoittunut huoltoon.
MarkoS
maalis 3, 2012, 09.29
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 14935

Miekkaseppiä

Suomessa ammattikiltoja oli vasta reilusti uuden ajan puolella. Käsityöläiset ovat toimineet lähinnä perhekunta-pohjalta.
Vaikea on tosiaan sanoa varsinkaan viikinkiaikaisista miekoista varmaksi sanoa missä ne on tehty, ja onko Suomen alueella silloin mitätehty.
En tiedä onko viikinkiaikana ollut erikseen liippari eri kiillottaja kuten keskiajalla (joka teki myös huotran (ja ehkäpä jopa vyöosat vaikka muuten olisi pelttarin duunia)) vai tekikö seppä kaiken ite niinkuin monet nykyään...

... tuo 'viikinkiaika' on kovin hankala määritysmielessä. Eri meininki eri paikoissa ja pitkähkö ajanjakso.