Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

ka1
huhti 4, 2021, 14.38
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121544

Hermopistekamppailusta

Tässä kaiketi otsikon alle osuva lehtileike sanomalehti Länsi-Suomesta, 31.5.1921. Tällaisen hermopistetemppuilun käytännöllisyys saa tylyn tuomion toimitukselta.

Kuva
ka1
elo 4, 2017, 09.38
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121544

Hermopistekamppailusta

Jos nyt puhutaan hetki suoraan. Minusta on mielenkiintoinen ja jossain määrin avoin kysymys, miten voimakkaita reaktioita hermopisteiskuilla voi todellisuudessa saada aikaan. Tuollaisen videolla nähdyn tyrmäyksen toimivuushan olisi melko helppo ainakin alustavasti todentaa parin skeptisen uken avulla, videoimalla tapahtuma. Vuoteen 2017 mennessä näin ei ole kuitenkaan tietääkseni tehty. Ilmiö on siis toistaiseksi rinnastettava esim. kaatajapappien suggestiivisiin menetelmiin. Toisaalta olen kuullut periaatteessa ihan luotettavalta taholtakin enemmän tai vähemmän lamauttavia pisteihin tökkimisiä käytetyn jopa ovihommissa. Mutta kuten tiedetään, tällaiselle anekdoottiselle evidenssille ei voi antaa juurikaan painoarvoa. Jonkinlaisia reaktioita näillä kuitenkin saanee; Andyhan aikoinaan kertoi Valkosen hermopisteläppäisyn aiheuttamasta käsien tärinästä, ja tilanteesta oli joskus videokin, josta näkyi ainakin pieni polvien notkahdus.
ka1
loka 25, 2007, 22.54
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121544

Kari Aittomäki kirjoitti: Eli kyllä tähän esihyökkimiseen liittyy paljon voimakenttiä joista ei ihan länsimaisella rationalisoinnilla selvää oteta.
Mutta ei niillä kyllä tyrmätä.
Ainakaan mua tai ketään muutakaan joka ei suostu manipuloitavaksi.

Siitä kaiketi on kyse, tilannemanipulaatiosta.
Saadaan treenikaveri uskomaan jotta nyt kuuluu pyörtyä.
Kerron tuonnempana kuinka Kuuno tyrmäsi erään veikkosen miltei koskematta.
Tähän kait liittyy psykologinen manipulointi ja ihmisen alkukantaisten tai tiedostamattomien reaktioiden hyväksikäyttö, ynnä sitten vastapuolen luku ja intuitio yms.
Se on erittäin mielenkiintoinen maailma. Minusta kuuluu kamppailulajeihin kenties yhtä olennaisesti kuin itse fyysinen manipulointi.
Mutta kyllä kai nämä ihan "länsimaisella rationalisoinnilla" ovat loppujen lopuksi tarkasteltavissa?

edit. niin tämän nyt ei ole tarkoitus olla samanlainen kannanotto kuin tuossa sinapilla, vaan kysyn esim. sitä, että viittasitko Kari kenties näihin psykologisiin manipulointeihin ja tiedostamattomiin reaktioihin ja muihin, kun tuossa puhut tilannemanipulaatiosta (ja voimakentistä :D )? Minusta nuo kertomasi tapaukset liittyvät näihin (ja intuitioon ja ihmisten "lukemiseen" yms.).