Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 9 tulosta

Pocari
helmi 2, 2011, 13.02
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

Lääkärilehden uutiset 1.2.2011 kirjoitti: Pandemrix-rokotuksilla ja narkolepsialla selvä yhteys

Tähän astisen selvitystyön perusteella Kansallinen narkolepsiatyöryhmä pitää todennäköisenä, että talvella 2009–10 annettu Pandemrix-rokotus myötävaikutti Suomessa 4–19-vuotiailla havaittuun narkolepsiatapausten määrän kasvuun, todennäköisimmin yhteisvaikutuksessa jonkin muun tekijän kanssa.

...

Vuonna 2009 Suomen kanssa samanlaista pandemiarokotetta käyttäneissä maissa narkolepsiaan sairastuneiden lasten ja nuorten määrän on todettu kasvaneen Suomen lisäksi vain Ruotsissa ja Islannissa. Toisin kuin Suomessa, Islannissa narkolepsiaa on todettu tavallista selvästi enemmän myös rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla.

Yhteys narkolepsian ja rokotteen välillä vaatii lisäselvityksiä.
Lääkärilehden uutiset 1.2.2011 kirjoitti: Kaikilla tutkituilla narkoleptikoilla HLA-riskitekijä

Sikainfluenssarokotuksen jälkeen narkolepsiaan sairastuneilta on löydetty HLA-riskitekijä. Toistaiseksi on tutkittu vasta 22 lapsen ja nuoren näytteet, mutta riskitekijä on havaittu kaikilta tutkituilta.

– Tarkoitus on tutkia riskitekijän olemassaolo kaikilta sairastuneilta, totesi HYKS:n lastentautiyksikön apulaisylilääkäri Turkka Kirjavainen tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotustilaisuudessa.

Ristitekijä on melko yleinen Skandinaviassa, sillä 28 prosentilla pohjoiseurooppalaisista on tämä alttius. THL:n tiedotustilaisuudessa kuitenkin muistutettiin, ettei perinnöllinen alttius välttämättä riitä sairastumista selittäväksi tekijäksi yhdessä rokotuksen kanssa. Lisäksi on tarvittu todennäköisesti vielä jokin ympäristötekijä.
Pocari
helmi 2, 2011, 12.58
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

L.K. kirjoitti: Niin moni muukin tauti tappaa ihmisiä jatkuvasti, mutta ei niistä tiedoteta samalla voimalla.
Joskin tähän median mielenkiinto ja lehtien myynti vaikuttanee, niin sellaiset taudit, jotka tappavat tuostavaan perusterveitä nuoria ihmisiä, ovat aika harvinaisia.
Mika kirjoitti: Mikäköhän lienee totuus...
Tänään julkistettu Kansallisen narkolepsiatyöryhmän väliraportti ei jätä epäselväksi sitä, onko Pandemrix-rokotusten ja narkolepsiatapausten yleistymisellä yhteyttä.
Mitä tarkoitat tarkalleen ottaen? Nythän ne ovat siis arvioineet, että rokotuksilla ja narkolepsioilla on yhteys. Toisaalta pelkkä rokottaminen ei varmastikaan ole niitä aiheuttanut, koska ilmiö on alueellinen. Toisaalta samalla perusteella ei pelkkä H1N1-influenssakaan. Asian selvittelyä hankaloittaa sitten se, että koko taudin patogeneesi on tuntematon.

Mitä tulee näihin Suomen uutisiin niin asia sinänsä on paikoin aika luokattomasti uutisoitu... mitä näitä otsikoita nyt on ollut, "Pekka Puska nöyränä" ja "Anteeksi". :roll: Ei hyvää päivää... totta kai he ovat siitä pahoillaan, että tällaisia sairastumisia on tapahtunut. Varmaan jokainen empatiaan kykenevä on. Mitä muutakaan siihen nyt voi sanoa?

