Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

jussip
helmi 18, 2010, 22.06
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121169

Hermopistekamppailusta

Mun käsittääkseni UFC:ssa ei ole ainakaan tällä vuosituhannella olleet mitkään "hermopisteet kielletty", ja en ole ihan varma oliko sillon ysärilläkään. Tuossa nyt nuo UFC:n kielletyt tekniikat. Eli sinne vaan kokeilemaan.
ufc.tv kirjoitti: 1. Butting with the head.
2. Eye gouging of any kind.
3. Biting.
4. Hair pulling.
5. Fish hooking.
6. Groin attacks of any kind.
7. Putting a finger into any orifice or into any cut or laceration on an opponent.
8. Small joint manipulation.
9. Striking to the spine or the back of the head.
10. Striking downward using the point of the elbow.
11. Throat strikes of any kind, including, without limitation, grabbing the trachea.
12. Clawing, pinching or twisting the flesh.
13. Grabbing the clavicle.
14. Kicking the head of a grounded opponent.
15. Kneeing the head of a grounded opponent.
16. Stomping a grounded opponent.
17. Kicking to the kidney with the heel.
18. Spiking an opponent to the canvas on his head or neck.
19. Throwing an opponent out of the ring or fenced area.
20. Holding the shorts or gloves of an opponent.
21. Spitting at an opponent.
22. Engaging in an unsportsmanlike conduct that causes an injury to an opponent.
23. Holding the ropes or the fence.
24. Using abusive language in the ring or fenced area.
25. Attacking an opponent on or during the break.
26. Attacking an opponent who is under the care of the referee.
27. Attacking an opponent after the bell has sounded the end of the period of unarmed combat.
28. Flagrantly disregarding the instructions of the referee.
29. Timidity, including, without limitation, avoiding contact with an opponent, intentionally or consistently dropping the mouthpiece or faking an injury.
30. Interference by the corner.
31. Throwing in the towel during competition.
Lisää sääntöjä löytyy: http://uk.ufc.com/index.cfm?fa=LearnUFC.Rules" onclick="window.open(this.href);return false;
jussip
syys 13, 2006, 06.12
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121169

Näin akateemikkona ja luonnontieteilijänä nuo tieteenfilosofia yms. keskustelut ovat mielenkiintoisia, ja varmaan palaankin niihin myöhemmin, mutta ajattelinpa kiusallani siirtää tätä threadia vähän toisaalle (ehkä enemmän kohti alkuperäistä aihetta) ja kertoa omista kokemuksistani ”hermopistekamppailuun” liittyen.

Minulla on hyvä ystävä joka on harrastanut kyusho-jutsua pari-kolme vuotta. Hänellä on hieman taustaa myös muutamista muista kamppailulajeista, mutta kyusho-jutsu on ilmeisesti ollut ”se juttu” nuo viime vuodet. Olen tuntenut kyseisen henkilön reilut 20 vuotta, ja kyseessä on viimeisen päälle fiksu kaveri, jolla on mukana myös tervettä skepsismiä ja lähinnä halu oppia ymmärtämään että mitä siellä taustalla oikein on (jos mitään). Olen käynyt hänen kanssaan useita keskusteluja hermopisteistä, ja keskusteluissa on monesti tullut esille että hänen on ollut vaikea uskoa monia aiheeseen liittyviä juttuja ennen kuin hän on nähnyt niitä itse, ja sittenkin hänen on ollut mahdotonta selittää mihin ne perustuvat. Hänen tapauksessaan tämä on ilmeisesti ainoastaan lisännyt mielenkiintoa, ja hän on halunnut oppia lisää aiheesta. Monesti keskusteluissamme tulee esille vaihtoehto että kyseessä olisi suurimmaksi osaksi psykologiset tekijät, mutta mitään varmennusta asialle ei ole saatu.

Noh, tästä päästäänkin sitten itse aiheeseen, yhteisestä sopimuksesta ystäväni on joskus koittanut piste knockkeja minuun (hän on tosin harrastanut lajia vasta tuon hyvin rajallisen ajan, ja ei omien puheidensa mukaan ole erityisen hyvä knockaaja, mutta mikäs siinä kun itse luotan mieheen). Näitä testejä on tehty muutamaan otteeseen, ja olen ihan vaan seissyt rentona paikallani, ja ystäväni on napautellut parit lämmittelypisteet läpi, ja viimeistellyt sarjan kaulan alueelta löytyvällä pisteellä (loogisestikin ajatellen ihminen on varmaan helpoin tyrmätä läheltä päätä). Noissa napautuksissa on kyllä huomannut selkeästi milloin piste on osunut kohdalleen.

