Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Jousipyssy sota-aseena

Historialliset eurooppalaiset lajit eli HEMA, Buhurt, historiallinen ratsastus, elävöitystaistelu jne.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Jousipyssy sota-aseena

#46

Viesti DeusVult »

Paanari kirjoitti: hähähähä siunaa ja varjele hähähähähä
Missä kohtaa mä pähkäilin nuolen hintaa?
Uskoisin huopaa käytetyn sen edullisuuden ja iskunvaimennus ominaisuuksien takia....
Eiköhän tämä ollut taas tässä.
Mitä siis oikeastaan haluat sanoa tai kysyä? Nuolen hintaa pähkäilit kait ainakin näissä kohtaa:
Paanari kirjoitti: BTW nuoli maksoi enemmän kuin pakko-otettu jalkamies joten nuolien käyttöä "piällikkö" harkitsi useasti koska, se kavensi voittomarginaalia...
Paanari kirjoitti: En nyt ole varma mutta nuolten tekijät olivat ammattimiehiä ja ajatellaan vaikka harjoituksissa käytettyjen nuolien määrää niin kalliiksihan se tuli. Tosin osaa varmasti pystyi kierrättämään mutta sitten taisteluissa käytettyjen ja ohi ammutuiden nuolien kohtalo oli selvä. Kuninkaan kirjanpitäjä hyppi riemusta tasajalkaa..
Paanari kirjoitti: Mikä lie oli nuolen kappalehinta ja mikä tekijän päiväpalkka ja ennen kaikkea monta nuolta yksi jätkä sai päivässä aikaiseksi...
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Oar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 555
Lauteille: Huhtikuu 2011

Jousipyssy sota-aseena

#47

Viesti Oar »

Olen lukenut muualtakin samanlaista "debunkkaamista" kuin MikaM:n linkissä. Uskon että Andersenin videossa oli jotain/melko paljonkin väärää mitä selostukseen tulee, mutta paljon väliä. Pointtihan oli jossain ihan muussa kuin tarinassa. Hyvin ampu, ja luontevalta näytti. En yllättyisi vaikka saisi työtarjouksia elokuviin, vaikka näyttämään seuraavalle Robin Hoodille mihin jousella pystyy.
Kuvake
Alioppilas
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5053
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Jousipyssy sota-aseena

#48

Viesti Alioppilas »

DeusVult kirjoitti:
“The back quiver is a Hollywood myth.” This howler is put forward in the middle of Andersen’s ridiculous infomercial-like demonstration of what’s supposedly wrong with the back quiver. All it needs is an exasperated voice-over saying “has this ever happened to you?” The back quiver is not a Hollywood myth, it’s a historically-documented method of carrying arrows, albeit one that is more favored by hunters and traditional archers than by target archers.
Olen lukenut muualtakin "selkänuoliviinin" myyttisyydestä, enkä muista koskaan nähneeni mitään aikalaista kuvaa jossa jousiampuja pitäisi nuoliaan selässä. Jos artikkelin kirjoittaja on, niin hän unohti liittää ne tekstiinsä.
Kuva
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Jousipyssy sota-aseena

#49

Viesti DeusVult »

Kappas. Tosin tuo nyt ei varsinaisesti vielä ihan riitä todisteeksi, koska siitä ei käy ilmi onko tuon yhden jousimiehen viini kenties jotenkin taistelun tiimellyksessä joutunu hänen olalleen / kaulansa ympärille, vai onko se ihan tehty pidettäväksi siellä. Kuvassa on kuitenkin kolme muuta jousimiestä joilla viini on vyöllä. Lisäksi jos tarkoitus on tosiaan pitää sitä selässä, onko tarkoitus että nuolet myös ampuessa noukitaan sieltä niskan takaa kuten Hollywood-elokuvissa, vai onko viini tarkoitus ottaa pois selästä kun ruvetaan ampumaan.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 18978
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Jousipyssy sota-aseena

#50

Viesti Andy »