Mutta siis huoh... Nyt tästä ilmeisesti yrittävät iltapäivälehdet vääntää jonkinlaista Puskan/Kilven henkilökohtaista virhettä – tai THL:n – ja "väärän" rokottamispäätöksen anteeksipyytelyä. Sehän oli kuitenkin ihan perusteltu silloin, ja yhtä hyvin nyt voisivat olla vanhemmat vaatimassa korvauksia H1N1-influenssaan menehtyneistä rokottamattomista lapsistaan. Vastuulliset roviolle ja sitä rataa.
Pocari
tammi 21, 2010, 21.54
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

Ookoo... eihän siinä sitten. :) Mutta kiitos ettet maininnut Esaa tässä yhteydessä.
Pocari
tammi 21, 2010, 00.16
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

Jaawa kirjoitti: Tää oli aika hauska, on viitteitä että likka veti (ehkä tiedostamattaan) päästään nämä oireet.
:o Joo "on viitteitä"... vissiin tuo oireilu ei näytä maallikolle niin absurdilta kuin se on. Tuossahan taidettiin sanoa että klippi oli otettu paikallisen yliopistosairaalan neurologian klinikan psykogeenisen oireilun opetusmateriaaleihin, mikä varmaan kertoo jotain - mutta kuten eräs kollega totesi niin ei taida oikeastaan olla kovin hyvä opetusvideo kun simulointi on niin räikeää.
Pocari
marras 11, 2009, 20.26
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

Vielä noista haittavaikutuksista yleisesti... Jos jossain tuoteselosteessa lukee joku haitta ja 1/1000 niin ei se vielä tarkoita joka tuhannes saa kys. haitan lääkkeen käytöstä. Se tarkoittaa että sellainen määrä ihmisiä on raportoinyt kys. oireen - joka voi johtua jostain ihan muustakin kuin siitä lääkityksestä. Jos maha tulee kipeäksi lääkityksen aikana niin voi se silti johtua liiasta tacojen ja bissen vetämisestä tai jostain mahapöpöstä, ei näille tule immuuniksi siksi että syö vaikka kolesterolilääkettä. Ja jos jonkun rokotteen saaneista 1/100 000 saa vaikka sen neurologisen taudin niin mitä sitten, jos 1/100 000 kaikista muistakin saa sen.

Sitten jos se määrä on johdonmukaisesti suurempi kuin lääkitsemättömillä - tai mieluummin plasebon käyttäjillä (jotka myös raportoivat mitä ihmeellisempiä sivuvaikutuksia) - niin asia on jo vähän toinen.
Pocari
marras 11, 2009, 19.48
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

Pauli kirjoitti: PDC, niin no kyse on vähän eri haittavaikutuksista.
Niin on... Influenssarokote saattaa (hyvin epäselvä väite) mahdollisesti aiheuttaa polyradikuliitin* johon saattaa kuolla (5-10 % menehtyy) kun taas tulehduskipulääkkeet tappaa Suomessa vuosittain pelkästään ylä-GI-komplikaatioihin 150-200 ihmistä (Käypä hoito -suosituksen arvio) plus tuntematon määrä muihin komplikaatioihin kuolleita päälle. Ja influenssarokotteeseen kuolleita oli meillä montako?

* Joskin joku voisi selittää mulle, että jos esim. tuo PDC:n mainitsema ilmaantuvuus rokotetuilla on 1 per 1 000 000 ja normaalipopulaatiossa 1 per 50-100 000... eli 10-20 kertaa enemmän kuin rokotetuilla... niin mitä se rokote oikeastaan "aiheuttaa"? :smt017
Pocari
marras 10, 2009, 21.49
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

steelduck kirjoitti: Kukaan ei ole edelleenkään vastannut siihen miksi samanlaista metakkaa ei pidetä tavallisen kausi-influenssan rokottamista. Tappaahan se vuosittain huomattavasti enemmän väkeä ja jos syynä pidetään sitä mahdollisuutta, että sikaflunssa voi muuntautua pahemmaksi, niin eikö se kausi-influenssa sitten voi?
Tokihan se voi. Tai en minä ainakaan tiedä miksei se voisi. Tuossa H1N1:ssä on vaan kait jotenkin mutaatioaltis rakenne, ja sitten se pikkujuttu että samantyyppinen virus on jo aiemmin todella tehnyt sen mutaation ja tappanut toisella aallolla kymmeniä miljoonia. Välttämättä tästä nykyisestä ei mitään katastrofia tule, mutta jos joku väittää sen tässä vaiheessa jostakin kristallipallosta tietävänsä niin :bs:

Ja vaikka kuolleisuus ei olisi massiivista niin ei sekään kivaa ole jos kaikki on kipeenä ja yhteiskunta ihan jumissa.
Pocari
marras 10, 2009, 21.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

