Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#1

Viesti Veepee »

Ajattelin kirjoittaa esittelyn kamppailupiireissä uskoakseni melko sokeasta pisteestä eli Vietnamin kamppailulajeista. Olen tässä jonkin aikaa ottamaan selvää, perehdyttämäään itseäni ja kaivanut esiin tietoa vietnamilaisista kamppailuperinteistä. Kaikki lähti oivalluksesta, että Itäaasialaisena valtiona kamppailulajien kehittymisen on ollut pakko olla samanlaista kuin ympäröivissä valtioissa, mutta maailmalle kovasti levinnyttä Vovinamia lukuun ottamatta en ole kuullut ainoastakaan vietnamilaisesta lajista. Kokoan tähän kirjoitukseen hiukan tietoa Vietnamin historiasta, kamppailulajien historiallisesta kehityksestä ja vaiheista sekä esittelen joitain lajeja sen mukaan kuin niistä löydän tietoa. Vietnamin kielen taitoni on kovin onnetonta, joten olen joutunut käyttämään hyvin vähäisiä englanninkielisiä lähteitä sekä omaa intuitiotani.

Huom. pyrin käyttämään vietnamilaista kirjoitusasua tekstissäni aina kun sen tiedän.

Vietnamin historia
Vietnamilla ja Kiinalla on paljon yhteistä ja katkeraa historiaa keskenään. Maa on ollut osa Kiinan valtapiiriä yli tuhannen vuoden ajan. Ensimmäinen kiinalaiskausi päättyi vuonna 983, kun Ngo-dynastia nousi valtaan. Kiinalaiset vaikutteet ovat läsnä niin vietnamin kielessä kuin kulttuurissakin. Sino-vietnamilaisen sanaston määrä on suuri, joidenkin arvioiden mukaan jopa 30% vietnamin sanastosta olisi kiinalaista vaikutetta. Itse uskon, että luku on tosin pienempi.

Vietnamin alue ei ole ollut yhtenäinen, esimerkiksi Vietnamin keskiosia hallitsi Champa (Chăm Pa)-kuningaskunta 1069-1693 kunnes se sotilastoimin yhdistettiin pohjoiseen. Suurin osa niistä alueista, jotka nykyään kuuluvat osaksi Vietnamia on valloitettu sotilaallisesti; tässä ympäristössä kamppailulajien kehittyminen on varmasti ollut hedelmällistä. Nguyễn-keisarit valloittivat eteläisen Vietnamin Kambodzan kuningaskunnalta 1707-1757, tosin osa alueista saatiin alueelta muuttaneiden kiinalaisten lahjoituksina. Viimeiset liitetyt alueet olivat Keski-Vietnamin sisäosat. Maan pinta-ala ja muoto saavuttivat nykyiset rajat vuonna 1834.

Ranskalainen miehitys alkoi 1854 ja se jatkui vuoteen 1940. Tänä aikana kamppailulajien opetus ja harjoittelu oli kiellettyä. Toisen maailmansodan aikaan 1940-1945 maa oli Japanin vaikutuspiirissä. Rauhansopimuksessa maa luovutettiin jälleen Ranskalle, mutta siitä alkoi yhdeksän vuotta kestänyt itsenäisyyssota, joka päättyi vietnamilaisten voittoon 1954. Vietnamin itsenäisyys oli ensimmäinen siirtomaan saama sotilaallinen voitto isäntävaltiostaan, ja inspiroi erityisesti Afrikan valtioita itsenäisyyspyrkimyksissään. Itsenäisyyssodan voittoa seurasi suoraan kuuluisa sota Yhdysvaltoja vastaan, joka raivosi 21 vuotta jenkkien vetäytymiseen, Saigonin valtaukseen ja Vietnamin sosialistisen tasavallan syntyyn 1975. Kommunistisessa/Sosialistisessa Vietnamissa kamppailulajien osaajia ei tietojeni mukaan ole koskaan systemaattisesti jahdattu samalla lailla kuin Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana.

Yhteenvetona: Sisällissotien, kiinalaisvallan ja muiden valtioiden kanssa käytyjen sotien aiheuttamaa epävakautta ja väkivaltaa on koettu Vietnamissa yhteensä 1474 vuotta, lähes kaksi kolmasosaa maan 2269 vuotta kestäneestä historiasta.

