Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 60 tulosta

flammee
tammi 23, 2024, 17.37
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

On havaittu että karppaaminen nostaa normaalipainoisten LDL-kolesterolia aivan törkeästi, tyyliin 300-500:aan (mg/dL), tätä kutsutaan nimityksellä lean massa hyper responders. Tämä ei välttämättä kuitenkaan ole erityisen vaarallista, ilmeisesti eri juttu kuin ylipainoisilla/ei-karppajilla, tästä oli yks tutkimus jossa korkean LDL:n karppaajilla verisuonten kalkkeutuminen oli pikemminkin normaalia vähäisempää, tuloksia on lähinnä esitelty youtubessa, ei se tutkimus tainnut olla vielä valmis, että silleen suolanjyväsen kanssa..

Joten tässäpä sitten käytännössä testattiin että kumpi laskee LDL-kolesterolia enemmän - statiinit vai oreokeksit. Tuloksena oli että oreokekseillä LDL laski 384:stä 111 (-71%) kahdessa viikossa, kun statiineilla LDL laski 421:stä 284:ään (-32,5%) nelj'ässä viikossa.



Viesti on nimenomaisesti ja tarkoituksella tässä ketjussa, koska asiat ei taida silleen päteä karppauksen ulkopuolella. Oreokeksejä ei sinällään suositella, vaan ne on valittu provomielessä, mikä tahansa hiilari kelpaisi. Statiinit kait nyt sinällään ovat jokseenkin haitallisia, että jos karppaa ja korkea LDL hirvittää, niin aika pian sen ilmeisesti saa sieltä tiputettua, joskaan sitten ei voi karpata.
flammee
heinä 22, 2021, 09.36
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

En minä tällaista johtopäätöstä ole tehnyt, vaan olen lukenut sellaisen. Nähdäkseni ruokavalioasioissa vika on siinä PTFD:n toteuttaminen on todella haasteellista heille, joita ongelma koskee. Ja mikäli Inkisen tapaus pitää paikkaansa, eli oli erinomaisessa kunnossa oleva kuntotriathlonisti ja kohtasi diabeteksen esiasteen, niin liian hiilaripainotteinen ruokavalio ei välttämättä ihan kaikille sovi.

Kun googlailin virta healthin kritiikkipuolta niin yleinen kritiikin aihe tuntui olevat ettei sellaisella ruokavaliolla pysty elämään pitemmän päälle, että jossain vaiheessa palataan kuitenkin takaisin epäterveelliseen syömiseen. Samahan pätee ihan kaikkiin ruokavalioihin, joten sinällään vaikka virta healthin menetelmä toimisi, niin se ei ole ihan niin mullistava juttu että se yleistyisi saman tien. Jos sen saisi pillerinä niin sitten...

Voihan virta healthin tutkimuspuoli toki olla huijausta, mutta kun konsepti on sellainen että virta healthin palvelu maksaa 400 dollaria kuukaudessa (yleensä tää vissiin meni sairausvakuutuksen tms. kautta, eli asiakas ei itse maksa suoraan), niin jos ei tuloksia tule, niin aika pikaseen on tyytymättömiä asiakkaita jotka kertovat julkisesti netissä että homma on ihan täyttä kusetusta.

Eikös toi "reviewed by" tossa sivupalkissa tarkoita sitä että vertaisarviointi on suoritettu?
https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 00348/full
flammee
heinä 20, 2021, 16.57
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Jussi Häkkinen kirjoitti: heinä 19, 2021, 14.48 Hiilihydraattien vähentäminen diabeetikoille taas on ihan loogista - mikä tahansa rajoittava ruokavalio edesauttaa painonhallintaa ja koska ylipaino on diabeteksen osalta johtavia syitä, lihomista hidastava = hyvä. Se ei silti ole "parempi kuin".
Eli homma siis toimii... :) Koska ihmisillä on vähän eri tyyppisiä haasteita syömistensä kanssa, niin onhan se hyvä että on erilaisia työkaluja ongelmaan. Kyllä monet ovat onnistuneet ketodieetillä siinä missä "perusdieetillä" ovat epäonnistuneet.

