Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Jousipyssy sota-aseena

Historialliset eurooppalaiset lajit eli HEMA, Buhurt, historiallinen ratsastus, elävöitystaistelu jne.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Paanari
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2262
Lauteille: Maaliskuu 2006

Jousipyssy sota-aseena

#31

Viesti Paanari »

DeusVult kirjoitti:
Andy kirjoitti: Kuinkahan nopeasti nuolia pystyy tekemään käsityönä? Tuollaisista määristä puhuttaessa niitä varmaan tehtiin "teollisesti" niin että yksi mies teki varret, toinen takoi terät, kolmas kiinnitti sulat jne.
Veikkaan että hyvinkin nopeasti, kun takana on vuosien ammattitaito ja rutiini. Joku larppaaja 2015, joka joutuu joka käänteessä keksimään pyörän uudelleen, epäilemättä tekee niitä huomattavasti hitaammin kuin henkilö joka tekee niitä työkseen ja tuntee prosessin tarkalleen.

Nimi "Fletcher"hän on alunperin ammatinimike nuolentekijälle, samaan tapaan kuin Cooper on nimitys tynnyrintekijälle.
Tämpä onkin mukava aihe spekuleerata sillee tällee ja tollee.....
Toki ammattilainen sen kokoomisen tekee nopeesti mutta, paljonko kuluu aikaa että, saadaan 50 nuolta 5000:lle kaaripyssykkä miehelle?
Jösses, sehän on 250000 nuolta... Siinä saapi "nuolimestari" heilutella käsiään aika ripeeseen tahtiin ja apumiehiäkin syytä olla jokunen tai useempi "verstas" saa painaa pitkää päivää.

Oletetaan että, yhden kasaaminen kärjen kiinnittämisineen, sulittamisineen ja muihin työvaiheisiin menisi 10min.
Kymmenen tunnin ahkeroinnin jälkeen olisi 60 nuolta ja tekijöitä olisi vaikka 100., 6000 nuolta per päivä...
Nuolten kasaamiseen menisi n. 41 ja puol työpäivää. Liki puoltoista kuukautta.

Hymmm sitten materiaalien hankintaan menevä aika...
Puutavaran haku mettästä ja kaikki puuaines ei varmaankaan sovi nuolimateriaaliksi ja se sopiva aines pitäis kuivata ja pilkkoa soiviksi paloiksi jotta ne pystytään tekemään nuolen varsiksi sanotaan kuivumisineen vaikka vuosi.
Puun kuivuessa voidaankin kerätä kuningaskunnasta tipusilta soveliaat sulat, keitellä liimat, kehrätä rihmat ja takoo terät.

Ei ole mitään käsitystä pitkäänkö pajavasara paukkuu sepällä ennen kuin sovelias terä on valmis. Oletetaan taas että se 10 minuuttia...
Sulkien käsittely...
Nuolen varrenhan tekee nopeesti mutta, sen loveamiseen kuluukin aikaa, terän lovi, jänteelle oma ja sulille urat mihkä ne liimataan kiinni ja rihmoitetaan... Aikaa kuluu ja vihulainen on jo matkalla...

Noin niinku aluksi sen kummemmin miettimättä.
Toki tekijöitä on ollut paljon mutta ihan näin aluksi sadalla sepällä ja nuolentekijällä apujoukkoineen.... Aikaa kuluu reippaasti yli vuosi.

Aika iso projekti ennen kuin päästään lahtaamaan ja keräämään sotasaalista.
Jos joku tietää niin jaketaan spekulariseeraamista...

Jaska
EX AGMINE HACCAPELLORUM LIBERA NOS DOMINE
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Jousipyssy sota-aseena

#32

Viesti Mika »

Aiheesta en mitään tiedä, mutta voisin kuvitella nuolia valmistetun varastoihin rauhan aikanakin. Jousilla varmaan harjoiteltiin ja metsästettiin sotimisen lisäksi, joten nuolia on muutenkin tarvittu koko ajan.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Paanari
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2262
Lauteille: Maaliskuu 2006

Jousipyssy sota-aseena

#33

Viesti Paanari »

Mika kirjoitti: Aiheesta en mitään tiedä, mutta voisin kuvitella nuolia valmistetun varastoihin rauhan aikanakin. Jousilla varmaan harjoiteltiin ja metsästettiin sotimisen lisäksi, joten nuolia on muutenkin tarvittu koko ajan.
Kyllä näinkin mutta, lähdin pohtimaan(mä mitään mieti seuraan vaistoo)tätä Jussin esittämän kautta..
Notta kaukaisessa ja sumuisessa Englanissa henrikki ties monennen aikana jouduttiin pitämään kansallisia nuolitalkoita kysynnän tyydyttämiseksi ;)
Jaska
EX AGMINE HACCAPELLORUM LIBERA NOS DOMINE
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Jousipyssy sota-aseena

