Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 24 tulosta

Kyynikko
kesä 1, 2020, 10.30
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Poliisin voimankäyttö

Kari Aittomäki kirjoitti: touko 30, 2020, 06.42 En ole ikinä lusinu tai vartioinu eli vankilat on outoja paikkoja, jotain treenikuvioita on ollu.

Mutta kuvittelis että potentiaalisesti vaarallisten yksilöitten kanssa pelatessa ne pelisäännöt ois… oisko tilannetajuisemmat oikea termi?
Vaikka en ylläty muista tiedoista ensinkään.
Lempiaiheitani asiaan teroeettisestikin perehtyneenä :D Eli varsinkin vanhan liiton vartijat (ennen 90-lukua alalle tulleet) olivat saaneet aikkast suppean koulutuksen, ja sekin pitkään käytiin vasta kun oltiin oltu ma vanginvartijoita vaikkapa vuoden verran. Vain vakinaiset siis kävivät kurssit. Lisäksi kesäisin tuli aina kesäsijaiset, isoissa kaupungeissa yleensä oikiksen opiskelijoita....(niinpä). Nykyäänhän vankeinhoidossa voi suorittaa amk-tutkinnonkin.

Toimintakulttuuri siirtyi siis perinteinä ja epävirallisena ohjauksena eteenpäin. Vankiloissa oli loppuvaiheessa "kouluttamattomuutta" jo aika vahva asiallisen mutta tarvittaessa tiukan toiminnan kulttuuri. Asiat hoidettiin puhumalla ja ainakin Kakolassa vieteri oli varsin pitkä. Vartijat olivat rauhallisia ja lähinnä "jäädyttivät" tilanteet, jotka yleensä olivat sitä 35-vuotiaan kehossa olevan 14-vuotiaan avautumista. Vartijat toivottivat hyvät huomenet kun avasivat sellin oven ja hyvää yötä kun sulkivat sen. Aamutoivotus oli tietenkin lähinnä siksi että nähtiin onko vanki hereillä tai muuten kunnossa (:D), mutta vastaavaa käytännön merkitystä ei tainnut olla iltatoivotuksella. Osa sellaista vähäeleistä kunnioitusta.

Mielipiteet kuntouttavista toimenpiteistä ja sosiaalipuolesta ylipäätään olivat...no sellaiset kuin voi arvata, mutta kun esim Vankilavirkailijoiden liiton lehteä lukee tuolta ajalta, niin huomaa vartijoiden kirjoituksissa että kyllä niitäkin välillämietitytti päästää portista ulos pakakseen kaveri jolla yksi vaatekerta, kaksikymppiä rahaa taskussa eikä mitään paikkaa minne mennä...

Vartijakulttuuriin kuului ainakin tuolloin ymmärrys siitä, että vankiaines oli pitkälti tyyppejä joilla ei ollut itsehillintää, joilla myös oli rooli mitä piti vetää. Päänaukomiset ja uhkailut olivat pitkälti tarvetta näyttää muille vangeille miten kovia ollaan. Kun kaveria lähdettiin hakemaan rundiin ja katsojat oli siivottu käytävältä pois omiin selleihinsä, tämä saattoi odottaa kassin kanssa oven takana :D Lisäksi vartijoilla oli sellaista arjen psykologiaa aika paljon, minuakin opetettiin että "ei pidä juosta portaita ylös mielellään ellei ole oikeasti kiire. Vanki on kun metsäneläin, se hermostuu jos on liikaa liikettä ":D Kahvihuoneessa huomasi miten kesken puheen tai syömisen vanhat vartijat yhtäkkiä pysähtyivät kuuntelemaan, juoksuaskeleet kun ovat kongilla aina huono asia. Lisäksi nämä aistivat siitä yleisestä äänimaailamstakin poikkeukset aika hyvin. Aamulla sellit avatessaan vartijat näkivät aika usein samantien millainen päivä tulisi. Minkä verran porukka oli jo sekaisin ja millainen fiilis osastolla oli...

