Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 1 tuloksen

sokutoja
heinä 22, 2007, 18.50
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: teippaus/tuet
Vastaukset: 17
Luettu: 14860

Kitten kirjoitti: Elastinen side soveltuu erityisesti ensihoitosidokseen akuutissa vaiheessa. Tuoretta vammaa ei saa teipata venymättömällä teipillä. Elastista teippiä käytetään lähinnä lihaksen yli menevään teippaukseen, joustamaton soveltuu nivelille. En ole terveydenhoidon asiantuntija, mutta puolitoista viikkoa vamman jälkeen voinet hyvin käyttää esim. puolentoista tuuman levyistä venymätöntä urheiluteippiä tilapäiseksi tueksi.

Hyvään teippaukseen tarvitset ohjeet. Muista puhdistaa ja ajella nilkka ensin. Pitävyys on huomattavasti parempi, jos teippaat suoraan ihoon. Älä kiristä liikaa, mutta tarkista että kireys on sama teipin leveydeltä. Vältä ryppyjä ja kiristäviä reunoja, peitä aiempi teippikerros puolella teipin leveydellä. Löysää tai poista teippaus, jos kipu pahenee, väri muuttuu varpaissa tai jos esiintyy tunnottomuutta. Poista teippi mahdollisimman pian, sillä iho ei hengitä sen alla.

Olen itse teipannut "Teippaa Taiten" (Nuoramo-Pehkonen-Turpeinen) -vihkosen ohjeiden mukaan, siinä tuo nilkan teippaus on esitetty kutakuinkin samoin. Teippiä menee paljon, jos homman joutuu harjoittelemaan ja tekee sen kunnolla. Kymmenen metrin rullalla teippaa arviolta muutamia kertoja, riippuen taidosta ja tarpeesta. Ohjeen kuvasta saat jonkin käsityksen.
Olen ammattini puolesta teippaillut ja kipsaillut kohta 2 vuosikymmentä. Teippaustaito on katoavaa kansanperinnettä. Kyllä tuoreita vammoja teipataan joustamattomalla urheiluteipillä esim klassinen nilkan teippaus. Vähemmällä kokemuksella ja tiedolla kannattaa pidättäytyä joustavassa liimasiteessä. Pitkää teippihoitoa en voi suositella, iho kärsii. Jos on tarvetta 2 viikkoa pitempään tukeen esim nilkassa, kannattaa harkita jotain nilkkatukea.