Virta healthin taustalla sinänsä on melkoinen rahakasa jo valmiiksi, joten he sinänsä ovat voineet polkaista homman käyntiin itse. Konsepti sinällään ei kait mahdollista satunnaistamista tutkimuksissa ja koehenkilöt ovat kait ensisijaisesti asiakkaita eivätkä koehenkilöitä. On sitä kuitenkin verrattu siihen että miten se toimii suhteessa normaaliin diabeteshoitoon - paremmin. Tiedemaailman vakuuttaminen asioista on hidas prosessi, mikäli Inkinen omasta mielestään tietää miten homma korjataan ja se on hänelle sellanen oma juttu, niin loogisempi ratkaisu menestyneelle bisnesmiehelle lienee korjata homma ite kuin keskittyä tieteellisen konsensuksen kääntämiseen. Se tulee sitten perästä jos on tullakseen. Jos on joku ravitsemustieteilijä, niin sitten on rajoittunut siihen että se mitä voi tehdä maksimissaan on jotain pienen skaalan tieteellistä tutkimusta aiheista, mihin onnistuu rahoitusta saamaan. JA ykkähän sitä rahoitusta tarvii ihan kaikkeen tutkimukseen jolla jotain tekee.



Niin, sinänsä kun luen jostain mielenkiintoisesta niin linkkaan ja kerron pääpointit, ei mulla mitään varsinaista missiota ole "taistella karppauksen puolesta".. Mun mielestä on jonkinlainen itsestään selvyys että tieteellinen konsensus ei ihan yhtäkkiä muutu. Esim. umpisuolen suhteen tieteellinen konsensus oli pitkään että se on jäänne ja turhake, Oisko siitä jo yli kymmenen vuotta kun keksittiin että ehkä sillä onkin jotain funktiota ja nyt se konsensus on vissiin se "ehkä". Eli jos mä oisin postannut sen ekan tutkimuksen, jossa umpisuolesta havaittiin jotain funktiota, niin oisko ollut seurauksena jeesustelu tieteellisestä konsensuksesta ja että se on vaan yksi tutkimus ja mitään mullistavaa ei ole löydetty. Yksittäisillä tutkimuksilla on jonkinlainen potentiaali merkitä jotain ja tuoreet tutkimukset ovat sinällään tieteellisen konsensuksen ulkopuolella, koska konsensus ei ole vielä ottanut niihin tutkimuksiin juuri minkäänlaista kantaa.
flammee
heinä 17, 2021, 15.42
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Noh, aiemmassa vastauksessasi esitit siis argumentin, joka ei pitänyt paikkaansa. Tutkimusta on enemmän kuin yksi. Kaupallisuus toki on hieman ongelmallinen asia tässä yhteydessä, koska kaikki tahot(esim. tuossa lainauksessa mainnittu Kocher), jotka ovat mukava bisneksessä voivat olla valehtelijoita, jotka ovat vaan tekemässä rahaa... Mutta sinänsä virta health on saanut aikamoisen määrän rahoitusta - käsittääkseni yli 200 miljoonaa dollaria, joten ainakin rahoittajille tuntuu konsepti kelpaavan. Yleensähän epätieteelliset kusetukset jossain vaiheessa karahtavat kiville. Tossa alemmassa lainauspätkässä kuvattuna Virta healthin toimintakonsepti, hieman ihmettelen että jos se ei toimi, niin voiko sillä sitä rahaakaan tahkota..
https://www.forbes.com/sites/katiejenni ... 354bba7044 kirjoitti:When Inkinen first approached Bob Kocher, a medical doctor and partner at Venrock, about funding Virta’s seed round, Kocher passed the deal. “I don't think any normal person would do this,” he recalls.

But Inkinen set out to prove him wrong. In Virta’s first trial with a dozen patients who were morbidly obese, they all succeeded at maintaining ketosis, getting off diabetes medications and having normal blood sugar readings, says Kocher. He called each of them asking how they did it. Many people said they didn’t think it was possible at first, but their lives had been changed. “It was like a religion,” says Kocher, who now sits on Virta’s board and subsequently led the company’s Series A and B rounds.
...
When a patient starts with Virta, they are sent a starter kit that includes a way to measure blood glucose, blood ketones and a scale for weight. The program, which is accessed through an app, has two main components. The first is modifying the patient’s diet through daily virtual coaching to ensure they remain in the nutritional ketosis zone. The second is virtual communication with a doctor, who is monitoring blood glucose levels and de-prescribing diabetes medication like insulin as the patient’s health improves.

