Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Wado-ryu karate

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Shaman
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 5
Lauteille: Tammikuu 2008

Wado-ryu karate

#466

Viesti Shaman »

Onhan tuota kyseistä tekniikkaa tullut treenattua. En tiedä miten nyrkkeilyssä upparia harjoitellaan, mutta itse olen kokenut edellä mainitun tekniikan harjoittelun ihan mielenkiintoiseksi.

Näen siinä yhden wadon peruselementeistä, jossa suoritetaan yhtä aikainen väistö-torjunta-hyökkäys. Tekniikan ajatuksena on olla perillä yhtä aikaa vastustajan kanssa, vaikka vastustaja on lähtenyt liikkeelle ensin. Tästä ehkä johtuu kulmikas liike, jossa ei ehkä nyrkkeilymäisesti väistytä iskun tieltä. Sitten on tietenkin kova-pehmeä ajattelua, jne..

Onhan se puuduttavaa kuunnella samaa juttua uudestaan ja uudestaan, jos tekniikka ei toimivalta. Monta tekniikkaa on tullut kahlattua, eikä voi sanoa että kaikki olisi omasta mielestäkään oikein loogisia.
En kuitenkaan näe järkeä siinäkään, että pureskelematta otetaan kaikki vastaan ja huidotaan niinkuin "joku on joskus kertonut". Uskon kuitenkin että joku johtava ajatus on ollut kun tekniikoita on luotu ja että harjoittelu johtaa johonkin.
Onhan sekin mahdollista, että länsimaalaisille ei tarkoituksella ole aikoinaan opetettu kaikkea...
Kuvake
nassesetä
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 161
Viestit: 4597
Lauteille: Heinäkuu 2007

Wado-ryu karate

#467

Viesti nassesetä »

airakti kirjoitti: Kihon kumite 1:ssä, josta esimerkkini oli, on mielestäni ekan "torjunnan/väistön" jälkeen kysymys täysin samasta tekniikasta kuin tekniikassa josta nyrkkeilijät käyttää nimeä alakoukku(uppari), Wado karatessa puutteellinen liikkuminen verrattuna nyrkkeilyyn, yritetään korvata ippon-kenillä
Eiköhän nyrkkeilyn uppari ole kuitenkin aivan eri lyönti. Sehän yhdistyy monesti u-väistöön, jonka jälkeen ponnistetaan koko kroppa aina jalasta nyrkin kärkeen niin, että voima suuntautuu yläviistoon kohti vastustajan leukaa. KK-ykkösessä väistetään takaviistoon, eikä juuri niiata alaspäin. Toinen torjunta ja yhtäaikainen ipponken tehdään lantion ravistuksella eikä voimaa haeta isovarpaan päästä, kuten upparissa. Eli puolustus on käytännössä kokonaan SYR-jujutsua eikä karatea.

kyseistä KK1:sen variaatiota "jatkona" upparille, lyödään oikella mawashi-tsuki (nyrkkeilyssä yläkoukku), tätä variaatiota olen joutunut harjoittelemaan sekä Suzukin että Zwartjesin leirillä.
Koitan juuri hahmotella liikettä. Yläkoukku ei ehkä tuohon tunnu parhaalta, koska toisen lyönti-torjunta-kombinaation jälkeen painopiste on hiukan siirtynyt taaksepäin. Suora tobikomizuki/jabi sen sijaan tuntuu paremmalta. Itseä on mawashizukin treenaamisessa eniten häirinnyt se, että joissakin yhdistelmätekniikoissa se pitää tehdä yhdessä nagashi-väistön kanssa, mikä tuntuu erittäin huonolta tavalta lyödä koukku.
Jos kulmikas (lue kömpelö) liikkuminen erottaa Kihon kumiten nyrkkeilystä, niin hyvää jatkoa kaikille uskovaisille.
Itse näen asian yhä niin, että kk ja kg ovat pelkistettyjä parikaavoja, joista löytyy paljon toimivia tekniikoita, mutta missään nimessä ei pidä kuvitella, että ne sellaisinaan soveltuvat juuri mihinkään.
Mielestäni yksi hyvä tapa hahmottaa tekniikan toimivuutta on tehdä se parin kanssa liikkeessä, koska eihän tositilannekaan mitään tikku-ukkokamppailua ole. Toinen tapa on vaihtaa tekniikoiden järjestys päinvastaiseksi, eli esim. siten että takakäsi torjuu ennen etukättä. Kolmantena voi myös kokeilla lyödä tekniikoita putkeen ja suorittaa se mahdollisimman katkottomasti, toisinaan lisäillen sitä sun tätä sinne sun tänne.