Kamppailulajeista yleisemmin
Vietnamilaiset kamppailulajit voidaan luokitella karkeasti kolmeksi: Kiinalaiset lajit, kiinalaisvaikutteiset sekä puhtaan vietnamilaiset. Toki rajat näiden välillä ovat häilyviä. Kiinalaisia on ollut Vietnamissa suuri määrä läpi maan historian, ja Vietnam omaksuikin kirjoitusjärjestelmän, kungfutselaisen yhteiskuntajärjestelmän sekä byrokratian pääsykokeineen Kiinasta. Kiinalaiset maahanmuuttajat ovat tuoneet maahan myös erinäisiä kiinalaisia lajeja, joista nykyään käytetään niiden sino-vietnamilaisia nimiä: Shaolinquan (Thiếu Lâm), Wing Chun (Vịnh Xuan), baimeiquan (Bach My Phai). Lisäksi Internetistä löytyy ”Viet Tai Chi”, joka minun silmiini vaikuttaa huuhaalta, jolla ei ole mitään tekemistä kamppailulajien kanssa. Yleisesti voi myös sanoa, että Pohjois-Vietnamin alkuperäisissä kamppailulajeissa on kiinalaista vaikutetta enemmän kuin etelässä. Yllättäen myös ainakin Vịnh Xuan on selkeästi ”vietnamilaistunut” teknisesti.

Mitkä ovat sitten vietnamilaisten lajien ominaispiirteet? Yleisesti pätevistä tekijöistä käsipainotteisuus on vahva. Potkuja on vähän, mutta ne ovat poikkeuksetta lähes aina korkeita. Syytä en tiedä, mutta ehkä taustalla on ollut ”jos osaat potkaista korkealle, osaat potkaista myös matalalle”-ajattelu. En ole varma. Yleisiä aseita ovat sauva (côn), kiinalainen guandao (dao dài) sekä jian (kiếm). Sauvaa käytetään mielestäni eniten. Tyylien asennot vaihtelevat matalista korkeisiin. Seuraavaksi esittelen joitain lajeja lyhyesti videomateriaalin kera.

Vovinam
Vovinam tai Vovinam Việt Võ Đạo on Vietnamin tunnetuin, suurin ja levinnein laji. Sen kehitti mestari Nguyển Lộc, ja laji tuotiin julkisuuteen ensimmäistä kertaa vuonna 1938. Hän syntyi 1912 Sơn Tâyn provinssissa (Ei tule sekoittaa Keski-Vietnamin Tây Sơniin!) ja vietti nuoruutensa opetellen perinteisiä Pohjois-Vietnamin kamppailulajeja. Joskus kuulee, että Vovinamiin olisi sekoitettu karatea tai judoa, mutta tämä on varmasti täyttä puuta heinää. Vovinamiin kuuluu toki paininujuamista, mutta sen taustalla on perinteinen ”kansanperinnepaini” Vật Cổ Truyện, ei suinkaan judo. Gichin Funakoshi esitteli karate Japanissa ensimmäistä kertaa 1922, ja Japani miehitti Vietnamin 1940. Vovinam oli valmis paketti 1938 ja karaten leviäminen miehityksen mukana, saati sen vaikuttaminen Vovinamiin on vähintäänkin epätodennäköistä. Samankaltaisuudet ovat todennäköisesti sattumaa.

Jalkasaksikaadot ja hyppiminen on se juttu, joka Vovinamista tulee ekana mieleen, mutta lajiin sisältyy paljon muutakin: liikesarjoja, aseita, itsepuolustusskenaarioita sekä sitä painia. Laitan kuitenkin sitä hyppimistä ja saksittamista (pun intended), koska sitä tähän mennessä 100% näkemistäni lajiesittelyistä on ollut. :|

[youtube][/youtube]

