Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 13 tulosta

mronkain
syys 17, 2005, 20.37
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Keiju kirjoitti: Marko,
Onko sinulla minkä vuoden ohjeet? Näkyykö niissä mitään lautasmallia?
Minun ohjeissani sanotaan myös, että "nälkä ei saa mahdollisuutta, kun syöt perunaa reilusti 2 pisteen verran (niin paljon kuin jaksat) lounaalla ja päivällisellä. :roll:
Aloittaessani oli ohjelmana Points Plus, mutta vaihtui heti Kärsi ja Nauti... ei kun Syö ja Nauti -ohjelmaksi. En nyt muista mitä matskuissa oli, mutta heti kun aloitti, niin ekalla kerralla näytettiin tämä "klassinen" lautasmalli, eli vähän yli puolet kasviksia, jäljelle jäävästä noin puolet lihaa ja noin puolet perunoita tms. Syö ja Nauti -ohjelmassa pisteytystä on muutettu niin, että pastaa saa syödä neljällä pisteella niin paljon kuin haluaa (ja täysjyväpastaa kolmella).
Ja ennen kuin joku keksii sanoa että tuo on järjetöntä, niin terveen järjen käyttöä toki edellytetään, ja ei ole tarkoitus vetäistä esim. kiloa pastaa per ateria, vaan lautasmallin muikaisesti about silti.

- Marko
mronkain
syys 9, 2005, 12.13
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Ronin kirjoitti: En ole itse vaivautunut lisäravinteita käyttämään sitten lukion
Joo, kaikkihan niitä on lukiossa käyttäny... Sen verran rankkaa ettei muuten selviä... :badgrin:

- Marko
mronkain
syys 7, 2005, 19.28
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Andy kirjoitti: Olen kuitenkin ollut pitkään siinä käsityksessä, että ainakin Atkinsin dieettiä pidettäisiin vahingollisena munuaisille juuri korkean proteiininsaannin vuoksi. Rasittaako Atkinsointi munuaisia ja miksi?
Ottamatta kantaa varsinaisesti tuohon, olen yleisesti noista "ihmedieeteistä" sitä mieltä että niissä on kaikissa jotain nyrjähtänyttä, oli sitten kyse Atkinsista, South Beachista tai mistä vaan, joka perustuu siihen, että jokin ruoka-aine jätetään pois ja/tai jotain toista korostetaan ylenpalttisesti. Ihan saletisti hyväksi havaittu ja tutkittu on lautasmalli ja ruoka-aineympyrä, sopivassa suhteessa kaikkia aineksia, mikään yksittäinen ei aiheuta ongelmia (jos nyt ei ihan myrkyllisistä aineista puhuta). Pois turhat dieetit ja hiilarihysteriat, kohtuusyönti, kohtuuliikunta ja kohtuuannokset kunniaan. En tiedä ketään, jolla muuten olisi kaikki kohdallaan (eli ei kilpirauhasvaivoja tms.) ja oikein ja kohtuullisesti syömällä sekä liikkumalla olisi ylipaino-ongelmia, kyllä ne tulevat aina liian vähästä liikunnasta, liiasta mässyttämisestä, isoista annoksista ja vääristä ruoka-aineista.

Ja vielä sen verran että sinällään minkäänlainen ruokavalio ja liikunta ei takaa sitä, etteikö jotain ongelmia voisi tulla, munuaiset oireilla tai muuta, koska sellaiset voivat johtua niin monesta syystä.

- Marko
mronkain
syys 7, 2005, 11.48
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Andy kirjoitti: Ongelma on se, että liikunnalla voi ansaita aivan hävyttömän vähän pisteitä, jos on oikeasti urheilullinen. Urheilusuorituksista tuleva maksimikompensaatio tuli muistaakseni jostain puolen tunnin reippaasta kävelystä tms.
Ei sentään ihan noin helposti. Esim. 90 min kamppailulajitreenistä tulee maksimiliikuntapisteet. Eli jos treenaat kaksi kertaa viikossa normaalit puolentoista tunnin treenit, toinen kerta menee jo "ilmaiseksi" vaikka et sitten muuten liikkuisi ollenkaan.