Voimankäyttökoulutus oli vielä 80-luvulla aikkast surkiaa ja välineet vielä vuosituhannen vaihteessa täysin riittämättömät. Kakolassa ei ollut päivittäisessä käytössä edes pippurikaasusumuttimia vartijoille, tai viiltosuojahanskoja liiveistä puhumattakaan. Ne haettiin "tarvittaessa". Muutamalla vartijalla oli ASP-vyöllä koska olivat käyneet oikeen "kurssit" siihen (Vanhemmat vartijat suhtautuivat huvittuneesti jos joku kulki esim raudat tai aspi vyöllä. Kuulin itse kun yhdelle ylivartijalle vittuiltiin että "kun sulla on noin paljon romua vyöllä niin pääsetkö ees lattialta ylös jos kaadut". Vanhempoi vartija saa näet aina vähän irvailla jos toinen on tullut edes päivän myöhemmin töihin. Hän on tällöin nahkajussi vanhemmalle lopun ikänsä.)

Normi voimankäyttöväline per kerros oli jonkun veistelemä puukeppi vartijahuoneessa. Länsisellin valvomossa oli yksi kilpi, vinyylipamppu ja käsiraudat joihin oli jumittunut avain kiinni. Tarvittaessa pääovella oli sitten iso kaapillinen kaikkea.....(Pohjoissellissä eli suljetulla oli sitten kirveenvarret rivissä vartijoiden kahvitilassa. Siellä oli muutenkin eri meininki..)

Kongilla kuljettiin siis yleensä paljain käsin ilman suojavarusteita ainoana välineenä iso käsiradio jolla saattoi huitaista.

Kakolassa voimaa käytettiin lähinnä vain väkivaltatilanteissa , mutta jos vartijan kimpuun käytiin johti se kouluttamiseen rundissa. Jo matkalla törmäiltiin vähän oviin, ja törkeimmissä tapauksissa (esim erään tunnetun murhaajan lyötyä ylivartijaa) tältä laitettiin molemmilta puolilta kylkiluut sisään potkimalla ne kengänkärjellä poikki. Tämän jälkeen hänet kannettiin "lentokoneella" pihan poikki rundiin housut puolitangossa, vankien katsellessa ikkunoista. Ristiinnaulitsemista koskeviin dokumentteihin perehtyneet voviat arvailla miten hengittäminen sujuu kyljet sisällä kun kannetaan kaikkien raajojen päistä....silti kaveri pysyi ehkä kaksi kuukautta rauhallisena ja sitten sama meno jatkui taas...


Lisäksi karkausyrityksistä ja karkaamisista saattoi saada turpiin. Tämä johtui pitkälti siitä että vankeinhoitolaitos suhtautuu edelleen ylimitoitetusti näihin, vartija voi saada "palkatonta virkavapaata" aika herkästi jos katsotaan että karkaaminen on hänen "syynsä"...

Nykyään tilanne on aikalailla eri, vartijoilla on tasereitä ja koulutuksen ja toimintakulttuurin muutoksen kautta nämä epäviralliset osuudet voimankäytössä lienevät lähes hävinneet. Toisaalta peli on koventunut myös UB:n suorittamien vartijoiden pahoipitelyjen myötä.

Olennainen lienee edelleen osa vankeinhoitoa, eli se että kun poliisit kohtaavat samat rositot ehkä pari kertaa viikossa (jos nämä ovat vaikka kantapultsareita jossain kaupunginosassa), on vartija jopa seitsemän vuotta samalla osastolla saman vangin kanssa. (Osastoja vaihdellaan aika usein ja välillä vankiloitakin mutta tämäkin on mahdollista.) Vangit kuuntelevat ja oppivat koko ajan, ja menevät vartijan ihon alle aina kun voivat. He myös pelaavat vartijoita toisiaan vastaan. Vaatii melkoista ammattitaitoa ja itsehillintää olla provosoitumatta siitä jatkuvasta länkyttämisestä. Ymmärrys siitä milloin päänaukomiseen reagoidaan uhkauksena ja milloin sen on parempi antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, ehkä vähän naurahtaa, se tulee ajan kanssa... Ikävää tietenkin on että virheistä maksaa sitten mustelmilla.
Kyynikko
touko 29, 2020, 15.18
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Poliisin voimankäyttö

Villi arvaus että nämä eivät ole ihan perusjamppoja. Suomessakin on ainakin ennen ollut erityisvarustus omalla erityisryhmällä.
Kyynikko
kesä 17, 2019, 22.50
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Mika kirjoitti: kesä 17, 2019, 11.42 Kentälle rynniminen on tietenkin lopetettava heti alkuunsa, vaikka peli olisikin ohi. Mutta tuo katsomoon ruiskiminen oli kyllä jo melkoista komiikkaa. :D Luulen että tuo järkkäri on joko kokematon pelkuri tai sitten päävikainen. Tai sitten en vain ymmärtänyt jotakin.

https://twitter.com/HalmeJuha/status/11 ... 2821144576
Itse taas luulisin että vanhoilla kungfu-pohjilla ei kannata mennä arvioimaan voimankäyttötilanteita jalkapallo-ottelussa kyhyiden videoiden perusteella.

