Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

flammee
helmi 23, 2012, 20.34
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Martin Rooney & Pavel Tsatsouline - Freshinä pysyminen
Vastaukset: 168
Luettu: 15927

Martin Rooney & Pavel Tsatsouline - Freshinä pysyminen

L.K. kirjoitti: Juu, varmasti totta joka sana. Sinällään jännä on ollut kuitekin nähdä miten kovakuntoisia juoksijoita on kyykännyt lajitreeneissä tosi nopeasti, sparrissa hyvin usein (enkä puhu mistään 110 lasissa mättämisestä). Muistan myös kuinka männä kesänä pidin polttaritreeniä eräälle suunnistajalle, jolla tuo aerobinen kunto oli varmasti todella kovaa luokkaa, mutta joka kuulatreenin alkulämmittelyjen ja ekojen harjoitteiden jälkeen oli jo varsin tårta på tårta. Itse en oikein muuta syytä keksinyt kuin sen että kaverin lihaskunto oli suhteessa todella surkea ja perus lihaskuntotreeni mitä tehtiin, oli hänelle niin rankkaa että se kovakaan yleiskunto ei vaan auttanut pätkääkään (samassa tilanteesa moni vakitreenarimme olisi alkanut vasta lämmetä...ja nyt puhutaan taas tyypeistä jotka varmasti jossain juoksuradalla jäisivät todella rajusti tälle kaverille).
Minusta ei ole kovin yllättävää ettei jaksa jos ekaa kertaa koskee kuulaan. Kropankäytön taloudellisuus ei nyt vaan voi olla häävillä tasolla. Eli jos vaikka liian painava kuula ja huono tekniikka? Noin juoksemisen kannaltahan on optimaalista että lihakset ja massa ovat suhteellisen vähäiset, jottei mene happea hukkaan juostessa. :) Tokikaan kaikki juoksijat eivät ole kynäniskoja.
L.K. kirjoitti: Eli kamppailulajeissa kyllä se lajikunnon merkitys on aika kova? Eihän tollaisesta kovakuntoisesta kaverista tietty mehuja saa lopulilsesti kovinkaan helposti pois kun sitä virtaa on ja palautuminen on sitten kuitekin nopsaa.

Mutta tähän liittyen kuinka moni vaparimatsi esim kestää 90minuuttia? Kuinka moni matsi (eritoten vapari tms. jossa on kaikki osa-alueet mukana) yleensä on sellaista ns. tasavauhtista puurtamista?
Eikö monen lajin lajitreenit itsessään ole hyviä (ja lajikunnon kannalta optimaalisia) peruskunnon/hapenottokyvyn kehittäjiä ja sitten taas sitä anaerobista kynnystä mihin viittaat, kehitetä juuri sillä oheistreenillä. EDIT: Siis tietty voihan ne lajitreenitkin olla anaerobisen kynnyksen kehittäjiä, mutta järkevämpää lienee hakea pääsääntöisetsi sitä teknikkaa yms. sieltä ja fysiikkatreeni erikseen pl. lajivoima joka toki tulee esim painiessa parhaiten painimalla ja sitten fysiikkatreenistä saa sitä "bonusta" siihen.

Itselläni on mielikuva että monia Jenkkilän menestyneitä vaparikaverita esim eivät juurikaan lenkkeile vaan lajitreeniä tehdään paljon ja sitten oheistreenit koostuu erilaista kuntopiireistä/vast.
Jaa-a, tästä nyt vaan on aika paljon erilaisia mielipiteitä ja jenkkilän vaparikaverit eivät sinänsä voi olla muuta kuin todiste siitä että sillä systeemillä päästään hyvälle tasolle, mutta ei se kerro sitä että onko se paras menetelmä.
L.K. kirjoitti: Okei, toki ammattilainen on aina eri asia kun harrastaja, mutta toisaalta taas tarviiko perusharrastajan muutenkaan stressata loppupeleissä niin hitosti näist jutuista? Veikkaisin että kaikista tärkeimpiä näiden optimointi on kamppailu-urheilussa sekä eritoten siinä kisaavilla.
Juuei, ei tarvi. Perusharrastajan kannattaa valita oheistreeninsä hyvin paljolti mielekkyyden ja treenimahdollisuuksien mukaan. Toki aika moni harrastaja etsii sellasta hopealuotia, parasta tapaa kehittyä mahdollisimman hyvin. Sinänsähän tietysti suurin osa perusharrastajista kehittyisi paremmin jos ryyppäisi vähemmän ja vähentäisi muitakin paheitaan ja treenaisi enemmän. Itsehän en varsinaisesti oheistreenaa, vaan treenaan eri lajeja. Niistä on jotain hyötyä toisilleen, koska monipuolisesta liikunnasta yleensä on.
L.K. kirjoitti: Myös muisteln että jotkut "gurut" ovat sanoneet että vaikkapa sisäsoutu olisi parempi perus hapenottokyvyn kehittäjä koska--> teknisesti helppoa ja kokonaisvaltaisesti ehkä tehokkaampikin.