Tällaista kaavojen rikkomista ei vain wadossa paljon tehdä. Vyökokeissa kokelailla teetetään kihonia, renraku-wazaa, kaavamaisia tikku-ukko-pariharjoituksia (miksei muuten kihonkumiteiden SYR-perusteisia "ravistuslyöntejä" treenata perustekniikassa?), muutama kata ja ottelua perään. Kaikki irrallisina kokonaisuuksina.

Suosittelen:

http://www.nidan.fi/catalog/popup_image ... 82b6a92553

Tiedän, ettei ole suosikkisi, mutta kirjasta löytyy yksityiskohtaisesti kuvattuna 36 kumite gataa, wadon liikerata- ja horjutusperiaatteet ja extrana hiukan kyoshu-tietoa atemilyöntejä silmälläpitäen.
My life is all that I've known
And it's all that keeps me here
My time is all that I own
So I won't let it slip away
airakti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 72
Viestit: 695
Lauteille: Marraskuu 2007

Wado-ryu karate

#468

Viesti airakti »

Vähän taustaa: Olen boxannut noin 15 V , ja sorry Nasse eriäväni mielipiteeni tuosta upparista, useimmiten se suoritetaan "wadomaisesti" melkeinpä suorilta jaloilta "painoarvo" sanalla melkeinpä, sillä siinä sinä olet oikeassa että voima lähtee "varpaista saakka", paitsi että useinkaan leuanperä ei ole se määränpää, vaan maksankärki tai solaris plexus. Vartalon "ravistusta" olen pitkään tutkinut sekä niiden käyttäjiä, yleensä tai suoraan sanottuna aina, ovat olleet enemmän teoriitikkoja kuin käytännön miehiä, olisi ollut kiva nähdä jo näillä treenivuosilla yksikin joka saisi homman toimimaan, ei vaan ole osunut kohdalle. Tämä ei ole mikään atakki sinua eikä mielipiteitäisi vastaan, vaan täysin oma oma mielipiteeni jonka pohjalle olen perustanut omat treenimetodini jossa osa on wadoa, osa nyrkkeilyä ja iso osa kyokushinkaita, shoot figthtingia sekä "opetusta" oikeasta elämästä. Wadossa mielestäni paras ja tärkein opetus on "kulmat" Wadossa ne tehdään aina puolustus mielessä, mielestäni tämän tärkeyttä ei ole kukaan opettajistani painottanut tarpeeksi, Zwartjes kyllä toi asian esiin, mutta ei osannut kertoa miksi asia on tärkeä, Kyokushinkaita tai jo paljon ennen sitä treenatessani Kari Aittomäen kanssa, hän toi aina ja joka treeneissä esiin, oltiinpa puolustus tai hyökkäys kannalla, niin "kulmat" on ne tärkeimmät, turha on hakata "kestävään kohtaan" vaan etsittän niitä pehmeitä kohtia, ja nehän löytyy "kulmista". Tulihan paasattua :-) Voisin tähän laittaa yhden oman sovellukseni KK1:sestä joka tekniikkana on hyvä mutta kamppailullisesti niin väärin suuniteltu että kukaan joka on joskus saanut turpaansa, ei halua tällä tekniikalla harjoitella. Eli: Hyökkääjä tulee sen tutun ja turvallisen tobikomi zukin, tähän väliin puolustaja tekee koko KK1:sen hässäkän, pamauttaa ipponkenin hyökkääjän löysään kylkimakkaraan (ehkä on parempi näyttää tämä joskus kiinnostuneille livenä).
Nyanssina voisin tuosta KK:sta sanoa mikä siinä on väärin kaikkia kamppailuopetuksia vastaan: Älä koskaan väistä "sisäpuolelle" (tässä tekniikassa hyökkääjän oikea käsi on "rampautunut" rinnalle) niin ei ole koskaan ainakaan mulle käynyt oikeassa elämässä.

Niin harjoitteillet kuin olet.

-Timppa-
TimppaA
Kuvake
joksanen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 3170
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Turku

Wado-ryu karate

#469

Viesti joksanen »

airakti kirjoitti: paras ja tärkein opetus on "kulmat"
Voitko täsmentää mitä kulmat tässä kohtaa tarkoittaa?
airakti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 72
Viestit: 695
Lauteille: Marraskuu 2007

Wado-ryu karate

#470

Viesti airakti »

Joo voin, ja arvelinkin että mun kirjallinen ulosantini ei ole taaskaan ole ollut ymmärrettävää, hyvä että kysyt. Kulmilla tarkoitan: wadossa puolustusmielessä ja kiukkusioissa hyökkäysmielessä sitä kulmaa, joka on vastustajan heikoin, eli yleensä 45 asteen kulmassa vastustajaa nähden, löytyy sitä heikointa lihaa johon on kiva sovittaa nyrkkiänsä, pehmeää, jota ei voi treenata eikä jännittää, paras on jos voi vielä jollain tekniikalla saada vastustajan vartaloa "kammettua" ylöspäin ja avata heikkoja kohtia, tuntuu hyvältä kun ei omaan käteen satu, mutta toinen pötkähtää...

