Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Mänzy
loka 18, 2019, 10.06
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Taistelukenttien kypärät
Vastaukset: 75
Luettu: 24811

Käytä päätä

Kari Aittomäki kirjoitti: loka 18, 2019, 06.16 Olen juup sitä mieltä että kypärää on käytetty aseena kovinkin, olen myös sitä mieltä että Rooman legioonan yms taistelujärjestyksen harkittu rakenne pitää toiminnan kohdennettuna niin pitkään kuin se mahdollista oli.
Mutta ne varsinaiset verikekkerit alko sitte kun peli sekoittui ja paketointi alko.
Tämä seikka tuntuis yleisessä hahmottamisessa aina unohtuvan kun keskitytään niihin muodostelmiin ja kurinalaisuuksiin unohtaen, että aina jotain menee pieleen ja sitte pitää vaan pelata korvakuulolta.
Lopulta survoen sitä astaloa vihun tajoamiin maaleihin, toivoen ettei taakke ilmesty ketään vihamielistä.
Tämä on selvää ja itsekin jo siihen viittasin aiemmassa viestissäni. Ei se silti tarkoita, että kypärät suunniteltiin sellaiseen toimintaan.
Kari Aittomäki kirjoitti:Ja silloin se yksittäisen taistelijan innovointi käy tärkeäksi, kun miekka murtuu ja kilpikin on särki niin kypärä saa toimia tälliäisten jakajana kunnes muuta löytyy.
Olen lukenut kuvauksia kypärinreunan terottelusta ja semmosista riittävän paljon.
Siellä taistelukentällä oli kuitenkin kaatuneiden vihollisten ja omien aseita ns. läjäpäin. Mieluummin ottaisi todennäköisesti sellaisen. Koulutuskin tukee sen sijaan, että lähdetään vaistonvaraisempaan (eläimellisempään?) puskumeininkiin.

Minä olen lukenut aika paljon antiikin ajan sodankäynnistä, myös aikalaislähteitä (joskin käännettyjä) enkä ole törmännyt minkään koulutetun särmän porukan ollessa kyseessä tuollaisiin terotteluihin. Kiinnostaisi kyllä lukea.

Barbaarit sitten erikseen, nehän nyt käyttivät housujakin. :)
Mänzy
loka 11, 2019, 07.32
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Taistelukenttien kypärät
Vastaukset: 75
Luettu: 24811

Poliisin voimankäyttö

Tuo kypärän vaakatasossa oleva osa ei ole puskemista varten, vaan kypärän rakenteen tukemiseksi. Jos siihen ottaa vaikka miekaniskun, impakti jakautuu tasaisemmin pitkin kypärää eikä isku välttämättä riitä lävistämään suojaa. Roomalaisella sotilaalla oli paikkansa rivissä ja miekka sekä kilpi lähitaistelua varten. Puskeminen ei liittynyt heidän taistelutapaansa.

Toki sekasortoisissa tilanteissa kukin tekee mitä pystyy selviytyäkseen, mutta suunnitelmallinen taktiikka puskeminen ei roomalaisille ollut eikä sitä varten suunniteltu varusteita.