Võ Bình Định
Võ Bình Định on nimensä mukaisesti Keski-Vietnamin Binh Đinhin alueen kamppailulajeja. Laji/tyylit jakautuvat ja eroavat alueittain, mutta ovat kuitenkin osa samaa perinnettä. Esimerkiksi Tây Sơnin piirikunnasta on kotoisin oma Binh Dinh-tyylinsä. Kaikkien Binh Dinhin tyylien taustalla on kissan liikkuminen. Tarinan mukaan lajin ensimmäinen kehittäjä (jonka nimeä en tiedä) olisi katsellut kissojen välistä tappelua/leikkiä ja luonut niiden pohjalta oman tyylinsä. Binh Dinh-tyylien liikesarjoissa vaihdetaan jatkuvasti suuntaa ja asentoa. Kuulemma vastahyökkäyksille annetaan suuri huomio.

[youtube][/youtube]

Tinh Vo Dao
Tinh Vo dao on uudehko laji, jonka kehittäjä on Saigonlainen Ho Hoa Hue. Lajin nimi tarkoittaa ”kamppailulajien puhtautta”. Laji mieltää itsensä perinteiseksi, vaikka se ei ole kovin kauaa sitten perustettu. Lajia harrastetaan ainakin Ranskassa, jonne vanhana isäntämaana tuntuvat vietnamilaiset lajit levinneen. Lajin harjoittelu perustuu kuulemma vahvasti liikesarjoihin, mutta varmaan sitä muutakin treenataan, ainakin tästä videosta päätellen:

[youtube][/youtube]

Vịnh Xuân
Vịnh Xuân on vietnamilsvaikutteista näkemystä kiinalaisten tuomasta Wing Chunista. Jostain syystä näyttää siltä että vietnamilaiset ovat sekoittaneet wingiinsä vietnamilaisia korkeita ja pitkiä potkuja. Yleistä linjaa ei varmaankaan ole edes olemassa. Alla satunnainen otos.

[youtube][/youtube]

Thiếu Lâm
Olen laiska, katso tämä ketju.

Ja siinä kaikki tältä erää! Laajennan tätä, kunhan opin ja ymmärrän lisää. Tässä vain lyhyt esittely. Lajeja on olemassa huomattavasti tätä enemmän, mutta niistä ei välttämättä ole englanninkielistä sisältöä olemassa ollenkaan tai sitten en pysty varmistamaan niistä mitään, joten ne jäävät tämän esittelyn ulkopuolelle. Videoita voin laittaa.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#2

Viesti Mika »

Olipa kyllä todella mielenkiintoinen ja laaja avaus. :)

Tässä on video kaiketi Varsovasta (muistan kun Shifu joskus kertoi olevansa hyvää pataa paikallisen Viet Vo Dao -opettajan kanssa):

[video][/video]
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#3

Viesti Veepee »

Tulipa vastaan tämmöinen pätkä. Osittain englanninkielistä tekstiä, osittain puhuttua vietnamia (häh?). Keskittyy lähinnä varhaiseen historiaan sekä Tây Sơn-kapinaan. Koska Tây Sơn sijaitsee Bình Dịnhin provinssissa, võ Bình Dịnhistä puhutaan paljon. Videossa väitetään, että laji olisi suunniteltu ei-vietnamilaista hyökkääjää vastaan, siis "suurempaa ja painavampaa". Mielestäni tällä ei ole mitään totuusarvoa. Bình Dịnh sijaitsee Vietnamin keskiosissa ja lajin synty ajoittuu historialliseen vaiheeseen, jossa maassa ei vielä ollut enemmälti "suurempia ja painavampia" ulkomaalaisia, siis eurooppalaisia. Eivätkä vietnamilaiset taida olla kansana mitenkään ympäröiviä kansoja lyhyempiä tai heiveröisempiä.

[youtube][/youtube]
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#4

Viesti Mika »

Veepee löysi ihan kivan näytösvideon, jossa otellaan kevyesti ilman hanskoja tai muita suojia.

