Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

MikaHS
marras 12, 2005, 15.18
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Poekoelan Tjimindie
Vastaukset: 23
Luettu: 7612

Re: joitain vastauksia

carenza kirjoitti: Hmm...ei toki 'ansastus' (hyvä suomennos, sai hymyn carehtimaan huulilleni :D ole 'se' juttu wingissä, vaan siitä ehkä joskus vielä enemmänkin. 'Se' voisi olla esim. etäisyys tms..
Niin no, jos tulla tasolla puhutaan, niin eikös kaikissa systeemeissä ole kyse etäisyydestä, ajoituksesta jne ja näitä pyritään sitten eri systeemeissä käyttämään hyväksi eri tavoilla. Tarkoitin vain, että trapping lienee Wingin "bravuuri" siinä missä vaikka heitot judon ja mattovääntö brassijutsun. En tosin tiedä, koska en ole ikinä lajia harjoitellut.
carenza kirjoitti: Pitääpä kaivaa tuo nauha esiin ja tsekata mitä siinä näkyy.
Mikäli aikaa tai kiinnostusta riittää, niin olisi mukava kuulla näkemyksiä siitä, miten Inosanton & co nykyään opettama tavara eroaa - jos eroaa - tuosta jo noin 20 vuotta (!) sitten esitellystä... eli näkyykö eroja opetusmenetelmissä, sisällössä tms?
carenza kirjoitti: Sifu Risterhän on opettanut ja meidän curriculumissahan on ollut jo vuosia Bukti Negaraa, tosin vain peruskaadot etc. Myös Maphilindo silat on mukana meillä, semminkin kun sifu Rister käy lukuisilla guro Inosanton seminaareilla ja leireillä ja tuo sitten tietämystään meillekin.
Loistavaa, että noitakin treenataan täällä päin! Eli ymmärsinkö oikein, että Bukti ei ole mukana kokonaisena systeeminä, vaan siitä on otettu - JKD-filosofian hengessä - joitain palasia kokonaispakettiin? Jos näin, niin millä nimellä tuota kokonaispakettia sitten kutsutaan? Muistelen, että näilläkin sivuilla on väännetty JKD/JunFan -nimien ympäriltä jonkin verran...

Osaatko sanoa, mistä tuo Maphilindo oikein koostuu, siis ihan siihen sisällytettyjen systeemien tasolla? Vai onko kyseessä jonkinlainen yleisempi konseptitiivistelmä silatista? Itselleni tuo on jäänyt hieman hämäräksi, osaksi varmasti siksi kun olen liian laiska googlettamaan... :roll:

Näyttää olevan Mika-pojalla kyselykausi meneillään...
MikaHS
marras 10, 2005, 14.52
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Poekoelan Tjimindie
Vastaukset: 23
Luettu: 7612

carenza kirjoitti: Jun Fan Wing Chun eroaa toki myös trappingin osalta, sillä siinä keskitytään enemmän kokonaissuoritukseen kuin pienimpiinkin tekniikan osasiin.
Btw. nauhalta kun katsoo niin todellakin teitte tuolloin JF trappingia, guro Inosantohan sanoo siinä, että hänen wingi on Brucen modaamaa. Myös aikaspaljon Panantukania guntingeineen näytätte harjoittelevan tuolloin ;)
Vaikuttaa järkeenkäyvältä. Wingi kun kaiketi on "klassinen" tyyli, jossa tuo ansastus lienee "se juttu", kun taas Jun Fanissa se on kai vain yksi - joskin tärkeä - osa-alue.

Vai vielä nauhoja... Tosimies käy leirillä, selittää koko ajan, miten meidän systeemissä on ihan sama juttu/tämä tehdään näin - eikä missään nimessä tee muistiinpanoja. Eihän katumatsissakaan niitä kerkeä mistään kaivelemaan. Kun leirillä käytyjä "juttuja" ei sitten jälkeenpäin saa toimimaan, niin tosimies hylkää koko systeemin turhanaikaisena pelleilynä ja painuu punttisalille tekemään miesten ohjelmaa (penkki, penkki, vinopenkki, hauiskääntö)... ;)

Sopiiko muuten kysyä mistä olet onnistunut saamaan moisia historiadokumentteja käsiisi? Näkyykö niissä myös tavisten räpellystä vai onko kamera ollut päällä vain opetuksen aikana? Nimim. "ihmisillä on oikeus tietää."

