Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 18 tulosta

Lasse Candé
syys 19, 2017, 17.34
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Tämä kaatusmistekniikkakeskustelu ylittää täällä selvästi lajirajat ja ainakin oma vastaukseni ylitti, joten kopioin kaiken siitä sanotun Ukemiketjuun ja jatkoin siellä:

https://potku.net/forum/viewtopic.php?p=910650#p910650
Lasse Candé
kesä 15, 2017, 22.02
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

OK.
Itse sain tuosta jutusta enemmän sellaisen käsityksen, että tuota yhteyttä tähän Fairbairniin ei välttämättä edes olisi Underwoodilla ollut.

Tämä siis, koska se ei tullu mitenkään esiin, mutta toisaalta:



Underwood referred to his made-in-Canada martial art as “Combato.” It was easy to learn, deadly and suited every soldier, big or small.

After the war, Underwood was deluged with invitations from police forces, requesting his services to train rookie cops. Initially he declined. Combato was too dangerous, he said. He then cleansed it of its killer aspects, renaming it Defendo, at the suggestion of his youngest daughter, Patricia Rose, before spending the balance of a long life instructing police — and “nine-to-90-year-olds,” — on how to make quick work of “muggers, mashers and too-persistent admirers.”
Lasse Candé
kesä 15, 2017, 19.57
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Onko tällä Underwood Defendolla mitään edes etäistä yhteyttä näihin muihin Defendoihin, vaiko vain sattumalta sama nimi?

(Kyseinen sattumahan ei olisi missään määrin ihme noin geneerisellä nimellä.)
Lasse Candé
kesä 15, 2017, 07.50
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Onko tällä mitään yhteyttä skandinaaviseen Defendoon?

The art of Defendo, or how to fight like a Canadian: ‘Destroy them. Don’t feel sorry for them’

http://news.nationalpost.com/news/canad ... y-for-them

Linkissä tarinaa kanadalaisesta Defendosta, jonka alkuperäinen nimi oli Combato. Muille luettavana melko tyypillinen tarina itsepuolustuslajista, mutta Defendosta kiinnostuneita kiinnostanee jo nimiyhtenevyyden takia. Teksti lisäksi sopivan mittainen ja rullaa miellyttävästi, että niiltä osin suosittelen kyllä.

Lajin perustaja siis nimeltään Bill Underwood ja hän kuoli 1986, 90-vuotiaana.

Teksti sisältää legendaarista settiä tappelun helppoudesta, totaalisesta ylivoimasta ja upeasta persoonasta.
Lasse Candé
syys 28, 2015, 02.06
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Itse olen sitä mieltä että kun on harjoitellut riittävästi lyömistä paikaltaan ja edeten, kannattaa myös harjoitella perääntyen.
Liian aikaisin tulee kenottamisia mukaan ja voimantuotto jää kaikilta osin riittämättömäksi. Lisäksi saattaa tosiaankin ajaa rankaan epätoivottuja malleja.

Tuo potkiminen onkin toisaalta ihan todellisessa ristiriidassa pakituslyöntien kanssa ja oletettavasti hyvä pointti. Potkimisessa taas on ongelmana se että se ei toimi jos etäisyys menee liian pieneksi ja sen jälkeen saattaa aikaansaada kaatuilua. Yhdessä vyökokeessa kun en ollut treenannut riittävästi matsia ajanjaksona ennen ja vastustaja liikkui nopeasti, muuttui pysäri potkuksi munille. Tämä, vaikka etäisyys oli karateottelun ja olen potkinut paljon pysäreitä sekä se oli tavallaan suunnitelmana. Jossain itsepuolustustilanteessa ei altavastaajana lähdetä pysäreillä korjaamaan juttua vahvempaa vastaan vaan räpelletään ja hävitään. Sen sijaan pysäreistä oli jokunen vuosi sitten hyvä video missä muistaakseni suomalainen vartija jakeli niitä jotenkin aseistettua hyökkääjää vastaan. Olikohan veitsi...
Tässä asetelma oli kuitenkin että vartijalla oli työ tehtävänä (ja siis aloitetta), fyysistaidollinen ylivoima ja aikaa valita nämä pysärit ihan suunnitelman tasolla strategiaksi.
Lasse Candé
syys 28, 2015, 01.21
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

