Potku päivitetään perjantaina 7.8.2020. Lue lisää täältä. 🛠️

Haku löysi 17 tulosta

Mika Väyrynen
touko 24, 2020, 12.03
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Mulle on. Kamppailu. Laji. Siinä ne sanat. Vanhan koulun miehiä, kato :) Kombaketju tämä kuitenkin on, joten jätetään terminologian analyysit ja niistä vääntäminen toiseen kertaan ja paikkaan.
Mika Väyrynen
touko 22, 2020, 09.23
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Noiden parin videon perusteella olen enenevässä määrin sitä mieltä että parasta Kombaa olisi tuo sirkusperformanssin kaltaisen improvisaation tekeminen ja ilmaisu. Sitten kun puhutaan ottelemisessa käytettävistä potkuista niin ollaan aika hukassa. Valitettavasti, eikä ole tarkoitus mollata, noi potkut kannattaisi opetella kunnon ohjauksessa. Jos toi on Komban tapa potkia niin mikäs siinä. Mutta muilla kiikareilla katsottuna niissä ei ole oikein mikään kohdallaan ja ottelussa tuollaisessa huiskimisella vaan teloo... itsensä.

Pyöreä liike on varsin hyvin tutkittu liiketapa kamppailulajeissa. Esim. Koreassa se on hyvin ominainen monille lajeille. Mutta siinäkin kannattaa ensin opetella mitä improaa ja jos sitä aikoo käyttää nujuamisessa niin sitten vielä enemmän treeniä tarvitaan. Yksittäisen raajan pyöreä liike, keskustan ja lantion liike, useamman yhtäaikainen (raaja ja keskusta), eri suuntaisen liikkeiden yhtäaikainen käyttö (ylös-alas, myötä-ja vastapäivä), pöyrivän liikkeen jatkuminen toisessa kehon osassa- vaikkapa siirtyminen kädestä jalkaan, liike iskemisessä, suojaamisessa, hyökkäyksessä, kaataessa, lukituksessa, niveliin hyökätessä jnejne. Näillä meinaan vaan että pyöreä liike, vaikka luontainen onkin - vaatii paljon analyysiä ja treeniä ennen kuin sillä voi tehdä mitään järkevää millään tavalla. Päämäärättömästi pyöriminen on sitten vaan itseilmaisua. Nämä siis aseettomassa toiminnassa. Nuo apuvälineillä tapahtuvat jutut on sitten oma asiansa. Kamppailussa koko homman tarkoitus on aina pelin nopein mahdollinen lopettaminen, aseilla tai ilman. Pyöritellä ei kannata. Mutta showna se on mukavaa.

Kun Kombasta puhutaan niin ehdotan edelleen tuossa temppupohjaisessa improssa vaikka kepeillä tms pysymistä . Oletan että potkuvideo ei ole Kombaa vaan oman henk koht tutkimusmatkan tekoa. Noissa potkuista on kovaa yritystä mutta niistä puuttuu tasapaino, voimantuotto, tekniikka, suojaus. Kannattaa opetella. Se kysymäsi potku on koreaksi hadan chagi. Pyöreää muotoa käyttävä diagonaalinen ylhäältä alas suuntautuva potku. Karatessa varmaan mawashi gerin muunnos. Oikein tehtynä pirullinen tekniikka. Huonosti tehtynä kelvoton. Toimii hyvin alempana myös, aina ei tarvi yrittää päähän.
Mika Väyrynen
touko 21, 2020, 17.50
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Kombahommassa mukavaa rauhoittumista. Mielipiteet ei välttämättä tällä erää muutu, ainakaan minulla. Komba saa myös osin opettavaisen debatin jälkeen työrauhan kehittää ja jäsennellä juttunsa sekä funtsia mitä se haluaa olla ja sisältää. Sitten parin-kolmen vuoden päästä ehkä joku jäsennelty ja selkeämpi konsepti esittelyyn. Nyt voisi sanoa kuten "Leijonan luolassa" -ohjelmassa: "liian aikaisin liikkeellä, ei kannata sijoittaa".