Sixty-three percent of Virta patients eliminated diabetes-specific medications at the end of a one-year non-randomized clinical trial, and 94% of patients eliminated or reduced their insulin usage. Retention is also quite high, with 83% of users still participating after one year. Patients also see health benefits like weight loss and improvements in blood pressure. But what has caught the attention of investors and customers is that patients also save thousands of dollars in medical costs. There are no upfront costs for users, but employers and insurers pay per patient. Virta has what one customer referred to as “bullshit insurance,” says Inkinen. “We only get paid if we achieve certain clinical and economic outcomes.”

Ainakin American Diabetes Association on ottanut hiilarien rajoittamisen yhdeksi suositelluksi keinoksi omissa virallisissa ohjeissaan, diabeteksen hallinnassa. Vaikka mistään ketokarppauksesta ei olekkaan kyse, niin aiemmin linjaus on ollut että hiilarien rajoittamista on pidetty epäterveellisenä. Linkin takaa lisää tästä todellisuudesta, tai ainakin yhdestä näkemyksestä siitä.
https://www.dietdoctor.com/american-dia ... -as-option
flammee
heinä 11, 2021, 16.41
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

https://en.wikipedia.org/wiki/Medium_(website) kirjoitti:Medium is an American online publishing platform developed by Evan Williams and launched in August 2012. It is owned by A Medium Corporation.[2] The platform is an example of social journalism, having a hybrid collection of amateur and professional people and publications, or exclusive blogs or publishers on Medium,[3] and is regularly regarded as a blog host.
Tuossa jutussa näköjään kritisoidaan sitä että virta healthin sivulla ei tuoda esille aiemmin tehtyjä väestötutkimuksia liittyen vähempään hiilarin saantiin. Veikkaisin että ongelma tällaisissa väestötutkimuksissa on siinä että ne eivät silti liity oikein mitenkään ketodieettiin, koska hiilarin saanti on yleensä silti melko korkea.. Ja väestötutkimuksistahan irtoaa pelkästään assosiaatioita, jotka eivät välttämättä edes ole kovin luotettavia.
flammee
heinä 10, 2021, 15.45
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Tjaah, näyttäisi että karppaamalla parannetaan kakkostyypin diabetesta...

https://www.virtahealth.com/research
https://yle.fi/uutiset/3-11210090 kirjoitti:Täältä Ruokolahdelta pienestä koulusta Sami Inkinen lähti ensin lukion kautta yliopistoon ja lopulta 17 vuotta sitten Yhdysvaltoihin. Siellä hän perusti ystävänsä kanssa internetissä toimivan asuntojen myynti- ja ostopaikka Trulian, jonka arvo lähti hiljalleen hurjaan nousuun.

Vuonna 2014 Trulia myytiin 3,5 miljardilla dollarilla eli noin 3,2 miljardilla eurolla.

Nyt Sami Inkinen takoo rahaa internetissä toimivalla hoito-ohjelmalla, joka pyrkii parantamaan kakkostyypin diabetesta.
...
Sami Inkinen oli aina olettanut, että kakkostyypin diabetes on elintasosairaus, joka koettelee ylipainoisia ja niitä, jotka eivät liiku. Hän itse on aina pitänyt kunnostaan huolta, harrasti muun menestyksekkäästi täyspitkää triathlonia. Hän pärjäsi hyvin jopa thriatlonin maailmanmestaruuskisoissa.

Samana vuonna kun Trulia listautui pörssiin, hän sai kuitenkin kenties tietää olevansa kenties matkalla kohti diabetestä. Hänellä todettiin diabeteksen esiaste.

– Näkemykseni muuttui täysin, kun kaiken urheilemisen jälkeen minulla todettiin diabeteksen esiaste. Mietin, että eihän tässä ole mitään järkeä. Olin urheillut 10 tuntia viikossa ja koko ajan katsoin, etten syö liikaa.

Kun Trulia oli saatu myytyä, alkoi hänen mielessään itää ajatus uudesta yrityksestä. Nyt se lähtisi omasta kokemuksesta, omista vääristä luuloista ja todellisuuden huomaamisesta.