Itsekin kiinnitin huomiota siihen että tuo nuoliviini näyttää olevan jotenkin ihan kummallisesti kaulan ympärillä. Haiskahtaa joltain väliaikaisviritykseltä mutta totuuttahan ei koskaan saada tietää.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 4

Jousipyssy sota-aseena

#51

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Bayeuxin rätti?
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Jousipyssy sota-aseena

#52

Viesti PetriP »

Oar kirjoitti: Olen lukenut muualtakin samanlaista "debunkkaamista" kuin MikaM:n linkissä. Uskon että Andersenin videossa oli jotain/melko paljonkin väärää mitä selostukseen tulee, mutta paljon väliä. Pointtihan oli jossain ihan muussa kuin tarinassa. Hyvin ampu, ja luontevalta näytti. En yllättyisi vaikka saisi työtarjouksia elokuviin, vaikka näyttämään seuraavalle Robin Hoodille mihin jousella pystyy.
Ja osa tempuista on mahdottomia. Pakko olla trikkejä, Myth busters testasi tuota nuolen kiinni nappaamista varsin paljon ja lopputulema on että vaikka ihmisen olisi (ja ei ole) tarpeeksi nopea puristusvoima ei riittäisi. Ja lentävän nuolen halkaisu..... joo nuoliase olisi tarkempi kuin ruutiase.

Täysin hollywood kamaa, mutta kaikki ei ole oikeasti tehty
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Jousipyssy sota-aseena

#53

Viesti DeusVult »

luupää kirjoitti: Tuleeko DV mieleen montakin esimerkkiä keskiajalta jossa länäreiden ratsuväki kykeni tekemään yhtä mittavia koukkauksia, valehyökkäyksiä, taktisia ansoja tms? Toki länäritkin oppivat ja 1500luvusta eteenpäin kykenivät jo paljon kurinalaisempaan ja taktisempaan toimintaan. Siinä vaiheessa ei ollut enää feodaliyhteiskuntarakennetta ja siitä kumpuavia käytäntöjä riippakivenä.
No mitään täysin vastaavaa esimerkkiä ei tule mieleen, koskapa nuo "feigned retreats" -jutut olivat tunnusomaisesti nimenomaan itämaan tietäjien taktiikoita. Tässä nyt jotain kuitenkin:

Agincourt 1415, ranskalaisten laatima taistelusuunnitelma sisältää melko tarkat ohjeet joukkojen organisoimiseksi ja koordinoimiseksi, siitäkin huolimatta että on ilmeisesti laadittu melkolailla "vauhdissa". Suunnitelmaan sisältyy jalkaväen ja jousimiesten koordinoitu eteneminen samaan aikaan tapahtuvan ratsuväen sivustahyökkäyksen kanssa, sekä pienemmän ratsuväkiosaston täydellinen koukkaaminen vihollisen selustaan. Suunnitelmaahan ei loppujen lopuksi hirveän hyvällä menestyksellä saatu toteutettua olosuhteiden hieman muututtua, mutta sellainen oli kuitenkin olemassa.