Ja ehdotan että kehitystyön ajan pidätte ne tonnin sertifikaattitarjoukset pois ja yritätte vaikka saada kombaa vaikka kansalaisopistoon jumpaksi tai johonkin kesän puistoliikuntaan. Niihin sopisi erinomaisesti. Ja ihan hyvin johonkin nuorten sirkuskoulu- tms systeemiin. Tai vaikka päihdeongelmaisten ja syrjäytyneiden nuorten kuntoutusta tukemaan. Tuollaiset vapaaehtoishommat jeesaa ihmisiä ja Komba voisi olla sopivaa sinne, yhtenä pienenä lisänä kokonaisuudessa. Noissa ympäristöissä voisi toimia. Mutta maailmanvalloitus ja sertifikaattien myyminen kannattaa unohtaa.
Mika Väyrynen
touko 20, 2020, 21.25
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Musta tuo video selvittää enemmän kuin pitkät analyysit. Näen videolla todella hienoa itseilmaisua ja keppitemppuilua. Ne lyönnit olisi voinut jättää pois, niitä ennen kun liikekin hyytyy eikä kerää voimaa. Kamppailussa merkityksetöntä eli ei mitään bo jutsua ollenkaan- eikä pidä varmaan ollakaan.

Jengi saa tuollaisesta varmaan hyvää fiilistä ja onnistumisen kokemuksia. Mutta lähempänä jonglöörin hommia kuin minkään sortin kamppailua. Ehkä Komba olisi jotain "tule sellaisena kun olet, keksitään porukalla jotain kivaa puuhailua". Mutta noi tonnin sertifikaatit edelleen nilettää. Eikä niitä voi väheksyä kun ne lajin webbisivuilla esitetään. En usko että Kombassa on mitään tonnin arvoista. Parilla- kolmella tonnilla saa kovatasoisen opettajan Aasiasta pitämään viikon leirin. Tai muutaman tunnin kapellimestariopetusta Esa-Pekka Saloselta. Ammattilaisilta. Siksi pidän noita Komban kursseja erittäin arveluttavina. Ne kun on hinta-laatusuhteeltaan aika epätasapainossa.

Mutta kyllä mä Jusukinilta lähtisin showjuttuja oppimaan ja jonglööri temppuja. Sillä sektorilla ammattitasoa varmaan. Kamppailussa suosittelisin edelleen ihan oppilaaksi menoa. Hokuto ryu voisi sopia. Siellä on tiukka meininki ja mustien vöiden laatu kova. Saisi vertailupohjaa että mitä kaikkea pitäisi ensin oppia ennen minkään oman systeemin perustamista. Mikäli Komba siis olisi kamppailulaji. Mutta kun, onneksi ehkä, ei ole.
Mika Väyrynen
touko 20, 2020, 10.38
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

"Kamppailulaji" sanassa ei lienee paljoa selvitettävänä. Se kun on kamppailun harjoittelua. Komba yrittää kyllä mielestäni jollakin tapaa siinä genressä heilutella käsiä.

Aika moni tässä ketjussa toistaa itseään. Minä mukaanlukien.

Voisi vaikka ymmärtää että joitakin ärsyttää täysin epäselvän komba-nimisen jutun kaupitteli ihan rahaa vastaan. Ainakin minä vastustan kaikkea ammattitaidotonta opettamista tms. Minkä tahansa taidon oppimisessa 10 vuotta on lyhyt aika. Komba on sitten kehityksensä alussa. Koska mitään ei oikeastaan ole olemassa, mä ehdotan että kombaisivat ensin muutaman vuoden keskenään siellä takapihalla ja tulisivat sitten ihmisten ilmoille kun olisi jotain näytettävää. Sellaista joka on laadukasta ja selkeää. Jos toi homma olisi laadukasta ja selkeää ei tätä debattia edes olisi käyty.
Mika Väyrynen
touko 18, 2020, 23.46
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Hommahan alkaa aueta: ekan kerran about 22 sivun jälkeen löytyy Komban mestari, eli tekninen johtaja jolla on taustaa vaikka missä. Miksi tuo ei ole tullut esiin aiemmin? Tunteeko/tietääkö kukaan Potkulaisista ko pitkän linjan kamppailijaa? Olisikohan mahdollista, kun noita videoita tänne kuitenkin on latailtu Kombasta, nähdä tuon varsinaisen mestarin tekemisiä vaikkapa videolta ilman että pitää raahautua eri puolilta Suomea introtreeneihin? Saisi nähdä Kombaa parhaimmillaan.
Mika Väyrynen
touko 17, 2020, 23.54
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Joitakin päätelmiä Kombasta:

- Kombassa ei ole kamppailulajien omaista perustekniikkaa, vyöarvoja eikä hierarkiaa.
- Komba on kokonaisvaltainen psykofyysinen harjoitus jonka jokainen harjoittelija muotoilee henkilökohtaisesti itselleen.
- Komban webbisivujen mukaan tarjotaan alla mainittua. Yhdessäkään kohdassa ei (!) ole mainittu ilmaisua "martial art" joten sikäli ketjussa ollaan menty sivuraiteelle- missään vaiheessa Kombasta ei ainakaan julkisten webbisivujen mukaan ei ole oltu tekemässä martial arttia.