Unohtui muuten se kysymys: harjoitteletteko te silattia siellä pohjoisessa? Ja jos harjoittelette niin mitä ja miten (kokonaisena systeeminä, osana yleistä JKD-kehystä, jotain aivan muuta)? Magda ainakin opetti seminaareillaan - kalin ohella - Bukti Negaraa ja Harimauta, mites on Risterin laita?
MikaHS
marras 3, 2005, 13.06
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Poekoelan Tjimindie
Vastaukset: 23
Luettu: 7612

mronkain kirjoitti: Jos jostain noita muistiinpanoja löytyy niin pistä ihmeessä tänne, itse otin tuolla vain valokuvia ja muistiinpanoja ei tullut tehtyä. Muistelen hämärästi ettei mitenkään hirveästi silatia siellä tahkottu kuitenkaan, enemmän kalia ja Wing Chunia. Cass Magdan itsekseen pitämillä leireillä en käynyt, hänellähän on nykyään oma koulu.
Eihän niitä muistiinpanoja enää mistään löytynyt... eikä siitä leiristä ole muutenkaan jäänyt päähän kuin kolme "tekniikkaa": yläkutonen kepeillä, kyynerpäälyöntisarja suoraa vastaan ja ipponseoinagen vastatekniikka... Itse muistelisin, että sitä trappingia treenattiin enempi JKD:n kuin Wingin näkökulmasta - mikäli niillä nyt mitään hirveää eroa on [kuuleeko carenza?] ja se silatin osuus oli tosiaan aika ohkainen.

Valokuvia? Et ole sattunut epähuomiossa skanannaamaan niitä koneelle?
MikaHS
marras 2, 2005, 12.49
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Poekoelan Tjimindie
Vastaukset: 23
Luettu: 7612

mronkain kirjoitti: Joo, siis De Thouars itse on sanonut Serakista että sen opettelu täydellisesti veisi vuosikymmeniä aikaa
Ihan vain heittona: minkäpä systeemin täydellinen opettelu EI veisi vuosikymmeniä? Kyllähän melkeinpä minkä tahansa lajin tekninen perusta ("curriculum") saadaan ajettua koneeseen varsin nopeasti, mutta ymmärrys tulee vasta ajan myötä - ja sitä voi aina parantaa...
mronkain kirjoitti: Pak Serakin legendaarisuudella tarkoitan lähinnä sitä, että hänestä on liikkeellä paljon legendoja ja hän on tunnettu historiallinen hahmo. Moni silat-mestarihan on jäänyt käytännössä täysin tuntemattomaksi, koska Indonesia ei ole koskaan ollut mikään suurvalta siinä mielessä kuin esim. Euroopan maat kolonialismin kautena, joten on ymmärrettävää että sen historian henkilöt ovat maan ulkopuolella suht. tuntemattomia.
Minulle puolestaan on jäänyt sellainen käsitys, että Serak tyylinä ja Pak Serak hahmona on tunnetumpi itse asiassa Indonesian ulkopuolella kuin itse Indonesiassa - juurikin tuon Inosanto-kytköksen mukanaan tuoman maineen vuoksi. Cimande eri variaatioineen sitävastoin on iso juttu myös Indonesiassa.
mronkain kirjoitti: Olisi hauska päästä noita joskus enemmän kokeilemaan, ainoa mikä on itselleni jossain määrin tuttu, on Inosanton koulukunnan Pencak Silat -nimellä opettama tyyli (jota siis vähän treenasin Inosanton seminaarilla joskus vuonna 1 tai 2). Wu Hsin Kuenin porukka osaisi ehkä siitä kertoa lisää... Carenza?
Itsekin olin silloin noin 400 vuotta sitten Turussa mainitulla Inosanton seminaarilla. Itselleni jäi se kuva, että leirillä esitelty tavara oli ko. klaanin MaPhilIndo -silatia, joka on kaiketi jonkinlainen kooste Malesia - Filippiinit - Indononesia -alueen silat- tyyleistä. Täytynee tarkistaa, josko jostain löytyisi noin vanhoja muistiinpanoja...
Cass Magda puolestaan opetti ainakin 1990-luvun seminaareillaan lähinnä Bukti Negaraa ja jotakin Harimau -tyyliä.
MikaHS
marras 1, 2005, 19.04
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Poekoelan Tjimindie
Vastaukset: 23
Luettu: 7612