En myöskään usko että liikuntatieteet vai mitä nyt oletkaan opiskellut antavat pohjaa psykiatrisille diagnooseille.

Meitä on tietenkin moneen junaan. :)
Kyynikko
kesä 15, 2016, 09.35
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

joo pakko myöntää että sienikauppias - vibat oli vahvat :D

itsekin vähän ihmetytti että mitä tässä nyt oikein tapahtuu, sitten...no..kaverin ruumiinkieli kun häntä hakataan telarilla reisiin, ja vastarinnan tietty "jähmeys" vaikka sieltä tosiaalta lähti ihan vahingoittamistarkoituksessa potkua yms..niin ihan kaikki ei ole kunnossa...eli alkutilanne on voinut olla hyvinkin mielenkiintoinen..veikkaan mt-tapausta tai hyvää kemikaalikoktailia...
Kyynikko
kesä 28, 2014, 16.53
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

saarikko kirjoitti:
Jussi Huusko kirjoitti: By the way, eikö meijän neonkeltaisten ja oranssien huomioliivien jengi olekaan liivikerho? :o :(
Eikö sitä pidetä rangaistusta koventavana seikkana, ainakin pitäisi. :D

Mutta siis, tuo nisti-invan kirjoittelu oli melko virkistävää tuulahdus sieltä mellakka-aidan toiselta puolen. Jo sillä, että on ensikäden selostusta, oli kirjoituksen tendessin tai totuusarvo mikä tahansa. Toisaalta täällä rivit tiivistyivät melko nopeasti ja alettiin antamaan omaa totuutta sekä kuvaamaan kuinka hyviä vartijat/jvt ovat. Mielestä liiankin nopeasti.

Jos tuollainen kirjoittelu on "virkistävä tuulahdus" niin kannattaa käydä ulkona vähän enemmän. Siellä on nyt ihan ok ilmakin.

Tai sitten juristin hommissa tapa vaan todella ankeita ja totuutta omaksi eduksi kääntäviä, omia virheitä myöntämään kykenemättömiä ja itsesääliin taipuvaisia ihmisiä..

....aijjuu.......

Nevermind. Carry on. :smt003
Kyynikko
kesä 24, 2014, 17.11
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

No eihän tässä missään nimessä (ainakaan vielä) ole mitään syytä kirjoittajaa bannata.

Viihdearvo vielä päälle niin...
Kyynikko
kesä 24, 2014, 16.43
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Nisti-inva kirjoitti:
sinappi kirjoitti: Nisti-inva, kertoisitko vielä, mihin pyrit lähtiessäsi ajamaan kännissä autolla kohti järjestyksenvalvojien nuotiopaikkaa? Taisit kirjoittaa jotain opetuksen antamisesta. Millä tavalla se opetus oli tarkoitus antaa?
Minulle tässä on ollut tarkoitus antaa opetus aluella heittämistäni verbaalisista provoista. Minun pahoinpitely, kuristaminen, raudoittaminen ja muu aiheuttivat sen, että halusin antaa puolestani opetuksen ja säikäyttää tällaista toimintaa (invalidin törkeä kohtelua) harrastavien kännisten järjestyksenvalvojien toiminta.

Invalidille saa ilmeisesti tehdä mitä haluaa, vai?

T. Nisti-inva
[youtube][/youtube]

EDIT: lisättäköön että ehdotukseni toimii lähinnä tilanteissa, joissa vastapuolen kovalevyssä ei ole isompia naarmuja. Muussa tapauksessa viihdearvo voi nousta liian suureksi että malttaa poistua itse. MOT.
Kyynikko
kesä 24, 2014, 16.29
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Jos otetaan kaikki henkisesti se järkkäri-asento, eli katsotaan 25 astetta pokan korvan ohi poissaolevan näköisenä, ja odotetaan että puhe lakkaa.

