Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 31 tulosta

Benu
heinä 26, 2017, 17.00
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Tuomareiden äänet kirjoitti:Lahden Gentailla oli ns. "mankeli" vyökokeena, kun sain sinisen vyöni. Yksi 20min erä ja minuutin välein tulee kimppuun uusi tuore vastustaja. Sinällään en itse pitänyt tuota minkään sortin kokeena, vaan enemmänkin tulikasteena ja ehkäpä jopa jonki sortin palkintona. Ei tuollasessa myllyssä näillä taidoilla pystynyt katsomaan muuta, kuin kestävyyttä ja mielenlujuutta.
Enpä muista ikinä taputtaneeni niin paljoa, kun Simola tuli 19min jälkeen loppuvastustajaksi ja tarjoili ison miehen knee on bellyä, otti selästä body triangelin ja alkoi vääntämään selkärankaa uusiin ja tuntemattomiin asentoihin. :D

Yksi hirveimmistä ja samalla myös parhaista kokemuksista.

Oman vyökokeen jälkeen en ole tuota mankelia nähnyt harrastettavan. En tiedä tulivatko toisiin ajatuksiin "kokeen" järkevyydestä vai miksi siitä on siirrytty eteenpäin, mutta itse siitä kyllä pidin.

- Olli
Sama homma oli ainakin Hangossa kun ite aloitin, voi olla että on vieläkin. Sieltä ainakin oma "vyönmyöntökulttuuri" on saanut ajatuksensa. Monella muullakin salilla vissiin ainakin oli tätä samaa, ehkä on vieläkin :)?

Juurikin tuollaista asennetta hieman mitattiin ja samalla veljellinen tapa sanoa että oot vyös ansainnut, onneks olkoon! Järjestys tosin ollut juurinkin päinvastoin, eli kokeneemmat kaverit ensin väsyttää sonnin ja sitten alkavat valkovyöt tulemaan painille. Tässähän sitä sitten mitataan, että jaksaako painaa vaikka on ihan kuitti ja kokemattomampi kaveri tulee hanakasti päälle kun on mahdollista pistää ylempi vyö taputtamaan. Joskus toki myös tehty niin päin ettei olla kerrottu että jotkut saa vyöt ja laitettu "loppusparreissa" keskelle painimaan "ekat 5min" jotka sitten venyvätkin paljon pidemmiksi. Tässä tietysti pitää olla hieman pelisilmää. Jos kyseessä on 20v kisaaja, niin häntä voi mielestäni pitää pidempään keskellä kun 45v 2krt/vko painivaa kaveria...

Mielestäni se että vyö tulee yllätyksenä on mukavin tapa myöntää se. Jotkut jopa olleet niin yllättyneitä että ovat miettineet hetkellisesti että mitä pahaa ovat tehneet kun ei pääse keskeltä pois... :)

Nykyään läiskitään vöillä monessa seurassa, mitä itse en pidä yhtä hyvänä tapana kun se ei vuorostaan liity siihen itse painihommaan mitenkään... kaikki tyylillään.
Benu
kesä 30, 2016, 12.23
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

Re: BJJ ja vyökoekäytännöt

Antti K kirjoitti: Juu, toki alueen/kaupungin ensimmäiset harrastajat joutuvat käymään tällaisen tien, kun parempaa ei ole tarjolla.
Sinullakin on tuossa kuitenkin aika monta muuttujaa listattuna, jotka ainakin foorumikirjoittelun perusteella tuntuvat Hannulta puuttuvan.
Joo, meni vähä saivarteluksi :D Mutta halusin tuoda pointtina esille ton että toki se on mahdollista :D
Benu
kesä 30, 2016, 12.12
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

Re: BJJ ja vyökoekäytännöt

Antti K kirjoitti: Harrastajamäärien ja lajin kasvaessa vyökriteerit ovat varmasti muuttuneet siitä, mitä ne olivat vaikka 10 vuotta sitten. Tämä ei tietenkään ole huono asia, mutta ainakin aikaisemmin purppura on yleensä ollut jo sellainen vyöarvo, että sitä ei tällaisella treenillä ja säätämisellä olisi ollut mahdollisuutta saada. Aika monella harrastajalla eteneminen on jäänyt siniseen, vaikka nujuamassa on käyty vuosia.
En tietenkään toivo, että Hannu ei kehittyisi lajissa ja saavuttaisi vyöarvoja, mutta todella toivon, että vyöjärjestelmä ei ole muuttunut niin paljoa, että vöitä voisi saada satunnaisella ohjatulla harjoittelulla ja youtube-videoilla, oli tämän tukena miten paljon oman epämääräisen painiskeluryhmän treenivuosia tahansa.
Nyt täytyy kyllä sen verran sanoa, että itse olen treenannut pitkälle purppuravyöllä pääsääntöisesti itse. Toki olisin valinnut helpomman reitin jos moinen olisi ollut tarjolla. Mutta pakko oli treenata omin päin jos halusi painia. Toki, kävin ihan älyttömän paljon Hangossa painimassa (erityisesti valkosella ja sinisellä) + kaikki Hiltileirit ja muut leirit ympäri suomen + omalla salilla oli jiujitsu leirejä. Tietysti aktiivisen kisaamisen kautta myös tuli monta trial and error tyyppistä oivallutsa omista jutuista.

Joten kyllä purppuran voi saavuttaa "omin nokkineen", mutta en sitä suosittele. Minulla onnekseni oli Hangosta omat valmentajat jotka näkivät minun kehityksen aika handson.

