Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 13 tulosta

Presenter
maalis 4, 2016, 19.12
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Aihki kirjoitti: Toisaalta kun tiedetään, että n. 15% ihmisistä reagoi jotenkin gluteeniin niin kyllähän siitä pieni epäilys tulee, että kuinka hyvin olemme ko. ravinnolle "suunniteltu". Ei siis sinänsä suora epäilys hiilareista vaan tietyistä viljoista.
Olisiko sinulla lähdettä tälle lukemalle esittää?

Nimittäin vuosi sitten ilmestyneen systemaattisen katsauksen mukaan itseään gluteeniherkkinä pitävien osuus eri väestöissä on ollut 0,5-13 %. Nämä siis oman ilmoituksen mukaan, mahdollisia FODMAP-herkkiä ei ole suljettu pois.

Sitten taas kun viime kuussa julkaistussa tutkimuksessa oli tutkittu näitä itseään gluteeniherkkinä pitäviä henkilöitä, niin tästä porukasta vain 14% reagoi gluteeniin. Tässä tutkimuksessa taas vain 8% osallistujista reagoi gluteeniin, kun taas FODMAP-hiilihydraatteja vähentämällä kaikkien oireet helpottivat.
Presenter
huhti 19, 2012, 13.57
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Janne Oksanen kirjoitti: Eläinravinnon riittävyyttä on tutkittu mm. syöttämällä kahdelle (muistaakseni tanskalaiselle) koehenkilölle vuoden ajan pelkästään lihaa. Keskimäärin 2600 kcal päivässä, eli noin kilo lihaa. 79% rasvaa, 19% proteiinia ja 2% hiilareita. Tulokset eivät olleet mitenkään dramaattisia. Molemmat olivat kokeen jälkeen terveitä ja pari kiloa hoikempia. Toisen verenpaine laski ja toisen pysyi ennallaan. Mitään merkkejä puutostiloista ei ilmennyt.

Pistää miettimään miten välttämättömiä kasvikset ovat.
Minua lähinnä pistää miettimään, että otanta on aika pieni ja tutkimuksen kesto lyhyt. Myös lähde kiinnostaisi.
Wikipedia kirjoitti: Because the fats of the Inuit's wild-caught game are largely monounsaturated and rich in omega-3 fatty acids, the diet does not pose the same health risks as a typical Western high-fat diet.

Vitamins and minerals which are typically derived from plant sources are nonetheless present in most Inuit diets. Vitamins A and D are present in the oils and livers of cold-water fishes and mammals. Vitamin C is obtained through sources such as caribou liver, kelp, whale skin, and seal brain; because these foods are typically eaten raw or frozen, the vitamin C they contain, which would be destroyed by cooking, is instead preserved.
Tuossakin on olennaisia pointteja. Inuiittien ruokavalio on enemmänkin sopeutumista ääriolosuhteisiin kuin optimaalinen malli. Se kasvisten vähyys tuskin on mitenkään hakemalla haettua. Inuiitit eivät taida olla muutenkaan erityisen tunnettuja pitkäikäisyydestään.

Kannattaa myös suhtautua terveellä skeptisyydellä näihin "uusiin" selityksiin ylipainolle, sairauksille jne., jotka perustuvat vanhojen mallien "romuttamiseen". Esimerkkinä vaikka mainitsemasi Gary Taubesin kirjat ja kaloriteoria:

