Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 13 tulosta

Lasse Candé
touko 5, 2021, 22.47
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Timo Klemolalta on tullut kolmekymppiä maksava kirja lajista.

Varmaan käytännöllisintä tällä kertaa laittaa koko lainaus...

https://www.asahi.pro/tuotteet.html?id=65964/1023651
"Yiquan - liikettä liikkumattomuudessa" on perusteellinen kuvaus yiquanin ("mielen nyrkkeilyn") harjoitusmenetelmistä. Yiquan sisältää sen perustajan Wang Xiangzhain mukaan kiinalaisten kamppailutaitojen ydinharjoitukset ja niiden periaatteet. Jos haluaa ymmärtää nk. sisäisten kamppailutaitojen menetelmiä, yiquan on siihen erinomainen tie. Olen pyrkinyt ymmärtämään näitä menetelmiä 80-luvulta lähtien ja olen myös kirjoittanut niistä kattavasti aiemminkin.
Olen koonnut tähän kirjaan tämän hetkisen ymmärrykseni siitä, miten kiinalaisia sisäisiä taitoja mielestäni voidaan ymmärtää länsimaisen ajattelun ja tieteen valossa. Kiinalaiset selittävät taitojaan perinteisin kiinalaisin käsittein, mikä tekee oppimisesta joskus hyvin vaikeaa. Olen kääntänyt tässä kirjassa näitä käsitteitä länsimaiselle kielelle, jolloin puhutaan "kehon linjauksesta", "rakenteen voimasta", "jännityksen ja rentouden vaihtelusta", "kineettisestä ketjusta", "kehotietoisuudesta" jne. Kirja on tavallaan oman opettajani mestari Zhang Zhanwangin opetukseen perustuva kuvaus yiquanista ja sen harjoitusmenetelmistä, mutta länsimaisesta näkökulmasta. Kerron kirjassa samalla myös omaa tarinaani ja yiquanin tarinaa Suomessa.
Luulen, että kirjasta voivat hyötyä kaikki kamppailutaitojen harrastajat, joita kiinnostavat kamppailutaitojen juuret ja niiden voimanhankinnan ja räjähtävyyden perinteiset harjoitusmenetelmät, jotka osottautuvat myös hyvin moderneiksi. Ne voidaan kaikki ymmärtää nykyaikaisen tieteen valossa. Kirjasta on hyötyä myös asahin ohjaajille, jotka haluavat syvemmin ymmärtää asahin periaatteita. Asahissa on paljon vaikutteita yiquanista. Asahin koko kehon liike, rakenne, voiman tuoton periaatteet jne. ovat kaikki samoja kuin mitä yiquanissa toteutetaan.
Kirja on pehmeäkantinen, kooltaan A5 ja siinä on 225 sivua. ISBN: 978-952-94-4713-8
Kirjan hinta on 29.90 + postikulut paketin painosta riippuen (yksi kirja 4,90).
Lasse Candé
tammi 31, 2016, 20.38
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Avasin aiheesta uuden ketjun Saunaan
Kamppailulajitiede ja tiede kamppailulajeissa:
http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=29&t=21069" onclick="window.open(this.href);return false;
Lasse Candé
tammi 31, 2016, 18.42
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Olipas hyvä vastaus!

Silti korvaisin itse tuonkaltaisen "kamppailutiede"-käsityksen termillä "universaali kamppailuoppi". Tuossa jossain tekstissä esitetty vaatimus luonnontiedetyyppiseen käsittelyyn on myös vääränlainen. Kamppailun realiteetteja ohjaavat lainalaisuudet ovat aivan liian usein liian monesta muuttujasta riippuvia ja kvalitatiiviseksi jääviä siihen että mielekkäitä kvantitatiivisia mittaustuloksia saisi aikaiseksi tai että näillä olisi kovin laajaa merkitystä.