MtJ kirjoitti: Mitä ihmettä. Onko se sikaflunssa tappava vai ei? Jos on tappava kaikille, niin minkä takia luokittelu?
No tautihan aiheuttaa pienelle osalle potilaista syystä X erittäin vaikean taudinkuvan ja hengitysvajauksen johon ei kai oikein auta mikään. Jos tämä huono arpa sattuu terveelle ihmiselle niin se on sitten voi voi. Hengityskoneeseen ja toivotaan parasta. Vaikeasti sairastuneiden määrä terveessä populaatiossa on sitten suhteettoman suuri, kun yleensä vaikeasti sairastuu lähinnä ennestään huonokuntoisia.

Mutta eihän tämä tarkoita sitä että pitkäaikaissairaudet jotenkin suojaisivat H1N1:ltä! Jos otetaan samanikäiset kaverit joista toinen on terve ja toinen tarvitsee kroonisen keuhkosairauden vuoksi happiviikset jaksaakseen siirtyä makuuhuoneesta vessaan niin mitä veikkaat kummalle noista keskimäärin käy huonommin influenssan iskiessä? Se toinenhan voi heittää henkensä vaikka ei tulisikaan sitä kaikkein huonointa arpaa vaan lievempi tauti.

Jos nyt Suomen tilannetta ajatellaan niin meillä on vissiin kuollut 4 pitkäaikaissairasta ja 1 terve. Jos ajattelee paljonko väestöstä on terveitä (paljon) ja sairaita (vähän) niin...
Pocari
marras 7, 2009, 20.37
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sikaflunssarokote
Vastaukset: 386
Luettu: 17456

Sikaflunssa-rokote

MtJ kirjoitti: Jos kerran kuka tahansa on kuolemanvaarassa, miksi ihmeessä rokotetaan jossakin järjestyksessä. "Olen terve ihminen ja sen takia joudan jäämään jonon hännille". Ei näin.
Häh? Mitenkä vaikea konsepti se voi olla että kun koko populaatiota ei voida ZAP hoitaa kerralla niin rokotetaan ensiksi niitä joille taudin on arvioitu olevan suuremmalla todennäköisyydellä vaarallinen ja myöhemmin niitä joille sen on arvioitu olevan pienemmällä todennäköisyydellä vaarallinen? Eikö termi "riskiryhmä" ole jo ihan itsessään aika hyvä vihje priorisoinnin syyhyn? Tsiisus...
Lehe kirjoitti: Mediapyöritys ja sikapiikki-pakkomielle näyttää tehneen peruskansalaisista käytöstavat omaamattomia idiootteja, jotka purkavat kuolemanpelkoaan, rokotteen valmistuksen hitauden ongelmia sekä valtioneuvoston päätöstä terveydenhuollon henkilöstöön. Jossain vaiheessa käy vielä huonosti tuon lammaslauman puuhatessa. Toivottavasti sekin sitten otsikoidaan.
Kadunmiehen suhtautuminenhan nyt perustuu täysin mutuun ja mielikuviin ja tuntuu menevän erinäköisissä stressitilanteissa aika herkästi jokseenkin epäkypsäksi. Tässä H1N1-jutussa ensin AAGH maailmanloppu alkaa Meksikosta, sitten kun kaikki ei kuollutkaan niin valitusta kun viranomaiset pelottelee ja painostaa ja heh heh ovat vähän tyhmiäkin kun hössöttävät vaarattoman kulkutaudin takia. Sitten YKSI suomalainen kuolee niin se on taas paniikki ja yritetään uhkailemalla saada omalle perheelle sitä rokotetta joka oli viikko sitten hallituksen/lääkefirmojen/Illuminatin salajuoni.

Nyt jos se tauti ei aiheutakaan suuressa mittakaavassa kuolemia ja/tai vakavia komplikaatioita niin veikkaan että taas valitetaan kuinka se piti turhaan väkisin ottaa viranomaisten painostuksesta ja naapurin pikkuserkun tutulle tuli Guillain-Barre ja siitä tää mun diabeteskin johtuu ja sen rokotteen takia meidän poika ei pärjää koulussa. Tietysti jos se katastrofaalinen toinen aalto tulee niin sekin on viranomaisten syytä kun ei tehty tarpeeksi.