Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 17 tulosta

Jussi Häkkinen
elo 12, 2019, 12.40
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Ravitsemuksesta

Ile kirjoitti: elo 12, 2019, 11.57 *en siis ajattele, että totaalikieltäytyminen karkeista, makeistä jälkkäreistä ja "sokerijuomista" olisi itsessään erityisen tavoiteltavaa. Kohtuus olisi hyvä ratkaisu myös. Itsellä vaan totaali on osoittautunut metodina tässä asiassa miellyttävämmäksi. Mielenkiintoinen sivuvaikutus, jota en edes tavoitellut mutta jonka vaan huomaan selvästi on se, että ns. napostelu ylipäänsä on käytännöllisesti katsoen loppunut, joitakin erikoistilanteita lukuunottamatta (pikkuannos suolaisia herkkuja grillaamisen oheen tms.).
Tässä ollaan erittäin samalla linjalla. Minulta napostelu loppui ensin siksi, että "vapaita kaloreita" on kiva käyttää hyödyllisemmin ja sitten siksi, että marjoihin ja hedelmiin tottunut suu totesi karkin aivan liian makeaksi. Nykyisin...no. Joskus hyvää suklaata jokunen pala, joskus salmiakkia jokunen karkki. Täyden pussin/levyn syöminen olisi todennäköisesti mahdotonta. Hyvä viini ja hyvä olut maistuvat ajoittain, samoin jalot juomat muutenkin, mutta siten, että illan maksimimäärä on kolme - eikä näitä iltoja kauhean usein ole. Lähinnä herkkua on kaneli/kardemummapulla kahvin kera joskus perjantaisin, kuten taisin sanoakin. Fredagsfika on täällä käsite.

Kuukausi sitten eräs jenkkituttuporukka kysäisi illalla ulkona ollessamme, että millaisia juttuja napostelen. Piti ihan todeta, että nyt kun asiaa ajattelen, minä en napostele lainkaan. Tästä tuli jonkin verran hämmennystä. Leffassa menee joskus pienin mahdollinen popcorn.

Suolaiset herkut ovat joskus aterian yhteydessä kiva juttu. Sokeria menee (joskin harvoin, ehkä kerran-pari kuussa) kastikkeisiin ja glaseeraukseen (mm. red pork on ihan lempiruokiani). En koe olevani mitenkään ehdoton tai totaalinen asian suhteen, niitä ei vain tule syötyä. Etikkaisia säilykkeitä sitten syö mielellään ja hillosipuleita, punajuuria jne. siirtää mieluusti ääntä kohti - syntimäärä on sangen pieni.
Pahin pahe ovat laadukkaat juustot, mutta niissäkin kerta-annos on erittäin pieni. Rustiikkinen maalaisleipä on herkkujen listalla, syön ehkä kerran viikossa. Arkileipää 1-2 viipaletta päivässä.


Hupaisana juttuna: Viimeksi proteiinijauheita ostaessani ostin itselleni uuden merkin - Body Sciencen - tuotteita. Vaikka isolaatti ei ihan tiukinta isolaattia olekaan, totesin että tarjouksessa hinta-tehosuhde on riittävän kohdallaan. Olin tottunut aika pahvilaatikkomakuisiin proteiineihin, joten "hieman" leuka lossahti kun maku oli suoraan dumlekarkkitasoa (tökkäsi melkein liian makeana) ja oli pakko raapaista pussi käteen varmistaakseni, ettei vahingossa tullut ostettua jotain mass gaineria. Ei ollut gainer, ei, mutta ei ripaustakaan normaalista paffilaatikosta maussa. Nykyisin hörppään tällaisen sokeroimattoman marja-omenasoseen (kiitos, Lidl, annospakkauksista) ja kofeiinin kera ennen treenejä.

Kreatiinista olen muuten tuon artikkelin kanssa hieman eri mieltä. Käytännössä siinä tavoitteena kuitenkin on saturaatio, joten alkuvaiheen jälkeen (riippumatta käyttääkö "lataamista" vai ei) ajoituksella ei ole väliä, koska nautittu kreatiini ei siirry käyttöön suoraan. Mielestäni se on siis tärkeintä nauttia vain suhteellisen säännöllisesti siihen aikaan milloin se on kullekin kätevintä.
Jussi Häkkinen
elo 12, 2019, 11.32
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Ravitsemuksesta

Too long, didn't quote, mutta hyvää kamaa siellä! (Repesin Ahnuldin hauiskäännölle, vaikka raskasta eksentristä tuossa toki haetaan).

