Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

flammee
loka 9, 2019, 19.21
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Unirytmi
Vastaukset: 13
Luettu: 1880

Unirytmi

Päivän paprukalevassa oli tällanen mielenkiintonen juttu unirytmeistä ja niiden vaikutuksista päivän vireystilan ajoituksiin..
Tiede sen todistaa: Unohda sähköpostit aamuisin ja ideapalaverit iltapäivisin, äläkä koskaan mene iltapäivällä lääkäriin – Nämä vinkit parantavat päätöksiäsi kirjoitti:
Löydökset paljastivat yhdenmukaisen kaavan ihmisten valveillaolotunneissa. Myönteiset tunteet eli kieli, joka kuvasti esimerkiksi innokkuutta ja toiveikkuutta, nousi aamulla, romahti iltapäivällä ja kipusi takaisin ylös alkuillasta.

Toisin sanoen, riippumatta erilaisista päivärutiineista, mielialojen päivittäinen kaava pysyy kummallisen yhteneväisenä ympäri maailman.

– Useimmille meistä iltapäivät ovat päiviemme Bermudan kolmioita, aihetta tutkinut amerikkalainen toimittaja ja kirjailija Daniel H. Pink sanoo.

– Se, miten hyvin asioissa onnistut, on kiinni ajoituksesta, ja ajoitus on tiedettä.
...
Mantereista ja aikavyöhykkeistä riippumatta tämä sama jokapäiväinen heilahtelu – huippu, aallonpohja ja toipuminen – oli Pinkin mukaan yhtä ennustettavissa kuin merivirrat.
...
Pink esittelee kirjassaan Milloin? sankan joukon tutkimustietoa, mistä aamuvirkkuudessa tai yökyöpeliydessä on loppujen lopuksi kyse. Ja millä käytännön neuvoilla päivästä saa muokattua hieman paremman.
...
Kaikki ihmiset eivät koe päivää täysin samalla tavalla. Jokaisella meillä on ”kronotyyppi” eli vuorokausirytmin henkilökohtainen rakenne, joka vaikuttaa fysiologiaamme ja psykologiaamme.

On todennäköistä, ettet ole täysi aamuvirkku etkä pelkkä yökukkuja vaan jossain niiden välissä eli se, mitä Pink kutsuu ”kolmanneksi linnuksi”.

Ihmiset käyvät päivänsä aikana läpi kolme eri vaihetta: huippu, aallonpohja ja toipuminen, ja yleensä siinä järjestyksessä. Karkeasti ottaen yksi viidestä on yökyöpeli, jonka rytmi kulkee vastakkaisessa järjestyksessä.
...
Työpäivän onnettomin kohta iskee joka tapauksessa noin seitsemän tuntia heräämisen jälkeen. Kovin tärkeitä päätöksiä ei silloin kannata tehdä, päinvastoin.

Huippukohtana, joka yleensä on aamulla, olemme parempia analyyttisessä työssä. Olemme silloin valppaimpia ja voimme keskittyä ja taistella häiriötekijöitä vastaan paremmin.

Aallonpohjan aikana, joka yleensä vaivaa meitä alku- tai keski-iltapäivästä, meidän olisi hyvä tehdä hallinnollista tehtäviä, kuten vastata rutiinisähköposteihin tai täyttää kuluraportteja.

Toipumisen aikaan, joka useimmilla meistä on iltapäivällä tai alkuillasta, olemme parempia oivaltamaan ja kiteyttämään asioita, sillä olemme yksinkertaisesti hieman luovempia. Olemme silloin myös paremmalla tuulella kuin aallonpohjan aikana.
...
Haitalliset virheet nukutuksessa olivat kolme kertaa todennäköisempiä iltapäivällä tehdyissä operaatioissa kuin aamulla tehdyissä. Myös sairaaloiden hygienia vähenee iltapäivisin. Toisessa tutkimuksessa selvisi, että hoitajat ja lääkärit pesevät käsiään iltapäivällä huomattavasti harvemmin kuin aamupäivisin.

