Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Katu- ja muu väkivalta

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 93972
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Katu- ja muu väkivalta

#1

Viesti Mika »

Foorumilla on oikein urakalla keskusteltu katuväkivallasta muutamassakin ketjussa. Nyt sillä on oma ketjunsa.

Aloitetaan tilastoilla.

http://www.stat.fi/til/polrik/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.stat.fi/tup/tiedotteet/v2002/214oiks.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Jälkimmäisestä tilastosta lainaus:

Tyypillinen suomalainen henkirikollinen ja henkirikoksen uhri oli vuosina 1998- 2000 keski-ikäinen, 35- 45-vuotias, yksin asuva, työelämästä syrjäytynyt mies, jolla oli takanaan useampia tuomioita väkivalta- ja omaisuusrikoksista. Runsaat 80 prosenttia henkirikoksiin syyllistyneistä miehistä ja naisista samoin kuin rikosten miesuhreista oli työelämän ulkopuolella olevia työikäisiä. Naisuhreista ansiotyössä oli 33 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta Henkirikokset 1998- 2000, jossa on analysoitu kaikki Suomessa mainittuina vuosina tehdyt rikosilmoitukset uhrin kuolemaan johtaneista tahallisista henki- ja pahoinpitelyrikoksista.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kikudo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 291
Lauteille: Joulukuu 2004

#2

Viesti Kikudo »

eli kaikenlaiset skenaariot katutilanteista on sitten turhia? :roll:

eipä silti, näinhän se vähän on. jos koko ajan miettii että joku hyökkää kulman takaa ja koko elämänsä valmistautuu siihen niin voi siinä vähän todellisuus hämärtyä. enkä nyt viittaa kehenkään täällä erityisesti...:-"

kynnys hyökätä tutun kimppuun on paljon pienempi ku se että hyökkäis silmittömästi jonku ihan tuntemattoman päälle.
Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland

#3

Viesti Ronin »

Andy kirjoitti: Kannattaisko oikeasti hankkia sitä streetwisea mieluummin suomalaisista baareista ja kaduilta kuin joistain jenkkiläisistä street-survival-oppaista.
Hehheh, joo. Turha minun on kai tuohon mitään vastata, koska mitä tahansa sanon taitaa sinulla mennä automaattisesti fantasian puolelle, eikö? :)

Miten paljon taitoa muuten vaatii vetää veitsi taskusta huomaamattomasti lähietäisyydellä? Esim. treeneissä voi kokeilla tylsällä trainerilla kuinka se luonnistuu. Olen itse erittäin epäpätevä veitsenkäyttäjä ja silti onnistun siinä, että vähän ihmettelen mitä, Andy, oikein tarkoitat? Jotain hehtaariveistä vai sveitsiläistä linkkaria tms?
Kikudo kirjoitti: jos koko ajan miettii että joku hyökkää kulman takaa ja koko elämänsä valmistautuu siihen niin voi siinä vähän todellisuus hämärtyä.
Aivan. Olen toisaalta myös miettinyt, että miten nämä, jotka kävelevät katse kengissä ja yrittävät enemmän tai vähemmän alitajuisesti pysyä ympäristöstään mahdollisimman tietämättöminä (koska eivät ole vainoharhaisia) ajavat autoa? :? Silmät kiinni ja kaasu pohjaan kai. :lol:
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 18977
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#4

Viesti Andy »

Ronin kirjoitti: Hehheh, joo. Turha minun on kai tuohon mitään vastata, koska mitä tahansa sanon taitaa sinulla mennä automaattisesti fantasian puolelle, eikö? :)
No eipä ole kaukana, mutta se johtuu siitä, että skenaariosi ovat jatkuvasti fantasialuokan kamaa. Jos nyt oikeasti katsotaan, mitä tuolla ulkona tapahtuu, niin tulos on seuraava:

Uhkaavista tilanteista suurin osa jää sanailuasteelle tai vaatteisiin tarttumiseen ja tönimiseen. Lopuista ehkä puolet on epämääräistä rysypainia, jossa kumpikaan ei loukkaannu ja korkeintaan sattuu vähän ja vaatteita sotkeentuu. Lopuista suurin osa on sitten nyrkkitappelua tai potkimista, jossa seurauksena on mustelmia ja pintaruhjeita. Pahempia vammoja tulee harvoin. Aivan ultraharvinaista sitten on, että toinen osapuoli kuolee.

Eri asia sitten,jos olet rikollinen, pultsari tai narkki, mutta näin tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Jos nyt alat ensisijaisesti lyömään ensin heti, kun tilanne menee fyysiseksi, provosoit ne kaikki tönijät ja painijatkin nyrkkitappeluun kanssasi, jolloin seurauksena onkin sitten niitä ruhjeita tai pahempaakin.

