Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 18 tulosta

Lasse Candé
touko 30, 2019, 17.58
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Tuo että Shimabukuro opettaa liikkeen merkityksen olevan tuo, onkin ristiriidassa kaiken sen kanssa mitä olen aiemmin täällä lukenut Seibukanistien sanovan. :o

Mistä he ovat tempaisseet muita merkityksiä? Mieleeni tulee ainakin Timo ja Jussi.
Lasse Candé
maalis 10, 2017, 09.49
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Totte no Jutsu! :lol:
Lasse Candé
elo 25, 2016, 18.16
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Chudanuke torjunnassa pään korkeudelle? Kutsuisin muulla nimellä. Vaikka jodanukella, jos sikseen tulee ja ei väärinkäsitystä nousevaan torjuntaan (vaikka ageuke) yhteydessä tule...

Itse näkisin tuon samana kuin hyvin vakiintunut naifanchi-tulkinta ensimmäisestä liikkeestä: Sisäpuolinen vastaanotto tai meno sisäpuolelta ja jatkoa kehiin. Ainoa ero on siinä että ei lähdetä tartuntoihin.

Sinänsä en myöskään pidä kovin merkillisenä yhtenevyytenä että menee sisään keskeltä, jos on pakko jotain myös Veepeen postauksessa "haukkua", hau hau. :D
Lasse Candé
heinä 14, 2016, 10.28
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Lol. :nauruhammas:

Eihän nyt kuvauksen validius ole siitä kiinni meinaako tapella juuri siinä ympäristössä, mitä käytetään kuvauksessa. Tuolla tahdon korostaa asennon neutraaliutta ja sitä aktiivisuutta joka siinä tulee olla ja joka Motobullakin näkyy. Se mitä sillä haetaan on noin sumeammassa mielessä ns "tasapainoa".

Sori kuitenkin vaan jos et tykkää. Minun ongelmani tämä nyt ei ainakaan ole. Juuri tuolla hetkellä en keksinyt parempaa lyhyttä tapaa kuvailla asiaa tälleen foorumimuodossa. Vaihtoehtoiset tavat kuvailla ovat toki tervetulleita ja tuollaisen ikävähenkisen palautteen jälkeen tietyssä mielessä ihan asiaan kuuluviakin.
Lasse Candé
heinä 13, 2016, 11.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Olen itse alkanut löytämään yhtenevyyttä Akuzawan piirtämään kuvaan, jossa jalat nähdään yhteydessä toisiinsa ja tästä syystä piirretään yhdeksi kaareksi. Tämä kaari sitten yhdistyy keskustaan. Kun muodostan tämän kaaren, aktivoin välittömästi erinäisiä lihaksia parempaan valmiuteen ja asennon ottelullisuus paranee. Mielestäni näyttäisi melko ilmeiseltä, että Motobu hakee tätä esitilaa asennollaan.
Lasse Candé
heinä 13, 2016, 11.14
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Polvien osoitussuunta noin ylipäätään ei ole hyvinmääritelty. Tuossakin kuvassa, jos katsoo säärtä, jalkaterää ja nilkkaa, näyttää että "polvi osoittaa" eteenpäin. Jos taas katsoo reittä ja lonkkaa, näyttää että "polvi osoittaa" viistoon.

Itselleni on melko paljastava seikka se, osallistuvatko molemmat jalat tekniikoihin. Myös se, miten katan ristiaskeleet luonnistuvat. (Meillä etuvetoisuuden ja painon käytön yhdistelmällä, aktiivisen takajalkapolkaisun sijaan.) Ja sitten sekvenssien loppupuolen jalannostot. Tällaiset seikat muokkaavat asentoa tiettyyn suuntaan ja minulla se suunta on sellainen, että kitkavoima jalan ja pinnan välillä vähenee minimiin, eli että asento kestäisi kasassa myös äärettömän liukkaalla jäällä, kahden skeittilaudan päällä jne jne. Ja tämä määrittää polvien suunnan. Motobulla asento onkin hemmetin hyvä.