Arsuf 1191, Kuningas Leijonamielen johtama kolmannen ristiretken armeija osoittaa äärimmäistä kurinalaisuutta marssiessaan Akkosta (Acre) Arsufiin syyskuussa 1191. Saladinin saraseeniarmeija häiritsee ristiretkeläisten marssia nuolin ja keihän, yrittäen samalla avata marssijärjestykseen aukkoa hyökkäystä varten. Häirintä ei kuitenkaan tuota toivottua tulosta, ja aikalaiskirjoittaja Baha' al-Din kuvailee tapahtunutta 2. syyskuuta näin: "I saw various individuals amongst the Franks with with ten arrows fixed in their backs, pressing on in this fashion quite unconcerned." (mikä liittyykin kivasti ketjun aiheeseen ja nuolien läpäisykykyyn) Tätä jatkuu 7. päivään syyskuuta asti, jolloin Saladin on saanut armeijansa organisoitua hyökkäykseen, ja taistelu näyttää väistämättömältä. Saladin kohdistaa hyökkäyksensä Johanniittaritareiden suurmestarin johtamaan takavartioon, joka kuitenkin jatkaa marssiaan äärimmäisen paineen alla. Suurmestari lähettää Leijonamielelle sanansaattajan monta kertaa, pyytäen lupaa vastahyökkäykseen, mutta Rikhard ei anna lupaa koska suunnittelee parhaillaan koordinoitua rynnäkköä. Lopulta suurmestari ratsastaa Rikhardin luo itse, muttei edelleenkään saa lupaa. Tämän jälkeen Johanniittojen suurmestari tekee oman päätöksensä, ja aloittaa vastahyökkäyksen ilman lupaa. Suurmestaria on kuitenkin vaikea syyttää varsinaisesta kurittomuudesta, koska hyökkäys on menestys ja Baha' al-dinin mukaan "hyvin suunniteltu, hienosti ajoitettu ja hyvin koordinoitu." Leijonamielen itsensä johtama keskusta ja Temppeliherrojen suurmestarin johtama etuvartio liittyivät ratsurynnäkköön, ja Saladinin armeija käytännössä muserrettiin, mikä kertoo jotain länsimaisen ratsuväen voimasta oikein käytettynä. Leijonamielen armeija osoittaa kuitenkin vieläkin kurinalaisuutta, kun se Rikhardin käskystä pysähtyy ja vetäytyy takaisin jalkamiesten taakse kokoamaan rivinsä, vaikka Baha al-dinin mukaan "Muslims were, in truth, in a complete rout." Tämä varovaisuus ja kurinalaisuus tosin tässä kohtaa ei olisi kannattanut, sillä muslmit saavat kerättyä itsensä ja kokoavat voimansa vielä kahteen hyökkäykseen. Kumpikin hyökkäys tosin torjutaan samalla tavalla, mutta lopullinen ratkaisu jää saavuttamatta.

Dorylaeum 1097, Ensimmäisen ristiretken armeija joutuu sulttaani Qilich Arslanin johtaman turkkilaisarmeijan väijyttämäksi marssiessaan Anatolian läpi 1. heinäkuuta 1097. Ristiretkeläisten etuvartio törmää vuoristosolasta laaksoon saapuessaan turkkilasten armeijaan, joka on jo ryhmittynyt taistelua varten ristiretkeläisten kulkusuuntaan nähden näiden oikealle puolelle. Ristiretkeläisten vasemmalla puolella on pienempi turkkilainen ratsuosasto, joka on varjostanut armeijan etenemistä jo pidemmän aikaa. Paineenkin alla etuvartio kerää ratsuväen turkkilaisen pääjoukon eteen suojaamaan jalkaväen ryhmittymistä siilipuolustukseen. Turkkilaiset hyökkäävät ratsuväen kimppuun, ja saavat painettua sitä taaksepäin, mutta eivät pysty murtamaan puolustusta. Samaan aikaan pienempi turkkilainen osasto ilmeisesti hyökkää takaapäin suojattoman jalkavaen kimppuun, mutta tuloksetta. Turkkilaisesta pääjoukosta irtautunut ratsuosasto koukkaa ristiretkiläisten etuvartion ohi solaan, ja aiheuttaa tuhoa vielä järjestäytymättömien ristiretkeläisten joukossa. Noin viiden kilometrin päässä solassa tuleva takavartio johtajinaan Godfrey de Buillon ja Raymont of Toulouse pistää töppösiin vauhtia tajuteesaan että etu- ja pääjoukon kimppuun on hyökätty. Godfreyn osasto ajaa koukanneen turkkilaisosaston takaisin, ja jää tukemaan etuvartion ratsuväkeä. Perässä tuleva Raymont koukkaa laakson suulla kukkulan yli oikealle, ja pääsee turkkilaisen ryhmityksen taakse ja sivustaan. Tämä on turkkilaisille liikaa, ja he pakenevat sekasorrossa.