Lisäksi sanot, että tilanne oletetaan sellaiseksi, ettei siitä pääse pois. Niitä paikkoja voi myös luoda ilman, että hakkaa vastustajaa muusiksi. Tavallisista vaateotteista pääsee yleensä melko helposti irti lyömättäkin, jos tietää mitä tekee ja on kohtuullisessa lihaskunnossa. Mielestäni ei tosin ole mitään velvollisuutta poistua julkiselta paikalta siksi, että joku uhkaa väkivallalla.

Edit: Näissä American Street Survival Combatoissa on se vika, että niitä opetetaan ihmisille, joille kaksi puukkojen kanssa päälle käyvää narkkaria tai pistoolilla aseistautunut katuryöstäjä on realistinen skenaario. Tällaisia mainospuheita on Black Belt täynnä. Jos asuisin jossain Nykin, Kapkaupungin tai Pietarin pahoilla kulmilla, niin minäkin kantaisin pistoolia ja suhtautuisin aggressiivisiin ihmisiin potentiaalisina ryöstömurhaajina. Mutta en Oulussa Suomessa, koska sellaista ei yleensä tapahdu.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland

#5

Viesti Ronin »

Andy, ehkä näkemyseromme johtuu siitä, etten vain oikein sisäistä sitä "ei mulle ainakaan koskaan mitään tommosta tapahdu"-mentaliteettia. :)
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5373
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#6

Viesti KungFuMiäs »

mitä nyt olen lehdistä seurannut alkohooliveron romahdettua niin tyypillinen scenario on että kaksi 40 kymppistä kaverusta istuu kotona ryyppäämäs, toinen vihastuu ja alkaa brutaalisti hakkaamaan toista kunnes lopulta iskee puukolla tai kirveellä useita kertoja... huoh ja ihmiset puhuvat että nuoret ei osaa käyttäytyä.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 18977
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#7

Viesti Andy »

Kun on sattunut. En ole tarkkaan laskenut, mutta vajaa kymmenen kertaa on tilanne käynyt fyysiseksi. Riippuu vähän, miten nuoresta alkaa laskemaan. Mutta sen jälkeen, kun opin itsekin jotain tekemään olen aina selvinnyt ehjin nahoin pieksämättä niitä räyhääjiä.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#8

Viesti mronkain »

Tässä vaiheessa en voi olla mainitsematta erästä keräilyharvinaisuuvideota, "Surviving Edged Weapons", jossa on asiantuntijoina ja esiintymässä Leo Gaje Jr. ja Dan Inosanto. Kyseinen video on USA:n lainvalvojille 80-luvulla tehty opastusvideo, mutta se on sittemmin levinnyt myös muihin maihin ja ennen kaikkea kahden kyseisen herran esiintymisen johdosta filippiiniläisten lajien harrastajien piiriin. Siinä on muutamia erittäin hyviä huomioita, mm. kuuluisa (ainakin netistä asiaa seuranneille) 21 jalan "reactionary gap". Eli, testasivat satojen lainvalvojien kanssa ja havaitsivat että minimietäisyys (keskimääräinen) jolla saa vedettyä aseen kotelosta ja ammuttua riittävän määrän pysäyttäviä laukauksia (olikohan 2 tai 3) sekä väistettyä veitsen kanssa päälle käyvää hyökkääjää. Se on siis lähes seitsemän metriä! Lisäksi oli demottu tilanteita joissa poliisi lähestyi epäilyttävää henkilöä (Inosanto) ja tämä kävi veitsen kanssa päälle. Kukaan ei ehtinyt tehdä yhtään mitään mistä olisi ollut apua.

Nämä vain kuriositeetteina, Suomessa tilanne ei ole ihan tuota, noin yleisesti ottaen, edes poliiseilla, vaan kaikenlainen uhoaminen ja töniminen on tavallisinta, niin kuin tuossa jo tuli mainittua. Puukotukset kyllä ovat Suomessa valitettavan yleisiä, joten ihan turhaa ei ole varautua veistä vastaan puolustautumiseen, jos katuitsepuolustusta haluaa treenata. Oleellisinta ei kuitenkaan ole opetella erilaisia veitsitorjuntoa ja aseistariisumisia, vaan sitä, miten saa pidettyä turvallisen etäisyyden tai otettua sen nopeasti jos tarvitsee, sekä poistuttua paikalta. Itse en ole kovinkaan paljon veitsitekniikoita harjoitellut, mutta tiedän siitä pienestäkin kokemuksesta että veistä vastaan on kohtalaisen mahdoton puolustautua niin ettei saa jotain haavoja, ellei ole todella hyvä tai todella paljon onnea matkassa. Tavallisin puukotus kai on muuten sellainen, että napataan kaveria kiinni vaatteita tai niskan takaa, vedetään lähelle ja puukotetaan myötäotteella alakautta useita kertoja vatsaan, mitä vastaan on huomattavasti hankalampi puolustautua kuin sitä vastaan että kaveri steppailee edessä ja tekee "oikeaoppisia" hyökkäyksiä veitsellä tuikkaillen ja viillellen.

