Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

tube
huhti 13, 2008, 16.27
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Krampit ja niiden hoito
Vastaukset: 29
Luettu: 10016

Rami Niemi kirjoitti:
tube kirjoitti:Kofeiini on varmaan tavallisin selitys (kahvi, energiajuomat, kokiskin jne). Luin tässä tapausselostusta, missä luokkaa 5 kuppia kaffia päivässä juoneelta oli krampit loppuneet kun kahvi oli laitettu tauolle ja krampit taas palanneet kun kahvi oli kokeeksi laitettu juomalistalle takaisin.
Hm, tuo olisi kyllä mielenkiintoinen asia tutkia ja lukaista...
Juttu on todennäköisesti tämä (nyt en pääse käsiksi fulltextiin):

Am J Med. 2007 Aug;120(8):e1-2. Links
Caffeine and muscle cramps: a stimulating connection.
Molema MM, Dekker MC, Voermans NC, van Engelen BG, Aarnoutse RE.
Neuromuscular Centre Nijmegen, Department of Neurology, Radboud University Nijmegen Medical Centre, Nijmegen, The Netherlands.

Mjaa. On se. Duodecimin referaatti jutusta (joka on siis se mitä luin):
Duodecim kirjoitti: Suonenvetoa jouluyönä
Duodecim
2007;123(23):2784

»SUONENVETO» - usein öisin ilmenevät lihaskouristukset - on tavallinen vaiva. Sitä on arvioitu esiintyvän joka kolmannella aikuisella. Oireeseen kokeillaan kaikenlaisia lääkkeitä kiniiniä ja meprobamaattia sisältävästä valmisteesta (Crampiton) magnesiumiin ja bentsodiatsepiineihin. Vaikka kofeiinilla tiedetään olevan lihassoluja stimuloivaa ja supistavaa vaikutusta, kofeiinin ja alaraajojen yöllisten lihaskouristusten yhteyttä lienee kuitenkin vähemmän pohdittu. Hollantilaisessa tapausselostuksessa kuvataan hankalan suonenvedon hoito yksinkertaisella toimenpiteellä (Molema MA ym. Am J Med 2007;120, online e1-e2).

Potilas on 54-vuotias mies, joka oli kärsinyt suonenvedosta lähes joka toinen yö. Hän joi päivittäin noin neljä kuppia kahvia ja kaksi kuppia teetä (yhteensä 600 mg kofeiinia) ja poltti kymmenen savuketta päivässä. Olkapääkipuun hän oli käyttänyt parasetamolia ja kofeiinia sisältävää särkylääkettä (300-350 mg kofeiinia päivässä). Muita lääkkeitä ei ollut käytössä. Lihasbiopsiassa todettiin elektronimikroskopiaa myöten normaalilöydös, ja ajatellen kofeiinin lihasvaikutuksia, potilasta kehotettiin vaihtamaan särkylääke pelkkään parasetamoliin. Tämä muutoksen myötä kouristustaipumus loppui.

Syysuhteen varmistamiseksi suoritettiin huolellinen kaksoissokkokoe. Viiden viikon aikana hän sai vaihtovuoroisesti pelkkää parasetamolia tai parasetamolin ja kofeiinin yhdistelmää. Muu kofeiinin saanti pidettiin vakiona (600 mg). Kokeen päätyttyä todettiin, että lihaskouristuksia oli ilmennyt vain sen viikon aikana, kun potilas sai 300 mg ylimääräistä kofeiinia särkylääkkeessä. Samalla myös seerumin kofeiinipitoisuus oli suurimmillaan.