#34

Viesti flammee »

Tässä on nyt keskusteltu massataisteluista, mutta kai siinä sodassa voi pienemmätkin joukot kohdata jossain taktisissa kuvioissa, eli jos ajattelis että miekkamiesten sijaan oiskin jousimiehiä ja pienemmässä yhteenotossa kymmenkunta miestä ja kymmenisen nuolta, kai sillä ainakin parikymmentä miekkamiestä nitistää avoimessa maastossa. Kuitenkaan ei kai se miekkamieskään keskimääräisesti kovin montaa vastustajaa nitistä, kun jousimiehellä se on herkemmin laaki ja vainaa -tyyliä...
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Jousipyssy sota-aseena

#35

Viesti Aihki »

Tämä WP:sta
For example, between 1341 and 1359 the English crown is known to have obtained 51,350 sheaves (1,232,400 arrows).
Sotanuolet olivat tusinatavaraa verrattuna tarkkuusnuoliin, joilla metsästettiin ja ammuttiin kilpaa.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Jousipyssy sota-aseena

#36

Viesti Andy »

Joo, eihän niiden tarvitse olla kovin tarkasti tehtyjä jos idea on ampua nuolisadetta monituhantisen väkijoukon niskaan.

Mutta ei varmaan olisi tosiaan mukava idea lähteä jostain 50 metrin päästä avomaastossa juoksemaan kohti ampuvaa jousimiestä pelkkä miekka kourassa. Ainakin ellei ole levypanssaria joka pysäyttää nuolia.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
JariR
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 329
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Espoo

Jousipyssy sota-aseena

#37

Viesti JariR »

Tässä ketjussa on viitattu vanhaan yleiseen käsitykseen "jousipyssyllä vetäisee silmukkahaarniskasta läpi - siksihän levyhaarniskatkin keksittiin", joten ajattelin että tämmöinen artikkeli silmukkahaarniskan historiasta ja käytöstä saattaisi kiinnostaa joitakin.

Jos tiivistää nopeasti muutamia kohtia, niin poimisin sen että jotkut ihan ammatimaiset Royal Armouryn tutkijat kyseenalaistavat sen pääseekö sotavahvuisellakaan brittiläisellä pitkäjousella ylipäätään läpi taistelukäyttöön tehdystä ihan perus-silmukkahaarniskasta. Alustoppaus on keskeinen suojaavuuden kannalta.

Toinen oli sitten se että (raa'asti tiivistäen) levyhaarniskan yleistyminen olisi enemmänkin tuotantotekniseen mullistukseen liittyä juttu. (Rutto vei taitavat chain-mail käsityöläiset ja vesivoimalla toimiva automaattivasara keksittiin samaan syssyyn, joten ritarien piti yhä enenevässä määrin tyytyä kamppailukäyttettävyydeltään heikompaan levyhaarniskaan. Levyhaarniskoihin, joissa siis oli jo iso-isän ajoista hengailtu seremoniallisissa tilaisuuksissa, mutta joita ei kuitenkaan tosirymistelyihin otettu juurikaan mukaan.)

:smt063
Ralle Ryökäle
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3522
Lauteille: Maaliskuu 2005

Jousipyssy sota-aseena

#38

Viesti Ralle Ryökäle »

Mikähän jousimerkki/malli tuolla tanskalaisella on? Pitäis kesäksi hommata joku jouska lisää.
Kuvake
Paanari
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2262
Lauteille: Maaliskuu 2006

Jousipyssy sota-aseena

#39

Viesti Paanari »

Kiitos, JariR, mainio linkki. Nyt sitä taasen Lontoon kielen luetun ymmärtäminen joutuupi koetukselle.
Silmäilin pikaiseti läpi ja kun nyt tuossa edellä nousi esiin että, "sotanuolet" olisivat tusinatavaraa... Pistää pohtimaan että olikohan se niin.