Juoksussahan tekniikka, jalkineet, alusta jne. ovat kuitekin jonkinlaisessa roolissa, joskus varmaan aika suuressakin (riippunee taas matkoista ja juoksukerroista per vko..?). Lisäksi vähänkin ylipainoisemman alkaessa kehittää peruskuntoaan, voisi esim tuo sisäsoutu olla varmasti turvallisempi kuin se hölköttely?
Mjoo, no sisäsoutu. Hyi saatana. :) On olemassa syitä minkä takia ei joko ole olemassa tai harvempi on kuullut esim. ultrasoutukilpailuista. Mielekkyyden merkitystä ei kannata aliarvioida. Toki se on makuasia. Ja kyllä juoksu aika kokonasvaltaista on, onhan se ns. luonnollista liikettä eli kroppa on kehittynyt siihen, veikkaan että soudussa tekee pienempi osa lihaksista töitä ja tietyillä avainlihaksilla on suhteessa isompi rooli. Sisäsoudusta on vähän vaikea sanoa mitään, jos se on rasittavampaa kuin juoksu, eli jos syke nousee helpommin, niin sitten pitää soutaa tositosi kevyesti että pysyy oikealla sykealueella, juostessahan ainakin aluksi tuo riittävän keveyden löytäminen on varsin hankalaa, ois tosi helppoa mennä lujempaa.. Jos taasen se ei ole yhtä rasittavaa kuin juoksu, niin sitten sitä joutuu treenaan kovemmalla intensiteetillä että saavuttaa oikean sykealueen ja se voi sitten haitata muuta treeniä. Toki vastuksen voi varmaan säätää oikeaksi. Esim. pyöräilyhän ei kuormita juuri muuta kuin jalkoja. Jotta sillä voisi treenata aerobisesti, pitää pyörittää pienellä vaihteella tosi nopsaan ja kuitenkin joutuu treenaan kaksinkertaisen aikamäärän että saavuttaa saman hyödyn kuin juosten. Jos käyttää isompaa vaihdetta niin saa ajaa aika täysiä ja kovalla lihasrasituksella että syke pysyy oikealla tasolla ja tiedä sitten saavutetaanko tällä sitä mitä haetaan. Eli sisäsoudun hyödyistä aerobisena kehittäjänä en osaa sanoa, koska en tiedä miten se vaikuttaa sykkeeseen, mutta ton "hyi saatana" -lausahduksen voin toki vielä toistaa. :)
flammee
helmi 23, 2012, 17.53
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Martin Rooney & Pavel Tsatsouline - Freshinä pysyminen
Vastaukset: 168
Luettu: 15927

Martin Rooney & Pavel Tsatsouline - Freshinä pysyminen

L.K. kirjoitti: Vähän menee ehkä jo OT-linjalle, mutta mitä mieltä väki on siitä, kuinka monet edelleen vannovat lenkkeilyn nimeen peruskunnon nostattajana kun taas monet fysiikkagurut (eritoten kamppispuolen) eivät.

No jos puhutaan hapenottokyvystä niin kyllähän sitä suht rauhallisella intensiteetillä treenataan ja juoksussa nyt on aika paljon helpompi saavuttaa ja pitää sitä oikeata, optimaalisesti kehittävää intensiteettiä yllä. Jos taasen haluaa anaerobista puskuria kehittää, niin sitä saa intervalleilla, sellasilla pitkäkestosemmilla (juosten vähintään 200m). Ideahan on siinä että kovalla hapenottokyvyllä, vaikkapa 4 litraa minuutissa, pystyy siis liikkumaan minuutin käyttäen 4 litraa happea, ilman että happivajetta syntyy. On sitten anaerobisesta puskurista kiinni että kuinka kauan henkilö pystyy liikkumaan omaa hapenottokykyään kovemmalla teholla. Eli jos kaverilla on hapenottokyky 2 litraa minuutissa ja anaerobisen puskurin suuruus 14 litraa, niin se pystyy juokseen 2 litran kulutuksella tosi pitkään tai viiden litran kulutuksella n. viisi minuuttia. Rasitus ja hapen tarve kasvaa exponentiaalisesti suorituksen intensiteetin mukaan, eli jos kaveri liikkuu minuutin täysiä, eli 16 litraa käyttäen, niin se suorituksen intensiteetti ei kuitenkaan ole 8 kertainen. Eli siis esim. juostessa ei mennä 8 kertaa lujempaa. Jos sitten otetaan kaveri jolla on hapenottokyky vaikkapa 4 litraa minuutissa ja puskuri 6 litraa, niin ei siinä nyt kovin kauaa tarvi reippailla että kovemmalla hapenottokyvyllä maksimaalinen suorituskyky on kovempi. Lyhytkestoisessa suorituksessa parempi hapenottokyky ei välttämättä auta, mutta noin yleensä siitä on hyötyä esim. treeneissä, jotka kestävät monesti sen 90 minuuttia. Toki asiaan vaikuttaa myös kropan taloudellisuus kovassa intensiteetissä, eli siinäkin kehittyy kun treenaa kovalla intensiteetillä.