Onko sinulla injunjack tuota fiilistä asennossa?
Lasse Candé
heinä 13, 2016, 10.35
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Tuosta mitä Jussi sanoi, etteivät polvet tule ulospäin, vaan osoittavat eteenpäin, tahtoisin toistaa tämän:

(Samassa tuo leveyspointti.)
Lasse Candé kirjoitti: Naifanchin tyypillinen epäliioiteltu ratsastusseisonta on sellainen, jossa jalkojen sisäsyrjät tulevat about hartioiden ulkoreunojen tasalle. Sen näkee selkeiten noista Motobun kuvista. Kun laittaa jalkapohjat oikeille kohdilleen ja taittaa polvia siitä suoraan eteenpäin, jonka jälkeen tekee pienen sellaisen korjauksen, että pysyisi myös äärettömän liukkaalla tasapainossa, polvet tulevat ihan hieman ulospäin.
Kyllä Veepee mielestäni on jossain määrin oikeassa asennon avoimuudesta ja tapahtuvista kierroista.

Sehän tässä on semantiikkaa, mitä tarkoittaa eteenpäin? Itse tarkoitin sitä siinä merkityksessä että jos laittaa leveyden kohdilleen mutta seisoo jalat suorina, polvet ovat kohdassa joka ei ole yhtä paljoa sivuilla kuin nilkat, mutta sivummalla kuin lonkat. "Eteenpäin" olisi mielestäni siirto tästä suoraan eteenpäin. Motobulla kuitenkin polvet ovat suurin piirtein nilkkojen tasalla.

Kuva

Tällöin voi sanoa, että polvet ovat hieman ulospäin. Toisaalta jos taas lähtee liikkeelle nilkoista, niin tällöin sitten "eteenpäin". Omasta mielestäni oleellista polvien asennossa on luonnollisuus, yhdistettynä kamppailullisuuteen. Asennoissa ylipäätään halutaan pystyä liikkumaan myös etuvetoisesti ja Motobun asennon puolikaarimaisuus (vrt käänteinen v-mäisyys) mahdollistaa tämän. Tätä varten polvien pitää olla kuvailemassani mielessä hieman ulospäin. Oletan Jussin tarkoittavan samaa asiaa, kun hän taas sanoo eteenpäin.
Lasse Candé
heinä 13, 2016, 09.40
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Mistä tuo lainaus on otettu ja kuka kommentoi sitä tuossa?
Motobun pätkät tuossa ovat tuttua, mutta tuo muu ei.
Lasse Candé
heinä 11, 2016, 11.01
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Mikä on hänen relevanssinsa tässä keskustelussa?

Ja siis tuo ilmeisesti pääteesinsä "rather close to shikodachi":sta, niin missä määri tuo "[and feet]" on oikeasti tämän ihmisen sanomaa ja missä määrin kääntäjän [yli]tulkintaa?

Ja edelleen palataksemme alkuun, siis miten tämä kaikki suhteutuu Naifanchin oletettuun alkuperäiseen shikodachiin, jonka jo ainakin Jussi totesi typerähköksi ideaksi sisällön puolesta?

Tätä ketjua (ja uskallan puhua koko ketjun puolesta) kiinnostaisi saada vähän lisää kontekstia sille ainoalle shikodachilta näyttävälle naifanchilta äkkiseltään näyttävälle katalle.

Jos rumasti sanotaan, "shikodacheilu" näyttää kaikkien näyttöjen valossa, no sanotaan kuitenkin kauniisti, "erikoistuneemmalta" setiltä, mutta ei missään määrin siltä, miten kata on oletettavasti alunperin tehty. Ei nyt vain todisteet oikein riitä.
Lasse Candé
heinä 11, 2016, 10.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Kuka on Motobu Naoki?

Ja mihin sinä Veepee nyt yrität redusoida ratsastusseisonnat? (Kutsuttakoon vaikka kibadachiksi, jos esim seibukanistit näin tekevät... meillä kutsuttiin tietyssä linjassa naihanchidachia kibadachiksi ja se oli silloin oleellisesti sama.)

Omasta mielestäni ratsastusseisonta pitää sisällään hyvän seisonnan elementit. Ei sekään ole pelkästään läppä, lol. :D
Tuossa vastakkainasettelussa en ymmärrä tuota vastapoolia.
Shikodachi on oman näkemykseni mukaan ennen kaikkea "ulkoinen" asento. Avaa niitä jalkateriä ja osoittaa polvilla kauas sivulle. Jos jalkaterät osoittavat eteenpäin, puhutaan ratsastusasennosta.