Ajankohta vaikuttaa myös tarkkaavaisuuteen. Paksusuolen tähystyksissä polyyppeja löytyi iltapäivällä tehdyissä tutkimuksissa vain puolet siitä määrästä, joita lääkärit löysivät aamulla tehdyissä tutkimuksissa.
...
Onneksi iltapäiväahdinkoon on Pinkin mukaan olemassa lääke. Se on tauot.
flammee
loka 8, 2019, 22.19
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Unirytmi
Vastaukset: 13
Luettu: 1880

Unirytmi

Pikanen huomio - telkkarin vaihto kirjoihin tuntui auttavan unirytmin kanssa. Paljon helpompaa mennä aikasten nukkuun. Toki töllönkin ääreen nuupahtaa kesken, mutta ei ihan niin nopeasti kuin kirjaa lukemalla, ja se tuppaa sitten olemaan niin voimakas nuupahdus että sitä sitten menee pari tuntia torkahdellen jaksamatta kömpiä sänkyyn...

Tietokone toki vielä valvottaisi, mutta eipä oikein enää ole mitään erityisen kiinnostavaa netissäkään. Viikon verran meni että kirjan ääreen nukahti arki-iltoina aika pikaseen, korkeintaan tunnin pysty lukemaan.. Nyt on muutama päivä mennyt että ei nuupahda kesken lukemisen, ei vissiin ole akuuttia univelkaa.. On niitä joskus sellasiakin kirjoja ollut, joita ei ole malttanut jättää kesken koko yönä, että kaippa tälläkin voi tulla ajoittain unettomia öitä, mutta ei ehkä niin kroonisesti kuin vaikkapa töllöä katellen.
flammee
loka 12, 2018, 21.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Unirytmi
Vastaukset: 13
Luettu: 1880

Unirytmi

Nähdäkseni iltavirkkuus tarkoittaa vain sitä että on virkku silloin kun nukkumisesta on kulunut pitempi aika, eikä se niinkään tarkoita sitä että unirytmi pitäisi ajoittaa sellaiseksi että on yöllä hereillä. Se että tietoisesti pyrkii muuttamaan unirytmiä on pitkäjänteistä touhua, ei siihen tehoa että menee ysiltä sänkyyn. Jos on edes jollain tapaa kiinteä rytmi olemassa, niin lähtee sitä hiljalleen muuttamaan kohti haluttua rytmiä. Esim. jos tyypillisesti menee nukkuun yöllä kahden ja neljän välillä, ottaa tavoitteeksi ensin että menisi lähempänä kahta kuin neljää, sitten kun alkaa toimia niin ennen kahta jne. riittävän pienin muutoksin edeten kohti sellaista unirytmiä, missä on hereillä oikeaan aikaan ja se pirteä hetki ajoitettuna siihen hetkeen kun haluaa olla pirteä. Olen itekin ollut aiemmin, kun ei ole ollut mitään pakollisia joka päiväisiä velvoitteita sellasessa rytmissä että nukkuun joskus puolenyön jälkeen, mutta nykyisin alkaa yleensä väsyttään varsin rankasti jossain 21-23 välillä. Monesti tässä kyllä sitten epäonnistuu nukkumaanmenossa siksi että iskee niin tappoväsymys että nukahtaa/ottaa nokoset kun on esim. teeveetä katselemassa.. Eli siis iltavirkusta voi kyllä päästä aikaisin nukkumaanmenijäksi..

Tällä hetkellä mulla on projektina aikaistaa heräämistä / nukkumaanmenoa niin että duuni ei ajoittuisi ihan niin lähelle heräämistä.. Kun olin iltavuorossa niin se oli siinä mielessä toimivaa, että juoksulenkki duunin päälle tuntui mahtavalta (paremmalta kuin lenkki aamuvuorotyöpäivän jälkeen), eikä siinä ollut mihinkään kiire, koska seuraavana aamuna sai nukkua pitkään.. Mutta iltavuoron tekeminen on sinänsä vähän p*rseestä, koska silloin ei voi osallistua mihinkään ohjattuihin treeneihin tms. viikolla, koska niitä on vain iltaisin. Eli jos menee riittävän aikaisten nukkuun jolloin herää aikaisemmin, niin 8-16 duuni on tällaiseen unirytmiin suhteutettuna kuin tekisi iltavuoroa. Ei tarvi herätyskelloa, jos aamuviideltä olisi jo unta pallossa hulppeat 8 tuntia, joka on tunnin enemmän kuin mihin olen tottunut. Pyrin eteneen tätä tavoitetta kohti suht hitaasti, ettei tule sitä että menee liian aikaisten yrittään nukkuun ja sitten ei tulekkaan unta sitten millään. Eilen menin kymmeneltä ja samaan pyrin tänäänkin, eli nytten pitänee sitten mennä.. Ei siitä kauaa ole kun oli harvinaista että oisin mennyt nukkuun ennen yhtätoista..