– Jos lukee jostain tietoa, joka ei tue omia uskomuksia, niin silloin omaa mielipidettä on vaikea muuttaa. Sen sijaan omakohtainen kokemus muuttaa omaa mielipidettä huomattavasti nopeammin, pohtii Inkinen.

Niinpä hän perusti Virta health -nimisen yrityksen, jonka tarkoitus on auttaa ihmisiä diabeteksen hoidossa. Asiakkaita riittää, sillä arvion mukaan maailmassa on yli 400 miljoonaa aikuista diabeetikkoa.

Virta health on internetissä toimiva lääkäriasema. Kuukausimaksua vastaan ihminen saa sieltä hoitoa, neuvoja ja tuloksia oman sairauden hoidon etenemisestä.
flammee
heinä 4, 2021, 20.55
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Toimii Robbella...
https://yle.fi/urheilu/3-12002442 kirjoitti:
Uran pelastava muutos oli alkanut.

– Ilman Johania olisin jo lopettanut.

Lihaa, lihaa ja lisää lihaa

Neljäsataa grammaa jauhelihaa, neljä munankeltuaista ja lohenmätiä. Mausteena suolaa ja pippuria. Kuulostaako hyvältä?

– Se on Robert Heleniuksen perusateria. Makoisa tartarpihvi, Lindström kertoo.

Sekä Lindström että Helenius noudattavat jaksottaista paastoa ja tiukkaa dieettiä. Peruna, pasta ja riisi ovat kiellettyjen listalla. Niiden tilalla? Lihaa, lihaa ja lisää lihaa.

– Uskotteko tosissanne, että ihminen käveli savannilla karhunnahkakalsareissa ja keihäs kädessä ja ajatteli: Minulla on kiljuva nälkä, haluan omenan ja voileivän, Lindström kysyy.

Ruokavalio on herättänyt ihmetystä. Miten hiilihydraattiköyhä dieetti toimii kivenkovaa kestävyyttä vaativassa lajissa? Lindström ja Helenius ovat kuitenkin vakuuttuneet terveyshyödyistä. Ottelun alla Helenius toki saa ahmia hiilareita, ettei tankki tyhjene kehässä.

Paastoamisen ansiosta Heleniuksen verensokeri ei vaihtele yhtä paljon kuin aiemmin. Ruokavalio on iso syy siihen, että Helenius näyttää olevan paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen.

– Täysin uusi maailma avautui edessäni, Helenius sanoo uudistetuista ruokailutavoistaan.
flammee
tammi 22, 2021, 19.35
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Vuoden vaihteessa taas vaihteeksi karppausta.. Viitisen vuotta sitten jalassa oli paha hermokipu ja oireet loppuivat karppaamalla, joten ajatuksena oli testata josko nytkin tapahtuisi jotain päräyttävää. Näin myös kävi. Viime vuoden aikana pahenevana ongelmana oli käsien verenkierto, näpit ollut aika jäässä töissä, sormia pistellyt ja käsistä lähtenyt tunto nukkuessa, eli rannekanavaoireyhtymän oireita. Lisäksi kyynärvarret ja sormet olleet ihan tukossa. En oikeastaan uskonut että olisi rasitusperäistä, koska rasitus ei ole kovin suuri. Joten vuoden aikana kattelin youtubea ja googlettelin sopivilla hakusanoilla ja testailin mahdollisia vitamiineja, hivenaineita jne... Toki tietoisena siitä että minkäänlaisia puutostiloja ei oikeastaan pitäisi olla. Mutta onko terveyden raja-arvot sama asia kuin että kroppa toimii optimaalisesti tai että kuluttaako fyysinen työ, kylmät työolosuhteet tai joka päiväinen juoksentelu jotain enemmän, tai onko yksilöllinen tarve suurempi tai jotain...

Noh, karppaus sitten lopetti nämä oireet kokonaan. Toki voisi johtua myös punaisesta lihasta, jota lisäsin huomattavasti, siinä on karnitiinia kymmenkertaisesti enemmän kuin seuraavaksi parhaassa karnitiinin lähteessä. (hieman huolestuttavaa on että karnitiinille on löydetty haittavaikutuksia ja punaista lihaa yhdistetty suolistosyöpään, joskin brittitutkimuksen mukaan suolistosyöpää on enemmän kasvissyöjillä kuin lihansyöjillä että tiedä sitten) On siinä myös arginiinia, molemmat siis aminohappoja, jotka ilmeisesti parantavat verenkiertoa. Joskin ilmeisesti myös ketoosikin ihan itsenäisesti parantaa verenkiertoa, tään luin vasta sitten kun oireet olivat loppuneet, että ei ehkä ihan placeboakaan... Joka tapauksessa, varsin iso juttu ja kyllä mää mieluummin karppaan kuin käyn leikkaamassa ranteita tai käytän jotain verenohentajia, joita parit työkaverit käyttää tämäntyyppisten oireiden takia, eikä vaivat siltikkään ilmeisesti kummemmin ole paranemassa.

