Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 7 tulosta

Rojola
loka 12, 2012, 20.33
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus
Vastaukset: 256
Luettu: 49553

Muay Thai ja itsepuolustus

STR kirjoitti: Ip-lajit ja "modernit" ip-lajit ovat kaikki erilaisia. Itseäni aina risoo kun puhutaan moderneista ip-lajeista ja todetaan siellä tehtävän näin ja noin, yleensä esimerkkinä on Maga. Mutta kun se on vaan yksi siellä muiden joukossa ja edustaa Israelilaisten näkemystä asiasta. Sanat "toimiva" ja "realistinen" voi jokainen sovittaa minkä tahansa lajin mainoksiin kunhan vaan osaa kirjoittaa. Kun lajissa-X peruskurssista menee leijonanosa ajasta erilaisiin vapautumisiin kuristuksista sieltä sun täältä, niin lajissa-Z sama aika käytetäänkin ihan eri asiaan. Minusta LK jo mainitsikin, että monella on aika väärä kuva siitä, miten ip-lajeissa asioita opetetaan.
OT jatkukoon...

Toisaalta on myös hauska huomata, että mikäli jokin laji yrittää erottautua joukosta, niin aika monet ovat huutamassa kilpaa että "ihan samaa meilläkin tehdään, ei ole mitään eroa!!" :smt003

Same same but different.
Rojola
loka 11, 2012, 21.05
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus
Vastaukset: 256
Luettu: 49553

Muay Thai ja itsepuolustus

Komppaan Mikaa tuhannen mawashigerin voimalla.
Rojola
loka 11, 2012, 12.28
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus
Vastaukset: 256
Luettu: 49553

Muay Thai ja itsepuolustus

En usko, että kukaan kieltää etteikö monipuolisesta harjoittelusta olisi hyötyä.

Mutta ajatus siitä, että kyetäkseen puolustamaan itseään henkilön tulisi alkaa harjoittelemaan thainyrkkeilyä itsepuolusharjoittelun ohella on absurdi. Mikäli näin on, on henkilön valitseman itsepuoluslajin harjoittelussa ja sisällössä jotain pahasti vialla.
Rojola
loka 11, 2012, 11.32
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus
Vastaukset: 256
Luettu: 49553

Muay Thai ja itsepuolustus

obmijoy kirjoitti: kuten krav maga ketjussa Mjölnir kiteytti ei ip treenaminen oiken ala pelittään kovinkaan helposti jos pohjille ei treenaa 3kk-6kk jotain matsilajia jossa oppii liikumaan ja hahmottaan etäisyyksiä.
En osta.

Ensinnäkin, maailmalla lienee miljoonia ihmisiä, jotka ovat kyenneet puolustamaan itseään ja lähimmäisiään ilman minkäänlaista väkivaltaharjoittelua. Toisekseen, mikä estää itsepuolustuslajissa mainitsemiesi ominaisuuksien (liikkuminen ja etäisyyksien hahmottaminen) harjoittelun itse lajin kontekstissa (=hätävarjelun konteksti)?
Rojola
heinä 12, 2012, 23.48
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus
Vastaukset: 256
Luettu: 49553

Muay Thai ja itsepuolustus

saarikko kirjoitti: Tuosta taistelun luonteesta. Se EI ole säätelemätöntä!
Ei olekaan täysin, mutta vähemmän kuin itsepuolustuksen juridiset seikat, vähemmän kuin sosiaalisen paineen alla tapahtuva tappeleminen, vähemmän kuin vartijan voimankäyttö ja ehdottomasti vähemmän kuin urheilukamppailu. Taistelu on tässä esimerkkinä kaikkein raadollisimmasta kuviosta, jossa on tilanne on symmetrinen eikä kummankaan osapuolen tarvitse välittää esimerkiksi juridisista tai sosiaalisista seuraamuksista. Toki erinäiset sopimukset sanovat sitä ja tätä sallituista aseista ja asejärjestelmistä, mutta on eriasia noudatetaanko niitä miten ja missä mittakaavassa.

Tuo malli on nyt vaan... Malli, sen pystyy tarvittaessa hajoittamaan palasiksi poikkeuksien poikkeuksilla, mutta mallin tavoitteena onkin yksinkertaistaa ja luoda struktuuria erilaisille ilmiöille, jotta niitä olisi helpompi tarkastella ja verrata.
Rojola
heinä 12, 2012, 13.08
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus
Vastaukset: 256
Luettu: 49553

Muay Thai ja itsepuolustus

Linja toki elää sen mukaan, mistä vinkkelistä asiaa katsoo. Itsehän kirjoitin säännöstelyn näkökulmasta, mutta tuo symmetria voisi olla myös toinen näkökulma, joka luonnollisesti muuttaa kuviota.