JanneM kirjoitti:
Jorge kirjoitti: Mikä ruumiinosa (ja missä asennossa?) osuu ensin tonttiin tässä A- torjunnassa?
TOivottavasti kyynärvarret.
Pään ja muiden herkempien alueiden suojeleminen on tässäkin tärkeämpää...
Kyseinen tapa on suht yleinen ns kova ukemi eteenpäin.
Itse suosin siinä kyllä koko kyynärvarsien sijaan ensimmäisenä osana kämmensyrjiä (shuto japaniksi, eli "karatella niskaan"-osa) ja monissa kaatumisissa jopa ihan kämmenillä vastaanottamista. Kämmensyrjiltä sitten alue kasvaa koko kyynärvarreksi, kuten Janne sanoikin. Tätä suosittelen pehmeyden takia. Ehkäpä Janne jotain tällaista tarkoittikin?

Kuitenkin koska jälkeenpäin mainittu (kämmenillä ikäänkuin käänteinen punnerrus) on se mitä ihminen tekee luonnostaan huonosti ja siinä on esim kääntymisen kannalta joskus ongelmia, kannattaa lähinnä tuota "A-torjunta"-tapaa harjoitella. Se kun treenauttaa myös kämmenvastaanoton tärkeitä pehmeitä periaatteita.

Tuo A-torjunta on myös yhteensopiva eri suuntiin tapahtuvien ukemeiden kanssa. Jos opettelisi vaikkapa ottamaan kämmenillä vastaan eteenpäin, tämä tapa hiipisi myös mukaan muihin suuntiin, kun kyynärvartta tulisi mielummin käyttää.


Huppu kirjoitti: Hämmennystä herätti lähinnä kohta, jossa pakittaessa heitettiin lyöntejä. Tämä ei ole lainkaa Defendon filosofian mukaista, eikä minua näin olla koskaan opetettu tekemään.
Andy jo tästä sanoikin, mutta eikös tuota kannata silti treenata, koska joskus joutuu peruuttamaan. Esim jos toisella on massa- ja voimaylivoima ja hän vaikkapa tönii. Se on sitten toinen asia että lajeissa ylipäätään on yleensä strategiana hyökkäävämmät mallit (mitä sitten tarkoittaakin missäkin lajissa), mutta nämähän ovat vain primääritavoitteita. Tuollaisellahan voi pedata niitä primäärimalleja ja tuollaisella harjoittelulla parantaa edellytyksiä todella toteuttaa niitä primäärimalleja. Jos pystyy tuottamaan voimaa lyönteihin, pystyy hieman todennäköisemmin myös liikkumaan eteenpäin.
=> Kannattaa harjoitella tuottamaan voimaa lyönteihin monenlaisissa harjoitteissa.

Oletko tuolla filosofialla sellaisen perässä että mennään sisään ja otetaan hallinta? Olen ollut saavani käsityksen että tämä olisi Defendon strategia. Muutkin voivat korjailla.
Jos näin on, en pitäisi tuota harjoittelua tosiaankaan ristiriitaisena suhteessa siihen. Varsinkaan jos on tuon tasoisia tekijöitä, jotka voivat tuollaisella harjoittelulla tutkia liikkumista ja harjoitella moninaisia asioita. Ehkäpä tässä onkin tärkeää se, että peruskurssilla tuota ei kannattane ainakaan liikaa viljellä, jotta ristiriitaa ei pääse päässä muodostumaan?
Lasse Candé
joulu 16, 2014, 17.34
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Isommat riskit lienevät siinä että juttu ei lähde lentoon tai lennosta tulee lyhytaikainen. Sen toisaalta voinee estää jatkuvalla kehitystoiminnalla ja yleisellä panostuksella, mikäli paukut riittää.

Yksi pohdittava asia on, missä määrin kannattaa ottaa mukaan jengiä muista lajeista. Jos kuitenkin tavoitteena on muu kuin varsinainen kilpailu, silloinhan ottelumuotoa kannattaa avata mahdollisimman monille ja kenties ottaa suosiolla mahdollisilta urheilijoilta turpaan. Tätä kautta kilpailusta voi tulla yksi promoamiskanava. Pieneltä kompromissaamisen meiningiltä erinäisiin suuntiin ja sen aiheuttamalta mahdolliselta ohjaajakentän eri suuntiin kasvamiselta ei voine välttyä, jos jutusta mitään tulee. Sitä kannattaakin pohtia josko tuossa myös piilee mahdollisuuksia ja miten ne mahdollisuudet saa valjastettua toimintaa parantavaksi voimavaraksi. Se on selviö että ahkeria puuhamiehiä ja -naisia tarvitaan suuremmissa määrin jos jutusta halutaan jotain kestävää ja toimivaa.