Lihaskouristusten etiologia lienee usein monitekijäinen, ja taustalla on geneettisiä, elektrolyyttitasapainoon ja hermovälittäjäaineisiin liittyviä syitä. Kofeiini voi laskea ärsytyskynnystä, ja sen käyttö kannattaa tarkistaa suonenvetopotilailta. Siis jos jouluyönä vetää jalasta suonta, juo joulukahvia vähemmän! -TS

/T
tube
huhti 10, 2008, 14.22
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Krampit ja niiden hoito
Vastaukset: 29
Luettu: 10016

Kuten sanoin, normaalia sekaravintoa syövillä lääkityksettömillä ihmisillä todelliset elektrolyyttihäiriöt ovat erittäin harvinaisia. Henk koht en usko kaliumlisään (ja jos arveluttaa, voi vaikka ottaa palautushiilihydraattinsa banaanina - Miralissa on siis kaliumia, ei kalsiumia + magnesiumia) ja natriumia on suomalaisessa ravinnossa ihan ylen määrin ruokasuolan muodossa. Mg-lisästä on lähinnä anekdotaalista riemua (+ osoitetusti esim diureettien käyttäjillä, mutta se on eri juttu), tosin täytyy myöntää että itsekin napsin mg-tabletteja esim alppireissuilla yms selvästi normaalista poikkeavan rasituksen aikoina.

Kofeiini on varmaan tavallisin selitys (kahvi, energiajuomat, kokiskin jne). Luin tässä tapausselostusta, missä luokkaa 5 kuppia kaffia päivässä juoneelta oli krampit loppuneet kun kahvi oli laitettu tauolle ja krampit taas palanneet kun kahvi oli kokeeksi laitettu juomalistalle takaisin.


/T
tube
kesä 23, 2007, 02.45
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Krampit ja niiden hoito
Vastaukset: 29
Luettu: 10016

Andy kirjoitti: Kahvi on diureetti. Reipas kahvinjuonti vaatii reipasta nesteenjuontia ja jos tämä tapahtuu vedellä, on riskinä kivennäisaineiden "huuhtoutuminen" kehosta virtsan mukana. Tietenkin kahvia pitää juoda melkoisia määriä, että yksin sillä saisi kramppeja aikaan tämän mekanismin kautta.
Alku yleistä tietoa (joka on sittenkin huuhaata? ks myöhemmin), loppu vähemmän. Elimistö on erittäin hyvä säästämään elektrolyyttejä jos niistä on pula ja terveillä sekaravintoa popsivilla todelliset elektrolyyttihäiriöt ovat erittäin harvinaisia. Kahvi on diureetti ja kofeiinilla on vaikutusta kalsiumaineenvaihduntaan (lisää solunsisäisen kalsiumin vapautumista), mikä voi olla omiaan lisäämään kramppeja.

Magnesiumtablettien teho ei välttämättä selity suoraan mg-puutoksella, koska kaliumin, natriumin, kalsiumin ja magnesiumin aineenvaihdunta on monimutkaisesti sidoksissa toisiinsa.

Krampit/suonenvedot, silloin kun kyseessä on elektrolyyttihäiriö, johtuu yleisimmin hyponatremiasta (= natriumia liika vähän). Yksinkertainen dehydraatio on myös tavallinen syy. Valtaosalla syytä ei ole osoitettavissa.

Päivän tiedepläjäys:

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2002 Jun;12(2):189-206.
Caffeine, body fluid-electrolyte balance, and exercise performance.
Armstrong LE.
Departments of Kinesiology, Nutritional Sciences, and Physiology & Neurobiology, University of Connecticut, Storrs, CT 06269-1110, USA.

Recreational enthusiasts and athletes often are advised to abstain from consuming caffeinated beverages (CB). The dual purposes of this review are to (a) critique controlled investigations regarding the effects of caffeine on dehydration and exercise performance, and (b) ascertain whether abstaining from CB is scientifically and physiologically justifiable. The literature indicates that caffeine consumption stimulates a mild diuresis similar to water, but there is no evidence of a fluid-electrolyte imbalance that is detrimental to exercise performance or health. Investigations comparing caffeine (100-680 mg) to water or placebo seldom found a statistical difference in urine volume. In the 10 studies reviewed, consumption of a CB resulted in 0-84% retention of the initial volume ingested, whereas consumption of water resulted in 0-81% retention. Further, tolerance to caffeine reduces the likelihood that a detrimental fluid-electrolyte imbalance will occur. The scientific literature suggests that athletes and recreational enthusiasts will not incur detrimental fluid-electrolyte imbalances if they consume CB in moderation and eat a typical U.S. diet. Sedentary members of the general public should be a less risk than athletes because their fluid losses via sweating are smaller.

PMID: 12187618 [PubMed - indexed for MEDLINE]