Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 13 tulosta

Jussi Häkkinen
syys 12, 2019, 19.44
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Tässä kokemus sotii vahvasti tutkimustietoa vastaan. Käytännössä hypertrofian osalta 10-20 tai jopa enemmän on hyvä, eikä sinällään ylärajaa näyttäisi olevan (Lähde: Dose-response relationship between weekly resistance training volume and increases in muscle mass: A systematic review and meta-analysis. Schoenfeld, Ogborn, Krieger, 1.7.2016).

Israetelin mukaan 10 sarjaa on käytännössä minimimäärä.

Kriegerin uusin tutkimus (ja Jeff Nippardin tekemä Kriegerin haastattelu v. 2018) myös toteaa, että ylärajaa ei oikeastaan hypertrofiamielessä ole niin kauan kunhan palautuminen onnistuu ja kroppa saa tarpeeksi ravintoa.

Sinällään myös liika on liikaa (palautuminen huomioiden) , mutta 10-20 -väli on siis aika tavalla toimiva jos lihaskasvua haetaan.

Aivan liiallisilla kropan rasitusmäärillä on toki esim. rabdomyolyysin vaara olemassa.
Jussi Häkkinen
syys 12, 2019, 18.58
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Onko Smith-kyykyn mukanaololle jotain erityistä syytä?

Ja miksi ojennuksissa ja koukistuksissa vain kaksi sarjaa, kun kuitenkin liikutaan hypertrofia-alueella jossa tehosarjoja tulisi olla 10-20 per viikko/lihasryhmä?
Jussi Häkkinen
elo 14, 2019, 11.24
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

MarkkuT kirjoitti: elo 14, 2019, 10.33
Jussi Häkkinen kirjoitti: elo 2, 2019, 22.47 Ja jos joku on aloittamassa painotreeniä nyt, suosittelen muutamaa asiaa:

1: Maksa hyvälle personal trainerille
Budjettivaihtoehto tälle on jäsenyys paikallisessa painonnostoseurassa. Itse treenaan ohjatusti puoli vuotta useamman kerran viikossa summalla, jolla saisin n. kaksi PT-tuntia. Varmasti useimmissa seuroissa ymmärretään, jos kyse on kuntoilusta/oheisharjoittelusta ja harjoitusohjelmia säädetään sen mukaan.
Tästä samaa mieltä, toki sillä edellytyksellä että painonnosto lajina sopii omiin tavoitteisiin. PT:n etu on se, että ohjelma tehdään tavoitteita ajatellen (ja hyvä PT vielä rukkaakin niitä tavoitteita jos tarpeen on). Alussa toki voi karkeasti sanoa, että suunnilleen mikä thanks oikein tehty harjoite on vain kotiin päin, kropan ollessa aika tavalla "mitä v....a nyt" -tilassa, mutta n. 1kk kohdalla alkaa sitten jo ohjelmalla olemaan enemmän väliä.

Painonnosto on hiton hieno laji ja parin treenin verran paikallisen kilpanostajan valmentajan ohjauksessa kokeilleena totean, että tekniikkaa piisaisi loppuiäksi, mutta se ei esim. sovi omiin tavoitteisiin, jotka ovat, rehellisesti sanottuna, esteettis-terveydelliset. Haussa siis Marvel-kroppa yli nelikymppisenä. "Deadpoolin kroppa, naama on jo", kuten vuoden alussa kiteytin. Tavoite alkaa olla melko lähellä.

Jos tavoite on treenata kamppailua varten, painonnosto - etenkin sopivalla määrällä voimanostoa ja omavalintaista kardiota lisäten - on ihan hemmetin hyvä paketti.

Ydinkysymys on siis "mitä olet hakemassa". :)
Jussi Häkkinen
elo 3, 2019, 19.19
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Vedän itse leukoja kahdesta syystä:

1: Haluan saada 4x20 setin ihan huvin vuoksi. En enempää enkä varsinkaan aio kilpailla.

2: Hyvä selkäharjoite, jossa voi tehdä helposti hypertrofiamääriä nykyisellä kunnolla. Mukana paletissa V-taperia tehdessä.