Vaikka itse kuulunkin varovaisesti "jatkuva prodensyönti" -poppooseen, voisin kyllä kokeilla sitä, että parin tunnin sisällä treenin jälkeen sen protskujuoman nappasin. Pitänee sekoittaa oma, koska yleensä palareissa on makuuni liikaa sokeria (makuaisti on mennyt jännäksi kun ei rouhi karkkia enää).

Kiitos, viittausvalinnat kertoivat suoraan artikkelin tason!
Jussi Häkkinen
elo 12, 2019, 01.11
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Ravitsemuksesta

Shredded Sports Science -kanavan mainio tiivistelmä proteiini-ikkunasta artikkelireferensseineen:



Osa 2:



TL;DR: Ajoitus on hyvin matalalla tärkeysjärjestyksessä.
Jussi Häkkinen
elo 12, 2019, 00.12
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Ravitsemuksesta

Sikäli kyse on ruoansulatuksesta, että syöty proteiini ei välittömästi siirry vatsalaukusta kehon käyttöön vaan ottaa kohtalaisen ajan nimenomaan ruoansulatuksen käsittelyssä. Tuossa mielessä siis säännöllinen proteiinin nauttiminen aikaikkunan sijaan on hyvä tapa varmistaa se, että aminohappoja ylipäätään on kropassa saatavilla. Proteiini osana pre-workoutia ei siis ole ihan mätä idea ja voi - vaikka aikaikkuna olisikin olemassa - olla varmempikin tapa kuin palari.
Jussi Häkkinen
elo 11, 2019, 12.46
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Ravitsemuksesta

Ile kirjoitti: elo 11, 2019, 12.32 Toinen mielenkiintoinen ikääntymiseen liittyvä juttu koski proteiinin saantia ja lihasproteiinisynteesiä (joku tutkimus, jota Hulmi referoi).

Sen mukaan ikääntyneillä proteiini piti saada nopeasti harjoituksen jälkeen, jotta keho pystyi sen hyvin hyödyntämään. Parin tunnin päästä hyöty oli jo vähäisempi.
Käsitykseni mukaan treeninjälkeinen "proteiini-ikkuna" on aika vahvasti debunkattu ja yleisesti ottaen hyvänä suosituksena on, että proteiinia ja sopiva määrä hiilihydraatteja nautitaan n. 2h-3h aika-alueella treenin ympäristössä. Tässä on järkeä, koska kroppa on hyvin harvoin ravinnosta tyhjä ja proteiinisynteesi ottaa aikaa. Säännöllistä saantia pidetään tärkeämpänä kuin edes noin raffia ajoitusta.

En tiedä/muista mitä ”ikääntynyt” tuossa tarkoitti, mutta varovasti voisi siis päätellä, että kun vuosia tulee lisää, niin harjoituksen jälkeinen aikaikkuna rakennusaineen nauttimiselle pikkuhiljaa lyhenee.

Nuoremmillahan se voi kai parhaimmillaan olla jopa pari vuorokautta, minkä vuoksi yleensä ajatellaan, että proteiinin osalta kokonaissaanti on merkittävämpi asia kuin se treenin jälkeisen palautusjuoman nauttiminen.
Tämä kuulostaa hieman jännältä, koska käsitykseni mukaan ruoansulatus ei radikaalisti muutu, vaikka makrojen painotuksen edut hieman vaihtuvatkin - omallakin kohdalla pidän ikätutkimusta enemmän kyseenalaisena kuin sitä, että tuo jakauma sattuu sopimaan minulle. Oma lähtökohtani on se, että lasken ensin 200g proteiinia per vuorokausi eri lähteistä (kolmannes-puolet tulee proteiinilisistä) ja täytän sen jälkeen loput. Osansa nykyjaossa varmasti on silläkin, että pyrin aika vahvasti "body recompositioniin" varsinaisten isompien bulk-cut -syklien sijaan, jolloin makrot voivat olla erilaiset.

Ravinnon suhteen, kuitenkin, olen ymmärtänyt kropan olevan hyvinkin joustava kone niin makroilta kuin ajoitukseltakin.


Kiintoisiahan nämä asiat ovat kyllä! Nykyisellään olen siinä vaiheessa, jossa viimeisten rasvaprosenttiyksiköiden poisraapiminen käy jo jonkinasteisesta työstä. Tavoite on päästä arjessa n. 8% tasoon, joka olisi omassa mielessäni esteettisesti ja funktionaalisesti sangen hyvä, eikä sen jälkeen tarvitsisi ns. "kisakuntoon" ylipitkää laihdutusta kuten esim. 15% perustasolta lähtiessä.
Jussi Häkkinen
elo 11, 2019, 02.16
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Ravitsemuksesta

Mielestäni yksi mielenkiintoinen asia oli se, että nähtävästi 40 ikävuoden tienoilla makrot alkavat heilua sen suuntaan, että kaloreita on hyvä saada enemmän rasvasta kuin hiilihydraateista, jos treenaa kovaa. Itselläni oli kovan treenipäivän jälkeen olo kuin bussin alle jääneellä ennen kuin tajusin tämän. Ero on pieni mutta huomattava kehollisesti. Korostuu etenkin painonpudotuksessa ja recompissa.