Toinen ongelma, joka tuntui hitusen parantuneen on iltapäiväväsymys, viime vuonna työpäivän jälkeen väsähti täysin n. kolmeksi tunniksi, nytkin toki väsyttää, mutta ei lähimainkaan niin voimakkaasti. Yöunet tuntuukin olevan karpatessa paremmat, pystyy nukkuun yhtäjaksoisesti pitempään ja näkee / muistaa unia paljon useammin. Vähensin myös ateriamäärää, tavoitteena on syödä kolmesti päivässä ilman välipaloja. Tavoitteena olisi että pystyisi nukahtamaan ilman että syö valtavaa iltapalaa. Juoksulenkit aina siten että edellisestä ateriasta on reilusti aikaa. Nyt kun olen panostamassa matalan sykkeen harjoitteluun, niin sykkeet ovat selkeästi matalammat kun ei ole syönyt pitkään aikaan, eikä karppaus tunnu pahemmin häiritsevän tällaisessa juoksentelussa. Enkä kyllä muutakaan energiahävikkiä ole havainnut, kuin ehkä ekan viikon.

Karppauksen etu hiilaripainotteiseen ruokavalioon on siinä että energiaa on helpompi saada tarpeeksi. Hiilaripainotteisessa syömisessä pitäisi painokiloa kohden vetää 4-7 g hiilaria, joka on ihan helvetin iso määrä, jos useimmat hiilariruuat aiheuttavat vatsavaivoja. Käytännössä pitäisi vetää joka päivä yli kilo keitettyä riisiä eikä se multa onnistunut, viime vuoden siis koitin panostaa kunnolla hiilaripainotteiseen ruokavalioon.. Toisaalta myös kasviksia mahtuu lautaselle paremmin, hiilaripainotteisessa syömisessaä ne aina tuntuvat jotenkin jäävän pois. Karppauksessa kroppaa osaa käyttää paremmin energiaksi rasvaa, joten noin teoriassa se on myös parempi kuin rasvainen hiilariruokavalio, koska sillä hiilarin saanti ei ole riittävää ja keho ei kuitenkaan ilmeisesti osaa käyttää rasvaa kovin tehokkaasti.

Mulla ei oikeastaan ole jatkosuunnitelmaa tämän suhteen, eli tällä mennään kunnes jotain. Aluksi vähän tympäs kun käsien oireet loppui, kun ei ollut varsiniasesti intoa karpata pitempään, mutta tuli sellanen pakkotilanne ettei voi lopettaa ihan lähiaikoina ainakaan.



Disclaimer (jos vaikka häiritsee) - en väitä että mitenkään suurella varmuudella esittämäni asiat karnitiinin, ketoosin yms. vaikutuksesta pitäisivät paikkaansa, se on vaan sitä mitä netistä saa kohtuullisella etsiskelyllä irti ilman alan tutkintoa. Arvelisin että näitä asioita on suhteellisen vaaraton tutkiskella itsekseen testailemalla, mutta en sinänsä suosittele että kukaan testaisi mitään pelkästään siksi että mulla jokin on toiminut, kyllä asiat kannattaa itse selvittää. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että Dr. Google ei varsinaisesti ole huono vaihtoehto siksi etteikö tietoa löytyisi tai etteikö tarjolla olisi myös luotettavaa tiedoa, vaan ongelma on lähinnä se että tietoa löytyy paljon ja ei yhtään tiedä että mikä on todennäköisesti toimivaa tai että mikä ei pidä ollenkaan paikkaansa. Dr. Googlen kanssa pitää vaan testata asioita hyvin paljon ja se on henkilökohtaisen harkinnan varassa että mikä tieto on luotettavaa tai turvallista. Tavan lääkärille kun menee, niin se antaa yhden vastauksen ja jos se ei ole oikea, niin voi olla tiukassa että tulee toista vastausta ja aikajänne on tyypillisesti kovin pitkä. Omat kokemukset ovat osoittaneet että monen epämääräisen vaivan kanssa kannattaa testata asioita itse hyvin aktiivisesti. Sillä tavalla olen voittanut aika monta vaivaa, sellaisiakin joiden kanssa on lääkärin luona käyty ilman minkäänlaista hyötyä. Aika katastrofi olisikin ollut, jos olisi jäänyt istumaan käsiensä päälle tekemättä näille asioille itse mitään ja pyrkinyt paranemaan vain asiantuntijoiden avulla.