Toki jotain voi aina mitata, mutta tällöin fokus siirtyy väistämättä kysymykseen, mitä väliä juuri mitatulla asialla on minkäkin kanssa. Luonnontieeteethän (fysiikka etunenässä) ovat esimerkki alasta jossa kvantitatiiviset mittaukset kuvaavat juuri oleellisia asioita tyydyttävästi.



Niin kauan kuin Yiquan käyttää nimeään, se ei myöskään voi kutsua itseään kamppailutieteeksi. Ymmärrän ja arvostan lähtökohtaa jossa kurotellaan koulukunta-ajattelusta mahdollisimman paljon tieteellisen ajattelun suuntaan. Samassa näkisin että väistämättä jäätäneen lähemmäs koulukunta-ajatusta kuin oikeaa tiedettä avoimine taltioivine mekanismeineen.

Sinänsä "Martial Arts Studies" on mahdollinen juttu. Tässä ketju, josta pääsee ilmaiseen julkaisuun.
http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=29&t=20992" onclick="window.open(this.href);return false;

Tuollainen martial arts studies ei oikein ole minkään lajin omittavissa. Ei edes sen joka väittää että ovat tieteellisiä. :) Suosittelen julkaisun silmäilyä vähintään. Osassa artikkeleista puuttuu tiivistäminen ja muutenkin ainakin yhdessä on tieteelliselle artikkelille vähän käsittämätön "olen kokenut paljon, kuten tällaista, tällaista ja tällaista" -meininki, ilman että sillä tunnuttaisiin luokittelemaan tai tekemään muutenkaan juuri mitään, josta ala voisi hyötyä.


EDIT: Puhun itse hyvin usein universaalista kamppailuopista tai universaaleista realiteeteista jne jne. Itse näen opetusjärjestelmälajit koulukuntina tässä kentässä liikuskelulle ja lajin määrittävinä tekijöinä tavoitteet ja suunnitelmat näiden tavoitteiden saavuttamiseen. Joista molemmat ovat usein eksplisiittisesti määrittämättömiä ja hieman hassusti ja kenties nurinkurisestikin ymmärrettävissä lajin opeista. Jatkaakseni vielä eteenpäin, uskon että kaikkiin lajeihin tulee sisäänleivottua "hiljaista" oppia, vaikka miten yrittäisi määritellä lajia.
Lasse Candé
tammi 31, 2016, 14.44
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Lisäsin korostuksen.
Jonkid kirjoitti: Heitän tässä seuraavan keskusteluhaasteen tiskiin: väitän, että esim. suomalaisen nyky-yhteiskunnan vaateet ja tarpeet eivät yksilötasolla vastaa Kiinan 40-luvun vastaavia. Väitän, että siihen ajanjaksoon kehitetty laji ei siis sellaisenaan vastaa nykyihmisen tarpeisiin. Väitän, että Yiquanin tulisi muuttua aikojen mukana vastaamaan aina nykyaikaisen yhteiskunnan tarpeita. Jos Yiquan nimittäin on kamppailutiede (termi joka herättää taustoista ja Yiquanin historiasta tietämättömille varmaan monenmoisia tunteita hilpeydestä vihaan), tulee siltä suorastaan vaatia muodonmuutosta aikojen saatossa. Tiede ei ole koskaan valmis vaan alati kehittyvä, niinkuin myös se maailma ja yhteiskunta jossa elämme. Yiquanin tulisi kyetä antamaan vastauksia terveyden, kamppailun ja ymmärryksen saralla sellaisiin ongelmiin, joita sen harjoittajat kunakin ajanjaksona kohtaavat.
Miten tuo "kamppailutiede" ymmärretään tai tulisi ymmärtää? Äkkiseltään se näyttää sellaiselta määrittelyltä millä yritetään pitää Yiquan tietynlaisena lajina ja määritellä se toisenlaisista lajeista erilleen.

Itseni on silti vaikea nähdä miten jokin laji voisi olla kamppailutiede.

Kun tuossa siis kai yritetään määritellä jonkin verran mitä Yiquan on ja varmaan vielä enemmän mitä se ei ole (?), niin miten esim sinä tulkitset tuon kamppailutieteen käsitteen?