Ja tietenkin - your mileage may wary. Oma kokemukseni on nyt puolivuotias ja keho on muuttunut tuolla reseptillä "hieman".
Jussi Häkkinen
tammi 4, 2006, 00.07
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

sivarinlötkö kirjoitti: Mitä on normaali syöminen?
#-o
Jussi Häkkinen
syys 8, 2005, 17.23
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Keiju kirjoitti: Jahas, ja naaras myös pysyy, kun lihaksista eroon pääset?
Kyllä. Ja on muutakin kuin lihasta. Suo anteeksi kevyt vitsini lihasten käytöstä naaraksen houkuttelussa.
Jussi Häkkinen
syys 8, 2005, 09.20
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

sivarinlötkö kirjoitti: Tyypillistä suomalaista asenneongelmaa.

Et voi väittää etteikö olisi parempi pienentää rasvaprosenttia kuin vain pudottaa koko elopainoa. Helpoiten tämä onnistuu pitämällä proteiinit riittävän korkealla ja harrastamalla oikeanlaista liikuntaa.
Tässä(kin) on oikeastaan aika vahva "älä opeta isääs naimaan" -status. Jauhamasi asiat ovat selkeästi tiedossa ja toki olleet aikoinaan - kun minullakin oli itsekuri- ja kuntokouhotuskausi - mukana ajattelussani. On vain tullut vähän vuosia ja esim. lihasten suurin etu (naaraan houkuttaminen) on täyttynyt jo.

Puheesi rasvaprosentti/elopaino -hässäkästä on tällä hetkellä merkityksetön. Minulle siis on aivan sama, mistä paino putoaa - lihas ei ole minulle niin hirvittävän tärkeä, että tarvitsisin sitä ehdottomasti. En ole kilpaurheilija enkä aivan välittömästi aio sellaiseksi, eikä lihasvoima ole oman treenini kannalta äärettömän tärkeää. Eli treeni ei mitään lukkopainia ole. En ole enää urheilija enkä lue itseäni sellaiseksi, en myöskään pidä karatea urheilulajina enkä "urheilumaista" harjoittelua välttämättä tarpeellisenakaan.

Itse asiassa, jos nappaisin itseni painoon joka todella kiehtoisi, joutuisin pudottamaan molemmista - pelkkä rasvapudotus ei riittäisi (ts. puhutaan n. 78 kilon painosta). Tähän en kuitenkaan nykyisin edes yritä päästä.

Näinpä riittää, että vähennän nivelrasitusta polvistani. Saattaisinpa haluta myös keventää reisistäni lihasta muutaman ympärysmittasentin (kiitos näistä nuoruusvuosien aktiiviurheilulle), jotta voisin ostaa vaikkapa ihan perusfarkut joskus.


Tiedän vallan hyvin proteiinijauheiden ja muiden lisäravinteiden mahdolliset edut. Minä en kuitenkaan välitä/halua käyttää niitä, vaikka se ehkä olisi edullistakin jossain suhteessa.
Jussi Häkkinen
syys 7, 2005, 15.04
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Keiju kirjoitti: Jussi, osta proteiinijauhetta. Itse teen siitä aina kaakaon, ei maistu jauhe miltään. Ai nii, mut sulla se maito.....no pakota itsesi juomaan se veden kanssa alas. :D
Enpä taida alkaa jauheilla testoilemaan. Ilman lisäravinnekikkailua on selvittävä, en kuitenkaan ole kilpaurheilija (enkä käyttänyt niitä edes kilpaurheiluaikanani). Jätettäköön nuo eväkset muille.

En minä sitä lihasta niin hitosti mihinkään tartte, joten senkin hävikki on ihan vain plussapuolella minulle.
Jussi Häkkinen
syys 7, 2005, 14.37
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

No, odotettavissa kuitenkin on meikäläisen kohdalla lihomista. Nykyisin kun päiväruoka on oman kokkauksen sijaan Sodexhon ja Amican perusruokaa (jossa riisi, peruna, pasta tai muut hiilarihelvetit ovat kärkipäässä ja rasvaakaan ei olla säästelty) eikä paikallinen ruisleipä ole syömäkelpoista, ei taida oikein olla vaihtoehtoja (ainakaan nykybudjetilla). Lihaa tulee. Nyt kun vielä selviäisi aikataulu vähän niin saa todeta varmaan jossain välissä, että treeneille ei jää oikein aikaa. Shit-to.