Disclaimerin pääpointtina nyt siis että kuten kaikki tieto netissä, niin myös tämä, on ihan jokaisen oman harkinnan varassa eikä sinänsä mihinkään lähteettömään väitteeseen kannata varauksetta uskoa. Postauksen pointtina on siis kertoa omasta kokemuksesta, ei varsinaisesti esittää tietoa..
flammee
syys 30, 2016, 10.43
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Tässäpä varsin mielenkiintoista ja erikoista tutkimustulosta...
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/ruo ... udit-55814
Ruokavaliosta ehkä apua aikuisten mitokondriotauteihin

Ravinnolla on selvä vaikutus aikuisten mitokondriosairauksien etenemiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkijat pohtivat nyt, voisiko ruokavaliosta olla hyötyä näiden sairauksien hoidossa.

Tutkimuksessa matalahiilihydraattinen dieetti aiheutti lihasvaurioita potilailla, jotka sairastivat PEO-mitokondriotautia (progressive external ophthalmoplegia). Vauriot eivät kuitenkaan olleet pysyviä. Potilaat toipuivat nopeasti, ja lyhytaikainen lihasvaurio johti pitkällä aikavälillä lievään lihasvoiman paranemiseen.

Mitokondriosairaudet ovat joukko erilaisia ja eri vaikeusasteisia oireyhtymiä, joiden taustalla on häiriö mitokondrioiden toiminnassa. Mitokondriot ovat solujen energialaitos. Ne muuntavat ravinnon kemialliseksi energiaksi, jota solut voivat käyttää.

– Koska mitokondriot muuntavat syömämme ruuan energiaksi, on loogista, että ruuan laatu voisi vaikuttaa sairauden etenemiseen, sanoo tutkimusta johtanut professori Anu Wartiovaara Helsingin yliopistosta.

Hiirikokeissa saatujen lupaavien tulosten jälkeen Wartiovaara kollegoineen testasi havaintoa pilottitutkimuksessa, johon osallistui viisi PEO-potilasta ja kymmenen verrokkia.

Kaikki osallistujat siirtyivät rasvapitoiselle ja matalahiilihydraattiselle Atkins-dieetille. Päinvastoin kuin tutkijat odottivat, potilaiden ensimmäinen reaktio ruokavalioon oli haitallinen. He alkoivat kärsiä enenevistä lihaskivuista ja lisäksi ilmeni merkkejä lihasvaurioista, minkä vuoksi koe keskeytettiin jo yhdentoista päivän dieetin jälkeen.

Potilaat kuitenkin toipuivat nopeasti, ja 2,5 vuotta myöhemmin heillä oli enemmän lihasvoimaa kuin ennen dieettiä.

– Näytti siltä, että lyhytaikaisesta lihasvauriosta kuitenkin pidemmän päälle seurasi sairautta lievittävä vaikutus, Wartiovaara sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.


Wartiovaaran mukaan tarkemmissa tutkimuksissa löytyi monimutkainen reitti, joka johti havaittuun lihaskunnon paranemiseen.

Tutkijat havaitsivat, että matalahiilihydraattinen dieetti vaurioitti valikoiden sellaisia lihassoluja, joissa mitokondrioiden toimintahäiriö oli vakavin. Nämä solut olivat täysin sokeririippuvaisia. Kun sokerit lähestulkoon poistettiin ruokavaliosta, nämä solut vahingoittuivat, mikä lisäsi toimivien lihassolujen suhteellista määrää ja selitti dieetin positiiviset pitkäaikaisvaikutukset.