Sen nuolen kärjen ja varren oli pakko olla laadukkaita että, jouskarijäbä pysty edes haaveilemaan vastustajan haavoittamisesta... Ihan heti nousi mieleen että, jousimiesten päämaalina taisi olla ritareiden ratsut ja huonommin haarniskoitu jalkaväki.
Sitten tuo haarniskan alle sijoitettava "toppatakki", Silkkihän oli tuonti tavaraa ja jokaisella ei tainnut olla varaa eli uskoisin että huopa oli se varsinainen materiaali. Ajatelkaas kuinka kestävä töppönen huopatossu oli...

Eipä tänään muutakaan niin täytyypi pähkäillä tarkemmin tätä nuolten laatua, kärjen muotoa/materiaalia, iskuvoimaa yms....
Hyvä huomio oli myös tämä konevasaran tulo mukaan tuotantoon. Vermeet halpeni ja "huononi".

Jaska
EX AGMINE HACCAPELLORUM LIBERA NOS DOMINE
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Jousipyssy sota-aseena

#40

Viesti Aihki »

JariR kirjoitti: Tässä ketjussa on viitattu vanhaan yleiseen käsitykseen "jousipyssyllä vetäisee silmukkahaarniskasta läpi - siksihän levyhaarniskatkin keksittiin", joten ajattelin että tämmöinen artikkeli silmukkahaarniskan historiasta ja käytöstä saattaisi kiinnostaa joitakin.
Olen lukenut muutaman kokeellisen tutkimuksen asiasta ja ne ovat päätyneet aika lailla ristiin meneviin tuloksiin. Välillä menee läpi ja välillä ei. Mary Rose:n jälkeen on mm. jouduttu muuttamaan arvioita keskiaikaisen jousen jäykkyydestä aika tavalla ylöspäin. Jäykempi jousi tietää suurempaa lähtänopeutta ja läpäisyä. Tosin tuossa todettiin kokeillun myös näillä ja ei läpäissyt, mutta en ole lukenut miten koe tehtiin.

Sinällään se parhaiten säilynyt nippu MR:n nuolia olivat kohtuullisen hyvin tehtyjä, mutta kun niitä säilytetään pitkiäkin aikoja nipuissa ja vaihtelevissa oloissa niin kuin noita sotanuolia säilytettiin niin eivät kaikki voi pysyä suorina. Käyttönuolisarjasta käyrät joko oiottiin tai pudotettiin pois.

Kärkien laadusta riippuu jonkin verran myös rengaspanssarin läpäisy ja jos en nyt ihan väärin muista niin kyllä ne taisivat olla aika pehmeitä. Kovaksi karkaistu kärki ei muokkaannu osuessaan vaan liukuu ja leikkaa tiensä renkaista läpi selvästi paremmin. Riittävän korkean hiilipitoisuuden terästä (ja varsinkin edes lähes vakio hiilipitoisuudella) ei ollut riittävästi.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Jousipyssy sota-aseena

#41

Viesti MikaM »

Kaikki eivät ole ihan yhtä otettuja tanskalaisen taidoista.
http://geekdad.com/2015/01/danish-archer/" onclick="window.open(this.href);return false;
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Jousipyssy sota-aseena

#42

Viesti DeusVult »

