Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

tube
loka 26, 2006, 15.18
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Diabetes
Vastaukset: 59
Luettu: 8775

Jees. Samaa mieltä liikunnan hyvästä tehosta ja muutekin soveltuvuudesta ensisijaiseksi "lääkkeeksi". Tuo pudotus on ihan kiva, selvästi patologisesta on tullut aikalailla normaali :).

/T
tube
loka 25, 2006, 18.50
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Diabetes
Vastaukset: 59
Luettu: 8775

Pari irtokommenttia hyviin "omakohtainen stoori" juttuihin.

Kaikki diabeetikot eivät tunne matalia sokereita, vaan ensimmäinen oire saattaa olla kouristus tai tajuttomuus. (Hot tip: Älä tällöin pistä kaverille lisää insuliinia taskusta löytyvästä kynästä, vaan soita ampumalanssi.) Mataliin sokereihin tottuu, monella diabeetikolla on elämänsä aikana riittävästi hypoja, että niitä ei sitten enää tunne hereilläkään.

Ikuisella Oppilaalla on toivottavasti typo yllä ja Hb-A1c (glykosyloitunut hemoglobiini jota tuttavallisesti kutsutaan pitkäaikaiseksi verensokeriksi, koska se kuvastaa veren keskisokeria punasolujen elinajalta) ei ole 30%.

DM-II lääkityksenä kannattaa varsinkin aktiivisilla lähtökohtaisesti käyttää sellaisia aineita, jotka eivät altista hypoglykemioille, jolloin tuota omasäätöä ei niin tartte tehdä.


/T
tube
loka 23, 2006, 00.43
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Diabetes
Vastaukset: 59
Luettu: 8775

En nyt jaksa kirjautua etupotkijatunnukselle, uskoo ken haluaa:

Vastaukset kysymyksiin riippuvat aivan olellisesti siitä, minkälainen diabetes on kyseessä - mellitus tyyppi I vai tyyppi II (vai insipidus, mutta tuskin on siitä kyse), koska taudit ovat radikaalisti erilaisia niin syntymekanismiltaan kuin hoidoltaankin.

DM-I johtuu haiman insuliinia tuottavien solujen tuhosta, ja hoitona on ("hiukan" yksinkertaistaen" insuliinikorvaus ja sokerien seuranta. Jos hoitotasapaino on hyvä ja potilas osaa hoitaa itsensä, voi viettää ihan normaalia elämää, tietty sokerimittari + insuliinikynä (ja mahd varasokerit) mukanaan.

DM-II on monisyisempi aineenvaihduntasairaus, missä korkeat sokerit ovat vain osa. Elimistö kehittää insuliiniresistenssin, eli normaalit määrät insuliinia eivät riitä normalisoimaan verensokeria, haima tuottaa insuliinia aiempaa enemmän, noidankehä pyörii kunnes haima hyytyy. Kakkostyypin diabetekseen liittyy yleensä "huonot elämäntavat", passiivisuus ja runsasenergiainen ravinto ja sokeriaineenvaihdunnan ongelmien lisäksi yleensä rasva-aineenvaihdunta häiriintyy myös. Kakkostyypin diabeteksen ensisijainen hoito on ruoka- ja elämäntaparemontti. On näyttöä, että potilaat, jotka saavat kakkostyypin diabeteksensä tasapainoon elämäntapamuutoksin pärjäävät paremmin pitkällä tähtäimellä (vähemmin komplikaatioin) kuin ne, jotka tarvtisevat lääkkeitä suht aikaisessa vaiheessa. Liikunnan lisääminen on pääsääntöisesti oleellinen osa elämäntaparemonttia.

/T