Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

DeusVult
maalis 6, 2012, 00.18
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15011

Miekkaseppiä

Kari Aittomäki kirjoitti: Öh... olen siinä uskossa että anglosaksi-kronikka on jotain muinaisenglantia?
Vois kai sitä ääneen lukien fiilistellä mutta ei siitä hullua hurskaammaksi tule ainakaan mun älyllä.

Tosiaan, laittakaapa ystävällisesti kirjoja tai sivuja joista tietoa vois lisää haria.
Ei kenenkään muunkaan älyllä, tuo varhaiskeskiaikainen englanti täyttä hepreaa nykyihmiselle. Onneksi tuosta on kyllä varmasti nykykielisiä käännöksiä. :)

Tässä yksi tällainen kiva pikkupokkari joka mullakin tossa hyllyssä lojuu... ei tosin miekkasepistä sinänsä, mutta saattais olla sua kiinnostava aihepiiri noin muuten:

" onclick="window.open(this.href);return false;

Bonuksena siinä on samat värssyt sekä nykyenglannilla että sillä muinaiskielellä.
DeusVult
maalis 4, 2012, 10.29
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15011

Miekkaseppiä

Kari Aittomäki kirjoitti: No eikös viikiniaika ole niinku 850-1050?
"Virallinen" viikinkiaika katsotaan alkaneen vuonna 793, kun pohjanmiehet ryöstivät ja polttivat luostarin Lindisfarnen saarella, pohjois-Englannin rannikolla, joskin jo muistaakseni* vuonna 785 oli joku pohjanmiesten venekunta osoittanut vihamielisyyttä tappamalla Englannin kuninkaan sanansaattajat, kun nämä olivat käskeneet kyseisiä viikinkiukkoja ilmoittautumaan kuninkaalle.

Jälleen "virallinen" viikinkiaika loppui vuonna 1066 kun Norjan kuningas Harald "Hardråde" tavoitteli Englannin kruunua ja teki maihinnousun Yorkin lähistölle. Englannin kuninkaan, Harold Godwinssonin armeija yllätti Haraldin joukot Stamford Bridgessä, peninkulkaman verran Yorkista itään. Norjalaisten armeija lyötiin 6-0, ja tämä jäi viimeiseksi viikinkien invaasioksi Euroopassa. Tanskalaiset yrittivät vielä jotain muutamia vuosia myöhemmin, mutta heidän suunnitelmansa kuivui kasaan ennen kuin se ehti toteutua.

Suomessa ja muissa periferioissa viikinkiajan katsotaan jatkuneen pidempään, ainakin vielä 1100-luvun, koska sen ei voida katsota loppuneen mihinkään tiettyyn tapahtumaan.. (paitsi esim. Suomessa viimeistään ruotsalaisten toiseen ristiretkeen)

(*en muista tarkkaan, siitä on niin kauan :p voin tarkista jostain)
Onko muuten väärin katella ristiretkiä viikinkiretkien loogisena jatkumona?
Alioppilas, Deusvult?
Koska en kyllä usko että koko hässäkkä laitettiin pystyyn vaan jonku uskonnon takia.
En oikein tiedä mitä tarkoitat loogisella jatkumolla, itse en äkkiseltään näe näillä oikein mitään yhteyttä... mutta tokihan siinä muitakin vaikuttimia oli kuin uskonto, mutta uskontohan on aina ollut keppihevosista parhain ja kyllä se syntien automaattinen anteeksiantamus + aarteet pyhällä maalla olivat kova motivaattori niin tavalliselle sotilaalle kuin sotilasjohtajallekin. Yhtenä isona syynä koko sirkukselle on pidetty paavi Urbanus II:n halua rajoittaa eurooppalaisten kristittyjen sotimista keskenään keksimällä näille joku ulkoinen uhka jota vastaan liittoutua.