Tottahan toki Komban omat webbisivut ja niissä oleva informaatio ovat se pääasiallinen lähde joista pitää asiaa lähteä purkamaan.

Koska webbisivut on ihan julkisia, niistä varmaan voi kysellä. Onko osallistujien vakuutukset Komban puolesta, vai pitääkö osallistujien ottaa vakuutukset itse? Millainen vakuutus kannattaa ottaa? Onko osallistumiselle ala/ylä-ikärajaa? Millaisilla peruutusehdoilla/varausmaksuilla kursseille voi osallistua? Mikä organisaatio myöntää lisenssit (Komba inc?) ? Kuinka kauan Kombassador lisenssi on voimassa (Facilitator on "annual") ? Onko kyseessä franchise toiminta vai onko kurssin/kurssit käynyt täysin itsenäinen/ammattimainen (professional) toimija/opettaja kurssien jälkeen? Missä koulutukset järjestetään? Sisältääkö koulutus jotain kirjallista/videomateriaalia? Ketkä toimivat kurssien kouluttajina?


Flow Tech Intro

Light introduction session for learning the basics of komba meditation. The training enables people to practice the art on their own, together and with first timers. The length of the session can be tailored to your program, i.e. morning coffee break, afternoon workplace exercise or Human Resources training. Recommended minimum 60 minutes for first touch.

60 -120 minute session at EUR 980 + 20e / person + VAT 0%


Facilitator License

The facilitator training prepares for 1) using Komba professionally i.e. as support function for therapy, education and/or corporate culture development for individuals and groups and 2) create internal non-commercial events. The annual license is granted to person successfully completing the Facilitator training. The training is held for minimum 5 people.

One day training at EUR 980 + EUR 200 + VAT 0%


Kombassador License

The Kombassador training prepares for providing introduction sessions and facilitator training. The license enables the holder to arrange public and commercial Komba Flow Tech events.

Two day training at EUR 980 / person + VAT 0%

Komba Inc. also provides event services, performances, seminar lectures and Human resources development. All products can be tailored for client needs.
Mika Väyrynen
touko 15, 2020, 12.32
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Koska ylläpito ihan aiheellisesti huomautti, on ketjussa kyse Kombasta. Niinpä en kovin syvälle flow-termin eri merkityksiin mene. Työskentelen alakka jossa taitopohjainen flow on tärkeä etsimisen ja löytämisen tila. Sitä myös analysoidaan. Wikipediassa on kaikenlaista, mutta eri aloilla flow meinas hiukan eri asioita. Sanaa voi pyöritellä miten haluaa. Sitten nukkuminen ja vaikka wcssä käyttikin on flowta. Komban tapauksessa oletan että jotain apuvälineitä, kuten harjoiteltua ja automatisoitua tekniikkaa tms pitäisi olla. Sitten voi alkaa flowata. Improkin on taidon spontaania, pakottamatta käyttöä. Flowta. Vaikkapa jazz improvisaatio: mieletön taito ja automatisointi alla - luodaan vapaalla mielellä taidosta kaikkea ihmeellistä. Ollaan flow-tilassa. Jokainen määrittää flownsa itse. Minun oma mielikuvani flowsta ei oikein kohtaa Kombameininkiä. Mä näen näin ulkoa katsottuna ihan vaan pyörimistä, en muuta. Mutta koska/jos laji ei ole kamppailulaji, sitten on ihan sama miten pörrätään. Ei kuulu kamppailulajien viitekehykseen. On vaan henk koht fiilisten etsimistä. Ja ihan harasoo sellaisena. Kunhan ei kaupitella jonain mitä se EI ole.
Mika Väyrynen
touko 15, 2020, 11.48
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Flow nyt kai on tila jossa jokin taito (!) alkaa tapahtua itsekseen, ajattelematta, luonnollisesti jne. Sellaisen saavuttaminen vaatii ko. asian vuosien, ellei vuosikymmenten ankaraa harjoittelua - tekemisestä tulee aikanaan pakotonta. Tuon kaltainen tila on kenties se mihin esim japaniassa on pyritty, tyhjyys on eräs tuota ilmiötä kuvaamista sanoista. Konserttipianisti voi tuntea tuollaisen tilan, kymmenien tuhansien tuntien toistojen jälkeen. Taito on saavuttanut eräänlaisen automaation ja itseilmaisun tason. Toisaalta Woodstock tai LSD pössiksessä hörhöäminen ei ollut flowta, vaikka varmaan ihan keveä olo jengillä oli.