[video][/video]
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#5

Viesti Veepee »

Heh, ehdit laittamaan tuon videon tänne ennen minua! :evil: :D

Videolla testailevat taitojaan Binh Dinh- ja Vu Gia-tyylit. Jälkimmäistä en tunne. Vu Gia-tyyppi on molemmissa matseissa vasemmalla ja Binh Dinh-mies oikealla. :boxing2:

Edit: Vũ Gia Thấn Pháp on nähtävästi Vĩnh Xuân-tyyli.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#6

Viesti Veepee »

Pistetäänpäs tänne vaihteeksi jotain. Olen huomannut vietnamilaisten lajien ottelupuolella lähinnä kolmenlaista suuntausta: suunniteltuja koreografioita, joilla ei ole mitään tekemistä sparraamisen kanssa; ottelua raskaahkoin hanskoin sekä suojin ja panssarein; sekä paljain nyrkein sparrausta.

Ensimmäisessä ei ole mielestäni mitään hyvää. Se ei näytä hyvältä eikä aidolta; vovinamin kaikki näytökset ovat järjestään melkein 100% koreografiaa vailla aidon sparrauksen häivääkään, eikä se rajoitu pelkästään yhteen lajiin...:
[youtube][/youtube]


Ja sitten kun otetaan hanskat käteen ja laitetaan kypärä päähän, niin yhtäkkiä aletaankin tehdä vain huonoa potkunyrkkeilyä:
[youtube][/youtube]

Vovinamissa perusasento käytännössä kaikissa sooloharjoitteissa on tuota matalampi ja leveämpä eivätkä kädet ole suojaamassa päätä sillä tavalla, jonka voi järkevästi tehdä vain hanskoilla.


Ja sitten on tosiaan paljain nyrkein harrastettua sparria. Sitä on kaikista vähiten (ainakin videolla tallennettuna), tässä ketjussa on siitä jo yksi esimerkki, mutta laitetaan toinenkin:
[youtube][/youtube]

Eihän näistäkään jätkistä kumpikaan ole oikeasti kauhean hyvä, joko perustekniikka ei ole tarpeeksi hyvin hallussa tai sitten ei uskalleta ottaa vastaan/torjua toisen hyökkäys ja hyödyntää sen tarjoamat avopaikat, MUTTA kyllä tämä silti enemmän jo joltain oikealta lajilta tai tyyliltä näyttää. ;)

Olis kiva päästä ihan oikeesti joskus tonne paikanpäälle tutustumaan juttuihin. :)
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#7

Viesti Veepee »

Löysin uuden tärpin.

Potkussa on aikaisemmin puhuttu tästä tyypistä. Nyt onnistuin täysin sattumalta paikallistamaan hänen lajinsa sekä koulunsa.

[youtube][/youtube]

Kyseessä on siis Nam Huỳnh Đạo-niminen laji, ja videolla heiluva hemmo on mestari Huỳnh Tuấn Kiệt. Hänen koulunsa sijaitsee Saigonin district ykkösen alueella, voisin mennä käymään siellä kun menen helmikuussa Vietnamiin.

Minusta hänen wooden dummy-tekniikkansa on aika hajallaan, vaikka kädet pyörivätkin aika sulavasti.

Edit. Näyttää muuten olevan aika ekspansiivinen ja terveyskeskeinen hommeli tämä. En ihmettelisi, vaikka jotain poliittisiakin kytköksiä löytyisi.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#8

Viesti Mika »

Tässä on lyhyt video tuosta samasta tyylistä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#9

Viesti Veepee »

Näin Nam Huỳnh Đạo-tyyppejä Saigonissa treenaamassa illalla yhdessä keskustan puistossa. Tekivät lähinnä akrobatiaa. En mennyt jututtamaan. :p


Nyt kun kerta olen kirjoittamassa viestiä, voisin tehdä vaikka satunnaisen otoksen vietnamilaislajien sarjoista. Yksi aika yleinen on Ngọc trản quyền, Jadekulhonyrkki. Jossain sanottiin muistaakseni, että kyseessä olisi jotenkin humalahenkinen liikesarja. En muista sentyylisiä esityksiä kuitenkaan kauhean paljon nähneeni. Hajontaa eri versioiden suhteen on huomattavan paljon; osa ei ulkoisesti muistuta toisiaan laisinkaan.

