Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 6 tulosta

zori
helmi 26, 2005, 10.14
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 38674

Re: Suurimmat vyöarvot Suomessa

Hutkija kirjoitti: En tiedä onko lajin vetäjällä judoliiton myöntämää dania, mutta luulisin, että hänellä olisi judoliiton joskus kauan sitten myöntämä 1.dan. Tämän jälkeen hän olisi sitten kehitellyt omaa lajia ja muistan kuulleeni, että hän olisi graduoinut 6 danin WKF-karateliitolta Ruotsista.
:
Tuo lista mustista vöistä Suomessa on dan-kollegion ylläpitämä, joten se todennäköisesti pitää aika hyvin paikkansa. Esim. Suomen ensimmäinen musta vyö Väinö Haukka (1 dan 1961) löytyy sieltä.

Yksi mahdollisuus on se, että dani olisi suoritettu ulkomailla esim. Ruotsissa, eikä sitä olisi vahvistettu täällä (Ruotsin vyökoejärjestelmä ei kuulu Kodokaniin, saavat vyöt vähän "helpommalla"). Esimerkiksi 2004 joulukuun liittograduoinnissa virallistettiin yksi ulkomainen 1 dan arvo.

Ulkomailla suoritetut vyöarvot (graduointisäännöt)

Ulkomailla suoritetut vyöarvot eivät ole suoraan rekisteröitävissä Suomen Judoliiton vyöarvorekistereihin. Poikkeuksena Suomen Dan-Kollegion luvalla Kodokanissa suoritetut dan-arvot. Lupa Kodokanissa dan-arvon suorittamiseen voidaan hakemuksesta antaa judokalle, jonka näytöt judotaidoistaan ovat kiistattomat. Tällaisia judokoita ovat pääsääntöisesti edustusvalmennettavat kilpailijat.

Ulkomailla suoritetun vyöarvon hyväksyttäminen Suomen Judoliiton vyöarvorekistereihin tai suomalaisen vyöarvon suorittaminen tapahtuu seura-, alue- tai liittograduoinneissa tai erillisenä tapahtumana, jossa tason tarkastaminen tehdään virallisen graduoijan toimesta.

Dan-arvon vahvistaa Suomen Dan-Kollegion hallitus käsiteltyään dan-hakemuksen ja aluegraduoijan tarkistus-/vyökoe-raportin.

Suomeen muuttanut tai tilapäisesti maassamme harjoitteleva judoka voi luonnollisesti pitää oman maansa judoliiton myöntämää vyötä ja osallistua Suomen Judoliiton kilpailumääräysten mukaisiin kilpailuihin ja avoimiin judoleireihin.

Ulkomailla vyönsä suorittaneen suomalaisen judokan tulee pyrkiä suorittamaan suomalainen vyöarvo, jos hän jatkaa harrastustaan aktiivisesti Suomessa varmistaakseen mahdolliset tulevat vyökorotukset.
zori
helmi 24, 2005, 22.29
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 38674

Simpanssi kirjoitti: Vielä ne opettavat ja aika aktiivisestikin. Esimerkiksi Jorma Korhonen ei ole kuin noin 35-vuotias ja aika pirun hyvässä kunnossa vieläkin. Mielestäni ylivoimaisesti Suomen paras judoka.

.
Jorkki on tosiaan vielä aika "nuori" ja on varmasti myös fyysisesti hyvässä kunnossa. Kyllä nuo vanhemmatkin esim. 7 danin omistajat tekevät vielä opetus hommia vaikka ikää tullut mittariiin jonkin verran.

esim.
http://www.seibukan.fi/lehtileikkeita/l" onclick="window.open(this.href);return false; ... v_osa2.jpg
http://www.sotunki.edu.vantaa.fi/opiske" onclick="window.open(this.href);return false; ... o/judo.htm
http://www.lsjudo.fi/files/JUDOLEIRI.rtf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.judoliitto.fi/database/judol" onclick="window.open(this.href);return false; ... enDocument
zori
helmi 24, 2005, 14.30
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 38674

Yamazu kirjoitti: Eli ovatko siis tämän tason vyöarvot ennemmän "on tehnyt hyvää työtä lajin hyväksi" kuin johonkin konkreettisempaan taitopuoleen liittyviä?