Yksi malli olisi myös pohtia missä määrin kannattaa tuoda uusia lajeja ja missä määrin ulkoistaa kilpailutoimintaa jo olemassaoleville lajeille. Hyöty rinnakkaisista (ei riittävän vahvasti omaksi jutuksi profiloituneista) muodoista lienee lähinnä lajinimen alle saattamisessa. Osittaisen ulkoistamisen mallissa voisi sitten keskittyä pelkästään erikoistuneempiin muotoihin.

Oli muuten itselleni uusi juttu että Defendo on tavoitteiltaan ihan paperillakin puoliksi tappelulaji, vaikka lajia opettavien kirjoittajien asiasisällöistä on voinutkin päätellä ainakin kyseisen hahmottamisen olevan läsnä.
Lasse Candé
elo 3, 2013, 07.58
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Kiitoksia Mjölnirille ja BG:lle vastausista sekä DV:lle siitä että kirjoitti about samansisältöisen viestin kuin olisin itse kirjoittanut ellei sitä olisi tullut. :D

Asia selvä. Kuulostaa hyvältä!
Lasse Candé
elo 2, 2013, 03.15
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

JanneM kirjoitti: Jos ajatellaan, että lajin harrastajia on tällä hetkellä useita satoja ellei jopa tuhansia henkilöitä seitsämässä eri maassa, niin siitä saadaan jo kerättyä melko puolueetonta dataa siitä miten mikäkin tekniikka ja taktiikka on toiminut minkälaisissa tilanteissa.
Kuinka tämä toimii käytännössä? Miten tieto siis toimitetaan "lajille", arkistoidaan ja miten se toimitetaan takaisin harrastajalle? Miten jutut taltioituvat lajiin? Muuttuvatko tekniikat uuden tiedon myötä?
Lasse Candé
maalis 7, 2011, 14.49
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

+1
Lasse Candé
helmi 8, 2011, 00.49
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Clancy B. kirjoitti: ei niitä 132 kg vältä jos on työtehtävässä, esim.vankeinhoidon alalla.
Missaat pointin. Tarkoitus on että kamppaillaan voimasuhteesta ja toimitaan sitten. Voitetaan ensin ja taistellaan sitten. Toki aina se ei ole helppoa mutta se on hyvä mindsetti. Tästä syystä hyvin usein vanhemmat voittavat nuoremmat.

Ja jos on apua lähettyvillä opetella sen paikalle hälyttäminen.

Mitä tahansa millä vältetään 132kg:n mukanaantuoma ylivoima, näin rautalangasta väännettynä.
Lasse Candé
helmi 7, 2011, 00.21
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

132kg vastustaja, mitä vastaan pitäisi saada helpolla eväitä jotka eivät ole epiksiä...
Vähän huonot oddsit.
9 hetkeä 10:stä tappelu on epis hänen edukseen koska hän on isompi. Ainoa paikka olisi se oma yksi epis niistä kymmenestä.

Olisin aistivinani reilun tappelun mind settiä. Vähän hupaisaa että kansan syvissä riveissä reiluna pidetään sitä että isompi lyö pienempää. Jos pienempi petaa itselleen voiton se on raukkamaista.

Pitkällä kokemuksella ja kovalla treenillä voi oppia hahmottamaan asioita ja epis-tavaralla saada etulyöntiasemia hetkellisesti tai juttu pakettiin. 132kg tyypit kannattaa välttää.
Lasse Candé
tammi 31, 2011, 06.33
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Niin, tuota hieman ihmettelen yleisestikin kun välillä peräänkuulutetaan yleisavainta tappeluun. Paritekniikat ovat reaktioita havaittuihin ärsykkeisiin ja niitä harjoitellaan monesti siten että hyökkäyksessä korostetaan jotain tiettyä liikerataa ikäänkuin tyhmennettynä versiona, jotta lainalaisuus tulee mahdollisimman näkyväksi. Tappelussa taas kaikki tuo sumenee mutta hyvällä säkällä sieltä voi tunnistaa jonkin paikan kun lainalaisuus tulee vastaan, kunhan on ensiksi harjoitellut karkeammin noita tai vaikka muuten vain kanssakäyntiä ihmisten kanssa. Eli esim hyökkäys saattaa olla kaarimainen, mutta kaari pienempi kuin treeneissä jne. Taitavaa veitsimiestä vastaan samat lainalaisuudet saattavat näkyä asennonvaihdoissa, mutta tilanteet vaihtelevat nopeammin ja paikkaa omalle hyökkäykselle on vaikeampi löytää.

