Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

YJT
marras 3, 2006, 13.46
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Miksi treenata, ellei tapellakseen?
Vastaukset: 199
Luettu: 23434

Joo, kukaan ei kai ole sanonutkaan että kaikki tilanteet ovat vältettävissä. Itse ainakin totesin että varmasti reilusti yli 90% tilanteista olisi vältettävissä (mikä tarkoittaa sitä että reilusti alle 10% ei olisi), ja että itse olen välttänyt kaikki potentiaaliset väkivaltatilanteet siviilissä kulkiessani.

Itse ainakin tarkoitin kommentoida sitä asennetta/näkemystä että lähes väkisin tulee turpaan jos lähtee kylille pimeän aikaan.

Minulla on sellainen käsitys, että tätä War on the Streets -asennetta (nk. Itä-Helsinki asenne) edustavat henkilöt ovat kauhean huolissaan siitä, että joku tulee ja laittaa turpaan kadulla. Kuitenkin kaupungilla kuljetaan tactical black reisitaskuhousuissa ja mustassa takissa ilman heijastimia, eikä kanneta lainkaan huolta siitä että voisi vaikka jäädä auton alle. Eli keskitytään kauheasti johonkin kokonaisturvallisuuden kannalta kapeaan sektoriin ja jätetään kaikki muut fyysiseen turvallisuuteen liittyvät asiat täysin huomiotta.

Tästä malliesimerkkinä toimivat useat poliisit. Poliisin kenttähaalarissa on molemmissa hihansuissa ja molemmissa punteissa tarranauhalla kiinnitettävät heijastimet. Näppituntumalta sanoisin, että valtaosa poliiseista on irrottanut nämä heijastimet, ja syytä kysyttäessä vastaus liittyy yleensä johonkin taktiseen tilanteeseen tyyliin "asekeikalla heijastimet voivat paljastaa mun sijainnin sille asemiehelle". Tämä toki pitää paikkansa, mutta tällaisia keikkoja ei ihan päivittäin kuitenkaan ole. Sen sijaan samat jannut hyppivät rutiininomaisesti pimeän aikaan tummansinisissä haalareissa liikenteen seassa ilman heijastimia esim. ajoneuvoja pysäyteltäessä, eivätkä ole lainkaan huolissaan siitä että myös se 15 tonnia painavan bussin alle jääminen takaa melko pitkän sairasloman, ihan kuin se ammutuksi tuleminenkin.
YJT
marras 2, 2006, 10.34
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Miksi treenata, ellei tapellakseen?
Vastaukset: 199
Luettu: 23434

_m_ kirjoitti: Taidat olla vaan joku tilastojen tutkija etkä oo varmaan ikinä liikkunu illalla kadulla viikonloppusin jos sanot noin.Kiinnostas vielä tietää että mikä on toi sun ammattis? Ja jos sulla ei ole käytännönkokemusta niin et voi sanoa että "95+%ssa tapauksista tappelun olisi voinut välttää toimimalla "järkevästi" jo ennenkuin toinen meinaa käydä raiveleihin kiinni". Alkaa jo ihan naurattaa tommonen.
Minä olen poliisi ja kuljen yössä ammatikseni. Olen kulkenut yössä myös siviilissä. Lahdessa olen tosin käynyt vain muutaman kerran eikä minulla ole Lahden yöelämästä kokemuksia, mutta on melko vaikeaa uskoa, että Lahti eroaisi ihan kauheasti esim. Helsingistä.

Käsitykseni olen saanut sekä omakohtaisista, onnistuneesti vältetyistä väkivaltatilanteista että tilanteista joita olen kohdannut työssäni. Toisin kuin useimmiten luullaan, poliisi ei tule paikalle vasta silloin kun tilanne on jo ohi, vaan usein paikalle päästään siinä vaiheessa kun tappelua ollaan vielä rakentamassa (siis aktiivisesti kyhäämässä kasaan; se ei synny itsestään).

Poliisina pyrin paikalla saamaan mahdollisimman kattavan kuvan tapahtumista, kaikkien osapuolten (ja mahdollisten todistajien) kertomana. Ja toisin kuin tappelun osapuolet, minä olen paikalla selvin päin ja pystyn arvoimaan tilannetta järkevästi (tai ainakin järkevämmin kuin osalliset itse).

Olen sitä mieltä, että reilusti oli 90% katuväkivaltatilanteista on sellaisia, että ne olisivat vältettävissä jos uhrilla olisi taitoa, ja ennen kaikkea halua yrittää. Usein (en kuitenkaan sano "useimmiten") tilanne alkaa (lähes) provosoimattomasta riidan haastamisesta, mutta tilanne olisi vielä täysin vältettävissä. Usein tuntuu siltä, että riidan haastaminen koetaan jo hyökkäämiseksi, jolloin muka olisi myöhäistä tehdä asialle jotain.

On toki tilanteita jotka alkavat täysin yllättäen ja siten että uhri ei käytännössä olisi voinut estää tilannetta ennakolta. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.