– Mahdollisesti näiden solujen vaurio stimuloi lihassolujen uusiutumista; lihasten kantasolut aktivoituvat tuottamaan uusia soluja, jotka liittyvät olemassa oleviin lihassoluihin varustaen ne terveillä mitokondrioilla, tutkijat pohtivat.

Tulokset osoittavat, että ruokavaliota voitaisiin käyttää hoidollisena menetelmänä aikuisten lihassairauksissa, joissa mitokondriot eivät toimi hyvin – tosin vain tarkassa lääkärin seurannassa, Wartiovaara korostaa.

– Lihasvaurion vuoksi varovaisuutta tarvitaan. Tutkimuksemme kuitenkin osoitti että ”pelkkä” ruokavalio voi dramaattisesti vaikuttaa mitokondriotaudin oireisiin, hän jatkaa.

Tutkimuksen terveillä henkilöillä lyhyt Atkins-dieetti ei aiheuttanut lihasvaurioita, vaan lisäsi mitokondrioiden aktiivisuutta ja määrää.
flammee
maalis 12, 2016, 21.15
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Tasapuolisuuden nimissä tuossa sitten hieman toista näkökulmaa. Blogimuotoisena hieman hankala, mutta selvenee kun löytää oikeasta laidasta pudotusvalikon, ja lähtee lukeen aikajärjestyksessä. Eli karppausväitteiden debunkkausta..

http://carbsanity.blogspot.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;
flammee
maalis 3, 2016, 18.27
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Tai ilmaistaan asia noiden tutkimusten suhteen sittenkin hieman toisella tavalla, kun kuitenkin ois tulossa jotain kettuilua..

Mika flammee kirjoitti:
Tuota linkkiä en ehdi nyt tai myöhemminkään avata
flammee
maalis 3, 2016, 18.05
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Miksi karppauksessa hyvät rasvat vähenisivät? Niitähän päinvastoin saa enemmän, mm. jo senkin takia että mikään rasva ei ole koostumukseltaan 100% yhden tyyppistä rasvaa, vaan esim. voistakin saa kaikkia niitä hyviä rasvoja mitä oliiviöljystä, jos sitä vetää tarpeeksi.

Oliiviöljyssä on (mikäli nettilähde pitää paikkaansa):
15% saturated fat
75% mono-unsaturated fat
1% alpha-linolenic-acid
9% linoleic-acid
Ja voissa
68% saturated fat
28% mono-unsaturated fat
1% alpha-linolenic-acid
3% linoleic-acid

Eiköhän tuota ole aika helppo karpatessa vetää kolminkertainen määrä voita mitä hiilarimies käyttää normisti oliiviöljyä, jos sattuu noudatteleen niitä suosituksia, mitä ei välttämättä tee. Tyydyttyneen rasvan kokonaismäärällähän ei ole merkitystä kuin energiansaannin kannalta, joten sillä ei ole tässä yhteydessä merkitystä. Ja kuitenkin ihan samalla tavalla karpatessakin suosituksena on käyttää erilaisia rasvoja, hyvien rasvojen puute ei siis ole mikään ongelma karppauksessa.