Silat-henkinen esitys:
[video][/video]

Vahvaa kehonkäyttöä ja fysiikkaa. Tietäispä vaan, missä nämä treenaa.
[video][/video]

Vovinamin versio. Kuten aika moni muukin Vovinam-sarja, yksityiskohtia on hiottu pois kuin Shotokan-karatessa ikään. Ja silti tulos näyttää oudolta Taekwondolta.
[video][/video]

Bình Định-opettajan (on tuon nimenkin jossain nähnyt) esitys. Onko tuolla hanskat kädessä vai vaan valtavan kokoiset kourat?
[video][/video]

Lopuksi jonkin Võ Cổ Truyện-koulun junnun esitys.
[video][/video]

Näitä löytyis vielä varmaan lisääkin, mutta jääkööt tähän. Ei näitä kaikkia käy varmaan kukaan läpi. :D
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#10

Viesti Mika »

Tuo toinen video näyttää erittäin paljon eteläiseltä kungfulta. Tarkoitan nyt näitä vähän pidemmän etäisyyden tyylejä kuten Hung Gar.

[video][/video]
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#11

Viesti Veepee »

Mika kirjoitti: Tuo toinen video näyttää erittäin paljon eteläiseltä kungfulta. Tarkoitan nyt näitä vähän pidemmän etäisyyden tyylejä kuten Hung Gar.

[video][/video]
Oot oikeessa. Asennot ja kehonkäyttö näyttävät samalta, ehkä vähän pehmeämpää tosin. Käsien käyttö kuitenkin poikkeaa eteläkungfuista merkittävästi siinä, että vietnamilaisissa lajeissa ne usein seuraavat toisiaan tai liikkuvat symmetrisesti. Erityisesti choikkarissa kädet taas pyörivät laajasti ja välillä vastakkaisiin suuntiin, mitä ei vietnamilaisissa lajeissa näy käytännössä yhtään. Nämä valkotakkiset tyypit näyttää olevan poikkeus Bình Địnhissään aika erilaisen kehonkäyttönsä osalta. Teknisesti kuitenkin se on aika tyypillistä settiä.

Tässä tehdään selkeämmin niitä käsiä. Huomaatko, mitä tarkoitan?
[video][/video]
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#12

Viesti Mika »

Nyt kun mainitsit, huomaan. Toisaalta nimenomaan Choy Lee Fut on tunnettu niistä isoista pyörivistä liikkeistään. Joissakin muissa eteläisissä tyyleissä iskut ja torjunnat ovat vähän suoraviivaisempia.

Nuo tavallaan kahden käden tekniikat muistuttavat vähäsen sitä yhtä kungfu-tyyliä, joka perustuu siihen, että kädet ovat kahleissa. :D Nyt en muista tyylin nimeä, mutta se on esitelty Viikon kung fu -tyyleissä.

Paremman käsityksen tuosta lajista saisi, kun näkisi noiden liikesarjojen sovelluksia.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#13

Viesti Veepee »

Mika kirjoitti: Nyt kun mainitsit, huomaan. Toisaalta nimenomaan Choy Lee Fut on tunnettu niistä isoista pyörivistä liikkeistään. Joissakin muissa eteläisissä tyyleissä iskut ja torjunnat ovat vähän suoraviivaisempia.

Nuo tavallaan kahden käden tekniikat muistuttavat vähäsen sitä yhtä kungfu-tyyliä, joka perustuu siihen, että kädet ovat kahleissa. :D Nyt en muista tyylin nimeä, mutta se on esitelty Viikon kung fu -tyyleissä.

Paremman käsityksen tuosta lajista saisi, kun näkisi noiden liikesarjojen sovelluksia.
Wu Song Tuo Kao. ;) Luulen muuten, että se on pikemminkin tietyntyyppinen liikesarja kuin erillinen tyylinsä. Sillä nimellä ainakin kulkee erilaisia muotoja joidenkin lajien sisällä-

Liikesarjojen sovelluksia ei näytetä ikinä missään. :| Olen etsinyt, mutta ne erittäin on harvassa ja se on hanurista.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
Alioppilas
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5053
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Võ thuạt – vietnamilaiset kamppailulajit

#14

Viesti Alioppilas »

Wu Song Tuo Kao löytyy meidänkin tang langistamme bakao-harjoitteista.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 41 kurkkijaa