Otterburn 1388, Henry "Hotspur" Percyn johtamat jalkautuneet englantilaiset saavat kuokkaansa Douglasin jaarlin skoteilta. Hotspurin armeija yllätti skotit niin sanotusti housut kintuissa näiden leiriydyttyä elokuisessa pimenevässä illassa 1388, ja päätti hyökätä heti. Hän lähettää Sir Mathew Redmanin johtaman etuvartionsa hyökkäykseen jääden itse odottamaan pääjoukkonsa kokoontumista. Englantilaset lähteet kertovan Hotspurin käskeneen Redmanin koukata kokonaan skottien leirin taakse ja estää näiden pakeneminen, mutta tämä saattaa olla jälkeenpäin keksittyä Jonkinlainen koukkaamiskäsky lienee kuitenkin todennäköinen. Redman löytää ja tuhoaa skottien huoltojoukkojen leirin. Kerättyään marssiosastosta järkevän kokoisen osaston Hotspur etenee kohti skottitaistelijoiden leiriä. Siitä huolimatta että skoteilla ei ole aikaa pukea haarniskoitaan kunnolla päälle (esimerkiksi Morayn jaarli ei löytänyt hötäkässä kypäräänsä ja joutui taistelemaan paljain päin), heillä riitti kurinalaisuutta suorittaa ilmeisestikin ennalta harjoiteltu manööveri ja koukata metsikön suojissa heitä kohti etenevän vihollisen oikealle puolelle. Koukkaus ja sitä seurannut hyökkäys onnistui täydellisesti, ja oli lähellä ettei Hotspurin armeijaa lyöty siihen paikkaan. Percyn osasto kuitenkin toipui iskusta nopeasti, ja sai täydennettyä joukkoa paikalle pikkuhiljaa saapuvilla marssijoilla. Taistelu jatkui tasaisena hetken aikaa, kunnes Marchin jaarli toi paikalle skotlantilaisen täydennysosaston "toisaalta", ja löi englantilaiset. March ilmeisesti myöhemmin osoittautui hyvinkin päteväksi taktikoksi, joten on todennäköistä että hän pelasti päivän iskemällä tietoisesti englantilaisten muodostelman heikkoon kohtaan tai koukkaamalla sivustaan. Hotspur otettiin vangiksi, mutta myös Douglas löytyi aamulla kuolleena ruumiiden seasta.

Ois noita varmaan muitakin, mutta ei jaksa kirjoittaa enempää. :) Pointtini siis edelleen on se, että kuri ja taktikointi eivät suinkaan olleet mitään orientaalin erikoisuuksia, vaan ihan tunnettuja teemoja myös lännessä. Tietysti kuten todettua feodaaliyhteiskunnan johtamiskuviot olivat toisinaan enemmän rasite kuin hyöty, mutta täälläpäin helposti takerrutaan noihin idän hevosmiesten hienoihin manöövereihin, koska ne tuntuvat lännenmiehestä erikoisilta. Ja ovathan ne hienoja. Kuitenkin sitten taas tapauksissa, joissa tuollainen monimutkainen muuvi ei olekaan mennyt ihan putkeen, onkin tullut turpaan, mikä tahtoisi sanoa että taustalla on nimenomaan erilaiset doktriinit, ei kurin tai taktikoinnin kategorinen puute jommalla kummalla puolella.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Jousipyssy sota-aseena

#54

Viesti DeusVult »

PetriP kirjoitti:
Oar kirjoitti: Olen lukenut muualtakin samanlaista "debunkkaamista" kuin MikaM:n linkissä. Uskon että Andersenin videossa oli jotain/melko paljonkin väärää mitä selostukseen tulee, mutta paljon väliä. Pointtihan oli jossain ihan muussa kuin tarinassa. Hyvin ampu, ja luontevalta näytti. En yllättyisi vaikka saisi työtarjouksia elokuviin, vaikka näyttämään seuraavalle Robin Hoodille mihin jousella pystyy.
Ja osa tempuista on mahdottomia. Pakko olla trikkejä, Myth busters testasi tuota nuolen kiinni nappaamista varsin paljon ja lopputulema on että vaikka ihmisen olisi (ja ei ole) tarpeeksi nopea puristusvoima ei riittäisi. Ja lentävän nuolen halkaisu..... joo nuoliase olisi tarkempi kuin ruutiase.