Mitkä piirteet Yiquanissa siis kurkottelevat "laji":sta enemmän "tieteen" suuntaan?

Uskon että tulen lopulta olemaan ihan eri mieltä siitä että kyse olisi tieteestä about millään tasolla ( :) ), mutta samassa uskon että tästä keskustelusta voisi irrota jotain.

Voisitko myös kertoa hieman tuosta "koska kamppailutiede ... niin tulee suorastaan vaatia muodonmuutosta aikojen saatossa" -ajatuksenkulusta? Uskon että tässä on tavallaan yksi asia jolla tuota kamppailutiede-termiä voi avata...



(Sanottakoon, että varsinainen pointti ajan mukana kehittymisestä on rekisteröity ja mitä nyt olen Yiquanista lukenut, uskon sen ideaalin ihan siltä pohjalta sopivan kyseiseen lajiin. En siis ole koskaan nähnyt ketjussa tai muualla kuvailtua Yiquania "kiinalaisena koryuna", elikkäs historian elävöittämisenä/säilyttämisenä, tuolleen tarkoitushakuisesti, karkeasti ja yleistävästi "koryu" määritellen.)
Lasse Candé
loka 5, 2015, 20.47
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

No ei tuo nyt ihan minun tyylinen kommentti ole. :D
(Saan itse asiassa usein negatiivista palautetta päinvastaisesta, eli siitä että annan esitetyille näkemyksille mahdollisuuden ja kysyn lisää. Tämä ei kuulemma ole keskustelua.)


Pitäisin varjonyrkkeilyäkin osin sisäisenä harjoitteena, mutta siinä mennään kyllä sille harmaalle alueelle jossa koko erottelun voi oikeastaan unohtaa. Tein itse vastaavaa fiilistelyä jopa fudiksessa.

Mainitsin varjonyrkkeilyn (sen lisäksi että tuosta Jianwusta on käytetty kyseistä luonnehdintaa kai ihan Yi Quan -harrastajienkin toimesta) koska Mika veti rinnastuksia puukkosooloimprovisaatioon. Näkemättä tätä improvisaatiota heitän ihan pelkkänä arvauksena että varjonyrkkeily on monesti lähempänä tuota jianwuta kuin se puukkoimpro. Siis ihan arvauksena.

Toivottavasti selvensi suht lyhyttä varjonyrkkeilykommenttiani.
Lasse Candé
loka 5, 2015, 15.06
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Varjonyrkkeily on ihan yleinen harjoitusmuoto nyrkkeilyn puolella.
Lasse Candé
loka 5, 2015, 00.59
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Andy kirjoitti:
Jonkid kirjoitti:
Taijin harjoittaja kirjoitti:Ne tyypit, jotka käyttivät Kungfua taisteluun, olisivat käyttäneet tuota tanssijaa jousiammunnan harjoitusmaalina.
Aika moni noista tanssijoista anto niille jousiampujoille tukkaan. Fakta on se, että Jianwuta ei voi ymmärtää ellei ole henkilökohtaista kokemusta Yiquanin harjoittelusta. Homma ei aukee pelkästään katselemalla sitä miltä se näyttää.
Ketkä nimenomaiset tanssijat ovat "antaneet tukkaan" ja keille jousiampujille? Milloin tämä tapahtui ja miten se on dokumentoitu?
Tämä kysymys oli suorastaan kohtaloa. :D
Lasse Candé
loka 4, 2015, 23.56
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Taijin harjoittaja kirjoitti: Ensiksikin minä en ole harjoitellut yiquania joten en ymmärrä siitä mitään. Niiden kuvausten mukaan, joita olen siitä lukenut, se on minulle liian sisäinen laji.
Olisiko tässä tämän juonteen peruslähtökohta...
En minäkään Yi Quanista mitään ymmärrä, mutta puolella kymmenellä leiri-/minileirikohtaamisella ja moninaisilla tekniikan vastaanottajan kokemuksillani voin sanoa että kyseisen herrasmiehen treenimenetelmät tuottavat tuloksia hänen lähestymiseensä. Ja nyt pitää muistaa että kyseessä on lähinnä terveysliikuntaan, keho-mieli-yhteyteen ja rentoon oheisharjoitteluun erikoistuneempi kamppailulajiosaaja, joka toki ymmärtää voimantuotosta yhtä sun toista. (Huom, omaa tulkintaani ja toivottavasti menee riittävän oikein, kun ei huvita leimata väärin. Että ei sitten oteta minään totuuksina.)