Kuten jo aiemmin sanoin, toisin kuin hyvin moni karaten asento, shikodachi on hemmetin vakiintunut tarkoittamaan asentoa jossa jalkaterät osoittavat viistoon ja korkeus- ja leveyseroja lukuunottamatta ovat sama asia. Tätä tässä ei kannata alkaa määrittelemään uusiksi, koska otollista kohderyhmää tällaiselle saa kyllä hakemalla hakea ja tulee vain ongelmia terminologian kanssa.

Jos Veepee puhut ratsastusasennosta, puhu ratsastusasennosta.

Sekoitellaankohan tässä nyt? En BTW kokenut sitä aiemmin esitettyä lähdettä kovin shikodachia puolustavana vaan näin sen enemmän olevan kannanotto Itosun asentoa vastaan.
Lasse Candé
heinä 10, 2016, 15.23
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

No mutta perkule... kopioidaas...Naihanchi - Which direction does it start?
re: karate, naihanchi/tekki

Another interesting variation between styles is in which direction naihanchi starts. Some teachers teach this kata stepping left first and some stepping right first. Each style seems to have a preference, but even within a given style, occasionally you will see a teacher that teaches this thing backwards with respect to the other teachers in the same style.
.
It doesn't really matter (much) because this kata is perfectly symmetric - all the movements that are done on one side are repeated on the other. But it is an interesting phenomenon.
.
My isshinryu instructor once told me a tale that might be apocryphal but it gives what is at least a plausible explanation. According to this story, back in the olden days the teacher would teach naihanchi to one student at a time, standing directly in front of each other and close together, so that the instructor acted as a mirror to the student. Thus, every generation of karateka ended up learning this thing on the opposite side from their instructor. And whether or not that is true, it's not a bad way to teach the thing.
Olisi kyllä ihan järkeenkäyvää ja tapa on kyllä ihan hyvä. Meillä Wadossa käännetään päätä hieman enemmän sivulta sivulle ja vähemmän eteen kuin joillain muilla. Joutuu aina opettajana miettimään mitä tulee seuraavaksi ja minne kannattaa hyppiä miten päin. Yleensä opetan ensimmäisellä kerralla sekvenssejä, niin kyllä sen sitten saa kasaan. Nicokin pysyi hyvin messissä, käsittääkseni nolla-kaketaustoilla. Taisin aloittaa koko katan näytöllä, kuten teen kai aina ja oltaisiinkohan sitten kävelty läpi, jonka jälkeen sitten noihin sekvensseihin. Ja aina välillä koko kata. Normitreenissä tosin on vain noin 20 min aikaa yhdelle katalle, toisin kuin tuollaisessa teematreenissä. Tämä tietenkin lienee ihan toisin perinnekaratessa, jossa katan harjoittelu tarkoittanee vähän muuta.
Lasse Candé
heinä 10, 2016, 15.07
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Tuosta videosta tuleekin mieleeni kysymys aloitussuunnasta... Missä tyyleissä aloitetaan vasemmalle, kuten videolla? Eikös ainakin Isshinryussa? Kumpi mahtaa olla alkuperäinen suunta? Miksi näissä on eroja, eli onko joku joskus sanonut että "muutimme aloitussuunnan, koska..."?

Tietenkinhän on mahdollista, että kataa on aikoinaan harjoiteltu vaikkapa puoli kerrallaan, jolloin molemmat tavat saattaisivat olla vain sellainen standardoinnin viimeinen silaus. Onko kenelläkään tästä kaikesta mitään tietoa?
Lasse Candé
heinä 6, 2016, 10.09
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Juuri tuosta määrittelykysymyksestä johtuen sivuutin tämän ongelman ja käytin hyvinkin pyöreitä sanoja aluksi ja kuvaa perään:
Lasse Candé kirjoitti: Silti Motobun seisonta on eräänlainen ratsastusasento, joskaan ei siinä mielessä, miten se joissain hyvin matalissa ja/tai leveissä muodoissaan ymmärretään.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... Choki2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuva

Yleensä Naifanchissa käytetään hyvinkin tuon tyyppistä asentoa, oli siten varpaat vähän sisään tai eivät.
"Kibadachi" tuli tarinaan mukaan kun käsiteltiin Funakoshin asentoa ja siitä sitä, onko se shikodachi. Oletan että silloin kun hän kutsui kataa Kibadachiksi, asento ei ollut vielä nykyshotokanin mukainen vaan jotakuinkin sama kuin Veepeen laittamassa kuvassa. Ehkä Ale tai joku muu voi kertoa jos oli kyse peräti samasta kirjasta (kuva ja termi/katanimi). Mutta pääasia siis että Naifanchissa/Naihanchissa käytetään yleensä Motobun asennon tyyppistä, ihan sama miksikä sitä asentoa sitten kutsuukaan.

