Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 4 tulosta

Mika Väyrynen
Syys 14, 2012, 17.08
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulajit ja uskonnot
Vastaukset: 69
Luettu: 11877

Kamppailulajit ja uskonnot

Kari,

joo, Tadao oli ( ja on edelleen kova luu). Jätti kai ne uskohommat sittemmin. Opettaa nykyään omaa Shiki-metodiaa, joka on kai jotain hoitohommaa. Olen bongannut ilmoituksia miehen visiiteistä Vantaalla. Facebookissa olin lyhyessä kontaktissa häneen, mutta ei kovin lämmintä ollut. Ymmärrän, koska olin se "luopio" joka teki sen lajin moonilaisuuskytköksistä julkisen - silloin yli 20 vuotta sitten.

Artturi oli mulle silloin niin kuin pikkuveli, huseerasin sen kanssa aika paljon niin salilla kuin muutenkin. Kävi meillä aina välillä kylässä ja oli yksi niistä harvoista kampittelijoista jota mun exä sieti kanssa. Sen visiitin valmistelun muuten hoidin minä, mulla oli silloin Tadaon kanssa todella hyvät välit. En vaan päässyt paikalle kun moikkaamassa kävit.

Viikonloppua,
Mika V
Mika Väyrynen
Syys 13, 2012, 08.04
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulajit ja uskonnot
Vastaukset: 69
Luettu: 11877

Kamppailulajit ja uskonnot

Kyllä vaan Kari A.

Moon-hommelit on tosiaan ollut kuvioissa myös kiukkarin osalta. Niitä lajeja on todella monia, mihin tuo kaveri yritti filosofiaansa ujuttaa. Onnituikin siinä, muutamassa tapauksessa. Ja monia on lajeja jotka antoivat paitsi potkut Moonille, myös niille jotka kaveerasivat kanssaan. Olen suht varma ainakin yhden kiukkarin off-shootin perustamisen syyn olleen tuossa, eli eivät olleet enää tervetulleita kiukkariin.

Se mikä oli kanssa erikoista tuon Moonin hommissa, oli se että ne kamppailulajit ja mestarit joihin ujuttautui - ei ollut mitään ihan kevyen sarjan porukkaa. Suomessakin vaikuttanut Tadao Kawahara oli ja edelleen on minulle yksi kovimmista tapaamistani miehistä. Huonolla tuulella ollessaan suorastaan pelottava tapaus. Kari A, sähän kävit stadikalla kerran häntä tervehtimässä? Artturin kanssa, tietääkseni.

Nykyään "mooniella" on ihan oma lajinsa, eli nimeltään Tong Il Moo Do (Yhdistetty mudo-laji). Ihan avoimesti kertovat hommistaan- eikä siihen lajiin kukaan siviili taida enää edes eksyä.

Henk koht tunnustus: mä asuin perheessä joka oli Jehovan Todistajia. Olosuhteiden pakosta muutaman vuoden, siis en vanhempieni kanssa. Kampittelulajit oli kiellettyjä, mutta treenasin jo ylä-aste ikäisenä. Salaa. Yhden koulukaverin kotona säilytin dogi:a ja hänen äitinsä tilanteeni tietäen pesi sen aina. Yllättävän pitkään sitä jatkui (ennenkuin kerroin mitä puuhailen, 1,5 vuotta tms). Kun homma oli selvinnyt, yrittivät saada lopettamaan. No, en lopettanut. Aikoinaan otin kamppeeni ja muutin omilleni. En ollut edes täysi-ikäinen. Multa ei lahkoille ja niiden systeemeille hirveästi sympatiaa heru - kun olen sitä aivopesua katsellut aika läheltä. Kamppailulajit joilla on filosofiaa on ihan jees, mutta ne joiden varjolla yritetään tarjota hengellisiä "kylkiäisiä", joutaa hxxvettiin.

Aamen,
Mika V.
Mika Väyrynen
Syys 12, 2012, 08.54
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulajit ja uskonnot
Vastaukset: 69
Luettu: 11877

Kamppailulajit ja uskonnot

En tarkoita Shorinji Kempon kaltaista filosofiaa - joka vielä ihan avoimesti lajista puhuttaessa kerrotaan. Vaan tuollaisia yllä mainitsemiani salamyhkäisiä porukoita jotka pitävät asioita lajien taustalla.

Koreassa tuntuu olevan eniten tuollaisia. Olen vuosikausia ollut tekemisissä sikäläisten lajien kanssa ja tunnen paljon sikäläisiä lajien opettajia. Tuntuu että uus-uskonnot ovat siellä todella suosiossa. Lisäksi uusia lajeja on tullut massiiviset määrät, liki jokaisen kertoessa tarinoita tuhatvuotisesta historiasta - jopa korealaisista Samurang:eista. Tuntuu siltä että siellä on lajeja jotka ovat yhteistyössä lahkojen kanssa - ja hyötyvät siitä taloudellisesti.Kenties maan hankala historia ja tietty "identiteetin uudelleen etsiminen" aiheuttaa lieveilmiöitä myös joihinkin lajeihin.