Sinällään siis erityistavoitteita ei ole kuin nuo. Maksimia en muissa nostoissa tee käytännössä ikinä, mutta tuossa se tuntuu mukavalta. Nähtävästi ylipäätään palaudun aika hyvin.

Normaaliharjoitteluni pyörii RPE 8 -tasolla - siis oikealla kasilla, ei "täähän on kevyt" -kasilla, josta mm. Eric Helms on sanonut hyvin. Tuntuu toimivan hyvin ja lihaskasvu on pysynyt hyvin paketissa.

Ja joo, rakennettaessa kehoa tiettyjä omia tavoitteita ja ideaaleja kohti löytyy aina useampi tapa kissan nylkemiseen.
Jussi Häkkinen
elo 3, 2019, 13.34
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Hyvää asiaa failureen treenaamisesta:

Shredded Sport Science - Should you train to failure?

Pull uppeja ei välttämättä suositella vedettäväksi loppuun asti aina. Koska minulle ne ovat "testimuoto" muusta treenistä, en koe kerran viikossa failiin vetämistä kovin pahana rastina (ja en yritä kehittää määriä yli 20 toiston. Siihen asti failiin, 4x20 jälkeen laitetaan painoja).

Tänään on paikkopäivä. Failuun ei vedetä.
Jussi Häkkinen
elo 2, 2019, 22.47
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Ja jos joku on aloittamassa painotreeniä nyt, suosittelen muutamaa asiaa:

1: Maksa hyvälle personal trainerille siitä, että hän opettaa sinulle perusnostojen suoritustavat niin yleisliike- kuin eristävienkin liikkeiden puolella. Näen salilla päivittäin sellaisia suoritustapoja, että hirvittää katsoa. Mikä käytin nöyrästi traineria ja en ole katunut. Alussa lihasaisti ja suunnilleen kaikki on kuusessa eikä esim. tukilihasten oikea käyttö, mistään kunnollisesta valsalvasta puhumattakaan, ole missään holtissa. Hinkkaa tekniikkaa ja lähde matalista painoista ja rutiinin vuoksi suurista toistomääristä. Ne isot raudat tulevat sieltä kyllä.

2: Hanki hyvä treeniohjelma. Alussa yli kolmepäiväinen on turha. Tarkastuta tämä sillä samalla trainerilla ja kuuntele kommentit ja muutokset (ellet sitten jo fiksuna osta sitä siltä). Noudata ohjelmaa ainakin kuukausi-pari ilman muita muutoksia kuin painot ja sarja- sekä toistomäärät. Tulet myös hämmästymään siitä, miten lyhyitä ja kevyitä treenikerrat ovat. Nauti siitä, se ei kestä kauaa (nimim. keskiviikkona nenästä verisuoni sanoi poks V-bar tricep pushdownissa. Graafista).

3: Sinulla ei ole kiire. Mihinkään. Keep at it. Itselleni puoli vuotta ja n. 200 treenikertaa (joo, kävin yhdessä vaiheessa 2x päivä salilla. Koska oli henkinen pakko) myöhemmin tuo on ollut siunaus. Vain yksi pieni loukkaantuminen, joka sekin johtui siitä, että idioottina kiirehdin ja en rutinoinut uutta tekniikkaa kun "tuntui kulkevan". Venäytin etureiden kevyesti vaihdettuani kyykyn high barista low bariin ja samalla muutettuani seisontaani leveämmäksi ja avoimemmaksi. Kaksi muutosta, jotka molemmat olisi pitänyt ajaa sisään rauhassa. No, onneksi oli turvaraudat ja polte reidessä selvisi jääpussilla ja parin viikon treenitauolla k.o. alueelle.

4: Mieti tavoite alussa. Minulla se on esteettinen keho ja vähän bonarina voimaa (sitä tarvitaan siihen muokkaukseen. Progressive overload, katos). Laita realistisia välitavoitteita, joiden tavoittamisesta tulee hyvä mieli. Jos kulkee, siirrä maalitolppia kauemmas. Nykyisin mietin, että voisin käydä ensi vuonna keikistelemässä hyvin pienissä housuissa broilerimarinadin värisenä. Kaikkeen se hulluus ajaa.