Mitä korkeuteen tulee, meillä hyvä nyrkkisääntö on että niin matalalle kuin mahdollista siten että kaikki katan asennonvaihdot sujuvat hyvin ja asennot ovat opetuksiltaan oikeat, mukaanlukien liikkuvuusoppi. Esim oma naihanchidachini jää nilkkojen taipuvuuden takia valitettavan korkeaksi ihan perusharjoittelussakin, mutta tietenkin varsinkin liikkuessani. Tuo Motobun korkeus olisi aika hyvä.

Ja injunjack, teidän shikodachi on matalampi ja kapeampi kuin vaikkapa meidän. Veepeekin sivusi tuossa edellä shikodachin ja ratsastusasennon yhteyttä, sanoen että kibadachiin päädytään about avaamalla kantapäät shikodachista. Meillä Wadossa se on suurinpiirtein toisinpäin, eli kun naihanchidachissa (kibadachi) pitää kantapäät paikallaan ja avaa varpaat, saa shikodachin leveyden. (Kantapäiden välinen etäisyys on Wadokain uuden kirjan mukaan "approximately" sama ja tämä on ilmennyt myös aiemmilla videoilla.) Sanottakoon tähän että hyvin yleinen virhe meillä on pitää liian leveää naihanchidachia.
Kaikki tämä sanottuna, olen itse jonkin verran tehnyt Naihanchimme liikkeitä myös shikodachissa ja niin sanotussa jigotaissa (*) (ei judon jigotai) ja voin kyllä suositella. Kyseinen asento on luonnollinen seisonta jossa jalat lähes suorat ja jalkaterät osoittavat hieman ulos. Meillä saa vastaavia hyötyjä toki muualta, mutta Naihanchin voimantuotollinen tiukasti paketoitu monipuolisuus ja vartalon kierrot tekevät sen liikkeiden pyörittelystä ainakin meidän kontekstissamme hyvän treenirungon/-rutiinin, jota tietenkin voi käyttää hyväkseen ihan missä symmetrisessä asennossa tahansa ja kenties joissain muissakin.

Tämä asennon vaihtaminen liittyy oikeastaan siihen mitä Veepee tuossa edellä pohti, eli mitä kiertoja koko jalkaan (as in "leg") tulee ja sitä kautta miten tämä vaikuttaa selkään ja koko voimantuoton mekaniikkaan.

Aivan vastaavasti kuin noiden avointen asentojen treenikäyttö avaa tiettyjä hyötyjä, myös suljetun asennon käyttö avaa. Meidän opetusjärjestelmässä tehdään yleensä alussa enemmän avointa settiä ja muutaman vuoden kuluttua suljetumpaa. Jotkut opettajat esittelevät koko naihanchidachin vasta parin vuoden jälkeen, kun taas itse laitoin ja laittaisin jengin siihen yleensä jo ensimmäisissä treeneissä sillä tasolla mitä nyt voi odottaa. Kun tiettyjen opettajien omien perusharjoitteiden ansiokkaita systematisointeja katsoo, tajuaa kyllä että siellä lähdetään ihan systemaattisesti rakentamaan vahvaa avointen asentojen osaamista siellä ihan alussa, kun taas esim oman opettajani lähestymisessä tehdään vastaavasti suljetuille ja sitten rinnakkain tämän kanssa "vähemmän systematisoidusti" kehitetään myös avointa asentoa. Olen itse alkanut kunnolla tajuamaan tätä asiaa vasta joku about 4-5 vuotta sitten ja katsomaan taakse päin, mitä kenenkin leirillä on tehty missä yhteydessä.


(*) Wadoterminologiaa: Sitä mitä Otsuka kutsui jigotaiksi, kutsutaan Wadokain uudessa katakirjassa hachijidachiksi, lisäyksellä että se on hieman leveämpi sellainen. Muutos johtunee judon vahvasta terminologian standardisoija -roolista, varsinkin japanilaisessa budoyhteisössä.