Tuo Moonilaisuus on ihan ääriesimerkki. Ja löytyy aikamoinen läjä muitakin nimiä kuin nuo alkuviestin pari, jotka ovat Pastori Moonin kanssa asioista keskustelleet. Moon kykeni verkostoitumaan monille aloille. Koreasta löytyy mm Yliopisto joka on moonilaisten omistuksessa, sanomalehtiä, liikeyrityksiä. Onpa yksi Washingtonissa ilmestyvä sanomalehtikin heidän omistuksessaan - joku "moonie" mulle joskus ylpeilikin että "myös amerikan presidentti lukee uutisia meidän lehdestä".

Ihan mututuntumalta luulisin että Filippiineillä olisi kanssa lajeja joilla on tekemistä uskontojen kanssa. Siellähän on kaikenlaisia versioita kristinuskostakin ja toisinaan aika fanaattista meininkiä. Ainakin yhden länsimaisen jepen tiedän, joka muutti sinne levittämään "sanaa" - ja perusti siinä sivussa oman lajinsa joka perustuu WonHwaDoon ja Aikidoon.

Mulle avoimen keskustelun pointsi tässä asiassa on se, että kun tietoa on - osaavat nuoret hakeutua rehtien lajien pariin. Mulle itselleni tuli aika paljon ongelmia kun nuo kytkökset paljastui ja tutkin asioita eteenpäin. Kirjoitin jopa aikoinaan Budokaankin asioista ja johonkin muualle. Ne uskovaiset hätääntyi kovasti, kun asioista tuli avoimia.

Mulle alkoi koreanlajit piisata noiden erilaisten kokemusteni ansiosta. Siksi nykyään ihan vaan rivimiehenä karatessa. Kyllä helpottaa ja rentouttaa, kun ei tarvitse vaivata päätään joko uskovaisten höpötyksillä tai jonkun yksityisyrittäjäsuurmestarin bisnesten tukemisella.

Yksi lajipomo (käy Suomessakin silloin tällöin) muuten pisteli muhun likaisia akupunktioneuloja yhdellä leirillä, ennen vyökoetta. Tyypillä ei ollut asiaan mitään koulutusta - kunhan päätti olevansa senkin alan osaaja. Ne neulat oli ennen sitä ollut yhden Sri Lankalaisen tyypin jaloissa. Arvatkaas iljettikö? Onneksi säilyin terveenä, mutta tuollainen meininki on aika riskaabelia. No, pistelee varmaan neulojaan muihin oppilaisiinsa edelleen. Kaikenlaisia tyyppejä sitä maailmalla liikkuu :(

Mika V.
Mika Väyrynen
Syys 11, 2012, 19.01
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulajit ja uskonnot
Vastaukset: 69
Luettu: 11877

Kamppailulajit ja uskonnot

Kuinka monella on kokemuksia lajeista, joissa varsinaisen kamppailusysteemin ohessa piilomarkkinoidaan uskonnollisa juttuja?

Tässä hiukan taustaa:

1980-luvun lopussa tutustuin lajiin nimeltä Wonhwa-do "Unified martial art". Hauskaa hommaa, sellaista pakettia jossa elementtejä tuotiin ohjaajien taustoista riippuen mukaan. Suomessa vaikutti opettajana mm. Tadao Kawahara joka oli Ashihara karateka alunperin. Opetti siis sillä tavalla. Kansainvälinen pääohjaaja Kensaku Takahashi oli joko Kiukkari tai Oyama-karatemies jnejne. Nuo pääohjaajat toivat lajiin mukanaan omat toimintatapansa, mm ottelusarjat. Olin mukana pari vuotta, kunnes...

Aloin saada eteeni outoja "filosofiapapereita". Paljastui että porukka on ns. Moonilaisia (Pastori Moon, Maailman Kristinuskojen Yhdistymiskirkon perustajat, kuoli muuten viime viikolla). Moonilaisuus oli ottanut kamppailulajeja ohjelmaansa ja pyrki sitä(kin) kautta leviämään. No, sen ns Jenkki Wonhwa-don jätin... ja siirryin ojasta allikkoon. Korealainen, ihan toinen laji, mutta samanniminen WonHwaDo oli hieno ja kehittynyt laji. Olin mukana pitkään, mutta ne uskovaishörhöt olivat siinäkin mukana - rahoittajina jne. Kaikenlaista muutakin, ja otin hatkat. Oli kulunut vuosikausia, ja tiesin kyllä asioista. Mutta oletin että homma erkaantuu aikanaan hörhöistä. Ja kyllästyin niiden kanssa riitelyyn. Olin silloin yksi lajin korkea-arvoisimmista valkoihoisista.

Tutkin noita asioita jo sen ekan "epäonnistumisen" myötä ja paljastui että aikamoisia nimiä oli esim Moonilaisuuden alkuaikoina jotenkin mukana. Oheinen linkki näyttää mm TKDn Jhoon Rheen ja Shigeru Oyaman olevan 1970 luvulla mukana Pastori Moonin tilaisuudessa. Hiukan karua katsottavaa:

http://www.whd.infoalb.net/video/70s%20 ... %20USA.swf" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuinka monella on kokemuksia kamppailulajien taustalla vaikuttavista epämääräisistä lahkoista? Aihe josta olisi hyvä puhua, koskapa erilaisia systeemejä tahtoo välillä luikerrella myös lajien ohelle. Ja jopa niissä lajeissa on mahtavia osaajia, jotka ovat vaan liittyneet lahkoon ja sitä kautta antaneet omat taitonsa uskonsa levittämisen käyttöön.

Mika V.