Kombassa ei ole mitään taitoa jota jalostaa. En ole nähnyt yhtään potkua, lyontiä, lukkoa, kaatumista, unsokua, sabakia, mitään mitä olisi toistettu ne tuhannet ja tuhannet kerrat joita automatisoituminen vaatii jnejne, eli sikäli mitään liikeflowta ei voi olla olemassa. Se, että ollaan kavereiden kanssa jonkinlaisessa samanhenkisessä porukkakarusellissa on enemmän tuota Woodstock-meininkiä. Ei ole mitään taitoa (!) joka voisi alkaa tapahtua luonnostaan, pakottamatta. On vain selittelyä epämääräisillä termeillä. Toisaalta Komba voi määrittää kaiken itsestään ihan itse. Jollekin porukalla pyöriminen voi tosiaan olla itseilmaisua ja flowta. Mutta kuka tahansa voi alkaa hurmoksessa pogoamaan ja kutsua sitä vaikkapa kamppailuimproksi. Mutta me ulkopuoliset näemme siitä jotain ihan muuta: henkilökohtaista fiilistelyä ilman kamppailulajeissa vaadittavaa osaamista.

Vaikkapa Eizeillä taito on niin korkealla tasolla ja toistomäärät kamppistekniikassa niin suuria että varmasti alkaa tulla improliikettä fiiliksellä ja autopilotilla - ja laadukasta sellaista. Myös fyysiset ominaisuudet on jalostettu siihen että jalka nousee, tasapaino pysyy ja voimaakin tuotetaan. Liikekieli toimii kamppailulajin pohjalta, kamppailulajitekniikkaa spontaanisti luoden. Kombahyrräilyä ja todellista osaamista ei yhdistä mikään, toisessa on Woodstockia ja toisessa osaamiseen perustuvaa pakotonta tehokkaan liikkeen syntymistä - kamppailuliikkeen.

Komba nyt vaan menee kategoriaan new age roolipeli. Ei mihinkään muuhun, vaikka kuinka selittettäisiin. Olisipa muuten mukava nähdä vaikka Komban perustekniikkaa. Kai siinä joku lyönti, potku, kaato, heitto, liikkumisperiaate (vrt Taidon Unsoku tai Ashiharan Sabaki) on? Ja toki kun laji on perustettu ja nimettykin, on luonnollista odottaa korkeatasoista tekniikkaa. Meinaa että mikäli Komba olisi oikea laji, sillä olisi varmaan tekninen kurrikulumi. Olisi jotain millä alkaa sitten improamaan. Muuten kyseessä on vaan epämääräistä pyörimistä ja mukavaa etsiskelyä. Siltä se vaikuttaa. Hyvänmielen yhdessäoloa samanmielisten välillä vastaan ei kenelläkään ole mitään. Kunhan kerrotaan että siitä on kyse. Musta tuntuu että Kombassa on kyse enemmän siitä, ei vaan osata kertoa. Yritetään olla vähän kaikkea.
Mika Väyrynen
touko 12, 2020, 07.53
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Kombassa ei ole mitään annettavaa kamppailulle. Komba on lähinnä vaarallista niille onnettomille jotka uskoisivat sen opettavan heille jotain. Saavat epäonniset virheellisiä käsityksiä taidoistaan ja lajinsa toimivuudesta. Kombassa nyt vaan ei ole mitään todellista sisältöä ja se on tullut tässä nähtyä niiltä osin kun sitä ja sen perustajan tekemistä on videoilla näytetty. Täällä Potkussa on kovan luokan tekijöitä jotka osaavat kyllä arvioida näkemänsä perusteella tuollaisen "lajin" antia ja sen perustajan taitotasoa. Ei vakuuta. Suoraan sanottuna heikkoa on. Tämä toki vain omana mielipiteenäni, mutta yli 30 vuoden treeniuran aikana on tullut aika monia tekijämiehiä nähtyä - ja kyytiään koettua. Eikä kamppailemiseen liittyvät reaalimaailmankaan tapahtumat ihan vieraaksi ole jääneet.