MikaM kirjoitti: Kaikki eivät ole ihan yhtä otettuja tanskalaisen taidoista.
http://geekdad.com/2015/01/danish-archer/" onclick="window.open(this.href);return false;
Olikin vain ajan kysymys, milloin joku vetää herneen nenään kun kokee omaa harjoitteluaan loukatun, ja lähtee debunkkaamaan videota. :)
It’s worth noting that the narrator goes to great pains to explain why shooting at close-up distances is so important and denigrates “warrior archers only shooting at long distances,” (just one of many totally false claims) in order to paper over the fact that the man obviously can’t hit anything that’s more than about 20 feet away. No doubt there are literally hundreds of failed attempts that were cut out of the carefully-edited video.
Tämä on luonnollisesti kirjoittajan ihan oma olettamus, ilman mitään faktatietoa. On tietysti mahdollista ja jopa todennäköistä että Andersen ei osu oikeasti joka kerta, mutta en pidä uskottavana sitä että hän joutuu yrittämään jokaista trickshottiaan ja kaukolaukauksia "literally hundreds" kertaa kutakin, että yksi onnistunut suoritus saadaan videolle. Siihen ei riittäisi kenenkään aika eikä mielenkiinto, varsinkaan kun hän ei varmaankaan saa rahaa pelkästään jänniä Tuubivideoita julkaisemalla. (ja jos joutuisi, niin johan pelkästään siinä tulee niin paljon treenisuorituksia että homma alkaa pakosti skulaamaan pian ihan oikeastikin... :D) Sama pätee tietysti kaikkiin uskomatonta tarkkuutta joutubessa esitteleviin pallon/frisbeen/yms heittelijöihin. Kyse on siis juuri tästä ilmiöstä:
DeusVult kirjoitti: Andersen tekee videolla jousella asioita, joita modernit, olympiatason jousiampujat tuskin uskovat edes mahdollisiksi, saatika että pystyisivät itse samaan.
Jotkut on vaan parempia kuin sinä. Live with it.
“The back quiver is a Hollywood myth.” This howler is put forward in the middle of Andersen’s ridiculous infomercial-like demonstration of what’s supposedly wrong with the back quiver. All it needs is an exasperated voice-over saying “has this ever happened to you?” The back quiver is not a Hollywood myth, it’s a historically-documented method of carrying arrows, albeit one that is more favored by hunters and traditional archers than by target archers.
Olen lukenut muualtakin "selkänuoliviinin" myyttisyydestä, enkä muista koskaan nähneeni mitään aikalaista kuvaa jossa jousiampuja pitäisi nuoliaan selässä. Jos artikkelin kirjoittaja on, niin hän unohti liittää ne tekstiinsä.
He is a terrible archer who can shoot fast. He shoots very fast. He shoots very badly very fast.
-- Frankly, I’m surprised people aren’t mocking his awkward attempts at action shots, since to me he looks about as impressive and coordinated as the Star Wars kid.
Kirjoittaja voisi varmaan sitten itse tehdä samanlaisen videon kuin Andersen. Tasapuolisuuden nimissä sallitaan onnistuneiden suoritusten valitseminen julkaistavaan materiaaliin kirjaimellisesti satojen epäonnistuneiden joukosta, mutta lopputuloksen odotan tietysti kirjoittajalla olevan parempi, koska Andersen ampuu "hyvin huonosti" ja tekemisensä näyttää "Star wars kidiltä", ja kirjoittaja itse on kuitenkin "certified archery instructor".
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Jousipyssy sota-aseena

#43

Viesti DeusVult »

Paanari kirjoitti: Tämpä onkin mukava aihe spekuleerata sillee tällee ja tollee.....
Toki ammattilainen sen kokoomisen tekee nopeesti mutta, paljonko kuluu aikaa että, saadaan 50 nuolta 5000:lle kaaripyssykkä miehelle?
Jösses, sehän on 250000 nuolta... Siinä saapi "nuolimestari" heilutella käsiään aika ripeeseen tahtiin ja apumiehiäkin syytä olla jokunen tai useempi "verstas" saa painaa pitkää päivää.

Oletetaan että, yhden kasaaminen kärjen kiinnittämisineen, sulittamisineen ja muihin työvaiheisiin menisi 10min.
Kymmenen tunnin ahkeroinnin jälkeen olisi 60 nuolta ja tekijöitä olisi vaikka 100., 6000 nuolta per päivä...
Nuolten kasaamiseen menisi n. 41 ja puol työpäivää. Liki puoltoista kuukautta.

Hymmm sitten materiaalien hankintaan menevä aika...
Puutavaran haku mettästä ja kaikki puuaines ei varmaankaan sovi nuolimateriaaliksi ja se sopiva aines pitäis kuivata ja pilkkoa soiviksi paloiksi jotta ne pystytään tekemään nuolen varsiksi sanotaan kuivumisineen vaikka vuosi.
Puun kuivuessa voidaankin kerätä kuningaskunnasta tipusilta soveliaat sulat, keitellä liimat, kehrätä rihmat ja takoo terät.

Ei ole mitään käsitystä pitkäänkö pajavasara paukkuu sepällä ennen kuin sovelias terä on valmis. Oletetaan taas että se 10 minuuttia...
Sulkien käsittely...
Nuolen varrenhan tekee nopeesti mutta, sen loveamiseen kuluukin aikaa, terän lovi, jänteelle oma ja sulille urat mihkä ne liimataan kiinni ja rihmoitetaan... Aikaa kuluu ja vihulainen on jo matkalla...

Noin niinku aluksi sen kummemmin miettimättä.
Toki tekijöitä on ollut paljon mutta ihan näin aluksi sadalla sepällä ja nuolentekijällä apujoukkoineen.... Aikaa kuluu reippaasti yli vuosi.

Aika iso projekti ennen kuin päästään lahtaamaan ja keräämään sotasaalista.
Jos joku tietää niin jaketaan spekulariseeraamista...