En minäkään varsinaisesti suosittelisi Painonvartijoita, vaikka itse pudotin siellä 10 kiloa. Varsinainen idea hommassa on niinkin ihmeellinen juttu kuin porkkana (kuvaannollisesti). Uskomatonta mutta totta, ihmiset joille liikkuminen ja syömisen kontrollointi on niin vaikeaa, että ovat sinne päätyneet, sellainen pieni porkkana kuin että joku ulkopuolinen punnitsee viikottain, onnistuneesta pudotuksesta saa aplodeja, kivan tähtitarran kolmesta kilosta ja muovisia avaimia, lukkoja, tähtiä yms. killuttimia sekä kunniajäsenyyden, saa samaiset henkilö yrittämään kovemmin ja aika usein myös onnistumaan. Ainakaan minulla ei tuntunut toimivan kotioloissa minkään sorttinen palkitsemin, kiitos, kunnia, kiristys tai kusetus, paino putosi vain pari-kolme kiloa ja tuli sitten takaisin. Mutta Painonvartijoissa paino putosi ensin aika tasaista tahtia kuutisen kiloa ja loput runsaat neljä kiloa tuskalla. Sitten hyytyi ja aikani sinniteltyäni jäin pois, ja nyt onkin taas paino noussut. En aio mennä takaisin, kymppi viikossa on mielestäni liikaa siihen nähden mitä sillä saa, sehän on jumangeggulis yli 500 euroa vuodessa! Tulee siinä läskille hintaa...

- Marko
mronkain
syys 6, 2005, 21.15
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

sivarinlötkö kirjoitti:
Otahan nyt kuitenkin selvää ennen kuin puhut. Proteiinin saanti on ihan itsestä kiinni ja sekin lienee aika selvää, että jos syö koko ajan enemmän kuin kuluttaa niin laihduttaminen on aika vaikeaa...

- Marko
1) Laihduttaja tarvitsee enemmän proteiinia kuin "normaali" ihminen
2) Aina kun paino putoaa, myös lihasmassa vähenee
3) Tavallisetkin ihmiset syövät usein liian vähän proteiinia

Painonvartijoissa mielivaltaisen kalorinrajoituksen lisäksi kallistutaan täysin hiilihydraatteihin ja pidetään turhaan rasvoja pahempana, eikä proteiineista puhuta yhtään mitään. Tästä syystä jo ihmisen jo ennestään liian alhainen proteiininsaanto vähenee vielä enemmän.

Tällaisen opetuksen levittäminen ja sillä rahastaminen on silkkaa torttapotortta.

Mistäköhän minun pitäisi ottaa selvää? Tarkenna.
Niin no, minä en ainakaan Painonvartijoiden ohjelmassa näe mitään erityistä kallistumista hiilareihin tai rasvojen moittimista sinänsä, päin vastoin, sitä painotetaan että rasvojakin pitää syödä sen kolmen pisteen verran päivässä. Ja proteiineista sen verran että ei kukaan kiellä proteiineja syömästä, päin vastoin, painotetaan että kaikista ruokaympyrän osista pitäisi syödä. Eli en käsitä mistä on peräisin tuo väite että proteiineja ei tulisi tarpeeksi Painonvartijoiden ohjelmalla (ja tämä ohjelma mistä nyt puhun on siis "Syö ja nauti"). Totta kyllä että eräissä vanhemmissa ohjelmissa homma toimi mielestäni paremmin, kun kaikkia ruoka-aineympyrän osia piti syödä, periaatteessa pisteohjelma antaa mahdollisuuden syödä väärin, mutta missään nimessä siihen ei kannusteta, päin vastoin. Vastuuta vain annetaan enemmän laihduttajalle itselleen. En siis mitenkään erityisesti puhu ko. firman puolesta, olen samaa mieltä siitä että kun kyseessä on liiketoiminta, niin itse ainakin suhtaudun hieman enemmä epäilyksellä, mutta ohjelma sinänsä on mielestäni ihan toimiva.

- Marko
mronkain
syys 6, 2005, 15.00
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

sivarinlötkö kirjoitti: Painonvartijat ovat silkkaa torttapotortta. Lihaskatohan siitä seuraa jos saa proteiinia liian vähän pitkän aikaa ja miinuskaloreilla on.
Otahan nyt kuitenkin selvää ennen kuin puhut. Proteiinin saanti on ihan itsestä kiinni ja sekin lienee aika selvää, että jos syö koko ajan enemmän kuin kuluttaa niin laihduttaminen on aika vaikeaa...

- Marko
mronkain
syys 6, 2005, 13.28
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Mika kirjoitti: Keijun tavoin olen itse käsittänyt Paikkareiden ohjelman heikoksi kohdaksi sen vahvuuden eli tuon pisteiden laskemisen.

Silti se lienee parempi kuin moni muu kaupallinen ohjelma, mutta on huomattava että Paikkarit on pörssiyhtiö, jos en nyt ihan väärässä ole.