Täysin hollywood kamaa, mutta kaikki ei ole oikeasti tehty
Mythbustersin "martial arts myths" testaaminen on aina mielestäni vähän niin ja näin. "Yeah Tory tried to catch the arrow with 5 minutes of practise, and he couldn't do it!! So Grant built this robot (which is testing the wrong thing), and it takes superhuman speed so MYTH BUSTED!!" Ja sittenhän siinä oli vielä se REAL NINJA, jonka toiminta näytti kyllä siltä että ihmettelen jos kaveri on harjoitellut yhtään mitään kamppailua tms. kahta päivää pidempään. Tai tietysti voihan olla että tosininja salaa ne oikeat kykynsä ja näyttää tahallaan huonommalta kuin mitä oikeasti on... :ninja:

Youtube on täynnä videoita joissa nuolia otetaan ilmasta kiinni. Juu, ne ei koskaan ole ammuttu täydellä nopeudella ja suoraan kohti kiinniottajaa, niinkuin ei ollut tuossa Andersenin videossakaan, mutta ei se ainakaan hänellä ollut se pointti. Nuolen halkaiseminen ilmasta on tuossa se kaikkein hämmästyttävin temppu. En oikeastaan epäile etteikö hän voisi osua tarpeeksi hitaasti lentävään nuoleen, enkä tiedä miten ruutiaseet siihen liittyy, mutta nuoleksi lienee aika huolella valittu sellainen kappale joka helposti halkeaa osumasta.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Presenter
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1565
Lauteille: Tammikuu 2007
Sivulajit: BJJ, itsepuolustus, voimankäyttö, lähitaistelu

Jousipyssy sota-aseena

#55

Viesti Presenter »

Hs.fi: Tanskan jousitaiturin historiaväitteet ovat hölynpölyä, sanoo kotimainen asiantuntija
Ensin oli hämmästys. Miten mies pystyy tuohon? Sitten tuli epäilys. Pitääkö tarina kaikilta osin paikkaansa?

HS kertoi maanantaina videosta, jossa tanskalainen jousiampuja Lars Andersen ampuu esimerkiksi kolme nuolta 0,6 sekunnissa. Hän myös nappaa kädellään lentävän nuolen ja tekee muitakin huikeita temppuja.

Youtubessa julkaistulla videolla selostaja kertoo, mikä on Andersenin salaisuus: hän on löytänyt uudelleen unholaan vaipuneet jousiammuntataidot.

Siinä liki 20 miljoonaa katsojaa kerännyt video astuu heikoille jäille.

"Hehkutus siitä, miten hän on löytänyt vanhat sotataidot, on pelkkää hölynpölyä", sanoo Kaarle Knuutinpojan Jousiampujien puheenjohtaja Simo Hankaniemi.

Hän johtaa turkulaistaustaista yhdistystä, joka harrastaa vanhoja perinnejousia. Hankaniemi muistuttaa, että Andersenin tapaisia jousitaitureita on nähty ennenkin, mutta tanskalainen ratsastaa esiin värikkäällä historiantulkinnallaan.

"Olen hyvin vapaamielinen, ja kaikenlaisia ammuntatyylejä on ollut kulttuureissa iät ja ajat. Andersen harjoittaa sinänsä loistavaa show-toimintaa, mutta ainoa asia mitä vastustan on väärä todistusnäyttö."

Andersenin tekniikka pohjaa siihen, että hän asettaa nuolen jousikaaren oikealle puolelle. Nykyään suositaan vasenta puolta. Omaan metodiinsa Andersen päätyi lukemalla historiaa ja tulkitsemalla taideteoksia.

"Se ei ole mikään unohdettu tekniikka. Se on yleinen tyyli Turkista Japaniin saakka, ja sitä on käytetty myös Amerikassa", Hankaniemi täsmentää.

Jo aiemmin GeekDad -blogi moitti Andersenia siitä, että hän tulkitsee jousiammunnan historiaa eurooppalaisesta näkökulmasta.