Tuo kaksintaistelu on hyvä lisä historiallisessa mielessä. Kaipa sellaisia nykyäänkin jossain päin maailmaa vielä käydään, ainakin jollain tasolla.
Rojola
heinä 11, 2012, 23.02
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus
Vastaukset: 256
Luettu: 49553

Muay Thai ja itsepuolustus

Tässä hajatelmia nimimerkki JayJay28 pohdittavaksi.

Itsepuolustuksen ja kamppailu-urheilun välisestä suhteesta on riittänyt keskusteltavaa jo pitkään. Keskustelukulttuuri aiheen tiimoilta on mennyt eteenpäin, eikä enää tunnuta vetävän yhtä hanakasti yhtäläisyysviivoja urheilun ja itsepuolustuksen välillä, ja hyvä niin. Seuraava vaihe lieneekin tappelemisen ja itsepuolustuksen välisen eron selkeyttäminen, sillä oma tuntemukseni on, että nämä kaksi asiaa sekoitetaan tämän tästä.

Väkivaltatilanteet eivät koskaan toteudu vain fyysisessä ulottuvuudessa, vaan niihin liittyy kontekstista riippuen aina enemmän tai vähemmän psykologisia ja emotionaalisia tekijöitä, kuten jo aiemmin mainittu jäätyminen, jonka taustalla em. tekijät ovat. Tilanteen konteksti, sekä psyko-emotionaaliset tekijät ovat juuri ne, jotka erottavat itsepuolustuksen kamppailu-urheilusta.

Olen myös sitä mieltä, että mikäli haluaa harjoitella tehokasta itsepuolustusta, niin tulisi keskittyä paljon tuohon ei-fyysiseen puoleen, sillä se avaa myös parempia mahdollisuuksia niiden omien fyysisten aseiden käyttöön mikäli tilanne niin vaatii. Mutta ennenkaikkea tämän toisen puolen harjoittelu edistää uhkatilanteiden selvittämistä ilman fyysistä väliintuloa. Tämähän on juurikin sitä parasta itsepuolustusta!

Kamppailulajien harjoittelu on toki pääsääntöisesti fyysistä ja jopa foorumin nimi viittaa tähän nimenomaiseen fyysiseen tekemiseen, joten ei ole yllättävää, että tätä puolta painotetaan niin keskusteluissa kuin eri lajien harjoituksissakin.

Mielestäni voimme erottaa ainakin viisi erilaista kehystä, jossa ihminen kamppailee tavalla tai toisella toistaan/toisiaan vastaan. Näissä jokaisessa on oma kontekstinsa liittyen fyysiseen, psykologiseen ja emotionaaliseen, sekä myös sosiaaliseen toimintaan. Kehykset ovat tässä:

Taistelu - Itsepuolustus - Tappeleminen - Voimankäyttö - Kamppailu-urheilu

Taistelussa, esimerkiksi sodassa, ei ole juurikaan rajoitteita millä tavalla yksittäinen taistelija saattaa tehtävänsä, eli tässä tapauksessa vihollisen tuhoamisen päätökseensä. Tästä aiheesta Mjölnir on kirjoittanut varsin hyvin Potkun kirjastoon, suosittelen lukemaan. Taistelu on hyvin pitkälti asosiaalista väkivaltaa; tapa tai tule tapetuksi. Toki tehtävänä voi olla vankien ottaminen, mutta pointti lienee selvä.

Itsepuolustuksessa tilanne on huomattavasti monimutkaisempi jo pelkästään lainsäädännönkin suhteen. Tilanne on ennen kaikkea roolitukseltaan asymmetrinen, eli toinen koittaa hyökätä ja alistaa, ja toinen koittaa puolustautua ja selviytyä. Tilanne saattaa tulla täytenä yllätyksenä, johon ei olla voitu valmistautua etukäteen. Vastustajia saattaa olla useita, aseilla tai ilman. Kyseessä voi olla piripäinen narkkari tai häissä liikaa häppää nauttinut setämies. Tapahtumapaikka voi olla auto, Otto-piste, oma koti, miesten vessa tai vaikkapa koulun piha. Erilaisten skenaarioiden kirjo on valtaisa ja vaikka kuinka harjoittelisimme, niin saatamme törmätä tilanteeseen jota emme voineet edes kuvitella tapahtuvan. Itse tapasin viime vuonna miehen, joka oli joutunut puolustautumaan karannutta jaguaaria vastaan. Naama oli juuri sen näköinen, kuin voisi kuvitella jaguaarin pureman jäljiltä sen olevan. Omasta mielestäni varsinaiset fyysiset tekniikat eivät näyttele tärkeintä roolia itsepuolustuksessa, vaan tärkeämpiä asioita ovat havainnointikyky, päättäväisyys, kyky sopeutua yllättävään tilanteeseen ja nähdä ratkaisumahdollisuuksia, häikäilemättömyys jne. tilanteesta riippuen... Puhumattakaan kyvystä estää tilanteiden syntyä tehokkaalla kommunikoinnilla (okei, ehkä jaguaaritapauksessa tähän ei ollut tällä kertaa mahdollisuuksia).