Jos itsekuri sen sallii, viralliset ravintosuositukset ja niistä johdetut laihdutusohjelmat ovat varmasti monille parhaita vaihtoehtoja.
Joo, vaikka lähtökohdat ovatkin vapaaehtoistyössä ja ryhmän tuessa, nykyäänhän painonvartijat tekee bisnestä. Tosin, eivät mielestäni ohjelman laadun kustannuksella (vielä ainakaan) mutta oheistuotteilla ja muuten vaan touhun hinnoittelulla. Kalliiksi tulee läskit, mutta lähtevät kyllä jos ohjelmaa noudattaa. Mutta eipä silti, niin lähtevät muillakin ohjelmilla.

- Marko
mronkain
syys 6, 2005, 13.26
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Keiju kirjoitti:
mronkain kirjoitti:Muutenkin ohjelma pyrkii ohjaamaan myös tasapainoiseen ja monipuoliseen ravintoon ja ruokailutottumuksiin, sekä liikuntaan. Tietty voi tehdä niin että elää hirveässä nälässä ja säästelee pisteitä herkkuihin, mutta käytännössä se ei toimi. Jos ohjelmaa todella noudattaa, niin laihtuu kyllä.
Niinhän se pyrkii, mutta minkä lie ravitsemussuosituksen mukaan?
No tuota pitäisi kysyä Painonvartijoista, mutta käsittääkseni ne eivät ole mitenkään ristiriidassa muiden vallitsevien suositusten kanssa ja niitä tarkistetaan aika ajoin.
Keiju kirjoitti: Painonvartijoiden mielestä vilu ja pieni heikotus vain kuuluu asiaan ja makeisiakin suositeltiin syömään, että pitää nälkää loitolla.
Sanoisin ettei ryhmänohjaaja ole ollut tehtäviensä tasalla jos on tuollaisia
väittänyt.
Keiju kirjoitti: Pääpaino on hiilihydraateissa ja tuijotetaan liiaksi kaloreihin ravinnon laadun kustannuksella, eli kaikki kalorit, tulivatpa ne proteiinista, hyvästä rasvasta tms. ovat pahasta. Hiilarit on aina hyviä, samoin kasvikset (jotka ovatkin), ja hyviäkään rasvoja ei sallita enempää kuin pahojakaan. :roll:
Juuri noinhan se ei ole, mutta mielestäni noissa ohjelmissa on aika hyvin otettu huomioon se, että ihminen, joka päätyy Painonvartijoihin tuskin kuitenkaan lukee mitään suosituksia tai uskoo lukemiaan juttuja, vaan syö väärin. Ruoat on sitten pisteytetty niin, että vähän aikaa ohjelmaa noudattamalla alkaa itsekin tajuta, että karkkia mässyttämällä tulee huono olo, mutta jos syö oikein, olo on hyvä ja paino putoaa. Eli aika paljon on vastuuta (niin kuin pitääkin, mielestäni) laihduttajalla itsellään. Viljatuotteissa painotetaan täysjyvään ja muutenkin kuitupitoisempaan ravintoon. Mielestäni ihan toimivaa, mutta edellyttää omaa ajattelua. Nuo rasvat ovat vähän ongelma, eli pitäisi enemmän kannustaa hyvien rasvojen syöntiin, monilla on jopa ongelmana, etteivät syö juuri ollenkaan rasvaa kun siitä menee pisteitä.

- Marko
mronkain
syys 6, 2005, 10.25
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Andy kirjoitti: Matematiikka on matematiikkaa. Pyöristyssäännöt opetetaan jo peruskoulussa, joten väittäisin, että tiedän siltä alalta sentään jotain.

Sanoohan sen nyt jo järkikin, että jos tuloksessa on 5-10% heittoja, niin sitä ei ilmoiteta promillen tarkkuudella. :!:
Tuosta sen verran, että laskentakaava on kyllä matematiikkaa (ja sitä kautta luonnontiedettä) mutta sen sovellus käytäntöön ei ole.

Uusimmasta Fighter Magazinesta löytyi tällainenkin kaava:
23EE = 1255 + 11 x paino(kg) + 14,7 x pituus(cm) tai
24EE = 597 + 26,5 x rasvaton kudos(kg)

24EE = vuorokauden energiankuluts, josta perusaineenvaihdunnan osuus on noin 75%.

Vanhetessa rasvakudoksen osuus painosta lisääntyy. Perusaineenvaihdunta heikkenee noin 2% kymmentä vuotta kohden.

