Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

Jussi Ekholm
maalis 6, 2012, 14.30
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15095

Miekkaseppiä

Juu tuo Peircen kirja se juuri on. Englanniksi kun tuntuu olevan todella vaikeaa löytää hyvää kirjaa viikinkimiekoista. Ruotsi ja norja kun eivät minulta oikein taivu tarpeeksi hyvin, että oikein kannattaisi miekkakirjaa niillä kielillä ostaa. Melkein jo kallistuisin saksan puolelle, mutta sekään ei vielä ihan tarpeeksi hyvin suju...

Tässä linkki pikku ripaukseen tietoa tuosta kirjasta, joskus google on ystävä ja joskus vihollinen...
http://books.google.fi/books?id=4hVxR3B ... &q&f=false" onclick="window.open(this.href);return false;

Kirjassa on pohdintaa nimistä, ULFBERHT tuntuisi olevan frankki-sepän nimi ja sijoittuvan Keski-Reinille, mutta kuten edellä mainittu aikaväli on aivan liian suuri yhden sepän miekoiksi 850-1100-luvun alku. Kirjassa esitetään Ulfberht perustajana, jonka vanavedessä muut jatkavat. Samassa on esitetty toinen tuotantokeskus, muinainen Noricum, josta mm. roomalaiset ja heidän vihollisensa Länsi-Euroopassa saivat teränsä. Tämä on sijoitettu nykyään Passaun kaupunkiin. INGELRI ilmaantui mukaan haastajaksi ilmeisesti tuolla 900-luvulla.
Jussi Ekholm
maalis 6, 2012, 00.54
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15095

Miekkaseppiä

Itsellä on tilauksessa Swords of the Viking Age, joka on ilmeisesti aikalailla kattava teos viikinkiajan miekoista. Uskaltaisin sitä ihan sivuakaan kääntämättä kyllä suositella.

Sitten heitän tähän yhden kohdan, minkä Anthony North tuo esiin kirjassa Swords & Hilt Weapons. Se liittyy pattern-weldingiin (miten se sitten suomeksi kääntyykään). Eli merovingien ja viikinkien miekoissa kun oli tyypilliset tekniikat, taitto ja kuviotapaa on vähän käsitelty tuossa. Pääkohta mikä minulla jäi mieleen oli hänen pohdintansa tekotavan "katoamisesta" 900-luvulla. Hän kun tuo esiin Reininmaalla sijaitsevan mahdollisen tuotantokeskuksen, joka saattoi tuhoutua ja siellä työskennelleet sepät kulkeutua eri teille. Tämän seurauksena pattern-welding alkoi tekotapana kadota.

Minulla ei pahemmin tietoa näistä miekoista ole, ja siksi tuli tuo kirja tilattua. Viikinkimiekat ovat aina viehättäneet.

Anglosaksien miekka alkoi kai muuntua omakseen spathasta Pohjois-Euroopassa n. 100-200. Tanskassa on mm. Kragehul Mosen miekka c.400, minulla on tässä kirjassa kuva siitä, erittäin hyvin säilynyt. Viikinkimiekka kai sitten teki tulojaan tuolla 600-700 lukujen taitteessa.
Jussi Ekholm
helmi 24, 2012, 14.02
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15095

Miekkaseppiä

Nythän pukkaa Rob Milleriä minun silmille joka suunnasta, eilen leafblade ja tänään tämä. Mikäs tässä on upeita miekkoja katsellessa.

Hieno miekka tuo Suontaka, vaikken ole alkuperäisestä kuin kuvia nähnyt. Täytyy joskus napata itseä niskasta kiinni ja vääntäytyä kansallismuseoon.

Hyvä on Rob Millerin toteutus jälleen kerran.
Jussi Ekholm
helmi 7, 2012, 22.50
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15095

Kaunein/hienoin ase

15260 terästä luki nuo Mocin miekat olevan, ja lukihan siellä kohta että nuo "standard" tason miekat tehdään hiomalla, ja tilauksesta saa takomalla tehtyjä.