Sitten todetaan että " joo mut tää on nyt näin, hyvää iltaa" ja sit mennään kaikki pois.


Ei tää tästä parane.
Kyynikko
loka 2, 2013, 11.09
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

sihteerilintu kirjoitti: Omassa työtehtävässäni koen, että kannan välineitä (kaasua) turhaan, ellei hyödyksi sitten lasketa kaasun mahdollista pelotevaikutusta. Mutta käytännössä kaasun käyttö aiheuttaisi enemmän ongelmia, kuin ratkaisisi niitä, pois lukien hätävarjelutilanteet, jolloin "kaikki käy" muutenkin...
Sun kannattaa ehkä käydä läpi näitä asioita esimiehen kanssa ja pyytää jotain voimankäyttökoulutusta.

ja tosiaan jättää se kaasu kotiin.
Kyynikko
loka 2, 2013, 10.15
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

" Tarjoilija sanoi naisen käsivamman syntyneen, kun hän oli poistamassa vastahakoista ja humalaista naista ravintolasta valomerkin jälkeen.

Nainen puolestaan kertoi tarjoilijan vääntäneen häntä kädestä vessamatkalla hieman ennen valomerkkiä. Asiakkaan mukaan tarjoilija oli hermostunut, kun hän oli huomauttanut tämän virheestä. Kyse oli siitä, että järjestysmiehenäkin toimiva tarjoilija oli sallinut aiemmin ravintolassa pahoinpitelyyn syyllistyneen ja samana iltanakin räyhänneen miehen olla baarissa.

Naisella oli pitkä kokemus ravintola-alan töistä. Hän oli myös Las Vegasin kanta-asiakkaita. Hänen itsensä mukaan käyntejä oli noin kaksi viikossa. Tarjoilija muisti, että niitä oli 3-5 viikossa.

Oikeus uskoi naista. Saman oli tehnyt Helsingin hovioikeuskin.

Naisen seurassa oli ollut ystävätär kertoi, etteivät hänen muistikuvansa olleet selkeät. Naiskaksikko oli nauttinut kumpikin yhteensä 6-7 tuoppia päärynäsiideriä ja keskiolutta."

Jahas.
Kyynikko
loka 4, 2012, 20.42
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Mä en nyt periaatteesta lähde Jaawan kanssa jankkaamaan kun leffa-arvostelujen laatimisesta tieteeseen löytyy se viimeinen sana sieltä ;)

Sen tosiaan kuitenkin komppaan tähän että taseria käytetään jenkeissä siksi paljon koska se on useimmiten voimankäyttöohjeissa. Huomattavasti vähemmän riskaabelia kuin kova paini, mikä on tilastollisesti todettu. Ja juristit laativat säännöt.

Jatkakaa. Minä en. :D
Kyynikko
loka 3, 2012, 20.39
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Mikä naurattaa 2

Toi oli sun mielestä järkeilyä? I see....
Kyynikko
loka 2, 2012, 00.28
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Mikä naurattaa 2

Jakoon meni :D
Kyynikko
elo 16, 2012, 12.21
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Aihki kirjoitti: Vartijoiden kiinniotto-oikeudet ilmeisesti perustuvat tuohon jokamiehenoikeuteen, mutta ei se oikein hyvä esimerkki ole koska he kuitenkin ammatikseen valvovat paikkoja, joissa näitä tilanteita tulee vastaan päivittäin.
Toisin kuin lipuntarkastajat jotka valvovat liikennevälineitä ihan harrastuspohjalta, odottaen sitä kerran vuodessa tapahtuvaa jackpottia että joku matkustaa ilman lippua.

Sitten pääsee kaasuttamaan.

Yllättävintä on se, että tämä kaikki on laitonta ja kukaan ei ole sitä huomannut vielä. Ehkä siksi että kansanedustajat kulkevat taksilla?
Kyynikko
elo 16, 2012, 10.41
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö
Vastaukset: 3397
Luettu: 415330

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Kun tämäkään asia ei ole vaikea, jos viitsii käyttää sitä järkeä...

Toisaalta ei tämän pitäisi yllättää. Aika monta "lakimiestä" on tullut töiden kautta tavattua.