Lisäksi Andersen suosittelee pitämään nuolia kotelon sijaan kädessä, jolloin ne voi ampua nopeammin. Videolla selostaja väittää kotelon olevan Hollywood-elokuvista tuttu myytti.

"Pohjois-Amerikan intiaaneille oli normaalia pitää nuolikoteloa mukana, vaikka samaan aikaan nuolia pidettiin jousta pitävässä kädessä. Jos sotaretkellä on 40–60 nuolta mukana, ei kukaan hullu niitä kaikkia kanna käsissään."

Kotelo oli välttämätön apuväline ympäri maailmaa sotureille kuin lompakko nykyihmiselle, Hankaniemi lisää.

Andersenin temput näyttävän sujuvan helposti sisätiloissa, kevyessä varustuksessa ja nykyaikaisella jousella. Aidoksi soturiksi Andersenista tuskin olisi.

"Seinästä toiseen hyppimisellä ja pomppimisella ei ole sotataidon kanssa mitään merkitystä. Lars voisi yrittää taitojaan pukeutumalla samuraihaarniskaan ja ottamalla kaksimetrisen jousen."


Videon tekijätietojen mukaan Andersen ei osallistunut temppukavalkadin käsikirjoittamiseen. Tekijätiimiin on merkitty muun muassa ruotsalainen ohjaaja Geir Hansteen-Jörgensen. Kertojan ääni on tiettävästi tanskalaisen kirjailijan ja roolipeliharrastajan Claus Raastedin.

"Voiko tästä Larsia syyttää? Mitä hän tekee ja mitä verbaalisesti hypetetään, ovat eri asioita", Hankaniemi pohtii.

Lajin näkyvyys poikii aina uusia harrastajia. Suomen jousiampujain liitosta kerrotaan, että Taru Sormusten Herrasta ja Nälkäpeli -elokuvasarjat ovat houkutelleet uutta väkeä radoille. Molemmissa jousiaseita käytetään luovasti.

Ehkäpä Andersenin tunteita kuumentava video onkin mainospuffi esimerkiksi kiertueesta.

"Itsekin mielellään menisin katsomaan, jos hän esiintyisi."

KIMMO RÄISÄNEN

Tämä jousitieto oli varmasti oikein

Lars Andersenin jousivideolla yksi historiallinen väite on taatusti totta. Mies ampuu kolme nuolta alle 1,5 sekunnin ajassa, mikä on hänen mukaansa vanha historiallinen jousitesti.

1300-luvulla Egyptissä vaikutti islamilainen jousiampujamestari Taybugha. Hän katsoi, että jousimies on riittävän nopea, kun hän pystyy seuraavaan: kolme nuolta ammutaan noin 68,5 metrin päässä olevaan maaliin niin, että viimeinen lähtee matkaan ennen kuin ensimmäisestä osumasta ilman nousseet pölyt näkyvät. Ajallisesti tämä on noin 1,5 sekuntia.

Asiasta on kirjoittanut Tekniikan Waiheita -lehteen Juho Wilskman. Hän arvioi, että tällainen ampumisnopeus on ollut menneinä aikoina mahdollinen. Wilskman uumoilee, että Andersen ei ollut ensimmäinen, joka nykyjousilla pystyi suoritukseen.
sinappi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 3303
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: Taihojutsu
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai.

Jousipyssy sota-aseena

#56

Viesti sinappi »

PetriP kirjoitti:
Oar kirjoitti: Olen lukenut muualtakin samanlaista "debunkkaamista" kuin MikaM:n linkissä. Uskon että Andersenin videossa oli jotain/melko paljonkin väärää mitä selostukseen tulee, mutta paljon väliä. Pointtihan oli jossain ihan muussa kuin tarinassa. Hyvin ampu, ja luontevalta näytti. En yllättyisi vaikka saisi työtarjouksia elokuviin, vaikka näyttämään seuraavalle Robin Hoodille mihin jousella pystyy.
Ja osa tempuista on mahdottomia. Pakko olla trikkejä, Myth busters testasi tuota nuolen kiinni nappaamista varsin paljon ja lopputulema on että vaikka ihmisen olisi (ja ei ole) tarpeeksi nopea puristusvoima ei riittäisi. Ja lentävän nuolen halkaisu..... joo nuoliase olisi tarkempi kuin ruutiase.