5: Pidä hauskaa siellä. Kokeile tyhmiä laitteita. Käy eri ryhmätunneilla kokeilemassa (jos käyt kuntoklubilla). Pidä treeni elossa - tee kahden- ja yhden käden versioita, talja- ja punttiversioita, vaihtele painotusta. Tämä alkuajan jälkeen. Tee silti aina hyvällä muodolla. Ja käsityksesi siitä, mikä on oikeaa ja väärää vaihtuu viikoittain. Anna vaihtua, kunhan sille on hyvä peruste. Tutkimuksia löytyy.

6: Syö oikein. Käytä mitä tahansa appia, jota on mukava käyttää, kunhan käytät.

7: Nuku ja lepää riittävästi. Käy kävelyillä. Putkirullaile. Pidä se kroppa kunnossa.


Varoitus: Viinansietokyky laskee. Nimim. viime vuonna kymmenen oluen mies. Nyt ei parane mennä yli kolmen. Muu on sitten plussaa.
Jussi Häkkinen
elo 2, 2019, 21.49
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Treenaan karatea "once in a wild moon", jokusen kerran kuussa. Säkin kanssa tulee myös jonkin verran pelleiltyä. Lyöntiteho on entiseen nähden älytön, kroppa ei käytännössä normaalitreenissä väsy ja ns. lihaskunto-osuus menee pehmeän leppoisana palautteluna. Kuitenkin, myös salitreeniasenne on tullut alkujaan karatesta - osaa treenata tosissaan ja jauhaa tulos ja muutos mielessä sekä pää mukana. Tämän väitän olevan osasyy siihen, että muutos on ollut nopea ja selkeä - en ole koskaan ollut yläkeholtani tällaisessa kunnossa.

Mentaalipuolella treeni on tarjonnut aika myrskyisänä vuonna turvasataman. Uuden oppiminen on osa tätä - karate ei vain olisi vastaava, koska siihen on rutiini.

Nylyisin numerojen muuttuminen (kilot, mittanauha jne.) on hyvin helppo, mukava ja järkevä mittari.

Mutta juu. Carryover kaikkeen kamppailulliseen on selvä.
Jussi Häkkinen
elo 2, 2019, 20.53
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Ile kirjoitti: elo 2, 2019, 20.11 Vielä failuresta... muistui mieleen, että tämä leuanvedon SE-nainen, luonnonlahjakkuus josta ollut niitä lehtijuttuja, totesi keväällä haastattelussa about niin, että ei osaa tarkkaan sanoa montako leukaa tulee kisoissa menemään, koska harjoitustapansa on sellainen, että ei treeneissä koskaan vedä loppuun asti.
Jep, noissa jutuissa varmasti noin. Oma treenitapani tulee lähinnä määrätavoitteesta - 4x20 pitää vain saada kulkemaan.

Teoreettiset maksimit ovat mielenkiintoisia laskuja. Mm. penkissä teen huolella tekniikkaa ja suuria toistomääriå - kausitavoite menisi kaiken järjen mukaan helposti, mutta en halua vielä edes kokeilla (ja hivutan tolppia kertanostosta toistoihin). Ojentajat ovat sitä luokkaa vahvat, että ongelmia ei tule.

No, ehkä parin viikon päästä...

Hyvää keskustelua ketjussa, kiitos kaikille. "Jätkät lyö tieteellä". 🤣
Jussi Häkkinen
elo 2, 2019, 18.38
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Ile kirjoitti: elo 2, 2019, 16.54 Hyvin samaa mieltä tuosta loppuosasta, vatsoista yms..

Joo, siis se failuren ongelma ei siis tosiaan liity itse suorituksen tekemiseen vaan palautumispuoleen (ja kai jollain tapaa hermostolliseen puoleen) ja käytännössä siihen, että ainakin joidenkin mielestä liian usein käytettynä se alkaa itse asiassa hidastaa kehitystä.