http://www.sciencebasedmedicine.org/ind ... e-get-fat/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://blogs.scientificamerican.com/cro ... e-get-fat/" onclick="window.open(this.href);return false;
Presenter
huhti 18, 2012, 13.20
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Elina kirjoitti: Kyllähän rasva pitää myös kylläisenä, koska se "lähtee viimeisenä" mahasta, eli sen käsittely kestää kauemmin. Tuossa on nyt vain taidettu arvottaa proteiinin kylläisyysvaikutus suurimmaksi. Proteiinin kylläisyysvaikutuksen ohellahan kylläisyydentunnetta lisää myös kuitu rasvan ohella.
Joo, se olikin se pointti, kun tuossa verrattiin, että paistijauheliha sisältää enemmän proteiinia (joka pitää nälkää loitolla), mutta myös vähemmän rasvaa (joka pitää nälkää loitolla, mutta sisältää enemmän energiaa). Se proteiiniero ei kuitenkaan ollut ihan mielettömän iso, 3,3 g/100 g.
Mä en ole hetkeen jaksanut lukea oikein mitään ravitsemusasioita, tosin ei ole ollut liiemmälti aikaakaan. Perusasiat kun eivät muutu - jos käytät viljoja, valitset ne täysjyvänä; paljon kasviksia, maltillisesti hedelmiä ja marjoja; oman aktiivisuustason mukainen määrä proteiinia, joka mielellään vähärasvaisesta lähteestä (tämä on se ainoa osuus, jossa eroavaisuutta tulee dieettikunnasta riippuen - eli joku toinen sanoisi, että esim. liha saa olla täysrasvaista); riittävästi hyviä rasvahappoja (taas toinen eroavaisuuskohta, eli noudattaako nyt sitä tyydyttyneen rasvan alle 10% osuussuositusta 30%E -rasvakiintiöstä vai ei); jos et käytä maitotuotteita, niin mieti, kuinka turvaat D-vitamiinin ja kalsiumin saantia.
Vähän sama juttu. Lähinnä luen Pronutritionistia ja satunnaisia tutkimuksia, joita tulee vastaan. Suurin osa ravitsemusuutisoinnista, kuten tiedeuutisoinnista yleensä, on kovin väsynyttä seksivau-uutisointia. Noin muuten olen samaa mieltä, ei se fiksusti syöminen ole oikeasti kovin vaikeaa ainakaan konseptina. Käytännössä asia onkin eri. Suurimmalle osalle merkittävä parannus olisi se, että jokaisella aterialla vähintään puolet lautasesta sisältäisi kasviksia, mieluiten mahdollisimman tuoreita. Yllättävän harva noudattaa tätä (enkä voi sanoa, että itsekään olisin täydellinen...).
Oikeastaan kaikki muu on hifistelyä. Ihmisen elimistö on kuitenkin sellainen, että lajina leviämisemme ei olisi ollut mahdollista, jos elimistömme ei kykenisi sopeutumaan erilaisiin ravitsemusolosuhteisiin. En itse kykene laittamaan hirveästi painoa esimerkiksi ravitsemuksen hormonaalisia vaikutuksia korostavien suuntausten ajatuksille, koska elimistön omat säätelyjärjestelmät huolehtivat esim. hormonien sopivista määristä. Eri asia ovat tietenkin erilaiset puutostaudit sekä systemaattisesti surkeat elämäntavat. Kyllähän ravinnolla saa toki itsensä sairastumaan, mutta ei terveellinen ruokavalio mitään pakurikääpäteitä tai Poliquinin suolahappovalmisteita vaadi. Jos vaatii, niin sitten kehon pahoinvoinnin taustalla mahtaa olla jo jokin sairaus ja sitä ei joku terveysopiston ravitsemuskoulutuksen käynyt pysty ihan omin voimin parantamaan.
Eniten ehkä itselläni on pistänyt silmään, että jotkut tuntuvat kuvittelevan, että on olemassa joku yksi tietty ruokavalio, joka sopisi optimaalisesti kaikille ihmisille. Otetaan nyt vaikka sopivasti trendikäs paleodieetti tähän.

Itse arvelisin, että paleoliittisellä kaudella (joka on muuten aika helvetin pitkä ajanjakso), on syöty aika monella eri tavalla. Jo pelkästään vaikka Afrikan mantereella on aika erilaista ympäristöä ja sitten kun otetaan vielä loppumaailma huomioon, on aika selkeää että mitään yhtenäistä "paleodieettiä" tuskin on ollut.

Paleopuolella on hyviä juttuja - harva ihminen kärsii kasvisten, hedelmien ja marjojen määrän lisäämisestä saati prosessoitujen ruokien ja turhan sokerin vähentämisestä. Sen sijaan kaikki pseudotieteellinen pelottelu on turhaa (esim. paleopuolella perunoiden α-solaniinilla pelottelu) ja nakertaa vaan esittäjänsä uskottavuutta.

Lopullista totuutta tuskin löydetään tässäkään aiheessa, eli kannattaa keskittyä perusasioihin ja asioihin jotka toimivat itselle.
Presenter
maalis 14, 2012, 00.50
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Edelliseen, on ollut aiemminkin tässä ketjussa. Muutenkin tuota blogia kannattaa lukea.

Mutta nyt sitten illan laatu-uutinen: http://www.iltalehti.fi/ruoka/2012031315319290_ru.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Kyllästyttääkö karppaus? Nyt tulee protaus!
Kyllä. Protaus. Nyt pipari oikeesti! Ja joo, kyllästyttää karppauksesta jauhaminen, mutta jos nyt mukaan otetaan joku helvetin protauskin...
Karppauksen seuraava sukupolvi, protaus, keskittyy vähähiilihydraattiseen ja runsasproteiiniseen, mutta selvästi rasvattomampaan ruokavalioon. Protaajien ruokavalio muodostuu vähärasvaisista tai rasvattomista maito- ja lihatuotteista, kalasta, pähkinöistä, runsaasti proteiinia sisältävistä täysjyväviljatuotteista, rypsi- ja oliiviöljyistä, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

- Itse asiassa protaus on hyvin lähellä huippu-urheilijan ravitsemusta, jossa ruokavaliossa kiinnitetään huomiota ensisijaisesti laatuun. Pastakin voi olla hyvä proteiininlähde, kun sen valitsee oikein. Esimerkiksi kananmunaa sisältävässä pastassa on paljon laadukasta proteiinia, ravitsemusterapeutti Jan Verho sanoo.
Miksi kaikille pitää antaa joku todella typerä nimi? Karppaus, barffaus, protaus...
Hän sanoo, että proteiininsaannissa määrä ei ole lainkaan niin ratkaisevaa kuin laatu. Mitä paremmasta lähteestä proteiinin nauttii, sitä vähemmän sitä tarvitsee määrällisesti syödä.