Re: Poekoelan Tjimindie

mronkain kirjoitti: Pak Serak on aika legendaarinen hahmo noissa indonesialaisissa lajeissa, hän oli Serak-tyylin (jota mm. DeThouarsit edustavat) perustaja,
Myös Mas Djut oli historiallinen henkilö, Pak Serakin seuraaja, jolle hän opetti tyylistään kaiken.
"Tjimindie" tai "Cimande" on tuttu termi tyylien nimestä. Sen sijaan Huang Wu Wen on minulle ainakin täysin outo. Se ei tosin tarkoita välttämättä mitään, en ole kovinkaan hyvin perillä noista indonesialaisista lajeista.
Poekoelan Tjimindie (Pukulan Cimande) näyttäisi Google-hakujen perusteella olevan ihan oikea olemassaoleva tyyli kyllä,
- Marko
Joitakin sekalaisia huomioita:

Pak Serakin legendaarisuus perustuu aika pitkälti siihen, että useampi Inosanto-klaanin jäsen on jossakin vaiheessa harjoitellut Bukti Negaraa (Paul de Thouarsin oma tyyli) ja myöhemmässä vaiheessa myös Serakia. Näin kyseiset tyylit ovat nousseet "pinnalle" jenkeissä ja myös Euroopassa. Käsittääkseni myös Indonesiassa on joitakin "serak-playereitä", mutta sillä suunnalla kyse lienee melkoisen pienestä tyylistä - samoin kuin Hollannissa, missä porukka ei juurikaan itsestään ilmoittele. Toisin kuin Ameriikassa, jossa Victor de Thouarsin ja/tai oppilaiden kouluja näyttää syntyvän nopeammin kuin Dressmanneja Suomeen...

Mas Djut oli toki Pak Serakin oppilas/harjoittelukaveri, mutta käsittääkseni hän oli kovemman luokan luu jo ennen kuin tapasi Pak Serakin. Djut myös käsittäkseni lisäsi Pak Serakin systeemiin joitakin elementtejä ja opettajaansa kunnioittaakseen nimesi tyylin Serakiksi.

Cimande sitävastoin on ilmeisen "suuri" tyyli Indonesiassa ja miksei muuallakin päin maailmaa - ainakin se on suurempi kuin Serak. Riippuen siitä, kenen juttuja uskoo, niin Mas Kair (Cimanden perustaja) ja Pak Serak joko harjoittelivat yhdessä tai jompikumpi oli toisen opettaja. Lienee varsin turvallista olettaa, että koska molemmat tyylit ovat suurinpiirtein samalta seudulta (länsi-Jaavalta) ja koska Cimande on ollut vaikutusvaltainen systeemi ko. alueelle, niin ainakin jonkinasteista ristipölytystä on tapahtunut ellei molempiin niin ainakin toiseen suuntaan.

Sekä Serak että Cimande jakautuvat käsittääkseni edelleen erilaisiin "alatyyleihin" tai "versioihin", joten tietyn zydeemin "taisteluarvosta" on paha sanoa mitään yleistä "Serakin" tai "Cimanden" tasolla. Lienee turvallista olettaa, että molempien alle kuuluu niin kultaa kuin kakkaakin...

Poekolan/Tjimande/Pentjak on vain vanha hollantilaisajan tapa kirjoittaa Pukulan/Cimande/Pencak. Esim. Pukulan ei käsittääkseni tarkoita mitään sen kummempaa kuin lyömistä. Sana löytyy useampien tyylien "virallisesta" nimestä: esim. (Paul de Thouarsin) Pukulan Pentjat Silat Bukti Negara tai (William Sandersin) Pukulan Cimande Pusaka.