Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 1 tuloksen

Jusimir
huhti 25, 2012, 21.18
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kinesioteippaus
Vastaukset: 68
Luettu: 44892

Kinesioteippaus

Elina kirjoitti: Kinesioteippauksessa on tietyt periaatteet, ja sitä voi käyttää hyvin moneen tarkoitukseen (esim. asennon korjaaminen, kivun lievittäminen) - tavoite sitten ei niin kovin yllättävästi sanelee sen, kuinka teipataan, mutta kinesioteipin etuhan tavalliseen teippiin on se, että se ei sinällään tue liikaa eikä estä liikettä. Voisi kai puhua ns. fasilitoivasta tuesta, eli tuki on sen verran kevyt, että se auttaa oikeassa liikeaktivaatiossa ja/tai aktivoi lihaksia sen sijaan että passivoisi niitä. Siksikin kannattaa huomioida, että jos kyse on esimerkiksi vammakohdan tukemisesta, niin tarvitaanko järeämpää tukea kuin kinesioteippiä.
Elina summailikin jo perusteita hyvin. Itte olen käyttänyt kinesioteippausta asiakkaiden kanssa paljonkin. Joskus teippaus auttaa, joskus ei. Mistään ihmeentekijästä ei siis ole kyse, vaikka jotkut tahot niin julistavatkin :) Toisaalta kun teippaaminen kestää vain jokusen minuutin eikä vasta-aiheita ole juurikaan, ei teippaamalla mitään häviäkään.

Kinesioteippauksen perusidea on toiminnan normalisoiminen: voidaan aktivoida heikkoa ja inaktiivista lihasta, rentouttaa kireää ja yliaktiivista lihasta, korjata asentoa, lievittää kipua jne. Eli, kuten Elina jo sanoikin, kyse on toiminnallisemmasta hoidosta kuin perinteisellä tukiteipillä. Tämän takia se on hyvä apukeino liikehäiriöiden korjaamisessa. Hmm... "korjaaminen" kuulostaa niin passiiviselta, että sanotaan vaikka "pois oppimisessa" :D Aktiivinen kuntoutus for the win :)

Kun perusperiaatteet ja tekniikat ovat hallussa, teippausta voi soveltaa ongelman ja tavoitteen mukaan. Tämän lisäksi on olemassa valmiita teippausmalleja yleisimpien ongelmien hoitoon, joita on tässäkin ketjussa mainittu (esim. hyppääjän polvi, plantaarifaskiitti jne). Näitä on ihan paksuiksi opuksiksi asti.

Fysioterapeutin näkökulmasta kinesioteippaus on hyvä työkalu muiden joukossa. Terapiassa en missään nimessä käyttäisi sitä ensisijaisen hoitona (mikä ei valitettavasti taida olla ihan tavatonta...) vaan muiden interventioiden tukena. Kuntoilijan ja urheilijan näkökulmasta se on näppärä kotikonsti pienimpien vaivojen helpottamiseen :) Tosin kinesioteipin käyttö on melko paljon konstikkaampaa kuin perinteisen tukiteipin, joten asiantuntijan ohjeistus on paikallaan jos teippauksesta aikoo saada hyötyä irti.