-Timppa-
TimppaA
Kuvake
nassesetä
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 161
Viestit: 4597
Lauteille: Heinäkuu 2007

Wado-ryu karate

#471

Viesti nassesetä »

airakti kirjoitti: Tämä ei ole mikään atakki sinua eikä mielipiteitäisi vastaan, vaan täysin oma oma mielipiteeni
Ymmärrän ja usko pois, että annan painoarvoa sanallesi. Itsehän tuossa jokunen sivu takaperin kirosin kk:a aivan samalla lailla. Nyt asioita on kuitenkin kypsytellyt ja luulen ymmärtäväni niiden idean vähän paremmin. Luulo ei tosin ole tiedon väärti.

Monesti olen kyllä tuuminut, että paljon enemmän olisi treenistä saanut, jos Koryu Uchinadi tai perinteinen tyyli olisi ollut mahdollista valita. Olisi arpomiset jääneet vähemmälle.
Wadossa kuitenkin kiinni ollaan ja pysytään ja siksi siitäkin sitä punaista lankaa yrittää löytää, vaikka välistä turhalta työltä tuntuukin.
Nyanssina voisin tuosta KK:sta sanoa mikä siinä on väärin kaikkia kamppailuopetuksia vastaan: Älä koskaan väistä "sisäpuolelle" (tässä tekniikassa hyökkääjän oikea käsi on "rampautunut" rinnalle) niin ei ole koskaan ainakaan mulle käynyt oikeassa elämässä.
Monestihan tosin niin käy, että sisäpuolellekin tahtomattaan joutuu ja siksi sielläkin on hyvä osata toimia. Kumite gatassa ja ippon kumiteissa (wadoryu-liiton) lähes kaikissa sisäpuolelle tehtävät puolustustekniikat päätetään horjutukseen ja vastustajan käsien hallintaan.

Voisiko Aittomäki vielä valaista näkemyksiään Simulasta? Kova karateka, mutta oliko hänen tyylinsä wadoa?
My life is all that I've known
And it's all that keeps me here
My time is all that I own
So I won't let it slip away
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Wado-ryu karate

#472

Viesti Jarppa »

nassesetä kirjoitti: Voisiko Aittomäki vielä valaista näkemyksiään Simulasta? Kova karateka, mutta oliko hänen tyylinsä wadoa?
Keijo Simulasta onkin jo ketju täällä, ja Aitto on jo ehtinyt kommentoimaakin asiaa: http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=6569" onclick="window.open(this.href);return false;
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#473

Viesti Lasse Candé »

TimoS kirjoitti: Yhdessä vaiheessa taisin uskoa niihin juttuihin, että karaten (/budon) avulla ihmisestä tulee parempi ihminen, mutta Siperia opettaa ;)
Askel väärään suuntaan... Korjausliike: Askel väärään suuntaan?
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#474

Viesti Lasse Candé »

Kihon kumite 1:stä...
Shaman kirjoitti: Sitten on tietenkin kova-pehmeä ajattelua, jne..
Voitko tarkentaa?
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#475

Viesti Lasse Candé »

nassesetä kirjoitti: Itse näen asian yhä niin, että kk ja kg ovat pelkistettyjä parikaavoja, joista löytyy paljon toimivia tekniikoita, mutta missään nimessä ei pidä kuvitella, että ne sellaisinaan soveltuvat juuri mihinkään.
Ei niin. Niin tuskin on tarkoitettukaan. Itse näen hyödyn asetelmien esittelyssä. Ja samalla luonnostelmaa tekniikasta. Wadoperinteessä on aina matsattu. Toivottavasti jengi saa jotain käsitystä myös elävyydestä.

Tällaista kaavojen rikkomista ei vain wadossa paljon tehdä.
Mutta kaavojen rikkomisia tulee tehdä, mikäli tyylin perinnettä vaalitaan pätkääkään.

Vyökokeissa kokelailla teetetään kihonia, renraku-wazaa, kaavamaisia tikku-ukko-pariharjoituksia , muutama kata ja ottelua perään. Kaikki irrallisina kokonaisuuksina.
Miten niin irrallisina? Katat tehdään ilmaan, kuten perustekniikkakin. Pariharjoitteet tehdään parin kanssa. Näitä ei mitenkään vyökokeessa kai sekoitella. Mutta onko nämä mielestäsi irrallisia kokonaisuuksia?