Tuo Timo Klemolan video ei ollut dynaamista eikä tehokasta. Liikeet olivat suppeita, askeleet pääasiassa taaksepäin, ei temponmuutoksia. Se oli lähinnä hyvin suppeaa Yangia yksin tehtynä.
"Dynaaminen" on melkeinpä sana joka tulisi kieltää lailla. Kyllä se siinä liikkui, joten dynaamistahan tuo. Joudut valitsemaan sellaisen sanan jossa ei tarvitse olla valmiiksi kanssasi samalla aaltopituudella ymmärtääkseen, mikäli tarkoitus on viestiä toimivasti.

Tehokasta? Tehokasta mihin? Tanssiin?
Miten hyvin tunnet tuon harjoitteen tarkoituksen?

Mainitsit myöhemmin Chenin ja tässä Yangin. Mikä pointti sinulla on tuossa? Pitäisikö tuosta leimasta saada muutakin irti kuin että nyt on leimattu suppeaksi yksin tehtäväksi Yangiksi ja siinä se? Koska jos se on siinä, jää se oletus mikä lukijalle tästä tulee, että asiassa olisi jotakin vikaa, hieman mystiseksi. Toisin sanoen, näetkö tässä Yang-jutussa jotain vikaa ja jos, niin mitä? Jos et, mikä on pointtisi tuossa?


Kysyt "miten muotoa pitää harjoitella". Muotoa pitää harjoitella hyvän opettajan johdolla ja määrämuotoisena ja muistaen sen, että kyseessä on perinteisesti taistelulaji. Jos taistelu-osa unohdetaan, jäljellä on vain akrobatiaa ja silloin ihminen ja hänen tekemisensä on vain tyhjä ulkokuori vailla käyttötarkoitusta. Tästä tämä Taolu-kirjoitus puhui.
En kysynyt miten muotoa pitää harjoitella siksi että vastaisit siihen tavoitteiden puolesta vaan ainoastaan siihen pointtiin liittyen että sanoit suht rumasti:
Tuossa Taolu-tekstissä kerrotaan, että Kungfu jakaantuu taisteluharjoitteluun ja muodon harjoitteluun. Ja varoittaa pelkästä muodon harjoittelusta. Tuo video on selvää pelkän muodon harjoittelua eikä edes pelkkää muodon harjoittelua vaan muodon improvisointia. Ne tyypit, jotka käyttivät Kungfua taisteluun, olisivat käyttäneet tuota tanssijaa jousiammunnan harjoitusmaalina.
Itse tulkitsen tekstin siten että muotoharjoittelu osana tappelemaan opettelua pitää tehdä siten että myös tekee sitä kovaa taisteluharjoitusta parien kanssa otellen jne. Tulkitsin että teksti silti tarkoittaa sitä että kun sitä muotoa väsätään ilmaan, niin tällöin ei tapella vaan väsätään sitä muotoa ilmaan ja tämän lisäksi tehdään kontaktiharjoittelua sitten eri aikaan. Olen nähnyt videoita joissa taolutekstin kirjoittajan lajin muotoja tehdään ihan yksin ilmaan. Näillä videoilla ei tehdä sitä taisteluharjoittelua siinä mielessä mitä minä oletan sillä tarkoitetun. Oletettavasti se tehdään muualla.

Toisekseen tarkoitus on tärkeä kysymys. Jokin yksi teksti siitä miten tulee harjoitella kertonee enemmän siitä miten tulee harjoitella kirjoittajan mielestä tämän tarkoittamiin tavoitteisiin nähden eikä ehkä niinkään siitä, miten tulee tulkita jonkun ihan toisiin tavoitteisiin treenaavan yksittäistä videota.