Täysin hollywood kamaa, mutta kaikki ei ole oikeasti tehty
Tässäkö klipissä, jossa ihminen nappaa ammutun nuolen ilmasta kiinni, Mythbusters päätyy siihen tulemaan, että ihminen ei ole kyllin nopea nappamaan nuolta ilmasta? [video][/video]
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Jousipyssy sota-aseena

#57

Viesti PetriP »

sinappi kirjoitti:
PetriP kirjoitti:
Oar kirjoitti: Olen lukenut muualtakin samanlaista "debunkkaamista" kuin MikaM:n linkissä. Uskon että Andersenin videossa oli jotain/melko paljonkin väärää mitä selostukseen tulee, mutta paljon väliä. Pointtihan oli jossain ihan muussa kuin tarinassa. Hyvin ampu, ja luontevalta näytti. En yllättyisi vaikka saisi työtarjouksia elokuviin, vaikka näyttämään seuraavalle Robin Hoodille mihin jousella pystyy.
Ja osa tempuista on mahdottomia. Pakko olla trikkejä, Myth busters testasi tuota nuolen kiinni nappaamista varsin paljon ja lopputulema on että vaikka ihmisen olisi (ja ei ole) tarpeeksi nopea puristusvoima ei riittäisi. Ja lentävän nuolen halkaisu..... joo nuoliase olisi tarkempi kuin ruutiase.

Täysin hollywood kamaa, mutta kaikki ei ole oikeasti tehty
Tässäkö klipissä, jossa ihminen nappaa ammutun nuolen ilmasta kiinni, Mythbusters päätyy siihen tulemaan, että ihminen ei ole kyllin nopea nappamaan nuolta ilmasta? [video][/video]
Näköjään en ole seurannut tarpeeksi myth busterssia. Näin Ninja myytti osa 1:sen, jossa ne teki keinokäden ja testasi sillä. Näköjään tuo on mahdollista. Olettaenkin ekassa testissä se virhe että nuolen nopeus oletettu liian suureksi, kait?
Oar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 555
Lauteille: Huhtikuu 2011

Jousipyssy sota-aseena

#58

Viesti Oar »

Presenter kirjoitti: "Seinästä toiseen hyppimisellä ja pomppimisella ei ole sotataidon kanssa mitään merkitystä. Lars voisi yrittää taitojaan pukeutumalla samuraihaarniskaan ja ottamalla kaksimetrisen jousen."
Tämä kohta nauratti. Perus, "no höh, mitäs sitten jos makaatkin maassa ja kaks gorillaa on sun käsien päällä ja viis sotilasta osottaa aseilla kymmenen metrin päästä.. ei varmaan toimi tää rannelukko sitte, nii!"

Niitä jousiahan oli myös muitakin kuin kaksimetrisiä, eivätkä kaikki jousimiehet käyttäneet samuraihaarniskaa.

Esimerkiksi:
Kuva
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6416
Lauteille: Lokakuu 2009

Jousipyssy sota-aseena

#59

Viesti Ile »

Mihin se muuten oikeilla jousilla ammuttaessa perustuukaan, että ammutaan kaaren vasemmalta puolelta? Itse olen lelujousilla ampunut aina luonnostaan oikealta puolelta, niin kuin toi mongoli.
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Jousipyssy sota-aseena

#60

Viesti DeusVult »

Tuolla debunkkaavan geekdaddyn blogissa sanotaan että se johtuu siitä, että nuolella on taipumus kaartaa lennossa oikealle, joten kaaren vasemmalta puolelta ampuminen kompensoi tätä. Tietysti jos tähtää intuitiivisesti (kuten palloa heittäessä) niinkuin Andersen ilmeisesti tekee, eikä referenssipisteillä kuten kiväärillä ammuttaessa, niin sillähän ei ole mitään väliä miltä puolelta ampuu.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 0 kurkkijaa