- Sata grammaa naudan paistijauhelihaa sisältää enemmän nälkää loitolla pitävää proteiinia kuin sama määrä selvästi rasvaisempaa sika-nautajauhelihaa. Tämä on tärkeä havainto etenkin laihduttajille.
Joo, sikanaudassa taitaa olla 17,5 g proteiinia per 100 g, naudan paistijauhelihassa 20,8 g per 100 g. Sen sijaan sikanaudassa on myös 17 g rasvaa per 100 g (paistijauhelihassa 8,8 g/100 g). Eli tiivistettynä, sikanautapaketissa (400 g) on energiaa 881 kcal, kun taas paistijauhelihassa on 648 kcal. Mutta eikö rasvan ja proteiinin pitänyt pitää nälkää?

Aaararargh, miksi menin lukemaan?
Presenter
tammi 13, 2012, 14.10
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Ongelmahan on myös käsitteissä - missä vaiheessa ruokavalio on vähähiilihydraattinen? Silloin kun on syö vähemmän hiilihydraatteja kuin ravitsemussuosituksissa? Silloin kun päivän energiansaannista hiilihydraatteja on alle 30%? Alle 20%? Alle 10%?

Varmasti todella moni suomalainen voisi karsia hiilihydraateista jonkin verran, aika harva kuitenkaan lopulta urheilee niin paljoa kovilla tehoilla. Suotavaa kuitenkin olisi, että ne liiat perunat ja pullat korvattaisiin sitten kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla, eikä lisäämällä (punaisen) lihan määrää. Moni tuntuu innostuvan karppauksesta siksi, että varsinkin julkisuudessa keskitytään karppauksessa siihen, että nyt sitten saa syödä pirusti pekonia, kananmunia ja voita ja juoda kuohukermaa eikä tartte mihinkään pupunruokiin koskea. Siis sellaisena vastareaktiona "terveyshössötykselle". Tuo malli ei vaan välttämättä ole se terveellisin tapa, vaikka paino sillä aluksi saattaa pudotakin.

Ylipäätään en kovin matalahiilihydraattista ruokavaliota suosittelisi kamppailijalle. Missä se raja sitten menee, sen jokainen voi kokeilla itse.
Presenter
tammi 10, 2012, 23.15
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Juu, suosittelen kokeilemaan parit kovatehoiset BJJ-treenit todella matalilla hiilareilla. :smt003
Presenter
loka 1, 2011, 14.06
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Tuohon kirjaan liittyen: http://www.pronutritionist.net/tyydytty ... i-paranna/" onclick="window.open(this.href);return false;

Edelleen suosittelen tuota blogia luettavaksi muutenkin, kommenttiosiossakin tulee ihan fiksuja kommentteja.
Presenter
huhti 27, 2011, 13.46
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

http://www.pronutritionist.net/vahahiil ... ky-osa-10/" onclick="window.open(this.href);return false;
Maughan et al. (1997) päättelevät kirjallisuuskatsaukseessaan, että huonolla hiilihydraattitarjonnalla on lähes tuhoisa vaikutus anerobiseen suorituskykyyn, esim. 5 minuutin maksimaaliseen suoritukseen (sprinttihiihto, 3000 metrin juoksu, kamppailulajin ottelu jne.).
VHH voi olla erityisen hyvä niille, joiden harjoitusohjelma ei ole kova (kilpailuhin tähtäävä), vaan jotka haluavat lähinnä kohentaa oloaan ja ulkonäköään, kasvattaa lihasmäärää rasvan kustannuksella. Saman verran rasvaa sisältävän proteiinipainotteisen ruokavalion on todettu tehostavan kuntosaliharjoittelun aiheuttamaa rasvapolttoa, vyötärön hoikkenemista ja lihasten säilyttämistä verrattuna enemmän hiilihydraatteja ja vähemmän proteiinia sisältävään ruokavalioon.
Presenter
loka 7, 2010, 13.29
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Clancy B. kirjoitti: Mä en nähnyt tuota Heikkilän juttua fanaattisena.
En tarkoittanutkaan pelkästään tätä kyseistä haastattelua. Enkä pelkästään Heikkilää, vaan noita "opetuslapsiaan".
Onko niin että vhh "vastustajat" ovat itse sopusuhtaisia tai laiheliinejä täällä? Eli ei omakohtaista kokemusta selkeiden/merkittävien liikakilojen pudottamisesta rasvoista.
Itse olen saanut tiputettua hiilareista karsimalla ihan kivasti painoa aika lyhyessä ajassa. Malliltani olen sellainen, että laihat raajat ja tyynymallinen laihaläski-keskivartalo. Sellaista lähes täydellistä hiilihydraattien karsimista en kuitenkaan pidä optimaalisena, jos treenaa paljon ja edes kohtuullisen kovaa. Sellaisille, jotka eivät liiku paljoa, varmaan aika tehokas ja miellyttävä painonpudotusmenetelmä.
Presenter
loka 7, 2010, 12.14
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