Jep, tässä suhteessa failure tuo ongelmia. Vedän leukoja kerran-kahdesti viikossa ja sen jälkeen on aina vähintään 48h palautuminen ennen seuraavaa rinta-selkäpäivää, joten tuo on toistaiseksi toiminut. Seuraavassa ohjelmassa leuat ovat kerran viikossa, alkuviikon "raskaan painon" päivinä lisäpainolla maustettuna. Loppuviikon vastaavana päivänä toistomäärät ovat korkeita ja painot pienempiä.
Jossain 20 toiston leuanvedoissa aletaan kuitenkin olla aavistuksen pidemmällä kestävyyspuolella, joten feiluun asti vetoa voinee tehdä rohkeammin?
Näin voi olla, tosin en vielä ehkä sanoisi, että siitä haukkaa ensimmäisenä kiinni. Sadassa punnerruksessa alkaa jo tuntua hieman siltä.

Joka tapauksessa, reissu omaan kroppaan on ollut mielenkiintoinen ja palkitsevakin. Ravintotottumukset ovat menneet tyystin uusiksi ja muutenkin homma on mukavan uudenlaista. Wanha jaksaa vielä.
Jussi Häkkinen
elo 2, 2019, 16.04
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Ile kirjoitti: elo 2, 2019, 15.50 Toi oli erityisen mielenkiintoista, että ilmeisesti vedät leukasarjat tyypillisesti failureen asti. Kun tosta aika paljon ainakin nettitietäjät varoittelevat. Mutta onhan se loogista, että kovia sarjoja pitää vetää.
En näe leuoissa failureen vetämistä minkäänlaisena ongelmana. Yleisesti teen sarjat 1-2 täydestä vajaaksi, mutta leuanvetojen kaltaisessa liikkeessä failure ei ensinnäkään ole vaarallinen (käytännössä nousu vain hyytyy, big deal) ja yleisesti ottaen tuntuu, että keho ei ole siitä moksiskaan. Olen paljon varovaisempi failuren suhteen esim. kyykyssä ja penkissä. En vain koe leukojen vetämistä loppuun saakka mitenkään "kovana sarjana" ainakaan ilman lisäpainoa.

Yksi tapa nostaa kokonaisvolyymiä on tietenkin sarjojen lisääminen. Olen harkinnut viidennen sarjan lisäämistä pakettiin.

Maksimivoimatreeniin nähden oma treenini eroaa aika vahvasti monessakin mielessä. Toistoja tehdään paljon (tyypillisesti 8-15) per sarja (jalkapäivänä, koska minulla on jo koivet ja en kaipaa niihin lisää, teen usein 5x5), kokonaisvolyymi on aika rietas ja maitohapot & mikrotraumat ovat koko ajan läsnä (deload-viikot ovatkin hyvä väline ajoittain, koska keho on koko ajan "rikki"). Suorituskyvyllisiä kausitavoitteita toki on, mutta enemmän menen tavoitteella "Deadpool-kroppa, naama on jo". Ei ole kaukana, sen jälkeen onkin sitten aika miettiä, miten treeni jatkuu.

Kokeilisin sinuna toistomäärien lääkkeeksi ehkä nimenomaisesti eristäviä liikkeitä. Itselleni on niissä (ja etenkin niiden tuomassa lihashallinnassa) tullut todella hyvin selville, mitä kroppa tarvitsee, missä kohtaa liikeratoja heikot kohdat ovat ja miten toispuolista voima alussa oli (oikea hauis vasenta vahvempi, vasemman ojentajat oikeaa vahvemmat jne.). Myös coren tekeminen kuormitusta lisäten vs. ne iänikuiset linkutukset on ollut todella hyvä juttu (sekä esteettisesti että käytännössä kaikkea muuta ajatellen). Ja vatsoja ei stna tehdä lonkankoukistajilla.
Jussi Häkkinen
elo 2, 2019, 15.51
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Ja koska palautumisajoista voisi tulla keskustelua, laitan tässä vähän pohjaa tuolle omalle pitkien lepojen valinnalleni...

