Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 6 tulosta

fuusetsu
kesä 4, 2020, 18.21
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sijoittaminen
Vastaukset: 485
Luettu: 34478

Sijoittaminen

Mikäs on ollut Potkun sijoittajien paras coronasijoitus? Itselläni Seligsonin Suomi Indeksirahastossa on yksi merkintä noussut 30,38 prosenttia 70 päivässä. Rahasto on noussut 44,9 % pohjakosketuksesta, mutta juuri siihen päivään en tietenkään osunut, koska minulla ei ole aikakonetta.

Yleisesti sijoitussuunnitelmani on toiminut ihan OK. Kaikkien rahastojen suurin yksittäinen merkintä on tuottanut myös parhaan prosentin. Oltaisiinkohan tässä oltu jo viikon verran kokonaissijoituksissa plussalla (juuri nyt yli 5 %), vaikka tein ensimmäiset sijoitukseni alle vuosi sitten. Ilman riskirahastoja olisin kunnolla plussalla...
fuusetsu
kesä 4, 2020, 18.03
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sijoittaminen
Vastaukset: 485
Luettu: 34478

Sijoittaminen

Nordnet laittoi kiinteän palvelumaksun ETF-kuukausisäästösopimuksiin. Ei ole enää halpa piensijoittajalle.

https://blogi.nordnet.fi/palvelumaksu/
fuusetsu
huhti 8, 2020, 20.39
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sijoittaminen
Vastaukset: 485
Luettu: 34478

Sijoittaminen

Aloitin sijoittamisen viime vuonna, joten kaikki rahastosijoitukset oli vielä pari viikkoa sitten miinuksella. Onneksi suurin osa sijoituksista oli lyhytaikaisissa korkosijoituksissa (pankkitilillä), niin nyt on voinut siirtää siitä osan rahastoihin muuttamalla eri sijoitusten haluttuja prosenttiosuuksia.

Minulla on oma systeemi, jonka mukaan sijoitan rahastoihin. Seuraan 1/3, 1, 3 ja 9 vuoden trendiä. Jokainen trendi antaa tietyn prosenttiarvon, jonka mukaan sijoitan kausittain. Jos rahastolla menee liian lujaa, sijoitan vähemmän. Jos ollaan lyhyen tai pidemmän aikavälin mukaan montussa, sijoitan enemmän. Jos rahaa on jäänyt liian lujaa menemisen takia sijoittamatta, sijoitan niitä sijoituskausien välissä, jos trendien mukaan ollaan isommassa kuopassa.

Pudotuksen alkaessa minulla oli 4 vko sijoitusväli ja lisäsijoituksia sai tehdä viikon välein. 9 vuoden trendi puuttui laskuista vielä siinä vaiheessa. Vuodenvaihteen nousussa oli jäänyt jonkin verran sijoittamatta, niin niitä rahoja tuli sijoiteltua laskun aikana. Siinä huomasin, että viikon sijoitusväli on liian lyhyt kun tuli liian ärhäkkäästi sijoitettua melkein koko puskurirahasto pois. Ajallinen hajautus oli siis huono. Tällä hetkellä sijoituskauteni on 6 vko ja lisäsijoituksia saa laittaa 2 vko välein.

Kursseissa on itse asiassa tullut jo sen verran nousua, että 1/3 vuoden trendi ei monessa rahastossa enää näytä maksimisijoitusta minulle. Itse asiassa joissakin ollaan jo trendin yläpuolella. Seligsonin Pharma on jo ylittänyt 1/3 ja 3 vuoden trendin, 1 ja 9 vuoden trendeissä ollaa ihan lähellä.

Jos tulevaisuutta pitää ennustaa, niin en usko parin viikon takaisen olleen pohja. Vaikka siinä oli mukana paljon paniikkia, niin noin nopeita V-käyriä harvemmin näkee. Koronan suorat vaikutukset tulee näkymään pitkään ja huonoja uutisia tullaan vielä kuulemaan lisää. Minä jatkan omalla systeemillä sijoittamista, menee kurssit ylös tai alas. Jos mennään alas, niin puskurirahastoa ei synny, jos mennään ylös, niin sijoittelen puskururahastosta sitten seuraaviin kuoppiin.
fuusetsu
marras 4, 2019, 21.33
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sijoittaminen
Vastaukset: 485
Luettu: 34478

Sijoittaminen

Tarkasti valitsit tarkasteluajankohdan. ;) Mitenkäs vaikka vuoden alusta?

Pääasia oli kuitenkin se, että ei olla laskettu nyt syksylläkään, vaikka esim. Saksasta tuli huonoja uutisia.

OMXSUSTAINFIGI, jota ainoana tulee vähän seurattua, näyttää nousseen vähän selkeämmin kuin OMXH25 (jos valitsee käytännössä minkä tahansa muun ajanjakson, kuin 1,5 vuotta). Eli paljon, mutta sitä manattua suurta pudotusta ei ole tullut.