Jaa, niin että ilman taisteluosaa muotoharjoittelu on akrobatiaa... Onko esim jooga akrobatiaa? Pidätkö sinä tuota videota akrobatiana? Nyt täytyy muistaa että sinä itse sanot ettet edes ymmärrä koko lajia.


"jos en hyväksy sitä että muotoa demoavalla videolla demotaan muotoa". Minusta tuossa ei demottu muotoa, siinä rentouduttiin. Improvisointi ja rentoutuminen ovat hyviä juttuja mutta niihin ei pidä käyttää koko harjoitusaikaa. Niihin voi käyttää ehkä 10 minuuttia tuntia kohti.
Minä missasin tuolta videolta sen kohdan missä sanottiin miten ison osan kenenkin harjoittelusta tulisi olla videon tekemisen mukaista mihinkin tarkoitukseen. Näyttäisi nyt siltä että teet tässä jotakin sellaista olkiukkoa että "tämän videon tavalla kun harjoittelee pelkästään, niin tulee kovaksi tappelijaksi". Jos jotain tuollaista ajat takaa, täytyy huomata että kukaan ei kai missään ole väittänyt mitään tuollaista.


Joskus näkee loistavia esityksiä ja joskus jotain vähemmän loisteliasta. On rehellistä sanoa hyvää esitystä hyväksi ja keskinkertaista esitystä keskinkertaiseksi.
Ei ole pelkästään näin. Vain havaitun hyvän olemassaolosta voi olla joskus varma, mutta jos pitää jotakin keskinkertaisena tai huonona eikä ymmärrä lajia, kuten sanot olevan, on aika kaukana rehellisyydestä jaella mitään keskinkertaisuuden leimoja. Pääset korkeintaan siihen että et näe videolla jotakin asiaa, joka ehkä on siellä, ehkä ei tai ehkä sen ei ole tarkoituskaan olla siellä.
Lasse Candé
loka 4, 2015, 19.38
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Taijin harjoittaja kirjoitti: Tuossa Taolu-tekstissä kerrotaan, että Kungfu jakaantuu taisteluharjoitteluun ja muodon harjoitteluun. Ja varoittaa pelkästä muodon harjoittelusta. Tuo video on selvää pelkän muodon harjoittelua eikä edes pelkkää muodon harjoittelua vaan muodon improvisointia. Ne tyypit, jotka käyttivät Kungfua taisteluun, olisivat käyttäneet tuota tanssijaa jousiammunnan harjoitusmaalina.
Siis tä? :D
Miten mielestäsi muotoja sitten pitäisi harjoitella, jos kritisoit sitä seikkaa että muotoa demoavalla videolla pelkästään demottiin muotoa? :D

Tulisiko esim haastaa koko kylä ja jotenkin yhdistää muodon tekeminen siihen että siinä vähän ns ohimennen sipaisee vihulaisia oikeasti? Niinku Karate Kid kolmosen loppumatsissa? :smt003

Ymmärsitkö sinä nyt sen tekstin johon viittaat vähän väärin vai puhuitko ajattelematta ihan loppuun saakka vaiko ymmärränkö minä nyt jotain tässä ihan pieleen? :)
Lasse Candé
loka 4, 2015, 16.43
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Onko tuo Yi Quanin jianwu ulkoisilta liikkeiltään (liikejärjestys, "tekniikat", "askelmerkit") improvisoitua? Vai viittaako improvisaatio ja tuo ilmaisupointti siihen miten tiettyä ulkoista muotoa tehdään "fiilistä ilmentäen"?
Lasse Candé
loka 3, 2015, 01.26
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Timo Klemolalta lyhyt Yi quan -video. Lopussa pari vähän nopeampaa suoritusta. Mielenkiintoista settiä kaikkinensa.