-Eräs potilaani kävi täällä ja sanoi, että toi on hyvä toi sun dieetti, mut hitto kun ei enää viina maistu. Kysyin sitten paljonko hän yleensä ottaa ja tämä kertoi, että ainakin kolme pulloa punaviinipulloa päivässä. Ihmisethän yleensä häpeävät jo kahta keskiolutta. Hän kertoi, että siitä vaan loppui kuin seinään, ei maistu. Se panee ajattelemaan, että kuinka paljon alkoholismissa on aineenvaihdunnallista asiaa takana. Yleensähän ihmiset, joilla on alkoholin kanssa ongelmaa, tykkäävät makeasta tai leivästä. Antti Heikkilä toteaa.
Tää jo vähän huvitti. Nyt jo alkoholismikin on hiilareiden vika. :D (Tästä kiinnostaisi nähdä tutkimustietoa jo...)

Onhan Heikkilällä ihan pointtiakin, mutta ihan varauksetta en allekirjoita kaikkia hänen väitteitään. Muutenkin tuo fanaattishenkinen karppailu on jo vähän rasittava ilmiönä. Joo, sokeria ei kannata imuroida kilokaupalla naamariinsa, mutta ei kaikki hiilarit ihan suoraan aiheuta ruttoa, bulimiaa, syöpää ja diabetestäkään. Tasapaino on se avainsana tässäkin asiassa.
Presenter
elo 18, 2010, 23.02
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Tähän piti kirjoittaa jo silloin kun tiputin painoa, mutta meneehän se nytkin. Tiputin noin 4 viikossa 5-6,5 kg painoa siten, että jätin pois käytännössä kaikki pastat, riisit, perunat sun muut. Aina puolet lautasesta salaattia ja puolet esim. kanaa. Ei-treenipäivinä söin enemmän rasvaa ja proteiinia, treenipäivinä sitten lisäsin hiilihydraatteja. Tämä kuvio toimi minulle, mutta kyllä sitä välillä nälkääkin sai kärsiä, koska kyse oli siis painon nopeasta pudottamisesta ja tietysti sitten kun jotain ei "saa" syödä, sitä alkaa himoita enemmän. Yleensä pidin myös yhden mättöpäivän viikossa.

Nyttemmin olen jatkanut esim. lounaalla samalla linjalla: salaattia puolet ja loput sitten muuta, yleensä kanaa, härkää tai possua ja treenipäivisin 1/4 lautasesta hiilaria. Kotona en ole myöskään juuri jaksanut pastojen ja riisien kanssa värkkäillä, hiilarinlähteenä on toiminut enimmäkseen sitten ruisleipä.

Läski olen silti, enkä ole huomannut juuri muitakaan muutoksia nyt.
Presenter
syys 10, 2009, 19.50
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Yksi keskikokoinen kananmuna painaa noin 55 grammaa ja sisältää noin 5,7 grammaa rasvaa ja 6,9 grammaa proteiinia. Keskikokoinen avokado painaa kuorineen ja kivineen 200 grammaa ja sisältää rasvaa noin 27,6 gramaa. Eli kahdesta kananmunasta ja avokadosta tulisi rasvaa noin 39 grammaa.

Sitten ruokalusikallinen oliiviöljyä painaa 13,5 grammaa, eli viisi ruokalusikallista olisi 67,5 grammaa. Kaksi kananmunaa, yksi avokado ja viisi ruokalusikallista öljyä olisi yhteensä siis noin 106,5 grammaa rasvaa, eli kaloreina 958,5 kcal. Tämä on kuitenkin vain noin puolet aiemmin arvioimasta määrästäsi ja aika paljon öljyä saa juoda tuohon loppuun 93,5 grammaan (reilun desin siis). :)
Presenter
syys 10, 2009, 13.36
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74602

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Noista tulee noin 3000 kcal. Veikkaan että rasvan määrä meni yläkanttiin.