No, onhan niitä muitakin...tämä ja tämäkin.

Ehkä sit joskus liposuktio ja tummy tuck.
Jussi Häkkinen
syys 7, 2005, 10.06
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

sivarinlötkö kirjoitti: En voi kyllä ymmärtää mikä järki tässä on. Vaikka harrastaisit painoluokkaurheilua tai tähtäisit vain perusterveyteen, on aina parempi että pudotetusta painosta pienempi osa on lihasta. Haitkohan ehkä perustelua nopeamm
Ei tarvitse ymmärtää. Tietenkin toki olisi hirveän kiva jos kaikki putoava olisi rasvaa. Lihasmassan säilyminen ei kuitenkaan itselleni ole itseisarvo. En harrasta painoluokkaurheilua.

Pyrin ihan vain kevyempään kehoon ja pienempään nivelrasitukseen.

Olet myös siinä oikeassa, että en jaksa seurata ravintoarvoja kovin tarkasti. Voimapuoli on oikeastaan meikäläiselle se ja sama, tosin ajoittain sen parissa tulee pinnisteltyäkin.
Jussi Häkkinen
syys 6, 2005, 22.06
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

mawashi kirjoitti:
Jussi Häkkinen kirjoitti:Uskon, että ystäväni eivät arvostaisi, mikäli hankkisin addiktion maitotuotteeseen... :fart:
H.Y.L.A
Ei toimi.
Jussi Häkkinen
syys 6, 2005, 22.03
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Andy kirjoitti: Jussille suosittelisin ihan vaan annoskoon pienentämistä ja rasvan vähentämistä ruokavaliosta. Sinulla varmaan kuitenkin järki ja tietämys riittää eri ruokien lihottavuuden tunnistamiseen, kun vain ryhdyt kiinnittämään huomiota siihen, mitä syöt. Se ei ole oikeasti vaikeaa.
No joo. Pitänee paiskata ihan normaali kalorilaskenta päälle ja rakentaa vaikkapa taulukko, jossa näkyy ns. peruskokkailujeni (ja perusamicaruokien) kalorit ja joista koostan sitten settini. Leivät, karkit ja colajuomat vek, se nyt on normaali aloitukseni näissä (colan suhteen voi olla tiukkaa päivisin, univaikeuksien takia).

Helpoin keino lienee huomioida konkreettisesti, että saattaisinpa vaikkapa vuoden päästä olla kondiksessa silloiseen tavoitteeseen ja alkaa harjoitella sen mukaisesti. Näin treenitunteja tulisi viikkoon ~14-21 (loppupuolella ehkä enemmän) ja paino nasakoituisi.

Tiedän aivan hyvin etten ole läski - ts. rasvaa ei ylenmääräisesti ole, vaikka jonkin verran löytyykin - mutta olo on sellainen, että olisin mieluummin lähempänä 80 kuin 90 kiloa. Jo ihan ikää ja nivelrasitustakin ajatellen.

Vielä voisin suositella maitorahka-addiktion hommaamista. Pari purkkia päivässä vähentää kummasti ruokahalua pääaterioilla ja kalorinsaanti laskee. Syynä rahkan korkea proteiinipitoisuus (=täyttävää) ja vähäinen energiasisältö. Maustamalla siitä saa oikeasti hyvää niin, että makeannälkäkin korvautuu sillä. Pitääpä hakea yksi purkki.
Uskon, että ystäväni eivät arvostaisi, mikäli hankkisin addiktion maitotuotteeseen (HYLA:ankaan)... :fart:


Eniten oikeasti korpeaa tuo allergialista. Olisi hauskaa mm. syödä salaatteja enemmän (ja porkkanaraastettakin) sekä koostaa välipalat hedelmistä ja muista vastaavista. Ei vain onnistu hedelmäpuolella - ja salaattipuolellakin vain perussalaattien suhteen. Niihin kyrvähtää suhteellisen äkkiä.
Jussi Häkkinen
syys 6, 2005, 21.24
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ravitsemuksesta
Vastaukset: 208
Luettu: 20698

Hmm. Tietääkö joku noiden painonvartijoiden settien hintoja? Pitäisi napata n. 10kg kropasta pois suht' järjellisesti (ja näkemättä sen enemmän vaivaa ruoka-ainetaulukoiden kanssa - niiden kanssahan näppärämpi tekisi oman ohjelman. Tahdon valmiin setin) ja joku helppo (ts. muiden suunnittelema) keino olisi tervetullut.

Lihasmassan putoaminenkaan (jos siis protskua tulisi vähemmänkin) ei haittaisi niin hirveästi.