Takapihaleikkien tuominen Potkuun vielä menee, mutta siinä vaiheessa kun webbisivuilla tarjotaan koulutuksia about tonnilla, aletaan puhua "lajista" terveydenhuollon käytössä tms aletaan olla sektorilla joka ei enää hymyilytä. Potkussa taas on monta eri kamppailulajien ja työelämän sektorien asiantuntijaa jotka nimenomaan toteavat lajin sisällön kelvottomaksi esim mielenterveyspuolen työkaluna ja ne kommentit pitäisi ottaa todesta sekä erittäin vakavasti. Asiantuntijat puhuvat. Sama porukka, koeponnistettuaan laajalti kamppailulajeissa, suosittelee ihan normaalia treenaamista oppilaana salilla. 3-4 kertaa viikossa kun edes 3 vuotta kävisit niin tulisi jotain käsitystä hommasta. Vaikkapa Hokuto-ryussa voisi päästä harhaluuloista aika nopeasti.

Minusta Komba menee Ki- masterin, Paomacin, Titan Fistin, Yellow Bamboon jne kanssa ihan samaan kategoriaan. Kaikkia yhdistää/(yhdisti, kun tuollaiset viritelmät kaatuvat aina kolisten) usko oman systeemin ainutlaatuisuuteen, oman lajin ilosanoman umpimielinen julistaminen, yli-energinen siellä täällä häslääminen, todellisuuden/suhteellisuudentajun pienoinen menettäminen jne. Oma vanha oppilaani perusti yhden tuollaisen ja kyllä siinä tuli katsottua huuli pyöreänä kun punavöisen riviharrastajan suhteellisuudentaju hämärtyi oikein kunnolla. Hohhoijaa. Diagnoosi oli aika selvä, näin jälkikäteen ajateltuna.

Ota nyt vakavasti Potkun asiantuntijoiden suositukset. Pidä touhuili takapihalla, siellä voi pukeutua puujalkoihin ja fantasia-asuihin. Kavereiden kanssa pitää kättä kaululla ja touhuilla kaikessa hiljaisuudessa omiaan samanhenkisten kanssa. Tuollaisen puuhailun kaupittelu sen sijaan on aivan vastuutonta. Vastuu, taito, tieto, kokemus. Niitä pitää olla.

Tod näk kohta taas luemme ylipitkän esseen Komban ilosanomasta. Onhan tämä kuin ajaisi polkupyörällä jossa ei ole ketjuja. Polkee paikallaan.
Mika Väyrynen
touko 11, 2020, 18.03
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Olisi nyt kuitenkin paras keskittyä harmittomaan leikkiin samanmielisten ihmisten kanssa ja jättää muu ammattilaisille. Varmasti ihan mukavaa satujumppaa leikkimielisille, ja sellaisenaan kivaa puuhailua. Leikkiminenhän on rotumme piirteitä. Niin on huumorintajukin. Mutta kyllä nyt alkaa mennä komba sektorille jossa ei huumori enää riitä.

Ylipäätään kannattaisi vakuuttaa porukka vaikka kunnon videoilla, eikä "tulen mielelläni näyttämään" tai "tulen kyllä ottamaan matsia", "toi oli vaan... ja siinä näytettiin vaan..." - jutuilla. Selittelyn sijaan ytimekästä actionia kehiin. Jos tekeminen ei vakuuta on ihan turha selitellä. Nuo kilometrin mittaiset selittelyt kun ei vakuuta. Päinvastoin. Laadukkaan tekemisen tunnistaa kaikki.
Mika Väyrynen
marras 2, 2019, 11.15
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Lasselle sanoisin että olen itse ollut huomaavinani muutamasta kommentista tässä ketjussa, että hiukan meni joillakin nimimerkeillä välillä hermo jossakin kohtaa ketjua - tyyliin että pitäisikö ottaa hiukan perusteellisempaa painia. Saatan olla väärässä, voihan näitä lukea kuin piru raamattuakin. Mitä tuohon täyskontaktitouhuun tulee, tokihan sitä saa ja pitääkin käydä kokeilemassa jo Kombaa kehittelee. Pointsini, ihan kokemuksesta on vain se, että noissa testeissä voi tulla yllätyksiä ja niihin pitää varautua. Yritin omalla kenties huonolla tavallani selittää Jusukinille tätä, ja varoitella että kaikenlaista porukkaa on liikkeellä. Edes kamppishommissa kun ei ole pelkästää suvaitsevaisia, vaan joillekin tämä touhun on aika fanaattista ja se näkyy - ja tuntuu - salilla sekä että tekemisessä (esimerkkini siitä Floridan tapauksesta oli vain siksi, että meikäläisen saliturismi oli päättyä turpaansaamiseen - vierailtavan salin suurjampan oltua kyvytyn ymmärtämään treenipyyntöni motiiveja. Luuli minua haastajaksi, selityksistäni huolimatta. Olin siis itse(kin) hiukan "sinisilmäinen").