Hachijidachi noin yleisesti ottaen on meillä normaali yoi-asento, joka meillä siis on jotakuinkin se sama asento kuin intin sulkeisten levossa.
Lasse Candé
heinä 6, 2016, 00.17
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Oikeastaan vältin tuota kibadachi-sanan käyttöä juuri sen takia että siihen liittyy liikaa mielleyhtymiä nyky-shotokanista. Ratsastusseisonta taas voi tarkoittaa mitä tahansa ja on lajirajat ylittävästi universaali, ainakin nykyään. Motobu taas kutsui seisontaa hachimonjidachiksi, mikä taas voi tarkoittaa jotain aivan muuta ja kyseistä termiä ei voi pitää kovin vakiintuneena tarkoittamaan juuri Motobun seisontaa.

Naifanchin tyypillinen epäliioiteltu ratsastusseisonta on sellainen, jossa jalkojen sisäsyrjät tulevat about hartioiden ulkoreunojen tasalle. Sen näkee selkeiten noista Motobun kuvista. Kun laittaa jalkapohjat oikeille kohdilleen ja taittaa polvia siitä suoraan eteenpäin, jonka jälkeen tekee pienen sellaisen korjauksen, että pysyisi myös äärettömän liukkaalla tasapainossa, polvet tulevat ihan hieman ulospäin. Itosun korjaus on tuosta käsittääkseni lopulta hyvin minimaalinen. Meidän versiossamme jalkateriä käännetään vain sen verran vähän, että ulkoterät osoittavat suoraan eteenpäin. Muuten näkisin perusidean olevan saman ja meillä on opetus että polvet eivät saa painautua sisään. Itse asiassa luulen, ettei Itosukaan sitä niin tarkoittanut, vaan jotkut ovat päätyneet tällaiseen virheeseen. Tätä tukee myös Choshin Chibanan kuva, jossa nähdäkseni polvet ovat ulospäin, aivan kuten sinäkin tarkoitat (ja siis varpaat kevyesti sisäänpäin).

Yksi tyypillinen ratsastusseisonnan opeista on, että polvet pidetään kurissa kuten ratsastaessa, jotta ei vahingossa ohjattaisi hevosta. En tunne ratsastamista, joten en tiedä onko tuossa sen kummemmin järkeä.

Olisin sitä mieltä, että shikodachista ei Motobun seisonnassa ole millään kysymys. Shikodachi alkaa jo terminä olla niin vakiintunut tarkoittamaan sitä että jalkaterät osoittavat 45-asteen kulmissa viistoihin ja polvet ovat hyvinkin avoinna, että kuvittelin tietenkin sinun tarkoittavan sillä sitä.

Palataanpa siis ihan alkuun... Kun olit sitä mieltä että shikodachi on Naifanchin alkuperäinen asento, mitä tarkoitit silloin shikodachilla? Motobun asentoa?
Lasse Candé
heinä 5, 2016, 17.46
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Naifanchi
Vastaukset: 64
Luettu: 11919

Naifanchi

Niin, siis kuten jo edellä sanoin, Motobu kritisoi Itosun Naifanchissa varpaiden kääntämistä sisäänpäin. Kyseinen juttu on melko yleisesti ymmärretty nimenomaan Itosun tekemänä muutoksena. Sitähän tässä ei ole tarkoitus erikseen todistaakaan, vaan meillä on siitä yhteisymmärrys. Erityisesti tuon jo kysymyksenasettelussani esittämän faktan toisto ei vastaa kysymykseen eikä varsinkaan tue "shikodachihypoteesia" mitenkään päin. Se ainoastaan tukee sitä, että varpaiden kääntäminen sisäänpäin lienee uudempaa perua.

Tässä olikin kyse siitä että mikä tekee shikodachista alkuperäisemmän asennon. Tuossa vain oletetusti Yabu Kentsun oppilailla tekemässä oletetusti Naifanchia näkyy sellainen selkeästi shikodachityyppisempi (avoimuudessaan) asento, jonain vuotena jolloin on tehty ryhmäopetuksessa. Lisättäköön, että tällaisissa molemmat oletukset (ja varsinkin oletus tehtävästä katasta) ovat ilman sen parempaa viitettä vähän liiankin rohkeita. Minkälaisia viitteitä tuon kuvan sisällölle siis olisi?
(Löydän samaa settiä vain KishimotoDi-henkilöiden sivuilta noin nopeasti katsottuna.)

