Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 1 tuloksen

Jussi Häkkinen
elo 5, 2017, 18.19
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulajitiede ja tiede kamppailulajeissa
Vastaukset: 15
Luettu: 2522

Hermopistekamppailusta

Kari Aittomäki kirjoitti:Ensikäden kokeman ohittaminen ja auktoriteetteihin turvautuminen
Anteeksi mitä?

Se, että sanotaan että " valistunut lääketieteellinen arvaus löytyy" on nimenomaisesti auktoriteettiin - sen arvauksen esittäjään - turvautumista.

Se, että vaaditaan ilmiön toistettavuutta, edes jonkinlaista perustetta ilmiön toimivuudelle ja sitä, että sen tulisi toimia tosimaailman rajoissa, on sitä, että ajattelee edes jossain määrin kriittisesti.

OK, ensikäden kokema väitetään olevan. Näitä väitteitä ovat esittäneet monet. Nyt meillä on siis oletettu ilmiö. Sitä ei kuitenkaan ole voitu toistaa tutkituissa, neutraaleissa oloissa ja myös perustelut ilmiön olemassaololle ovat onttoja ja pääosin epäluotettavien kertojien kertomia. Ne on myös saatu aikaan ympäristöissä, joissa on voimakas alttius suggestiolle. Ilmiön tarkastelu myös paljastaa sillä olevan suuri edellytys olla suggestiosta johtuvaa (koska tyrmäys ei ole tyrmäys vaan tajunnantilaltaan normaalin ihmisen hallittu laskeutuminen).

Meillä ei siis oikeastaan ole edes ilmiötä sellaisessa muodossa, että sen voisi todeta olevan uskottava. Toisaalta, psykologian ja mahdollisesti myös uskontotieteen (kulttien tutkimus) puolella ilmiö ja siihen liittyvät asiat voivat olla kiinnostavia.