Tappeleminen on oma sosiaalinen eläimensä. Tappeleminenhan on usein juurikin sosiaalista väkivaltaa, jossa kaksi egoa selvittää ruokailujärjestyksensä ravintoketjussa. Kyseessä on jonkinlainen epäpyhä hybridi, joka sisältää elementtejä muista kehyksistä. Omaleimaista tappelussa on, että kumpikin osapuoli haluaa (tai kuvittelee olevansa pakotettu) olla toiminnassa mukana, eikä poistua paikalta. Lisäksi toisin kuin kamppailu-urheilussa, tilanne saattaa kehittyä yllättäviin suuntiin. Tappelu saattaa ajautua esimerkiksi itsepuolustukseksi (”ensin vähän nekkailtiin, mutta sitten se ottikin veitsen esille kun tirvasin pari kertaa”) tai siinä saattaa olla kamppailu-urheilumaisia elementtejä, esim. kirjoittamattomia sääntöjä joita kumpikin kunnioittaa sosiaalisen paineen alla, kun otetaan rehdisti selvää kuka on kuka. Omasta mielestäni tyypilliset nakkikioskifantasiat eivät ole varsinaisesti itsepuolustustilanteita vaan nimenomaista tappelua ravintoketjussa. Tappeluun tarvitaan aina vähintään kaksi, enkä ole toistaiseksi kuullut, että joku olisi kuollut snägärijonossa nälkään ja täten oikeuttaen ”itsepuolustuksen” kun joku idiootti etuilee jonossa ja/tai soittaa poskeaan. TosiMiehillä saattaa olla liikaa kynnystä antaa asian vain olla, tai yksinkertaisesi olla ostamatta niitä nakkiperunoita sillä kertaa. Siitä voidaan toki käydä erillistä keskustelua, että kuinka paljon on valmis luopumaan omista oikeuksistaan pahempien harmien välttämiseksi.

Voimankäyttö on taasen oma alueensa, josta on myöskin keskusteltu potkussa useammassakin ketjussa. Voimankäytön konteksti eroaa huomattavasti itsepuolustuksesta esimerkiksi roolien, tehtävän, välineistön ja voimasuhteiden muodossa. Toki voimankäyttötehtävissä voidaan joutua turvautumaan itsepuolustukseen, josta pyritään takaisin voimankäyttöön. Itsepuolustuksessa pyritään välttämään ongelmia, voimankäytössä taasen pyritään etsimään ja estämään niiden synty.

Lopuksi on vielä kamppailu-urheilu, joka on hyvin tarkasti määriteltyä kamppailua hyvin tarkassa kontekstissa, joka on kummallekin osapuolelle tiedossa. Kamppailu-urheilijat mätkivät toisiaan omalla suostumuksella, tietäen ajan ja paikan, jolloin tilanteeseen voidaan valmistautua jne. Itsepuolustukseen verrattuna tilanne on symmetrinen, eikä erillisiä hyökkääjä/puolustautuja rooleja ole kummankin yrittäessä kampittaa toisensa sallituin tekniikoin. Toki kamppailu-urheilussakin saatetaan eksyä itsepuolustuksen puolelle toisen rikkoessä kaikki säännöt ja normit, jolloin tuomari joutunee taasen voimankäytön kehykseen avustajiensa kanssa.

Fyysisten tekniikoiden puolesta nämä kehykset eivät erotu toisistaan läheskään samassa suhteessa kuin psykologisten, emotionaalisten ja sosiaalisten tekijöiden osalta. Nöiden kehysten suurimmat erot ovat tapahtuman kontekstissa, ei siinä miten lyödään tai potkitaan. Kun tuota viiden kehyksen skaalaa lukee lineaarisesti, niin huomaa että mitä enemmän oikealle mennään, sitä enemmän kamppailu on jollain tavalla säännösteltyä. Vastaavasti vasemmalle suunnatessa säännöstely vähenee, epävarmuus ja yllätykselliset asiat kasvavat.

Olen 100% varma, että tehokas kamppailu-urheilun harjoittelu parantaa mahdollisuuksia selviytyä väkivaltaisista uhkatilanteista. Olen myös 100% varma siitä, että tehokas ja monipuolinen itsepuolustusharjoittelu parantaa näitä mahdollisuuksia vielä lisää. Lienee sanomattakin selvää, että täsmentämällä harjoittelunsa koskemaan jotain tiettyä kehystä, kehittyy kamppailemaan juuri nimenomaisen kehyksen piirissä (mutta ns. vuotoa on toki muuallekin, eli voidaan hyödyntää opittua myös toisessa kehyksessä).