(artikkelista Palautusjuomat - Maija Elovaara)

- Marko
mronkain
syys 6, 2005, 10.16
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Jussi Häkkinen kirjoitti:
tabitha kirjoitti:Aika tarkkaa. :?
...ja kuulostaa burushittolta aika vahvasti.
Joo, ei kermalusikallinen päivässä estä laihtumista. Painonvartijoillahan tuo käytössä oleva ohjelma vaihtuu lähes vuosittain, joten riippuu siitä milloin ko. henkilö on siellä ollut, että onko kermalusikalliset kirjattu vai ei, mutta jo jonkin aikaa on ollut käytössä pistelasku, jossa eri ruoka-ainekset on pisteytetty ja käytössä on päivittäin (tai viikottain, ohjelmasta riippuen) tietty pistemäärä, joka perustuu omaan painoon ja pituuteen. Lisäpisteitä voi tienata liikunnalla. Pisteet eivät perustu yksinomaan ravinnon energiamäärään, vaan niissä on huomioitu myös mm. ruoan kuitupitoisuus. Siksi esim. appelsiin on nollan pisteen ruoka, vaikka appelsiinista puristetusta mehusta meneekin pisteitä.
Muutenkin ohjelma pyrkii ohjaamaan myös tasapainoiseen ja monipuoliseen ravintoon ja ruokailutottumuksiin, sekä liikuntaan. Tietty voi tehdä niin että elää hirveässä nälässä ja säästelee pisteitä herkkuihin, mutta käytännössä se ei toimi. Jos ohjelmaa todella noudattaa, niin laihtuu kyllä.

- Marko
mronkain
syys 2, 2005, 15.00
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

DaNjA kirjoitti: no...mitä mie nyt tuohon sanoisisin....äääh...luovutan, mutta eipä sitä toinen voi tietokoneen takaa käskeä ja pakottaa toista syömään, että siine mielessä olen tyytyväinen... :D

äitikin pakotti turkin lomalla syömään kokoajan...no tulihan mulle tod.näk. lievä auringon pistos ja siihen saattoi vaikuttaa syömättömyyteni tms.
mutta kyllä mie turkissa yleensä söin, koska siellä tiesin, millainen oloni on jos en syö...erilainen juttu kuin suomessa...turkissa oli niinkuin, että jos ei syönyt moneen tuntiin, niin sitten et voinut syödä loppu päivään...muuten tuli oksennut..tai no melkein...verensokeri vain liian alhaalla, että jos se nousee yhtäkkiä, niin huonojuttu...
Sellainen harjoitus mitä voi oikeasti tehdä, on:
1) ota selvää päivittäinen energiantarpeesi (Mika voinee auttaa miten onnistuu?)
2) suunnittele viikon ruokalista ravintoympyrän mukaan
3) syö tarpeellinen (ja VAIN tarpeellinen) määrä ruokaa viikon ajan, ei herkkuja tms.
4) katso tuleeko nälkä vai oletko tyytyväinen

aika usein vanhemmilla (varsinkin maalla... ;-)) voi olla tarve tuputtaa ruokaa enemmänkin kuin oikeasti on tarvis.

Tärkeää on kuitenkin syödä sen verran kuin on tarvis, ja oikein (eli kaikista ravintoympyrän osista oikeassa suhteessa).

- Marko
mronkain
syys 1, 2005, 13.13
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Mika kirjoitti: Hyvä että avasit tämän. Katselin eilen uutisia pitkästä aikaa (yleensä vain luen niitä) ja huomasin - kuten uutistoimituskin - että nyt on vihdoinkin liikunta mukana suosituksissa. Tunti päivässä lapsille, puoli tuntia aikuisille. :smt041
Tossa just vaimon kanssa chattailtiin että puoli tuntia on todella vähän loppujen lopuksi. Tietty jos kulkee työmatkat autolla ja jumittuu sitten möllöttämään telkkarin ääreen niin selvähän se on että siinä lähinnä perse leviää. Minulla menee aamulla noin vartti kun pusken muksun tarhaan rattailla ylämäkeä, siitä 5 minuuttia bussipysäkille ja 10 minuuttia bussipysäkiltä takaisin kotiin iltapäivällä, siinä se puoli tuntia jo tuleekin. Ja tämä kaikki jos en tee mitään muuta. Eli kaikki muu liikunta siihen päälle on jo plussaa, ja jos sitä lasta sen tunnin juoksuttaa niin tulee itsellekin ihan saletisti siinä liikuntaa. Että jo on piru vie löysää kansaa jos ei läski liiku edes puolta tuntia päivässä...

- Marko
mronkain
syys 1, 2005, 11.47
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 16773

Ravitsemuksesta

Yle uutisoi ravitsemuksesta ja liikunnasta:
http://www.yle.fi/uutiset/oikea/id16826.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ja asiaan liittyen
http://www.mmm.fi/ravitsemusneuvotteluk" onclick="window.open(this.href);return false; ... ussivu.htm

- Marko