(Sulku irroitettu edellisen lainauksen keskeltä)
(miksei muuten kihonkumiteiden SYR-perusteisia "ravistuslyöntejä" treenata perustekniikassa?)
Vaikkapa kihon kumite 1:een sopii perustekniikaksi maan mainiosti suora lyönti naihanchidachista. Monet vain pitävät sitä helppona tai turhana, eivätkä toista alkeiskurssin jälkeen, ellei vetäjä teetä. (Ja vetäjän olisi kyllä hyvä teettää...)
Muutenkin, lisäperustekniikoiden (joita me kaikki tarvitaan omanlaisinamme) keksiminen on aina jokaisen omalla vastuulla. Ohtsuka tekee videolla viisi ensimmäistä kihon kumitea myös ilmaan. Mikä estää ketään tekemästä samaa? (Tähän ei edes pitäisi tarvita tuota tietoa että perustaja on näin tehnyt...) Kokoontumisissa, eli treeneissä, sitten tehdään yhdessä ja käytetään niitä pareja jotka tilaisuus siunaa. Aika on välillä vähän kortilla. Toki opettaja toteuttaa kuten parhaaksi näkee.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#476

Viesti Lasse Candé »

nassesetä kirjoitti:
Nyanssina voisin tuosta KK:sta sanoa mikä siinä on väärin kaikkia kamppailuopetuksia vastaan: Älä koskaan väistä "sisäpuolelle" (tässä tekniikassa hyökkääjän oikea käsi on "rampautunut" rinnalle) niin ei ole koskaan ainakaan mulle käynyt oikeassa elämässä.
Monestihan tosin niin käy, että sisäpuolellekin tahtomattaan joutuu ja siksi sielläkin on hyvä osata toimia.
Ja koska omasta mielestäni ei ainakaan Wadokan kannata opetella kovinkaan erilaisia toimintatapoja eri tavoin ajoitettuihin hyökkäyksiin, on selvää että sisäpuoli on yhtä tärkeä tutkimuksen kohde kuin ulkopuolikin. (Ellei jopa tärkeämpi..)
Samalla pitää kuitenkin sisäpuolella muistaa se vaara, minkä ne vastustajan kädet muodostavat, mutta eihän kukaan ole tätä koskaan täydelliseksi maailmaksi väittänytkään.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 105
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Wado-ryu karate

#477

Viesti TimoS »

Lasse Candé kirjoitti:
TimoS kirjoitti: Yhdessä vaiheessa taisin uskoa niihin juttuihin, että karaten (/budon) avulla ihmisestä tulee parempi ihminen, mutta Siperia opettaa ;)
Askel väärään suuntaan... Korjausliike: Askel väärään suuntaan?
Öööö, siis häh? :thinking: :smt017
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Shaman
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 5
Lauteille: Tammikuu 2008

Wado-ryu karate

#478

Viesti Shaman »

Lasse Candén kirjoitti: Kihon kumite 1:stä...
Shaman kirjoitti: Sitten on tietenkin kova-pehmeä ajattelua, jne..
Voitko tarkentaa?
Tarkoitin tällä miten KK:ssa ja KG:ssa torjuva puoli on pehmeä ja hyökkäävä puoli kova. Tälläseen en ole nyrkkeilyssä törmännyt.
Tätä ollaan harjoiteltu esim. tekemällä eri KG-tekniikoita(2-5-8-11-14, jne), tätä pehmeää puolta moni opettaa, mutta hyvinkin erilaisilla tavoilla.


Ylipotkija: Lainaukset korjattu.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#479

Viesti Lasse Candé »

TimoS kirjoitti:
Lasse Candé kirjoitti:
TimoS kirjoitti: Yhdessä vaiheessa taisin uskoa niihin juttuihin, että karaten (/budon) avulla ihmisestä tulee parempi ihminen, mutta Siperia opettaa ;)
Askel väärään suuntaan... Korjausliike: Askel väärään suuntaan?
Öööö, siis häh? :thinking: :smt017
Eli tapahtuiko kenties niin että uskoit ensiksi liikaa ja nyt taas, liian isona korjausliikkeenä, liian vähän? Itse näkisin että kamppailulajiharrastus voi selkeästi olla osa ihmisen jalostumista kohti parempaa minää. Se opettaa empatiaa, kasvattaa rohkeutta ja parantaa nopeaa päätöksentekokykyä. Jos haluaa, voi noita ominaisuuksia käyttää niin hyvään kuin pahaankin.
Terveyden paraneminen on myös yksi ihan positiivinen asia.

Toki on mahdollista että kysymyksen, voiko näitten kautta tulla paremmaksi ihmiseksi, ydin piilee siinä että eri ihmiset ymmärtävät käsitteen "parempi ihminen" eri tavalla.

Sori ot...
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 105
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Wado-ryu karate

#480

Viesti TimoS »

Lasse Candé kirjoitti: Eli tapahtuiko kenties niin että uskoit ensiksi liikaa ja nyt taas, liian isona korjausliikkeenä, liian vähän?
Enpä tiedä liian isosta korjausliikkeestä, olen vain tullut realistiksi
Se opettaa empatiaa
Aha.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 41 kurkkijaa