Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

JarkkoP
loka 18, 2015, 16.49
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Nopeusominaisuuksien kehittäminen
Vastaukset: 58
Luettu: 7344

Nopeusominaisuuksien kehittäminen

tohtorismies kirjoitti: @JarkkoP Opetatko rentoutta miten tai oletko törmännyt tapoihin matkoillasi opettaa rentoutta?
Rentouden opettaminen on myös varsin mielenkiintoinen aihe. En sanoisi, että varsinaisesti opetan rentoutta, mutta rentouden lisääntyminen parantaa liike- tai kilpailusuoritusta erittäin merkittävästi.

Fyysisesssä mielessä suorituksen rentous on yksinkertaistettuna kyky vapautua ylimääräisestä tai turhasta lihasjännityksestä. Psyykkisessä mielessä rentouden lisääminen on haastavampaa.

Fyysisen rentouden harjoitteita
- lajinomainen taitoharjoittelu (toistoja, toistoja, toistoja)
- yleistaitoharjoittelu --> eritoten erottelykyvyn harjoitteet
- suoritustekniikkaan kiinnittyvän osatekijän lisääminen esim. kuntopiiriin tai alkuverryttelyyn
- jännitys - rentoutus harjoitteet
- vastavaikuttajalihasten harjoittaminen (varsinaisen suorituksen autonominen jarrutusrefleksi pienenee)

Psyykkisen rentouden harjoitteita + vaikuttavia asioita
- vuorovaikutus
- mielikuva- ja rentousharjoitteet (esim. NLP tai Mindfulness)
- valmentajan viestintä + mielikuvien luominen

Rentouden kokonaisuuden muodostaa kyky rentoutua fyysisesti ja psyykkisesti. Usein rentoutuminen fyysisesti on helpompaa, kuin psyykkisesti. Rentous lukeutuu fyysismotorisista kyvyistä taitoon, joten harjoittelussa tarvitaan paljon työtä ja toistoja. Myös psyykkisen rentouden kehittäminen vaatii säännöllistä harjoittelua.

Ajatukset ja harjoitteet rentouden lisäämiseen/kehittämiseen ovat tarttuneet vuosien varrella pääasiassa Venäjältä, Irlannista ja ihan Suomesta. Osa teoriaa ja osa käytäntöä.
JarkkoP
loka 13, 2015, 09.50
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Nopeusominaisuuksien kehittäminen
Vastaukset: 58
Luettu: 7344

Nopeusominaisuuksien kehittäminen

Nopeus ja sen kehittyminen tai kehittäminen on mielenkiintoinen aihe, jota on tutkittu melkoisen paljon.

Nopeus toki on vahvasti perinnöllinen ominaisuus. Kuitenkin nopeuden kehittämisessä ajanjakso ennen puberteettia vaikuttaa varsinkin välimuotoisten lihassolujen kehittymisessä hitaiksi tai nopeiksi lihassoluiksi. Nopeuteen vaikuttaa liiketiheys, reaktiokyky ja rytmitaju. Näihin voidaan harjoittelulla vaikuttaa ennen puberteettia.

Nopeus on myös ominaisuus, joka kehittyy hitaasti, ja sitä voidaankin kehittää pitkään.

Lajinomaisessa nopeusharjoittelussa on hyvä muistaa nopeuden harjoitettavat osa-alueet
- reaktionopeus
- räjähtävä nopeus
- liikenopeus
- nopeustaitavuus

Samoin lajinomaisessa nopeusharjoittelussa tärkeässä roolissa nopeuden osatekijät
- tekniikka
- voima
- rentous

Merkittävä osa nopeuden kehittämisessä tapahtuukin voimaa ja lajitaitoa kehittämällä.

Käytännön harjoituksia, jotka kehittävät nopeutta
1. Nopeusvoima
a) räjähtävän voiman harjoitteet
b) pikavoimaharjoitteet

2. Maksimivoimaharjoittelu
a) hermostollinen
b) lihaskudos

3. Kontrasti- ja kompleksivoimaharjoittelu

4. Lajitekniikan kehittäminen

5. Lihastasapainon ylläpitäminen/kehittäminen (vastavaikuttajalihasten toiminta)

6. Nopeusharjoittelu (osa-alueiden harjoittamisen painottaminen luonnollisesti on harjoituskausikohtaista)
a) reaktionopeus
b) nopeustaitavuus
c) liikenopeus
d) räjähtävä nopeus

Käytännössä lajinomainen nopeus- ja nopeusvoimaharjoittelu tapahtuu usein esimerkiksi kuntopalloilla, vastuskumeilla ja käsipainoilla.

Kuntopalloilla tehdään yleensä räjähtävän voiman lajinomaisia suorituksia, jonka jälkeen ne toistetaan ilman kuormaa mahdollisimman nopeasti. Kuntopalloilla voi tehdä myös pikavoimaharjoitteita, mutta se usein edellyttää riittävää tasoa käsittelytaidoissa.

Lajinomainen pikavoimaharjoite käsipainoilla tehdään esimerkiksi siten, että lyödään maksimaalisella nopeudella riittävän kevyillä käsipainoilla kolme kertaa ennalta valittu sarja, jonka jälkeen sama toistetaan maksimaalisella nopeudella ilman käsipainoja, kunhan suoritteen kokonaiskesto pysyy alle 7 sekunnissa. Käsipainot soveltuvat luonnollisesti myös lajinomaisen räjähtävän voiman kehittämiseen.

Eri painoisten käsipainojen käyttö myös muussakin, kuin nopeus- tai nopeusvoimaharjoittelussa on perusteltua adaptaation kehittymisessä eri asteiselle voimantuotolle.

Kontrasti- ja kompleksivoimaharjoittelu on ehkä vähän päässyt unohtumaan nyrkkeilyn nopeus- ja voimaharjoittelussa. Harjoitusmuoto on kuitenkin muistaakseni ollut Suomessa käytössä jo 70-luvulla, mutta sittemmin ilmeisesti jäänyt vähemmälle.

Nopeuden kehittämiseksi olisi suotavaa testata nopeus- ja nopeusvoimaominaisuuksia säännöllisesti. Tavalliset kenttätestit onnistuvat nykyään varmaan useimmissa urheiluakatemioissa. Lajikohtainen tai spesifimpi testaus vaatii yleensä jo jonkinlaista kalustoa, jota Suomessa on käytössä vain kehittyneemmillä lajeilla.

Yleisesti ottaen nopeuden kehittämisen perusperiaatteet ovat samat, oltiinpa sitten Venäjällä, Suomessa tai Irlannissa. Eri maissa asioita toteutetaan hieman eri tavoin, joten sitä kautta oppia ja uusia ideoita riittää melko paljon. Ainakin omalla kohdalla olen saanut oppia aika tasapuolisesti köyhien Etelä-Amerikan maiden harjoittelusta, kuin taas myös kehittyneempien Saksan, Irlannin ja Venäjän harjoitteista.

Mielenkiintoinen kysymys ehkä onkin, että kumpi opettaa paremmin, teoria vai käytäntö? Joskus muistan lukeneeni jotain sellaista, että käytäntö opettaa paremmin, mutta teoria antaa opitulle vahvan perustan.