Eipä ole taas pitkään aikaan tullut euro-miekkoja katseltua, ja tässähän alkaa melkein kieli lipomaan kun taas näihin tauon jälkeen paneutuu vähän. Onneksi ei ole rahaa laittaa tälläisiin, mutta ehkäpä joskus...

Tuli vähän tekstiä luettua noista Mocin terävistä, ja ilmeisesti vähän samantyylisiä kokemuksia oli muillakin niistä, eli eivät ihan kohdillaan.

Onkohan kellään mahdollisesti tietoa Szymon Chlebowskista? Katselin noita hänen miekkojaan ja kun hinnat taas niin uskomattomilta tuntuivat, kun miekat välillä 150-250€ ja huotra n. 70€. Puola kun ei itseltä taivu kun sanan tai kaksi, mutta ilmeisesti mies osaa ihan englantia, vaikka sivut vain puolaksi.
Jussi Ekholm
helmi 7, 2012, 21.42
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miekkaseppiä
Vastaukset: 40
Luettu: 15095

Kaunein/hienoin ase

Kyllähän oikeita seppiä löytyy Euroopasta paljonkin. Jopa meillä Suomessa on useita hyviä seppiä. Ruotsissa minulla on pari tiedossa, määrä kasvaa Manner-Eurooppaan mennessä huimasti, jenkeissä ja aasiassa on todella paljon seppiä. Pahoittelen etten nyt tähän hätään löydä omia seppälistojani mistään (olen pakannut lähes kaikki tavarani jo muuttoa varten).

Tässä nyt pari sekunnissa mieleen tulevaa Manner-Euroopasta.

Tässä seppä, jota voin suositella todella isolla peukulla kun on tullut hänen luonaan käytyä. Saksalainen Steffan Roth, http://www.seelenschmie.de/" onclick="window.open(this.href);return false; Laatu on aivan hämmästyttävää, ja englanti taipui todella hyvin, vaikka mies itse sitä vähätteli. Herran japanilaiset miekat olivat minua enemmän kiinnostavia, mutta kyllä siellä käydessä tuli pideltyä muutamaa aivan upeaa länsimaista miekkaakin.

Sitten pienemmällä budjetilla on tsekkiläinen Lutel, yleisesti näillä on noita vakiokaavan mukaan tuotettuja miekkoja, mutta muistaakseni täältä ovat joskus jotkut tilanneet hyvinkin kohtuuhintaisia kustomeita.

Mitä tuohon Bartaan tulee, omasta mielestäni hänen miekkansa ovat jopa edullisia laatuun nähden. Minun ei tarvitsisi kahta sekuntia miettiä laittaako sitä 1500-2000€ Bartan miekkaan vai 800-1500€ Albioniin. (jos tälläisiä rahoja olisi euromiekkoihin laittaa...)

Riston mainitsema Cervenka: sword.cz

Sitten Pavel Moc: swords.cz (katsoin juuri hintalistan alkaen hintoja, enkä ollut uskoa silmiäni...)

Niinkuin Risto edellä huomautti niin on hyvä idea laittaa sähköpostia englanniksi ja katsoa mitä tulee takaisin. Saksan lähellä sijaitseviin maihin kannattaa laittaa englanniksi ja saksaksi mikäli mahdollista. Mikäli bongaat sepän englanninkielisellä foorumilla, on hyvä todennäköisyys, että englanti sujuu ihan kohtuullisesti.

Minä en tuota tuotantomiekka videota niin pahana pitänyt, hyvä miekka tuli, ja parempaa laatua sekä huolenpitoa tuossa tuntui olevan kuin 90%:ssa tuotantomiekoissa. Tietenkin mutkia oiotaan mahdollisimman paljon kun samaan muottiin tehdään useita miekkoja. Onhan tuo nyt sentään aikalailla kärkipäätä länsimaistyyppisissä tuotantomiekoissa, näytettäisiinpä kuinka 50-100€ miekkoja tehdään niin siinä ei paljon naurattaisi...