Perusidea treenaamisessa on kuitenkin siis että molemmat ominaisuudet pitäisi kehittää ja tuo hapenottokyky kehittyy paljon kauemmin kuin anaerobinen puskuri. Siis tyyliin että hapenottokykyä kehittyy treenaamalla vuosia kun puskurissa se maksimi saavutetaan parissa kuukaudessa. Näiden treenaaminen on myös toisistaan pois, eli pelkkä anaerobisen puskurin kehittely, joka siis tapahtuu kovan intensiteetin treenillä, syö hapenottokykyä, jos sitä treenaa liikaa.


Intervallipainotteinen systeemi ei ole mitään uutta, se oli käytössä esim. Suomessa 50-luvulla;
Lydiard next accepted am invitation from the Finnish Track & Field Association. The Finns, with their misinterpreted concepts of the 1950's, had become interval junkies. Lydiard stayed in Finland for 19 months to mixed reviews. the Finnish were stubborn and reluctant to accept Lydiard's suggestions. However, Lydiard's lessons were not wasted on the coaches of Oekka Vasala and Lasse Viren. They listened carefully and blended Artur's words with those of Percy Cerruty, Nurmi, and Milhaly Igloi. The results of Lydiard's visit finally came into focus when Olavi Suomalainem won the 1972 Boston Marathon. Then in Munich in 1972, Viren got up after falling in the 10000 to stun everyone with the Olympic Gold and a world record. Viren won again in the 5000 (with the final mile of 4:01, Pekoe Vasala took the gold in the 1500 Tapio Kantanen took the bronze in the steeple.
Until Lydiard arrived, it had been seven years since any Finnsh distance records had been broken. Four
years after he left, the Finns again owned world records, Olympic gold medals, and several international championships.


Kirjasta Arthur Lydiard's Athletic Training. Löytyy pdf:nä jostain päin nettiä. Siinä nuo mun ylläolevat hapenottokyky yms. sepustukset on selkeämmin selitettynä.
flammee
tammi 3, 2011, 11.29
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Martin Rooney & Pavel Tsatsouline - Freshinä pysyminen
Vastaukset: 168
Luettu: 15927

Martin Rooney & Pavel Tsatsouline - Freshinä pysyminen

No juu, en määkään kyllä laskisi puhki treenaamista huonoksi asiaksi, varsinkin jos se nyt on kuten Elina sen totes:
Elina kirjoitti: Kysymys on lähinnä siitä, että harjoittelun kokonaisvolyymi on sama kuin ennen, mutta harjoitukset on rakennettu niin, että ei vedetä itseä piippuun. Siksi kehitystäkin tapahtuu, koska ärsyketaso on kuitenkin riittävä.
Eli varmaan perusharrastajalle, joka käy ohjatuissa treeneissä pari kertaa viikossa, on parempi vetää rääkkiä. Toisaalta se perusjampan rääkki voi olla kovakuntoselle sellanen freshinä pitävä treeni, johtuen paremman kunnon lisäksi myös liikkeiden paremmasta taloudellisuudesta. Molempi parempi, muistelisin että kovempien ja kevyempien treenien jaksotus on urheilijoille sellasta peruskauraa.
flammee
joulu 31, 2010, 18.22
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Martin Rooney & Pavel Tsatsouline - Freshinä pysyminen
Vastaukset: 168
Luettu: 15927

Martin Rooney & Pavel Tsatsouline - Freshinä pysyminen

Koska mää en aiheesta mitään tiedä niin lähestyn juttua toiselta kantilta, ehkä hieman aiheen vierestä.. Omien havaintojeni perusteella treenimotivaatio tulee treenaamisesta ja siltä kannalta on parempi treenata pikkusen joka päivä kun tosi kovasti jonkun kerran viikossa. Helpommin jää se treeni väliin kun treenaa harvoin, tiheään treenatessa meinaa joskus olla ylitsepääsemättömän vaikeata pitää yhtä lepopäivää jos treenejä ois tarjolla.