Eli sitte, jos otetaan haarukaksi tuo 900-luvun loppu, mistä tuli paras rautamalmi, oliko ne Svean kentät jo löytyny?
Missä oli parhaat miekkasepät ja ammattitaito?
Ormissahan Sinikieli ja Punanokka ovat Toledossa taottuja, mistä "sekä parhaat sekä hopea- että terässepät asuvat".
Ymmärtääkseni viikinkiajan asetuotannon fokus oli saksanmaalla, josta tuotiin paljon ainakin miekanteriä, keihäänkärkiä, kirveenteriä jne. skandinaviaan. Myös ranskassa oli Kaarle Suuren jäljiltä varmasti paljon laadukasta tuotantoa, mutta muistelisin että Toledosta tuli kuuluisa valmistuskeskus vasta myöhemmin?
Oliko kyse salatieteestä eli suojellusta tietotaidosta vaiko vaan ankarasta työstä?
mutupohjalta lähtee, mutta siis käsitöissähän harjoitus tekee mestarin, eli lopputulos on aina yhdistelmä kovaa työtä ja lahjakkuutta. Tuskin niitä juttuja mitenkään kovin ankarasti salailtiin, kun ei sillä pelkällä teoriatiedossa vielä kuuhun mennä, mutta toisaalta ei niistä nyt varmaan ihan suorastaan kylällä huudeltukaan - niinkuin ei huudella liikesalaisuuksia nykyäänkään.
Tarvittiinko kiinteä työpiste vai saattoiko sotajoukolla olla mukana taitava metalliduunari teriä hiomassa?
Isoja armeijoita seurasi usein iso lössi kaikenlaisia tukijoukkoja, kuten seppiä, vaattureita, leipureita jne. Epäilemättä työn jälki ei kentällä ollut ihan samaa tasoa kuin kiinteässä työpisteessä, mutta kyllä näitä oli.
DeusVult
helmi 7, 2012, 22.23
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15011

Kaunein/hienoin ase

Aihki kirjoitti:
DeusVult kirjoitti: Tosin kumpikin on tehty hiomalla, ei takomalla: siitä tuo halpa hinta.
Hiiliteräksissä tuolla on jotain merkitystä, monissa työkaluteräksissä ei juurikaan.
Metallurgia ei ole alaani, mutta jonkun sortin hiiliterästähän nuo kaikki replikamiekat (jotain koriste-fantasiamiekkoja lukuunottamatta) ovat?
DeusVult
helmi 7, 2012, 22.11
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15011

Kaunein/hienoin ase

Jussi Ekholm kirjoitti: Sitten Pavel Moc: swords.cz (katsoin juuri hintalistan alkaen hintoja, enkä ollut uskoa silmiäni...)
Itse asiassa hommasin syksyllä kaksi pitkämiekkaa Pavel Mocilta, toinen terävä ja toinen tylppä treenikäyttöön. Terävä on tuntumaltaan loistava, oikeastaan ihan yks yhteen käpälöimieni alkuperäisten kanssa. Sääli vain että se ei ole kovin terävä, vaikka nimenomaan pyysin vetämään sen mahdollisimman teräväksi. Teroittaisin itse, mutta en osaa. Se tylppä sitten taas on yllättävän painava, vaikka siinä on pyynnöstäni muutaman tuuman lyhyempi terä. On se silti jotain Hanwei-miekkaa huomattavasti parempi. Tosin kumpikin on tehty hiomalla, ei takomalla: siitä tuo halpa hinta. Tästä on kyllä mainintakin muistaakseni siellä nettisivuilla. Varmaan kyllä mieheltä saisi myös taottuja jos välttämättä haluaisi...
DeusVult
helmi 7, 2012, 15.26
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15011

Kaunein/hienoin ase

Mode-edit: Nämä lähti täältä.
Risto R kirjoitti: Tosin itäblokissa on vielä tekijöitä, joilta saa teräviä oikeasti taottuna vieläpä halvempaan hintaan kuin nuo Albionin teolliset miekat.
Onko näillä jotain yhteystietoja tai peräti nettisivuja? Puhuvatko englantia? :smt003