Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 4 tulosta

mronkain
tammi 25, 2006, 22.42
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Pekiti-Tirsia Kali ja B.I.F.F. Escrima
Vastaukset: 8
Luettu: 2922

JKoskinen kirjoitti: Olenko ymmärtänyt oikein, että suomessa on harjoitellaan kahdessa eri piirissä Pekitiä? Westersund on muistaakseni tämän Bill McGrathin oppilas. Ja Saksastakin on taidettu oppia hakea. Ja tämä toinen piiri on siis yhteydessä Filippiiniläiseen kaveriin. Olikohan vielä niin, että Gajella ja McGrathilla on tiet eronneet jossain vaiheessa?
No tästä periaatteessa löytyy netistä infoa aika paljon, enkä pidä itseäni kovinkaan päteväni kommentoimaan koko hommaa, mutta oikeastaan voisi puhua eri lähteistä pikemminkin kuin eri piireistä. Suomessa porukalle minun käsitykseni mukaan on tärkeintä saada ylipäänsä treenata, ei tehdä asiasta politiikkaa...

Nykyisin tilanne on se, että molemmat opettavat omissa organisaatioissaan Pekiti-Tirsiaa ja varmasti parhaiten erot saa selville kun käy molempien opissa ja katsoo itse mistä on kyse. Bill McGrath on Suomessakin käynyt, en tiedä onko tulossa jatkossa, Leo Gaje ei vielä, mutta hänen Euroopan pääopettajansa Uli Weidle on (ja on tulossa uudelleenkin). Leo Gaje pitää leirejä säännöllisesti myös Tukholmassa ja Saksassa (muuallakin, mutta nuo ovat lähimmät).

Molempien opettajien meiliosoitteet löytyvät tarvittaessa jos joku haluaa heiltä tätä kysellä.

- Marko
mronkain
marras 26, 2005, 01.07
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Pekiti-Tirsia Kali ja B.I.F.F. Escrima
Vastaukset: 8
Luettu: 2922

Ei kai filippiiniläisissä lajeissa yleensäkään pitäydytä tiettyihin tilanteisiin, tarkoitin oikeastaan vain tuota tiettyjen peruslyöntien harjoittelua, jota joskus myös abecedarioksi kutsutaan. Kyllähän esim. noista Dobrin-clipeistä näkee että varsinainen harjoittelu on enemmän vapaata sovellusta. Silti se eroaa käytännössä aika paljon (sen vähän pohjalta mitä minulla kummastakin on kokemusta) PTK:sta. Aika vaikea noita on selittää, se pitää kokea itse.

-Marko
mronkain
marras 25, 2005, 12.42
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Pekiti-Tirsia Kali ja B.I.F.F. Escrima
Vastaukset: 8
Luettu: 2922

Filippiiniläisissä lajeissa on oikeastaan tyypillistä tuo, että kukin laji/tyyli on kehittäjänsä ja/tai mestarinsa näkemys taistelusta ja sen opettelusta. On myös hyvin tavallista että parhaimmat oppilaat perustavat omat tyylinsä. Ennen vanhaan oli myös tavallista että he saattoivat haastaa mestarinsa, joten he olivat hyvin valikoivia oppilaita valitessaan.

- Marko
mronkain
marras 25, 2005, 10.48
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Pekiti-Tirsia Kali ja B.I.F.F. Escrima
Vastaukset: 8
Luettu: 2922

Pekiti-Tirsia Kali ja B.I.F.F. Escrima

IIsakki kirjoitti: ämä menee OT pahemman kerran mutta mitä eroa Biffillä ja tirsia kalilla on?
Siirsin tänne Bothoanin puolelle, jos tulee enemmän keskustelua aiheesta.

Eli, lyhyesti Pekiti-Tirsia Kali on "vanhempi" tyylisuunta, peräisin Filippiineiltä, B.I.F.F. taas on brittiläinen moderni tyyli.

Pekiti-Tirsia Kali on perustanut Conrado Tortal vähän toista sataa vuotta sitten. Se on kasvanut, kehittynyt ja muuttunut vuosien myötä aika paljon, nykyisellään se (omasta mielestäni) muistuttaa jopa enemmän konseptia kuin varsinaista lajia tietyssä mielessä (opetuksessa mm. keskitytään enemmän tapoihin tehdä asioita kuin varsinaisiin tekniikoihin, tai ainakin nimen omaan tapoja korostetaan). Opetus on myös hyvin erilaista opettajasta riippuen, vaikka kokonaisuus onkin sama. Suurmestari (Grand Tuhon) Leo Gaje on melkoinen persoona ja laji henkilöityykin hyvin vahvasti häneen ja hänen tapaansa tehdä asioita. Koko laji on orgaaninen kokonaisuus, jossa on monia osa-alueita, joista voi koostaa itselleen sopivan kokonaisuuden painottamalla haluamiaan asioita, tai sitten voi käydä läpi valmista curriculumia. Tietääkseni Vaasassa opetetaan yhden hänen oppilaansa, Bill McGrathin näkemystä lajista, siinä on kiinteämpi curriculumi ja selkeämmin tekniikoita.
B.I.F.F. (British International Fighters' Federation) Escrima taas on Jay Dobrin -nimisen kaverin perustama systemaatinen näkemys filippiiniläisistä taistelutaidoista, siinä on kiinteämmin mukana mm. astejärjestelmä, tekniikkapohjainen curriculumi ja rakenne (tämä on oma näkemykseni, joka on ehkä jo vanhentunut, oikaiskaa BIFFiä treenaavat, jos olen väärässä). Olen itse treenannut molempia ja molemmat ovat mielenkiintoisia ja hauskoja. Tällä hetkellä itseäni kiinnostaa enemmän Pekiti, mutta se on vain henk. koht. näkemys. Jos mahdollista, kokeile molempia ja päätä sitten. Filippiiniläisissä lajeissa yleensä kiehtoo niiden monipuolisuus, tarkoituksenmukaisuus, henkinen skarppius (koska treenataan aseilla, ei ole varaa olla henkisesti poissa treeneissä) ja tietty muodollisuuden puute ja rentous.

EDIT: tässä clipissa Tuhon Bill McGrath (vas.) ja Grand Tuhon Leo Gaje:
http://www.pekiti.com/video_clips/LEO96-ALL.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Lisää Pekiti-Tirsia Kali -clippejä täällä.

Ja tältä sivulta löytyy clippejä Jay Dobrinista ja B.I.F.F.:istä:
http://www.fmaland.co.uk/videos.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

- Marko