Sitä odotellessa...
fuusetsu
marras 4, 2019, 18.23
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sijoittaminen
Vastaukset: 485
Luettu: 34478

Sijoittaminen

Taijin harjoittaja kirjoitti: marras 4, 2019, 12.30 Tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme huipulla ja en alkaisi sijoittamaan yleisindeksin mukaan. Jotain yksittäistä osaketta voi ostaa joko huvikseen tai siksi, että sen hinta poikkeaa siitä, mitä sen pitäisi olla.
Niinpä. Nyt kun on todella pitkästä aikaa laittaa edes jotain säästöön, niin tuottavia sijoituskohteita ei ole helppo löytää. Siis helppoja sellaisia. Niin ettei menisi työnteoksi. "Asiantuntojoiden" mukaan ollaan oltu huipulla ilmeisesti jo pari vuotta, mutta niin sitä ollaan vaan noustu. Suomi-indeksitkin pysyy ihmeen tasaisena, tai jopa nousee, vaikka muu Eurooppa laskee. Kaikkia lainalaisuuksia vastaan. Sepä siinä onkin, kun taloustieteiden tulkinnat pörssikurssien kyttyröistä ja käppyröistä tuntuu vastaavan enemmän astrologiaa, kuin tiedettä. Jälkikäteen kun on niin helppoa löytää sopivia kohtia fibonacceille yms., mutta tulevaisuuden ennustaminen on niillä vähän...

Korkotasokin on niin matala, että sinnekin on turha mitään laittaa. Euroopan kehitysmaiden (Italia jne.) korkeat korot taisivat jo mennä.


Itse siis aloitin tänä vuonna sijoittamisen rahastoihin. Luokittelin rahastot kolmeen eri riskiluokkaan ja jaan rahat niihin tiettyjen osuuksien mukaan. Tällä hetkellä näyttäisi annualisoitu kokonaistuotto olla 14 %, mutta kyllä se siitä putoaa, kunhan sijoitusaika pitenee. Sijoittaminen alkoikin niin hienosti, että ensimmäinen sijoitus korkeimman riskin rahastoon tuli tehtyä rahaston kaikkien aikojen huippupäivänä. Se on nyt 6 % tappiolla. Toisaalta toinen samaan rahastoon tehty sijoitus on 4 % voitolla. Eli volatiliteettiä löytyy.

Hajautuksia minulla on käytössä ainakin:
- Ajallinen (vaikka olisi tilillä rahaa, niin en laita suunniteltua enemmän, vähemmän voin laittaa, jos ollaan pitkän ja lyhyen trendin yläpuolella)
- Alueellinen
- Omaisuusluokka (yhdistelmärahasto saa hoitaa sen tällä hetkellä minun puolesta, korkojen nousua odotellessa...)


Joku kyseli jossain vaiheessa Toroista. On kokemusta. Rahaa en laittanut, mutta yritin ohjelmoida eToron kautta ohjelmia, jotka olisi tehnyt kauppaa automaattisesti. Ei olisi jäänyt plussalle. eTorossa oli silloin yksi hypetetty olisiko ollut latvialainen, joka teki hyvää tulosta. Sitä seuraamaan haksahti yksi tuttunikin. Tämä latvialainen ei käyttänyt ennakkoon asetettuja ala- ja ylärajoja, joten yksi kaunis päivä kaikilta meni kaikki rahat. Hups. Olisikohan ollut juuri tuossa 2007 alamäessä (en mene vannomaan). Siihen kun pistää vielä x10 tai x100 vivun päälle, niin rahat loppuu aika nopeasti.
fuusetsu
marras 2, 2019, 11.37
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sijoittaminen
Vastaukset: 485
Luettu: 34478

Sijoittaminen

Jorge kirjoitti: marras 2, 2019, 00.42 Mutta siis vaihtoehtoisesti pankkitilillä makuuttamalla inflaatio vain syö säästöjen arvoa. Lainatun rahan tuoton laskemisessa pitää laskea myös lainan kulut mukaan (siis vähentää tuotoista).
Pankkitilillä oleva raha on säilössä, sitä ei "vain syödä". Osakkeissa rahan arvo voi kadota kokonaan. Pankkitilillä ei ole Suomessa sitä vaaraa.


Laskelma tuosta sijoituksesta olisi mukava nähdä tehtynä n. vuotta aikaisemmin tehtynä. OMXH25 arvo 2007 lopussa n. 3300, 2017 lopussa n. 4000 (ja on yhä tälläkin hetkellä). Kymmenessä vuodessa on tullut korkoa 21 %, vuosittain alle 2 %. Lainan pelkät korot on kuitenkin tuolla ajankohdalla keskimäärin vähintään tuo.

100 000 pankkitilillä saman ajan? Mikä olisi ollut tuotto? Löytääkö joku historiallisia korkotietoja? Varmaan luokkaa 1,5 % keskimäärin tuolla välillä? Mitenkäs säästötilin korkojen verotus menee?

2009 on hirveällä säkällä arvottu ajankohta, jolloin oskkeet ovat olleet halpoja. Esim. tuo 2007 lopussa tehty investointi on ollut tuolloin yli 60 % miinuksella. Tästä päästään sijoittamisen tärkeään sääntöön: hajautukseen. Tässä tapauksessa ajalliseen hajautukseen.


Osakkeisiin ei pidä sijoittaa rahaa, jota ei ole valmis menettämään kokonaan. Tässä esimerkissä pitää olla siis varautunut maksamaan myös koko velka pois ilman osakkeista saatua tuottua.