Ja tuoda julki sen, että saahan sitä kukin touhuta ihan mitä haluaa, mutta sitten kun asialle annetaan nimi, firman nimi, tehdään lajista webbisivut joissa on selkeää hinnoittelua - tulisi sitten se myytävä palvelu/tuote olla olemassa. Minun nähdäkseni se palvelun kehittäminen on sen verran pahasti kesken ettei se ole vielä kypsä tarjottavaksi mahdollisille maksaville asiakkaille. Tähän viitasin (varmaan sitten taas huonosti) sillä pizza bolognese-jutullani: Kombasta voi tulla tarjottava palvelu/tuote, mutta näkisin että nyt sitä tarjotaan vielä erittäin keskeneräisenä. Omassa käsityksessäni tarjottavista palveluista ja tuotteista niiden tulisi olla huippuluokkaa jos niitä asiakkaille tarjotaan.

Mielestäni Komban sivuilla tarjoamansa palvelut/tuotteet sisältökuvauksineen ja ilmeisesti sertifikaatteineen/lisensseineen, lupauksineen saada käyttää Kombaa ammattimaisesti terapiassa, koulutuksessa jne - luovat mielikuvan aika korkean tason ohjauksesta. Minusta tuollaiseen ei yksinkertaisesti ole Kombassa vielä eväitä ja asiakkaille saattaa syntyä mielikuva jostakin joka ei ole ihan Komban webbisivujen tarjoamisten/lupausten tasolla (Komban sivuilta yksi esimerkki: Facilitator License, The facilitator training prepares for 1) using Komba professionally i.e. as support function for therapy, education and/or corporate culture development for individuals and groups and 2) create internal non-commercial events. The annual license is granted to person successfully completing the Facilitator training. The training is held for minimum 5 people.) One day training at EUR 980 + EUR 200 + VAT 0%).

En mä tänne öykkäröimään ole tullut kun Potkuun vuosien tauon jälkeen palasin. Kenties, koskapa nämä foorumit ovat minulle hiukan vieras maailma, en ole vielä kaikilta osin selvillä pelisäännöistä. Kuitenkin olen ollut huomaavinani, että täällä on ollut välillä tietyissä ketjuissa käytetty hiukan kovempiakin sanakäänteitä, joista ei ole huomautettu. Saatan taas olla väärässä, koska voihan noitakin lukea kuten se mainitsemani piru raamattua. Lisäksi alkoi kyllästyttää se, että Potkussa tuntee välillä lukevansa aina saman ydinporukan juttuja - jotka ovat toki joskus (usein, itse asiassa) erinomaisen kiinnostavia. Ajattelin palata Potkuun koskapa tällä kokemuksella hojoiluista saattaisi mullakin olla jotain ihan asiallista ja informoivaakin sanottavaa. Saisi Potkukin uusia kirjoittelijoita sekä näkemyksiä näistä kamppisasioista.
Mika Väyrynen
marras 1, 2019, 11.07
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Ripitys vastaanotettu ja ymmärretty, kiitos. Jatkan paussia kommentoinneista kuten muutaman viime vuoden on mennyt, eli siirryn kiinnostuneen lukijan rooliin. Hauskaa joulua kaikille!
Mika Väyrynen
marras 1, 2019, 08.50
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Lisäys vielä tuohon edelliseen. Koskien lähinnä kamppailulajiturismia, kun se tuossa Kombassa on yksi lähtökohta - käydä kokeilemassa eri lajien kanssa: Olin nuorempana työmatkalla Floridassa. Reissu kesti pari viikkoa ja teki mieli käydä kokeilemassa treenata jollain salilla. Puhelinluettelosta sitten sen kylän kamppailulajiseuroja tutkimaan ja loppujen lopuksi yhden ovelle koputtelemaan. Kohteliaasti sitten kertoilin että olen käymässä täällä ja tahtoisin hiukan kokemusta sen salin tavasta harjoitella. No ei mennyt kuin Strömsössä. Mut vietiin heti salin suurjehun toimistoon jossa alkoi sitten melkoinen haastattelu. Ei mennyt jakeluun että en ollut tullut haastamaan, vaan ihan vilpittömästi vaan kokeilemaan treeniä. Tilanne äityi aika epämiellytäväksi. Vilpittömiä pyrkimyksiä kun ei uskottu, vaan edelleen luultiin että olen tullut haastamaan, itsensä pääjehun kenties. Olin aika kovassa kunnossa siihen aikaan ja taisin näyttää siltä että on tullut hojoiltua hiukan enemmänkin. Pääsin kuin pääsinkin hengissä ulko-ovelle ja minusta tuli jatkossa hiukan varovaisempi vierailuja koskien.
Mika Väyrynen
marras 1, 2019, 08.22
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 429
Luettu: 116785