Sokerin käyttö vähenee aika reilusti karpatessa ja suolan suhteen karpatessa suurempi ongelma on sen riittävä saanti kuin että sitä tulisi liikaa, hiilareiden takiahan sitä suolan saantia rajoitetaan suosituksissa.. Tuossa edellä tulikin että karppauksen on havaittu auttavan kakkosdiabetekseen (en tarkoita 100% vaikutusta). Myös lihan vaarallisuudesta on paljolti kritiikkiä karppauspiireissä, tais olla tuossa Noakesin videolla siitäkin. Tieteellistä matskua en sinällään viitsi nyt lukea. :D
flammee
maalis 3, 2016, 13.47
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Mika kirjoitti: Missä siis on kattavasti kumottu minkäänlainen näyttö tyydyttyneiden rasvojen yhteydestä sydän- ja verisuonitauteihin? Tarkistuksia tuohon on tehty, mutta mainitsit ettei mitään näyttöä ole.
Jaa, eikö se tämä nyt sitten riittänytkään.. Elinakin taisi keretä jo olla samaa mieltä tästä konsensuksesta. En minä ala teille etsimään mistä nämä tieteelliset konsensukset on repästy. Siellä se lukee Fogelholminkin kalvossa että "Ei näyttöä", tossa J-J:n videolla siis.
Jiu-Jitsu kirjoitti:
flammee kirjoitti: Kun näitä kriteereitä soveltaa olemassaolevaan materiaaliin niin on vahvaa näyttöä että sydänsairauksilta (coronary heart disease) suojaa vihannekset, pähkinät, välimeren ruokavalio. Yhtälailla on vahvaa näyttöä siitä että sydänsairauksille altistaa transrasvat ja korkean glykeemisen indeksin ja/tai kuorman ruokavalio (eli runsashiilarinen ruokavalio). Riittämättömästi on näyttöä että sydänsairauksiin vaikuttaisi tyydytetty rasva tai monityydyttymätön rasva, rasvan kokonaismäärä, alpha linolenic acid, liha, munat, maito.
Niin tämähän juuri on tiedeyhteisön konsensus, ks. esim. " onclick="window.open(this.href);return false; (ajassa 48 min).
flammee
maalis 3, 2016, 13.30
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Ikkyu kirjoitti: Candida-hiiva ei myöskään liity juuri mitenkään arkikielen hiivaan (leivinhiiva, Saccharomyces cerevisiae), eli leipää syömällä sitä ei saa.
Tällaista en väittänyt, siellä netin candidadieetissä vaan luki että ei hiivaa. Tieteellinen ja perusteellinen lähestymistapa on melko huono tällasissa itsehoidollisissa jutuissa, kun jotain tarttis tehdäkin, eikä jahkata yksityiskohtia. Se "ei-hiivaa" on melko merkityksetön yksityiskohta kun ketokarppaa.. Tieteellisemmän ja perusteellisemman lähestymistavan paikka on siellä missä tehdään muille suosituksia. Niistä FK-antibioottien vaikutuksista (siinä vaiheessa en pystynyt kipujen takia käveleen tai seisomaan kuin parin minuutin pätkissä) ei olisi selvinnyt ilman näitä epäluotettavan oloisia lähteitä (esim. jenkkiläinen funktionaalisen lääketieteen tekijä), suomalaiset lääkärit ovat melkoisen hyödyttömiä näiden vaikutusten suhteen, tämä on tullut hyvin selväksi.
Ikkyu kirjoitti: Itse asiassa olen nähnyt epäilyjä, että ns. placebovaikutukset olisivat aito mutta luultua heikompi ilmiö, suuren osan selittyessä regressiolla kohti keskiarvoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että on vaikea erottaa placebolääkkeen vaikutusta siitä, että olisit parantunut joka tapauksessa. Tämä selittäisi miksi ei ole väliä uskooko vai ei: se ei tee yhtikäs mitään siitä huolimatta.
Tämäpä mielenkiintoista, sitten varmaan noceboväitteiden pohja on sitäkin heikompi. Niiden antibioottien rankkoja vaikutuksia kun on koitettu sieltä viralliselta puolelta selitellä nocebolla/luulosairauksilla.

Se että oisko parantunut itestään, niin aika kova sattuma se on että paraneminen alkaa just silloin kun alkaa tekeen jotain, kun on jatkunut pitkään.


Onkos sulla muuten jotain koulutuksellista/ammattilista taustaa näistä asioista?
flammee
maalis 3, 2016, 13.09
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 672
Luettu: 74742

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Jaahas, Fogelholm ja Kokko samassa keskusteluohjelmassa. :fuel: :snack:

Mites se olikaan se konsensus ja tyydyttyneet rasvat, haiskahtas siltä että Fogge puhuu p*skaa - kohdasta 9:15 alkaen pari minuuttia. Sitä näyttöä ei nimenomaan ollut tyydyttyneen rasvan vaikutuksesta sydän- ja verisuonitauteihin, se oli sitä vanhentunutta höpöhöpöä, joka on kumottu jo. Juu, sillä on titteliä ja tietämystä ja mulla ei ole, eikä ole Kokollakaan, mutta sen sijaan että heitettäisiin taas se vanha ja väsynyt perustelu että asiantuntija tietää ja maallikko ei, niin voisi kertoa että millä ne sydän ja verisuonitaudit selittää, jos sellaista näyttöä ei ole...

http://www.ruutu.fi/video/2492367" onclick="window.open(this.href);return false;