Se selittäisi paljon... Sillä miten muuten joku "alempi" voisi myöntää - tai edes suositella - ylemmälleen vielä ylempää....
Täältä löytyvät tarkat graduointisäännöt:
http://www.judoliitto.fi/database/judol" onclick="window.open(this.href);return false; ... 6t2001.doc

"Liittograduoinneissa suoritetaan 1.dan - 4.dan musta vyö. 5. ja korkeammat dan-kokelaat eivät enää suorita vyökoetta, vaan Dan-kollegion hallitus lähettää korotusesityksen Kodokaniin, joka päättää korotuksesta. "

Eli luonnollisesti alemmat vyöt eivät siis myönnä korotusta itseään ylemmille vöille. Jos menestyy EM/MM/Olympialaisissa mitaleille niin sitten voit saada myös dan korotuksen aika pikaisesti.

Nämä korkeimmat danit myönnetään pitkästä elämäntyöstä judon hyväksi. Esimerksi Suomen korkeimmat danit ovat jo yli 60-vuotiaita kavereita, joten siinä vaiheessa sekin asettaa omat rajoituksesta esim. tekniikoiden tekemiseen.
zori
helmi 23, 2005, 23.08
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 38674

Yamazu kirjoitti:
zori kirjoitti:Judon suomalaisista vyöarvoista päättävä Suomen Dan-Kollegio ry:n hallitus on myöntänyt viikonloppuna Finnish Openin yhteydessä Vantaalla pitämässään kokouksessa korkeita vyöarvoja ansioituneille judokoille.
Heräsi kysymys että mimmoisia tekijöitä mahtaakaan tuohon kollegioon kuulua, kun 7. Danin saattoivat myöntää...

Hmm, taas kummittelee toi 7. Dan :shock:
Mun käsityksen mukaan:

Suomen Dan-kollegio pyytää Kodokanista vahvistuksen esittämilleen dan-arvoille, jos kyseessä on korkeampi dan-arvo. Kaikki dan-arvot myös rekisteröidään Kodokaniin. Suomen Dan-kollegio ei siis yksistään päätä asiasta.
zori
helmi 23, 2005, 22.54
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 38674

Lista kaikista Suomen dan-arvoista (judo)

Suomen judon mustat vyöarvot

ERI DAN-ASTEIDEN SAANTIJÄRJESTYS

Aikojen alusta ajanjaksoon 26.12.2000 mennessä

http://tinyurl.com/5yo5x" onclick="window.open(this.href);return false;
zori
helmi 23, 2005, 22.44
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 38674

Andy kirjoitti: Rolf Koivumäki:
Judosta en ole varma, mutta voi läytyä suomalaisia 6. tai 7. daneja.
Korkeita vyöarvoja ansioituneille judokoille 11.11.2002
http://www.judoliitto.fi" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.judoliitto.fi/database/judol" onclick="window.open(this.href);return false; ... endocument

Judon suomalaisista vyöarvoista päättävä Suomen Dan-Kollegio ry:n hallitus on myöntänyt viikonloppuna Finnish Openin yhteydessä Vantaalla pitämässään kokouksessa korkeita vyöarvoja ansioituneille judokoille.

Korkeimmat vyöarvot eli 7. danit myönnettiin Judoliiton entiselle päävalmentajalle Jorma Kiviselle ja Kurikassa nykyään vaikuttavalle judo-opettajalle japanilaissyntyiselle Hiroyasu Tanayamalle. Kivinen ja Tanayama ovat nyt tehdyillä päätöksillä Suomen judohistorian ensimmäiset 7. danit.

Dan-Kollegion hallitus myönsi 6. danin Judoliiton nykyiselle päävalmentajalle Reino Fagerlundille sekä entisille päävalmentajille Seppo Myllylälle ja Juha Saloselle. Jorma Korhosen vyöarvo korotettiin 4. daniksi. Fagerlund, Myllylä, Salonen ja Korhonen ovat edustaneet Suomea lukuisissa arvokilpailuissa ja myös olympialaisissa.

Suomen Dan-Kollegio myöntää Suomessa kaikki mustat vyöt eli danit ensimmäisestä ylöspäin. Vyöarvojen myöntämisen perusteissa korostetaan henkilön toimintaa urheilijana sekä käytännön judovalmentajana tai –opettajana. Henkilön ansioituminen järjestötehtävissä ei sinällään tuo vyöarvon korotuksia, mutta se katsotaan täydentäväksi meriitiksi vyöarvoista päätettäessä.

Ensimmäinen suomalainen judon musta vyö myönnettiin Väinö Haukalle vuonna 1961, jolloin vyökokelaat joutuivat käymään Tanskassa asti esittelemässä judotaitojaan japanilaisen Kodokan Instituutin Euroopan judolähettiläälle Ichiro Abelle. Nykyään vyöarvot päätetään kansallisesti, mutta ne edelleen rekisteröidään Japanin Kodokan Instituuttiin, joka on judon kehittäjän professori Jigoro Kanon perustama judon mekaksikin kutsuttu judokeskus.