Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Invictus
syys 18, 2012, 14.53
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulajit ja uskonnot
Vastaukset: 69
Luettu: 14371

Kamppailulajit ja uskonnot

Tapani kirjoitti: Eipä silti, buddhalaisuudessa Buddhaa kyllä palvotaan myös jumalan tapaan.
Joissain tapauksissa kyllä, läheskään kaikissa kuitenkaan ei...
Invictus
syys 14, 2012, 19.17
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulajit ja uskonnot
Vastaukset: 69
Luettu: 14371

Kamppailulajit ja uskonnot

MikaM kirjoitti:
Kuhmu kirjoitti: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kainiitit" onclick="window.open(this.href);return false;

Kas, en olisi aevannut, että sua viehättää tuollainen?

Korjatkoon KA itse, mutta ymmärtäisin, että on tutustunut varjoisiin kujiin ja niillä kähmimiseen tjsp.
Toisaalla: mielestäni buddhalaisuus ei ole uskonto, kuten tuo yksi saarnaajan lainaus mainitsee. Yksi uskonnon peruslähtökohta on jonkinlainen jumaluus ja buddhalaisuudessa tätä ei ole.
Varmaan kuuluisi enemmän tuonne uskontokeskustelun puolelle, mutta kommentoinpa nyt hiukan... tosiaan (kuten tässäkin aiheessa taidettiin mainita) lännen ja (kauko)idän käsitykset uskonnosta ovat hyvin erilaisia. Suuri, ehkä jopa suurin osa länsimaisista ihmisistä perustaa käsityksensä uskonnosta lähinnä kristinusko/islam/juutalaisuus trioon - (anteeksi - nyt seuraa kärjistettyä tekstiä) yksi (ainoa oikea) jumala, absoluuttinen hyvä vs absoluuttinen paha asetelma, synti, taivas/helvetti jne ovat juurikin em. monoteistisille uskonnoille tyypillisiä piirteitä.

Kuitenkaan käsitettä uskonto ei ole tietääkseni ole rajattu kattamaan esimerkiksi vain edellä kuvatun kaltaisia oppeja? Buddhalaisuudestahan on (ainakin länsimaissa) ollut suht. paljon jos jonkinlaista spekulointia onko se uskontoa, filosofiaa, psykologiaa vaiko näitä kaikkia tai jotain siltä väliltä tai jotain muuta/mitä. Ja tietty vaikka buddhalaisuudessa tietyt perusperiaatteet ovat samat niin erot "koulukuntien" välillä ovat (ainakin pinnallisesti) erittäin suuria. Esim tiibetiläinen buddhalaisuus jumaluuksineen, rituaaleineen ja melko laajojen ja järjestelmällisten oppien esim. karmasta, jälleesyntymästä yms jne luo varmaan mielikuvan joka monille varmasti vastaa enemmän tuota alussa kuvaamaani käsitettä uskonnosta kun esim. pelkistetyn ja riisutun oloinen zen buddhalaisuus joka taas vaikuttaa esim. edelliseen verrattuna hyvin "maanläheiseltä".

Kuitenkaan (minun mielestäni) mistään buddhalaisuuden koulukunnasta ei pelkkää "itämaista" filosofiaa ja/tai pyskologiaa saa - syyksi tähän sanoisin hyvin yksinkertaistetusti sen, että nämä järjestelmät sisältävät joitakin oppeja jotka eivät ihan täysin mahdu "puhtaasti" tieteellisen maailmantarkastelun piiriin. Toisaalta, buddhalaisuus ei ns. "velvoita" uskomaan yhtään mihinkään ja usko ei ole minkäänlainen itseisarvo + tosiaankin puuttuu se ns. kaikkivaltias yksi suuri jumala, joten kyllähän tuo "uskonto vai ei" -kysmys ymmärrettävistä syistä aiheuttaa päänvaivaa.

Itse kuitenkin sanoisin että buddhalaisuus on uskonto - (perusteluni tähän varmaan löytyy ylempää viestistä), joskin hyvin erilaatuinen kun vaikkapa ne kristinuskot mja islamit. Tosin hyvin erilaatuisia näihin nähden on tai on ollut itseasiassa suurin osa maailman uskonnoista...