- Marko
sokrates
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 654
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#9

Viesti sokrates »

Joo, nuo väkivaltatilanteet, joita ei onneksi ole omalle kohdalle sattunut, tuppaavat tulemaan nopeasti ja niillä on aika vähän kosketusta tavallisen pulliaisen elämään.

Asuintaloni rappukäytävässä on puukotettu kuoliaaksi sekoboltsia pidättämään tullut poliisi (50-luvulla), tässä asunnossa on ammuskeltu (luodinreikiä seinissä 40-luvulta) ja ulko-oven edessä moottoripyöräkerholainen ampui virkaveljensä (90-luku). Lisäksi on 90-luvulla pedofiili iskenyt, samoin pyromaani. Faijaa joku örde veti päin taulua kerran, muttei ollut entisenä nyrkkeilijänä moksiskaan. Kaikki edellä oleva on totta vaikka voi kuulostaa rankalta.

Kumminkin vierailijat kiittelevät alueen rauhallisuutta (!), mikä tavallaan pitää paikkansa normaalitilanteessa. Ei se väkivalta ainakaan täällä arjessa näy. Mutta en tiedä, olisiko edelläolevissa tilanteissa ollut itsepuolustustaidoista apua, kun tuli- ja teräaseita käytellään.
Biitistä sekaisin
Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland

#10

Viesti Ronin »

Niin. Tosin se, että johonkin tilanteeseen joutuminen on tilastollisesti epätodennäköistä ei tarkoita, etteikö siihen voisi joutua. Kukin suhtautuu tuohon faktaan omalla tavallaan.
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!
Kikudo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 291
Lauteille: Joulukuu 2004

#11

Viesti Kikudo »

taas ollaan tässä. sanos nyt ronin mikä se % on ku sä alat valmistautua johonkin. ja voit olla varma että listaan sen jälkeen aikkast monta asiaa johon sun kanssa pitää sitten varautua.

ja jos et varaudu, sun pitää perustella miten sitten valitset ne asiat koska koko ajan puhut että "on mahdollista, on mahdollista". toi sun logiikkas on varmaan aika mielenkiintoinen prosessi.
Serpent
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 167
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Turku
Etulaji: vapaa
Takalajit: senshido, defendo, bjj, lukkopaini, tang lang kung-fu, choy lee fut kung fu

#12

Viesti Serpent »

Se vaan on niin hanurista, että kun näitä prosentteja miettii, niin ei ip-lajeilla kyllä hirveästi tee esim. jos joutuu auton alle. Ja se riski taitaa prosentuaalisesti olla suurempi kuin puukotetuksi tuleminen. Voin lainata sarkasmimittariani jollekin, jos on tarvis.

- Serpent -
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 4155
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

#13

Viesti YJT »

Niin, jos treenaa itsepuolustusta nimenomaan siksi, että haluaa selvitä vaaratilanteesta ehjin nahoin, niin aikansa voisi käyttää paremmin harjoittelemalla vaikka liukkaan kelin ajamista, juoksemista tai ensiapua. Ja kantaa mukanaan mieluummin taskulamppua tai heijastinta kuin veistä. Mutta onhan se vaan niin, että kamppailulajien treenaaminen on huomattavasti seksikkäämpää kuin ensiaputaitojen kertaaminen.

Tarkoituksenani ei ole kritisoida kamppailulajien treenaamista harrastuksena, mutta luulen että aika usein ihmisiltä menee näissä hommissa suhteellisuudentaju. Onhan se toki totta, että joskus saattaa joku hyökätä päälle, mutta kuinka monta vuotta kannattaa käyttää tähän kohtaamiseen valmistautumiseen? Ihmiset saattavat treenata monta vuotta tai jopa vuosikymmentä, mutta ovat viimeksi saaneet ensiapukoulutusta armeijassa, jne.
Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland

#14

Viesti Ronin »

Kikudo kirjoitti: sanos nyt ronin mikä se % on ku sä alat valmistautua johonkin.
Heitetään lonkalta vastaukseksi vaikka hyvin.

Jos koen johonkin tilanteeseen varautumisen syystä tai toisesta henk.koht. hyödylliseksi niin varaudun siihen. Hauskaa jos se joitain järkyttää tai naurattaa, mutta miksi se minua mitenkään liikuttaisi? :)
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!
Kikudo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 291
Lauteille: Joulukuu 2004

#15

Viesti Kikudo »

Ronin kirjoitti:
Kikudo kirjoitti:sanos nyt ronin mikä se % on ku sä alat valmistautua johonkin.
Heitetään lonkalta vastaukseksi vaikka hyvin.
:?: siis mitä? eikun sano nyt se todennäköisyysprosentti joka saa sut valmistautumaan johonkin.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 98 kurkkijaa