Komba

Näen tämän Kombajutun aika erikoisena, kuitenkin. Siinä on aspekteja joihin ei voi suhtautua ollenkaan vakavasti. Siinä että joku tekee omaa henkilökohtaista tutkimusmatkaansa kamppailulajien syövereihin, ei ole mitään pahaa. Häiritsevää on kuitenkin tuntu siitä että kamppailu(!)realiteettien taju on hakusassa. Saattaa myös tulla täysin epärealistisia käsityksiä omista kyvyistä - erityisesti silloin kun ne vierailulajien vetäjät mahdollisesti pehmentävät omaa tekemistään. "Mähän selvisin siitä clinchistä sen kanssa...". Tuolla kun on taitajia jotka ovat uhranneet vuosia, vuosikymmeniä taitojensa kiillottamiseen, ja oppineet lajistaan/lajeistaan laajan paketin sisältöä. Ja on syntynyt eräänlainen ammattiylpeyskin. Joku sitten jonain päivänä toteaa että laitetaas hiukan enemmän paukkuja tähän tilanteeseen, kuin kaveri kerran haluaa tietää realiteeteista. Ainakin minä suhtauduin aina varsin ystävällisesti niihin jotka tahtoivat tutustua niihin lajeihin joissa olen "hyvä". Ei sitä nyt herraisä sentään tehdä vieraille sitä mitä omille, jotka ovat pikkuhiljaa siedätetty kulloisenkin lajin ominaisuuksiin ja vaatimuksiin. Ja siinä menee se pari-kolme vuotta silloin kun lajiin lähdetään nollasta.

(No, rehellisyyden nimissä pari kertaa on tullut tehtyä se, että suuriluuloinen ei enää salille palaa. Niitäkin on edeltänyt se, että asiakas itse on tahtonut "kovempaa" käsittelyä. Eräänkin kerran yhden seuran pikkujouluissa pari hiukan leveämpää jätkää tuli päissään kritisoimaan treenejäni, alkeiskurssin päätyttyä juuri niihin pikkujouluihin. "Me tahdotaan kovempaa menoa". No, saivat sitten sitä ja treenit jäi siihen. Eivät olleet vielä tarpeeksi siedätetty hommaan, eivät vaan tajunneet sitä itse.)

Kyllä mun täytyy todeta että kun aletaan pelailla mustien vöiden kanssa, alkaa pauke olla aikamoista. Olen sanonut monelle mustaa vyötä haluavalle että "oletko sitten valmis siihen, että meno on aika kovaa? Siihen mitä tapahtuu sen vyökokeen jälkeen? Oletko valmis siihen mitä mustana vyönä oleminen(!) vaatii? Jotta selviät siinä sakissa, se edellyttää että olet siihen sitten valmis. Siellä kun paukutellaan kovaa, sen tason mukaisesti". Mä olen viisikymppinen jätkä, mutta kun me veteraanit aletaan keskenämme vedellä "vanhojen aikojen kunniaksi", meno on aika fanaattista. Sieltä ne nuoruuden kärsimykset muistuvat ja kilipäisyys palaa. En mä pidä siitä vieläkään että sattuu, mutta se kuuluu asiaan. Ja kun ne kylkiluut on lyötä useamman kerran sisään, solisluu poikki, polvi operoitu, lähes kaikki varpaat käynyt erikoisissa asennoissa, tajuttomaksikin on päässyt, haukottu henkeä lattialla hervottomien pommien jälkeen. Ja koettu se tunne, monesti, kun taidoiltaan ylivertainen tyyppi alistaa totaalisesti. Kuuluu hommaan ja jokaisen joka haluaa tietää lajien "syvempää olemusta", pitää tuohon varatua. Siitä on helppo puhua, mutta vaikeaa kestää. Nöyrtyä. Siksi mua myös hieman pelottaa Jusukinin puolesta. Aika sinisilmäisesti kun tuntuu näitä aika vakavia asioita katsovan. Itselleni on syntynyt syvä kunnioitus osaavia kohtaan, enkä ainakaan minä haluaisi kiukustuttaa esim. Jassea (ja aika montaa muuta) painimaan kanssani tosissaan. Mulla kun ei ole oikeastaan mitään osaamista tuolla matossa. Kun taitajilta menee hermo... Ei ole kivaa.