" onclick="window.open(this.href);return false;
[video][/video]
Lasse Candé
touko 11, 2015, 00.33
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Jussi Huusko kirjoitti:
Sitten vähän nyrkkeilystä. Jos painopisteen pudottaminen on näin tehokas
voimantuottaja, niin sen on pakko olla käytössä myös länsimaisessa nyrkkeilyssä.
Niin ajattelin ja aloin etsiä painopisteen pudottamisen ideaa nyrkkeilyn puolelta.
Mielenkiintoista on myös se, miten hän kritisoi
oman aikansa (kirja on kirjoitettu 1950)
nyrkkeilijöitä siitä, että he ovat kadottaneet tietyt
perusperiaatteet, eivätkä enää kykene lyömään
esimerkiksi voimakkaita etukäden suoria. Yksi
seikka mikä on Dempseyn mukaan kadonnut tai
sen merkitystä ei enää ymmärretä on "falling
step".
Tärkeintä on miettiä miksi painopisteen pudottaminen on hyödyllistä. Tämän jälkeen voi päästä siihen miten se tulee tehdä.

On ajatuksia joiden mukaan painopistettä ei pitäisi pudottaa. Jutellessani että "mites sitten" tulee vastaan että kyse on jokseenkin mielikuvatasoisista jutuista. Nyrkkeilijät tekevät tietenkin falling stepia ja kaikkea muutakin millä lyönteihin saa sääntöjen kontekstissa voimaa. Nämä "putoamiset" ovat vain niin pieniä että niitä ei helposti näe. Yhdessä opetustavassa jossa kehotetaan olemaan putoamatta idea kuitenkin on jotakuinkin sama kuin hyvin toteutetussa tehokkaassa putoamisessa. Sen että lyönnit ovat "painavia" näkee ihan vastaavasti.

Yksi putoamisen idea on sillä saavutettava suurempi tuki maahan. Hetkellisesti tuki- ja kitkavoimat voivat luultavasti moninkertaistua verrattuna normaaliin seisoskeluun. Tämä on väylä jolla potentiaalienergiaa saa liike-energiaksi ja vieläpä eteenpäin suuntautuvaksi. Sen käänteisilmiö on se kun korkeushypyssä otetaan vauhtia päästäkseen ylemmäs. Valtava rakenteesta tuleva tukivoima ohjaa ylöspäin.

Ei pelkästään myöskään se että kehoa ja raajaa saa liikkeelle mutta myös se että itseä runnotaan maan ja vastustajan väliin, jolloin tekniikassa on tuki. Terävissä tönäisyissä tämän voi tuntea selvimmin.

Harvemmin kuulee miksi putoaminen on käyttökelpoista. Harvoin "gravitaatio on ystävä"-tyyppiset selostukset oikeastaan avaavat mitään. Tosiasiassa tukivoima on tässä kokonaisuudessa hyvin tärkeä. Dempseyn kirjassa on se loistava kuva putoavasta vauvasta. :D Jokainen joka näkee sen mutta ei ole asiaa kummemmin miettinyt pohtii kuitenkin että mitäs mystiikkaa tämä on, kun lyönti kohdistuu eteenpäin ja maan vetovoima alaspäin. Miten ihmeessä se olisi käytettävissä, ellei tosiaankin hyppää vastustajan päälle? No, samalla tavalla kuin kuula rullaa kourussa ensin alas ja kohta eteenpäin. Juttu on se että tähän tarvitaan se kouru, jota edustaa hyvin toimiva liikunnallinen vartalo joka on opetettu hakemaan tukea maasta. Esim ponnistukset ovat hyvää harjoittelua.
Lasse Candé
tammi 8, 2015, 18.37
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 352
Luettu: 75578

Yi Quan

Pahoittelen sekoilua kahden ketjun välillä, mutta sanottakoon että minä kirjoittelin yhdestä noista teksteistä tuonne saunaan Biomekaniikka... -ketjuun. Katsoin että setti on niin universaalia että voi käsitellä sielläkin. Olisiko sinulla tai jollain muulla ajatuksia siitä?