Jaska
On tärkeä ymmärtää että keskiajalla ei Euroopassa enää eletty missään metsästäjä-keräilijä yhteisöissä. Nuolia tekivät ammattimiehet päivätyönään myös rauhan aikana, ja sotaan valmistauduttaessa tarvikkeita ostettiin ulkomailta ja/tai tuotantoa tehostettiin. Nuolet eivät myöskään olleet ainoa kulutustavara jotka jousimies tarvitsi, joten siinä mielessä niiden kappalehintaan jumittaminen on hieman absurdia.
Paanari kirjoitti: Sitten tuo haarniskan alle sijoitettava "toppatakki", Silkkihän oli tuonti tavaraa ja jokaisella ei tainnut olla varaa eli uskoisin että huopa oli se varsinainen materiaali. Ajatelkaas kuinka kestävä töppönen huopatossu oli...
Pellava, villa ja puuvilla olivat yleisesti käytössä olleita materiaaleja, ja kaikista voidaan valmistaa kestävää kangasta. Veikkailen että silkkisiä varusteita oli käytössä lähinnä aatelisilla ja muilla hyvätuloisilla, eikä heilläkään oikeastaan varmaan sen paremman läpäisynkeston vuoksi, vaan ihan vain siksi että se näyttää hienommalta.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Paanari
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2262
Lauteille: Maaliskuu 2006

Jousipyssy sota-aseena

#44

Viesti Paanari »

DeusVult kirjoitti: On tärkeä ymmärtää että keskiajalla ei Euroopassa enää eletty missään metsästäjä-keräilijä yhteisöissä. Nuolia tekivät ammattimiehet päivätyönään myös rauhan aikana, ja sotaan valmistauduttaessa tarvikkeita ostettiin ulkomailta ja/tai tuotantoa tehostettiin. Nuolet eivät myöskään olleet ainoa kulutustavara jotka jousimies tarvitsi, joten siinä mielessä niiden kappalehintaan jumittaminen on hieman absurdia.
Paanari kirjoitti: ...
Pellava, villa ja puuvilla olivat yleisesti käytössä olleita materiaaleja, ja kaikista voidaan valmistaa kestävää kangasta. Veikkailen että silkkisiä varusteita oli käytössä lähinnä aatelisilla ja muilla hyvätuloisilla, eikä heilläkään oikeastaan varmaan sen paremman läpäisynkeston vuoksi, vaan ihan vain siksi että se näyttää hienommalta.
Kysehän oli kait siitä että kauanko sen yhden nuolen tekeminen kestää, puhmattakaan siitä johonkin isompaan taisteluun tarvittiin joku määrä nuolia.
Eikä käsitelty oliko heillä sisävessa tai osasivatko lukee tai kirjoittaa(suurin osa aatelistakaan ei osannut).
Ok. eivät eläneet kivikauden oloissa metsästäjä keräilijöinä. Vaan eipä se tavallisen kansalaisen elo siitä oikeesti paljoa eronnut.
Jeps maaorjuus ruletti ja vain aateli oli vapaata muutoin linnanherra omisti kaiken.
Eli kun metsästys oli vain aatelin huvia niin montaakohan nuolipajaa tarvittiin vaikka 1100-luvun englanissa?
Mitkäköhän mahto olla tuotanto määrät ilman sotia?
Tokihan joka kylässä oli seppä, jousentekijä, yms aiheeseen liittyvää ammattikuntaa. Eikö vain?
Kaikilla oli kivaa ja gutaa ja sosiaalihuolto auttoi vähäosaisia..

hähähähä siunaa ja varjele hähähähähä
Missä kohtaa mä pähkäilin nuolen hintaa?
Uskoisin huopaa käytetyn sen edullisuuden ja iskunvaimennus ominaisuuksien takia....
Eiköhän tämä ollut taas tässä.
EX AGMINE HACCAPELLORUM LIBERA NOS DOMINE
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Jousipyssy sota-aseena

#45

Viesti MikaM »

Eräällä sivulla Andersen itse kommentoi näitä debunkkaamisia, suunnilleen näin: digi-temppuja ei ole. Osaa tempuista on harjoiteltu kuukausia, jotta ne kameralle onnistuisivat (kerran).
Eli eivät tietenkään ihan käyttökelpoisia, noin lähitaistelussa. Noista teorioista on helpompi olla debunkaajan kanssa samaa mieltä, kuin Andersenin, vaikka kumpaakin on vaikea todistella?
Viihdyttävä video, yhtä kaikki.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 0 kurkkijaa