Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 7 tulosta

Replot
syys 6, 2017, 00.53
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Onkos sitä Silatia Suomessa?
Vastaukset: 96
Luettu: 88522

Onkos sitä Silatia Suomessa?

Alapotku kirjoitti:Vaimoni on kotoisin Cebusta. Hän tuntee escriman (visayan kieltä) ja arnisin (tagalogin kieltä), mutta ei ollut koskaan kuullutkaan kalista. Hän sanoi, että sana kuulostaa muslimiperäiseltä. Filippiinien muslimivähemmistö asuu enimmäkseen eteläisimmillä saarilla, joista on perinteiset merireitit Malesiaan ja Indonesiaan. Islamin usko tuli tuosta suunnasta Filippiineille jo ennen kuin Magalhaes käännytti ensimmäiset filippiinot kristinuskoon; vaimoni mukaan mm. Lapulapu oli muslimi. Espanjalaisten vallatessa Filippiinejä katolinen kristinusko syrjäytti islamin vaikutuksen mm. Cebussa, mutta islam jäi elämään mm. Mindanaon eteläosiin ja Sulu-saaristoon. Tämän historian tietäen, silatilla ja kalilla voisi olla yhteisiä juuria tuon muslimikytkennän kautta. Toisaalta, kali muistuttaa niin paljon escrimaa/arnista, että kyse voi olla vain uuden nimen käytöstä. Tässä pohdintoja, ei vastausta.
Yllä mainitsemani kirjan (Cebuano eskrima) kirjoittajat totesivat myös, että Visayasin saaristossa tai Luzonilla ei tunneta termiä kali. Heidän mukaansa kuitenkaan Etelä-Filippiinien muslimialueillakaan ei sitä tunneta. Nykyään tunnetuista koulukunnista tietääkseni esimerkiksi pekiti-tirsiaan on liitetty loppuosa "kali" vasta aika myöhään, eikä pekiti-tirsia kali ole siis tyylin alkuperäinen nimi. Pekiti-tirsiahan on peräisin Negrokselta Visayasin saaristosta, eikä suinkaan etelän muslimialueilta.

Kali vaikuttaa siis olevan anakronistinen synonyymi escrimalle/arnikselle. Käsitys kalin muinaisuudesta perustuu kai Placido Yambaon 1950-luvulla kirjoittamaan arnis-oppaaseen, jossa väitetään espanjalaisille esitetyn kalia jo 1500-luvulla. Nimi kali olisi sitten jäänyt pois käytöstä myöhemmin, kunnes Yambao omaksuu sen tarkoittamaan arniksen alkumuotoa. Ja näin kalin legenda on syntynyt.


Carenzan mainitsema dumog taas taitaa olla ihan escrimasta/arniksesta erillinen painiperinne, joka niin ikään on vasta 1900-luvulla liitetty osaksi uusia "kalityylejä". Hiihto ja pienoiskivääriammuntakaan eivät jaa samaa alkuperää, vaikka molempia harjoitetaan ampumahiihdossa. Moni 1900-luvun jälkipuolella koostettu tyyli on hybridi, johon on otettu paloja ja vaikutteita eri escrimaperinteistä kuin myös muista kamppailutaidoista (silat, dumog, jujutsu jne.).

Täydellistä kuvaa ei eri kamppailuperinteiden synnystä ja kehityksestä voi tietenkään luoda historiallisten dokumenttien puutteessa. Kamppailupiireissä kulkeva perimätieto ei niitä korvaa, koska rikkinäinen puhelin usein muuttaa tarinaa kertojan myötä joko tahallaan tai tahattomasti, ja tieto voi tosiaan olla jo lähtökohtaisesti väärää. Vanhat escrimadorit olivat enimmäkseen kansanmiehiä, joilla tuskin oli suurta akateemista mielenkiintoa oppimiensa taitojen alkuperän suhteen.
Replot
elo 27, 2017, 21.39
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Onkos sitä Silatia Suomessa?
Vastaukset: 96
Luettu: 88522

Onkos sitä Silatia Suomessa?

carenza kirjoitti:Tuota Kalin ja Silatin sukulaisuutta voisinkin kysyä Inosantolta tulevana viikonloppuna henkilökohtaisesti...tosin taitaa tulla niin paljon tietoa asiantiimoilta, että puolet unohtuu samantien :D
Kysyitkö? Kiinnostaa kyllä mitä Inosanto tuumii asiasta, vaikka suusta suuhun kulkeva perimätieto voikin olla jo moneen kertaan vääristynyttä tai jopa tahallaan vääristeltyä.

Tuli tuosta kalista mieleen, että sanan kali on nykyisessä merkityksessään escriman synonyyminä väitetty (Nepangue & Macanchor: Cebuano Eskrima) olevan aika myöhäistä, amerikanfilippiiniläistä alkuperää. Sillä olisi pyritty vahvistamaan käsitystä escriman ja muun fma:n muinaisesta kaakkoisaasialaisesta alkuperästä. Jo Lapulapu olisi osannut kalia ynnä muuta myyttistä. Filippiineillä on tietääkseni puhuttu perinteisesti joko escrimasta/eskrimasta tai arniksesta, molemmat sanat espanjalaista alkuperää.