Tunnetta on vaikea kuvailla, mutta vähän niin kuin sähköisku iskisi pisteen kohdalta kohti muuta kehoa, samalla kaikkien tuntoaistimusten hävitessä. Käytännössä siis tuntui siltä kuin en näkisi (”näkyi” pelkkää mustaa), kuulisi, tai tuntisi mitään, mutta tavallaan tajusin ajan kuluvan ja tiedostin että ”olen edelleen olemassa”, vaikka en saanutkaan ulkomaailmasta minkäänlaisia ärsykkeitä. Tämä kaikki kesti todennäköisesti vain sekunnin murto-osan ajan, mutta tuon perusteella on helppo kuvitella mihin varsinainen piste knockki perustuu. Jos tuo ”tila” olisi jatkunut yhtään pidempään, olisin varmasti lyyhistynyt maahan, sen verran vaikeaa tuo kehon hallinnassa pitäminen on ilman mitään aistimuksia. Tämä on siis toistettu minulle useita kertoja, mutta varsinaista knockia ei tuloksena kuitenkaan ole ollut. Kuulemma pupillini kasvoivat moninkertaisiksi (ja tämän olen nähnyt itsekin henkilöillä joita olen nähnyt knockattavan), eli jotain siellä fysiologisella puolella tapahtuu.

Se että eroaako tuo pisteknocki siitä kuin päähän lyödään vaikka nyrkillä sopivasta kulmasta, niin en tiedä. Minua ei ole koskaan tyrmätty (olen lähinnä harrastellut kovan kontaktin kamppailulajeja, en kilpaillut tai mitään), mutta en ole koskaan missään sparrissakaan jossa olen saanut kovia iskuja, niin kokenut mitään vastaavaa.

Joskus ystäväni on pyytänyt minua seisomaan paikoillaan silmät kiinni, ja sitten hän on puuhastellut jotain. Jälkikäteen hän sitten on sanonut että koitti esim. horjuttaa minua koskematta (sitä mystistä chi-energiaa tms), mutta nämä eivät ole minuun toimineet. Tässä tietysti hyvänä puolena se että hän ei ole etukäteen kertonut minulle mitä tekee (niin en ainakaan ole voinut tietoisesti vaikuttaa lopputulokseen), ja kun tosiaan luotan mieheen sen verran että ei hän rupea noita asioita keksimään tai sepittelemäänkään, niin testit ovat olleet minusta ihan asiallisia. Tietenkään minkään tieteellisen tutkimuksen kriteerejä noilla ei saavuteta..

Joskus ystäväni kanssa on keskustelu siitä että miten helppo pisteisiin on osua liikkeessä tms. Hänen vastauksensa (joka ilmeisesti on sama kuin lajin ”gurujenkin”) on että ei hän yritäkään välttämättä osua mihinkään tiettyihin pisteisiin. Osuu jos on osuakseen jne. Tekniikan pitää olla sellaista että se toimii vaikka osuma kohta & kulma ei olisikaan juuri se oikea. Tästä joskus esimerkkinä hän pyysi minua lyömään koukkulyönnin häntä kohti. Löin siis ihan tuommoisen kevyen ”perus-koukku-heijarin” joita itsellä on tullut aika paljon tuolleen harjoitusmielessä lyötyä krav maga ja potku/thainyrkkeilyreeneissä. Kaveri blokkasi sen kahdella kädellä, torjunta oli aika vastaava mitä olen nähnyt useammassakin lajissa, ja tunne oli sama kuin ”osuessa hermoon”, tiedätte kai, eli sama homma kuin ”kyynärpään kolahtaessa pöydänkulmaan”, semmonen sähköinen hermokipu kulki koko käden läpi. Sen jälkeen ei enää tehnytkään mieli koettaa lyödä sillä kädellä. Eikä edes toisella. Ilmeisesti siis siinä tällä kertaa pisteetkin osuivat kohdalleen (vaikka lyönti tietty olikin ihan tuommoinen kevyt torjuttavaksi tarkoitettukin harjoituslyönti), niin vaikka näin ei olisi ollut, olisi blokki varmasti toiminut.

Vastaavaa ei ole itselle tosiaan sattunut, vaikka etenkin krav magassa on tullut lyötyä todella paljon noita lyöntejä jotka torjutaan napakasti esim. käsivarsilla, ja potku/thainyrkkeilyssä on noissa tekniikoissa puolin ja toisin ollut aika paljonkin voimaa/nopeutta.

Mutta tässä nyt näitä omia vaatimattomia ensikäden kokemuksiani aiheesta. Yritin kertoa näistä muutamasta kokemuksestani aika objektiivisesti, sen kummemmin ottamatta kantaa että mihin itse uskon niiden perustuvan tai että toimisivatko ne ip-tilanteessa tai kamppailu-urheilussa tms. Kerroin vain miltä minusta tuntui ja miten itse koin nuo tilanteet (eli ehkä sittenkin subjektiivista).