Tarkoitin tuolla että lainalaisuudet saattavat näkyä että esim kun veitsi on sivulla, näkee paljon harjoitellut sieltä tulevan lyönnin vastatoiminnan periaatteet. Jos keskellä niin piston vastatoiminnan jne jne veitsen liike ja kaikki muukin huomioiden.

Pelisilmästä, taidosta, toimintakyvystä ja tuuristahan noissa on kyse. Mutta jos harjoitellaan toimimaan eri suunnista tulevia hyökkäyksiä vastaan, on samalla välittömästi materiaalia myös eläväisempää vastustajaa vastaan. Ellei sitten aivot ole sillä tasolla että haluttaisi vastatekniikka jokaiseen yhdistelmään. Valitettavasti jotkut asettavat tällaisia esteitä itselleen vääränlaisella kyseenalaistamisella. Ja varmaan vetäjät myös yleensä teettävät harjoitteita hieman elävämmässäkin ympäristössä. Jos ei muuta niin saa feedbackia siitä miten paljon todella kannattaa yrittää välttää taktikoivaa veitsihyökkääjää ja yrittää aseistautua tarvittaessa, kuten että myöskin muunlaisia veitsi-hyökkäyksiä kannattaa välttää. Vaikka osaisi mitä.
Lasse Candé
marras 5, 2010, 00.48
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Luulisin että sama kaava kuin muissakin lajeissa joissa on kurssi. Ensiksi kurssin aikana putoaa tietty prosentti pois, sitten vuoden harrastaneista tietty prosentti, kahden vuoden harrastaneista tietty prosentti... Oli prosentit mitä tahansa, löytyy aina jonkinsorttinen tasapaino jos seuran järjestelyt pysyvät vakiona. Jos leikitään että kurssilta tulee sen kokoinen porukka jatkamaan mikä vastaa kolmasosaa "ylempien ryhmästä", on varmaan aika normaalia että sen kokoinen osa sitten lopettaa kunnes tulee seuraava samankokoinen porukka sisään.

Yksilön kannalta sitten asia näyttää siltä miltä sen pistää näyttämään. Jos jatkaa pidempään, pysyy kuvioissa pidempään. :D
Lasse Candé
loka 26, 2010, 17.30
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendo
Vastaukset: 1586
Luettu: 283641

Defendo

Jaakko Suhonen kirjoitti: Miten Lasse toteuttaisit kaytannossa tuon aivan kylmiltaan toimimisen?
Onhan sekin jo jotain jos havaitsee problematiikan ja samastuu fiilikseen. Sitten löytyy kyllä ratkaisuja. Oikeastaan vähän sitä tarkoitinkin, onko sopivia ratkaisuja löytynyt? Legenda kertoo (en muista mistä olen lukenut) että Aikidon perustaja Ueshiba joskus karjaisi heti treenin alkuun jämäkän kiain ja sitten joku kuvaillessaan fiiliksiä treenikaverille jälkeenpäin kuuli että tämäkin oli tuntenut aika syvällä huudon tehon. Tai jotain tuollaista...
En sitten tiedä oliko Ueshiballa motiivina tämän fiiliksen antaminen... Ehkä ei.

Puhuttiin saunatilassa Mjölnirin kanssa että he käyttävät salillaan "valmis"-huutoa myös siihen "nyt pitää toimia"-fiiliksen löytämiseen. Tämä on siis yksi ratkaisu siihen ongelmaan mitä yritän kuvailla.

Vahvoja fiiliksiä problematiikasta on varmaan jokaisen kiinnostuneen hyvä kaivaa elämästään. Ehkä harjoitteina veitsipuolustus täydellä teholla treenin alkuun terävällä veitsellä on hyvä. Vähän vaarallinen tosin. Tai sitten pelkkä säikäyttäminen veitsellä ja huudolla. Alkaa tosin porukka pitämään hulluna. :)
Tai lievempänä matsaaminen ilman suojia lämmittelyksi. Siinäkin on oma tähän liittyvä fiiliksensä miltä tällit ja tekemiset tuntuvat kylmilteen.

Minkälaisia metodeja teillä on käytössä tuohon kuvailemaani yllätyksellisyyteen? Onko siihen mitään erillisiä metodeja? Sisäänleivotummassa muodossahan sitä tulee sitten varmasti enemmänkin treenattua.