Eräs asia on se, että lajilla on hienot webbisivut, joissa kuitenkin avoimesti myydään tuotetta - ja varsin kovaan hintaan. Tuo on kuluttajan kannalta arveluttavaa. Kun ostetaan palveluja, tulee tietää että palveluntuottaja on täysin ammattilainen. Parturiin mennessä luotetaan automaattisesti siihen että hiukset osataan leikata. Jos ei, tulee sitten valituksia. Tässä komban tarjoamisessa vaikka yhteisölle on kuitenkin riskinsä, kun tarjotaa asiaa hintaa 980 euroa 60-120 minuuttia+ 20 euroa per osallistuja. Tuotteen pitäisi siis olla valmis. Tai ensin pitäisi edes olla tuote.

Menen pizzeriaan. "Yksi pizza Bolognese, kiitos". "12,90 euroa". Maksan ja odottelen pizzaani. Menen kysymään pizzan myyneeltä henkilöltä että missäpä pizzani viipyy. Vastaus: "no pizzataikina meillä onkin valmiina. Jauhelihakastikkeessa menee aikaa. Katsopas, kun se nauta josta liha tulee - on vielä kasvattamossa. Parin vuoden päästä se teurastetaan ja paloitellaan. Sitten saadaan siitä jauheliha siihen sun pizza bologneeseen. Joojoo, mä tiedän että se pizza on tuossa meidän listalla, mutta tosiaan vaan taikina on valmiina. Hyvä siitä kuitenkin tulee, kunhan saadaan nuo raaka-aineet kasaan. Ota odotellessasi tuosta vaikka kuppi kahvia." Kombassa on hiukan tällaista meininkiä: Sitä tavallaan tarjotaan jo kuluttajille, mutta kylläpä se sisältö ja täyte vielä siellä kasvattomassa on. Ihan alkutekijöissään.

Mun mielestäni, jos haluaa haasteita ja luonnollista liikettä, rentoutta ja yhteystä hauskanpitoa - kannattaisi harkita salsan tai argentiinalaisen tango tanssimista. Tai rivitanssia, siinä on ryhmädynamiikkaa. Siellä olisi kivaa ja lantionkin saisi liikkeelle. Harrastipa edesmennyt Shotokan Karaten sensei Ortizkin tanssia. Vaikka oli luunkova mies ja 8.dan. RIP ja oss.

Mielestäni koko Kombaa ei ole olemassakaan. On yhden henkilön oma Via Dolorosa. Jos tämä viestiketju olisi nimeltään "päiväkirjani missiosta löytää oma tapani liikkua ja oppia kamppailua", kaikki varmasti komppaisivat. Silloin se kannattaisi siirtää tuonne treenipäivyreiden joukkoon. Kombaa mä en ota vakavasti, näen sen eräänlaisena hössötyksenä lähinnä. Mutta kaikkia jotka haluavat oppia vilpittömästä lajeista (mieluummin ensin ihan vaan yhtä lajia, toisia mukaan ottaen sitten kun tuo ensimmäinen laji on mitenkuten hanskassa) kannustan niin tekemään. Ne tuo elämään uutta sisältöä.

Mä jäin treenaamisesta eläkkeelle vuosi sitten. Huomasin että neljättä vuosikymmentä paukutettuani en vaan enää löytänyt sisältöä tekemiseeni. Mun matkani oli kuljettu loppuun. Elämäntaipaleen viimeisellä kolmanneksella sitä vaan tahtoo tehdä muita asioita. Aikaa ei ole loputtomiin. Mies lähti lajeista, mutta lajit ei koskaan lähde tästä miehestä. Tätä kirjoittaessani siis olen yksi sellainen joka ei enää salilla käy, ja kenties aikakin kultaa muistot. Jusukin on taipaleensa alussa. Kenties kuitenkin kannattaa kuunnella mitä vanhemmat valtiopäämiehet kertoilevat. Siitä saattaa löytyä ihan viisautta - joka perustuu kokemukseen. Sellaista viisautta joka ei ehkä ole sitä mitä itse haluaisi kuulla. Mutta silti kannattaisi ottaa vakavasti. Välttäisi monta virhettä. Eiköhän me kaikki kanssaihmisille toivota vaan hyvää.