The effects of short versus long inter-set rest intervals in resistance training on measures of muscle hypertrophy: A systematic review
Jussi Häkkinen
elo 2, 2019, 15.06
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Ile kirjoitti: elo 2, 2019, 14.40 Hyvä progressio Jussilla. :jepa:

Minkälaiset about oli noiden (failure)sarjojen toistomäärät ja lepotauon pituudet siinä kohtaa kun leukoja alkoi mennä 20?
20-17-15-15 ja tuo on niinkin tuore kuin maanantailta. Palautumisena pidän nykyisin vähintään 2 minuuttia sarjojen välillä, mieluusti enemmän. Tästä on tuoretta tutkimusta, jonka mukaan nimenomaan kokonaisvolyymi on hypertrofialle paras juttu ja sen saavuttamisessa kunnon lepo auttaa. Kun saan 20-20-20-20, alan latoa lisäpainoa mukaan.

Käytännössä en tehnyt hyvin pitkään aikaan ollenkaan leuanvetoja vaan esim. yhden käden lat pulldowneja, normaalia ylätaljaa ja muita eristäviä liikkeitä monen kuukauden ajan. Hämmästyin kun leuat (tai no, myötäote "pull up", mikähän tälle on suomenkielinen nimi..."käsinkohonta?") tämän jälkeen menivätkin kevyesti ja ne pystyi lisäämään pakkaan etenkin selkätreeniä ajatellen. Yhden käden liikkeiden etuna pidän sitä, että lihastasapainoerot tulevat erittäin nopeasti ja selkeästi esille ja erilaisten heikkojen kohtien kaivaminen on helppoa.

Lisäravinteina vain kreatiini, kofeiini ja proteiini, makrot siten, että ensin laitan 2,2g-2,4g/painokilo proteiinia täyteen ja jäljelle jäävistä kaloreista puolet nappaan rasvasta. Hiilihydraateista maksimissaan kolmannes lyhytketjuisia, kuitua väh. 25g/vuorokausi ja vihannesten, hedelmien ja marjojen vähimmäismääränä 600g. Menee heittämällä ja helposti.
Vinkkiä kaipaava.
Treenaa kunnolla, pidä toistot puhtaina, kasvata kuormaa toistoilla tai painolla säännöllisesti ja lepuuta 48h. Syö hyvin. Hae treenatessa "mind-muscle connectionia" joka auttaa hitosti myös yleisliikkeiden voimavuotojen löytämisessä (mm. penkki parani ihan sillä, että sain selkäni paremmin hallintaan, ojentaja-aktivoinnin oikeaan kohtaan ja jalkatyönnön kulkemaan paremmin. Vielä piisaa fiksattavaa, silti).

Olen myös havainnut Jeff Nippard -nimisen luomupowerbuilderin ohjelmat todella tarkasti mietityiksi (ja tyypillä on eräs parhaista YouTube-kanavista asian suhteen, perustelee kaiken tutkimustiedolla).

Itselle btw neuvottu, että lisäpainotreeniä kannattaisi käyttää voimareservin kasvattamiseksi nimenomaan myös silloin kun haluaa parantaa toistoennätystä. Toki siihen tarvitaan lisäksi niitä pitkiä sarjoja ja maitohapon sietoa.
Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esim. aiemmin tänä vuonna puhki menneen sadan yhtäjaksoisen punnerruksen tavoittelussa tein pitkään 4x25 -sarjaa 2 min palautuksilla kotona ja treenasin rintaa ja ojentajia salilla suht' raskailla kuormilla mutta hypertrofiasarjoilla (en hae 1 rep maksimia ollenkaan). Sitten lyhensin palautumisia minuuttiin, hetken päästä muutin sarjaa 2x30 ja 1x40 minuutin palautumisella tehdyksi ja tämän jälkeen vain lyhensin palautumista kunnes lopulta 15 sekunnin palautumisesta hyppäsin yhtäjaksoiseen punnertamiseen. Kehitys saman viikon aikana tämän jälkeen oli 88-92-100. Nyt en enää taida toviin perinteisiin punnerruksiin koskea, joskin ylärintaharjoittelussa jalat korkealla tehdyt ovat joskus ihan hauska kotitreeni.