(Gojushihoa tuntevat, voisiko tuo olla myös se? Wikipedian mukaan Yabun suosikkikatoihin lukeutui myös Gojushiho ja ainakin Seibukanin versiossa näyttäisi olevan vähän tuon tyyppinen liike (jos ottaa valokuvan sopivasta kohtaa), joka tosin tehdään äkkiseltään katsottuna etuviistoon. Noin muuten heitän arvauksen että tuollaisen kuvan voisi saada erinäisistä muistakin katoista. Tulisiko kenellekään mitään mieleen? Puolustuksena tosin, on hyvin tyypillistä että kuvissa näkyy nimenomaan ensimmäinen liike.)

Mutta hyväksytään nyt vaikka hypoteesina että tuossa tosiaankin on Yabun oppilaat tekemässä Naifanchia shikodachimmassa asennossa.

Kanken Toyaman Okugi Hijutsu löytyy netistä täältä:
https://evols.library.manoa.hawaii.edu/ ... 10524/1071" onclick="window.open(this.href);return false;
Siinä voi nähdä Naifanchissa melko laajan skaalan asentoja. Huomion arvoista on tietenkin myös se, että kirja on vuodelta 1962, joten ainakin pieni epäilys siitä pitäisi nousta, onko kyseisen kirjan tapa se alkuperäinen, varsinkin kun hän kehitti myös oman tyylinsä. Mulla ei kylläkään ole riittäviä välineitä laittaa näitä tiedonjyviä mihinkään oikeampaan kontekstiin, mutta kuulinkohan joskus, että hän oli merkityksellinen henkilö, muttei ehkä niinkään osaajana. Enemmän pointista, vähintään toivoa sopii, että sivuilla näkyvät asentojen vaihdot ovat harkittuja eikä vain perusasennon hajoamisia. Joku kieltä osaava voi tietenkin kertoa mitä kirjassa sanotaan kuvien kohdalla asennoista.

Ihan uteliaisuudesta kyselisin myös, onko tuolla Kankenilla jotakin yhteyttä KishimotoDiin?

Funakoshin Naifanchissa näyttäisi kuvien perusteella olevan kyse ratsastusseisonnasta, pienellä hajonnalla. Wado on myös yksi aikaikkuna tietyn ajan Funakoshin karateen ja meillä varpaat käännetään sisään. Sanottakoon samassa, että se voi tulla myös Mabunilta. Otsuka itse väiti että Wadon kata on Motobun Naifanchi, mutta perusrunko vaikuttaa kyllä enemmän muulta, ml asento. Voi tietenkin olla että Otsuka otti Motobulta paljon ideoita Naihanchiinsa ja että hän oppi siitä Motobulta.Kaiken tämän kun pistää yhteen, niin meillä on kaksi kuvaa selkeästi shikodachityyppisemmästä asennosta. Ensimmäisestä emme tiedä, mitä se tarkalleen ottaen esittää ja toinen on kirjasta, jossa asennot vaihtelevat ja siellä näkyy myös enemmän ratsastusasentotyyppistä ja lisäksi myös etuseisontatyyppistä, kun kuvia katselee (ja vähän muutakin). Tämän Kankenin Shudokan-tyylistä wikipedia sanoo "Characteristics of Shudokan karate include large circular motions with an emphasis on covering and its own unique kata." ...josta en tosin tiedä miten se tulee tulkita ja suhteuttaa kuviin kirjasta joka tuli vuonna 1962. Funakoshin hieman auki harottavat jalat saattavat olla ihan normaalia hajontaa ja näyttäisi että hän teki ratsastusasennossa, mitä tukenee jossain määrin myös perintönsäkin. Ellen ihan väärin muista, hän jopa nimesi katan hetkeksi Kibadachiksi. Motobulla varpaat osoittavat luonnollisesti eteenpäin.Oma tulkintani on, että "shikodachi-hypoteesia" vahvempi on "ratsastusasentohypoteesi", sillä lisäyksellä että yksilöillä hajoaa asento välillä hieman ja että orjallinen asento-oppi muutenkin on hieman uudempaa perua karatessa. Naifanchin vartalon kierroissa asento aukeaa varsin helposti hieman, mutta varsinkin Motobulla se pysyy erittäin hyvin kurissa. Varsinkin vasemman jalan osalta.

En noilla näytöillä pitäisi "shikodachi-hypoteesiä" kovinkaan vahvana. Jos ylin kuva todella esittää Yabun oppilaita tekemässä Naifanchia, näyttäisi siltä että shikodachimpi olisi korkeintaan hänen oma erikoisuutensa. Hieman vahvempaa tukea kaivattaisiin.