Olisikin syytä erottaa perinteinen escrima/arnis nykyisestä synkretistisestä fma:sta, johon on liitetty aineksia silatista, jujutsusta ynnä muista lajeista.
Replot
elo 21, 2017, 15.24
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Onkos sitä Silatia Suomessa?
Vastaukset: 96
Luettu: 88522

Onkos sitä Silatia Suomessa?

MikaelF kirjoitti:
Kari Aittomäki kirjoitti:Multahan jäi aikanansa ne Paul de Thouarsin seminaarit väliin, oli aika kiireistä aikaa. Harmitti kovin.
Etenkin koska Ave kevyinperustein dissas täysin..
.
.
.

MikaF, onko sinusta silatin ja escrimaperheen paketeissa merkittäviä eroja?
Kun minusta ne on ikäänkuin sukulaisia.
Se escriman ja silatin sukulaisuus on voi olla vähän niin ja näin kaikista tarinoista huolimatta.

Oma eri kirjallisista lähteistä koostettu käsitykseni escriman ja silatin "sukulaisuudesta" on, että sukulaisuus on enemmän uutta kuin vanhaa perua. Perinteinen keskifilippiiniläinen, Visayasin saariston escrima on sukua etunenässä espanjalaisille asetaidoille. Tästä osoituksena mm. espanjankielinen terminologia lähes kaikissa perinteisissä escrima-koulukunnissa, vaikkei espanjan kieli koskaan juurtunut Filippiineille laajalti käytetyksi kieleksi. Escrima itsehän tarkoittaa miekkailua monilla latinalaisilla kielillä/murteilla. Myöhempää silatin vaikutusta voi varmaan löytää vaikkapa pekiti tirsiasta, jonka pääopettaja Leo Gaje on kertonut harjoitelleensa nuorempana myös silatia.
Replot
touko 3, 2014, 10.59
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Onkos sitä Silatia Suomessa?
Vastaukset: 96
Luettu: 88522

Onkos sitä Silatia Suomessa?

Kyllä minulle tulee mieleen heti parikin syytä. Esim. jos ei ole halua tai mahdollisuuksia sitoutua ohjattujen harjoitusten pitämiseen ja opettamiseen. Tai jos eivät ole saaneet omalta opettajaltaan lupaa opettaa taitoja eteenpäin. Eivät nimittäin ainakaan mainosta toimintaansa mitenkään, joten vaikuttaa enemmän sellaiselta yksityiseltä treeniporukalta, vaikka oma vuoro onkin Shaolinilla. Mutta tämä on pelkkää arvailua, ja hyvä että edes joku treenaa Turussakin.
Replot
touko 2, 2014, 12.40
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Onkos sitä Silatia Suomessa?
Vastaukset: 96
Luettu: 88522

Onkos sitä Silatia suomessa?

Kysyin kerran mitä koulukuntaa treenaavat, ja sanoivat että serakia, ja aiemmin kai bukti negaraa, jos muistan oikein.
Replot
touko 2, 2014, 10.38
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Onkos sitä Silatia Suomessa?
Vastaukset: 96
Luettu: 88522

Onkos sitä Silatia suomessa?

joksanen kirjoitti: Turun Shaolinilla tosiaan edelleen pyörii pieni silat-ryhmä.

Korjaa Jarno jos olen väärässä, mutta ymmärtääkseni Shaolinin ryhmä on suljettu treeniporukka, joka ei ota uusia harjoittelijoita. Fighting for lives -yhdistys pitää myös silat-harjoituksia Turun Kupittaan puistossa kai kerran viikossa. Porukalla on facebook-sivut, jolla asiasta enemmän tietoa.
Replot
touko 1, 2014, 22.04
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Onkos sitä Silatia Suomessa?
Vastaukset: 96
Luettu: 88522

Onkos sitä Silatia suomessa?

Saa nähdä kasvaako kiinnostus silatiin Suomessa nyt kun ensimmäinen isolla rahalla tehty indonesialainen toimintaleffa The Raid 2 on Suomessakin elokuvissa. Eka Raid oli ainakin silat-ilotulittelua hyvin koreografoituna. Ja onko silat-porukoilla kiinnostusta hyödyntää Raid 2:n tarjoamaa ilmaista julkisuutta?

Mielenkiintoista muuten että escrimadorit ovat melkein aina turpiinvedon vastaanottavana osapuolena amerikkalaisissa martial arts -elokuvissa. Ainakin elokuvissa Game of Death, Tiger Claws 2, Mission of Justice, Blackbelt, Bloodfist 3, Shootfighter 2 ja Out for Justice escrimadoreja rökitetään. :D Silatistit saavat näemmä parempaa julkisuutta. Paitsi että jossain Lorenzo Lamasin leffassa Lamas käy remontoimassa yksinään jonkun pentjak silat -salin.