Sekä kropan muutoksessa että treenituloksissa yksi asia on silti ylitse muiden: Konsistenssi. Hyvä, suunniteltu harjoittelu, ohjelmassa pysyminen ja progressio. Omalla kohdalla "newbie gains" on selvä ilmiö, mutta hyvät ja sopivan usein vaihtuvat ohjelmat (nyt menossa kolmas ohjelma tänä vuonna - 2x selkä-rintapäivä, 2x olka-käsipäivä, 1x jalka-corepäivä ja 1x täydennyspäivä + lenkit) pitävät homman toimimassa. Suoritukset aina puhtaina ja repiminen vek.

Ja pidä kivaa siellä salilla. Hyvä poppi korviin, perseenkeikutusta palautuessa ja välillä virnistelyäkin.

Nyt lähden hakemaan perjantaipumpit. :D
Jussi Häkkinen
elo 2, 2019, 14.20
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Kuntosaliharjoittelun perusteet
Vastaukset: 213
Luettu: 24052

Kuntosaliharjoittelun perusteet

Laari kirjoitti: heinä 31, 2019, 11.06 Thomas Kurzin sitaatti: "People who can’t put a barbell or a partner weighing at least as much as them on their shoulders and easily do a few squats are too weak to learn fighting techniques."
Hojoilua on takana on/off-tyyliin vuosia, mutta voimaharjoittelu on jäänyt täysin tekemättä. Mitenkäs, jos lähtee aloittelijana tuolla karvalakkimallin 5x5-systeemillä liikkeelle (A: kyykky+pystypunnerrus+maastaveto(1x5), B: kyykky+penkki+kulmasoutu, kahdessa viikossa ABA BAB), niin meneekö pahasti metsään? Onko joku lähtenyt lisäämään voimaa "nollasta" ja huomannut esim. puolen vuoden jälkeen liikkuvansa+potkivansa huomattavasti entistä vikkelämmin?

Ja tavoitteena olla siis pätevä potkuharrastelija, ei kilpaurheilija taikka painonnostaja.
On lähtenyt. Viime vuonna olin 103,5kg, sitten kevyesti normaalia rankemman painonpudotuksen jälkeen 79kg helmikuussa (rasva% silloin n. 15) ja nyt 86,5kg (rasva n. 9-11% riippuen mittalaitteesta - visuaalisesti mm. serratusten ja vinojen vatsalihasten eli "V:n" erottuvuus ovat hyvin selkeitä). Harjoittelussa on ollut mukana sekä yleisliikkeet että eristävät liikkeet, kuitenkin pääosin hypertrofia-, ei voimaperustein. Voimataso oli alussa (lihasmassankin kadottua aika rankasti) erittäin matala, joten "nolla" on aika hyvä määritelmä. Nyt sitten tuo Kurtzin määritelmä täyttyy "aika" suurella marginaalilla, vastaava myös muissa liikkeissä. Mm. leuanvedot nollasta 20 toistoon (teen leuanvedoissa neljä sarjaa failureen), eli lisäpainojen aika lähestyy - tavoite on tehdä 4x10 siten, että kehonpainoon lisätään painoja kokonaisuuden 100kg painoon asti.

Käytännössä aloittelijana sanoisin, että opettele tekniikka hyvin ja treenaa - muitakin toistomääriä kuin 5x5 kannattaa kokeilla ja myös tehdä. Ota hyvä ohjelma jostain ja käytä sitä. Alussa jotakuinkin mikä tahansa, minkä kroppasi rasitteeksi viskaat, kehittää sitä ja muutos on todella hämmästyttävän nopeaa. Omia salipäiviäni on viikossa 6, lihasryhmää kohden 48h palautuminen aina, mutta vähempikin riittää tulosten saavuttamiseksi.

Carryover kamppailutreeniin on hyvin selkeä. Käytännössä käydessäni kamppailulajitreeneissä kaikki tuntuu nykyisin äärettömän kevyeltä ja helpolta. Bonuksena kroppa näyttää helvetin hyvältä, tosin estetiikka on ollut omassa treenissäni suhteellisen suuressa tavoiteosassa.

Ja muista kardio. Omalla kohdallani se on kaksi 10km lenkkiä viikossa, mutta muitakin vaihtoehtoja on viljalti. Lisää sekä kykyä tehdä enemmän salilla että kamppailussa.

ikää nyt 42, eli missään iässä ei liene myöhäistä aloittaa.