Mutta yksi suurista syistä miksi en ymmärrää Hannu logiikkaa onkin juuri se, että olin itse vastaavanlaisessa tilanteessa enkä ymmärrä miksi hän haluaa opetella itse. Näin aikoinaan märkiä unia siitä miten olisi mahtavaa lähteä jonnekkin isolle salille missä on paljon treenivuoroja / pv ja treenata 10-12 krt / vko maailmanluokan mustavöiden kanssa jne.
Benu
kesä 30, 2016, 10.15
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

Re: BJJ ja vyökoekäytännöt

Totte kirjoitti: Mä en nyt oikein ymmärrä mikä tässä on niin vaikeaa.

a) Jos tykkää painimisesta painimisen vuoksi tai haluaa kerrata/hioa jo osaamiaan juttuja, käy "kaveripiirissä" painimassa.

b) Jos haluaa opetella BJJ:ta, käy (ohjatuissa) BJJ-treeneissä. Jos haluaa (täydentävää) lisätreeniä, kts. lisäksi a).

c) Jos haluaa vyöarvoja BJJ:ssa, kts. b).
Mun mielestä sä kiteytit ongelman ytimen hyvin. A ja C eivät mene yhteen.
Benu
kesä 28, 2016, 16.22
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Päätin aiemmin että en kommentoi tähän mitään, mutta jospa mä nyt kuitenkin vähä...

En jaksanut kaivaa esiin aiemmista jutuista sitä, että miksi et Hannu treenaa pelkästään JKL FC:llä? Joten kysyn tod näk asiaa mihin on jo aiemmin vastattu. Paras kehitys sinulle tulisi sitä kautta eikä tarvitse miettiä mitään vyökokeita, vaan opettaja katsoo koska olet valmis seuraavalle vyölle.

Mielestäni vyökoekäytännöt eivät ole paras tapa edistyä BJJ:ssä. Me ollaan kaikki niin erinlaisia ihmisiä psyykkisiiltä ja fyysisiltä ominaisuuksiltamme. Joten meidän pitää kaikkien toki osata peruspositiot ja lopetukset, mutta jotkut tekniikkalistat eivät mielestäni palvele yksilön kehitystä optimaalisesti, ainakaan sen jälkeen kun on oppinut jo "seisomaan" omilla jaloillaan.

Kaikki tekevät omalla tyylillään ja kehittävät sitä omaa juttua. Ja tämä onnistuu parhaiten kun on osaava valmentaja joka osaa katsoa mitä se oppilas tarvisee ja ruokkii sitä pikkuhiljaa oppilaalle.

Voin omasta kokemuksesta sanoa, että onhan tämä ollut aikamoinen seikkailu alkupäässä kun on pääasiassa itse joutunut oppimaan asioita, onneksi on kuitenkin ollut osaavia opettajia matkalla. Se on vähän kun olisi huono kartta minkä avulla yrittää suunnistaa miinakentän yli. Mielummin ottaisin siihen hyvän oppaan joka tietää minne miinat on kaivettu. Toki huono kartta ja hyvä opas on ihan hyvä kombo, kunhan ei lähde sooloilemaan itsekseen.

BJJ vaatii sitoutumista ja kärsivällisyyttä. Tekniikkalistat antavat sen mielikuvan "kun osaan nämä tekniikat, osaan painia sinisen vyön arvoisesti", mikä mielestäni ei ole lainkaan totta. Painissa on niin paljon näkymättömiä asioita kuten paine ja ajoitus mitkä on kaikista tärkeinpiä asioita. Näitä asioita ei voi mitata listoilla tai mittareilla, pelkästään painisuorituksilla. Joten jos osaa listan tekniikat mutta ei osaa luoda painetta taikka ajoittaa niitä, näkisin että painiosaaminen on vähäinen. Vuorostaan jos osaa 10 tekniikkaa, mutta ajoittaa ja suorittaa ne kaikki ihan pirun hyvin, näkisin että painiosaaminen on kohtalainen.

Tottakai BJJ:ssä on myös muuta kun painiosaaminen, mutta alemmilla vöillä näkisin sen tärkeimmäksi kriteeriksi.
Benu
maalis 8, 2016, 13.53
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Niko K kirjoitti: Kiitos vastauksista Janne ja Benu. Selventi hyvin asiaa meikäläiselle. Yleisistä asioista vastuunkantamista, tarkoitat varmaan treenienvetoa ?
Eipä kestä. Eikä välttämättä tarvii olla treenien vetovastuuta, mutta voi myös tarkottaa sitä. Myös seuran yleisten asioiden kantaminen, kokemattomempien kannustaminen ja opastaminen jne. kuuluu mielestäni samaan kategoriian. Tärkeintä olisi se, että toimii ikään kun hyvänä esimerkkinä "nuoremmille" jujutsukoille.
Benu
maalis 4, 2016, 15.17
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Niko K kirjoitti: Herätellääs keskustelua.. Suunnattu lähinnä vöitä myöntäville potkulaisille, mutta toki muutkin saa kontribuoida.
Eli. Tuli tuossa painien jälkeen mieleen kun jotain höpinää oli vyöarvoista. Eli, mitä kriteerejä pidätte purppuran vyön myöntämiselle ? Onko jotain tiettyjä asioita joita vaaditte oppilaalta ennen purppuran myöntämistä, jos niin mitä ? Ja mikä tekee eron sinisen ja purppuran välillä ? Olisi kiva kuulla myös muista vyöarvoista, että mitkä kriteerit, kun en itse riittävän hyvin osaa arvottaa.
Tajusin että itsellä aika hatara käsitys yllämainitusta aiheesta, vaikkei se kai riviharrastajalla niin tähdellistä olekaan :)
Mielestäni tuossa on jo hyvinkin iso ero, siis sinisen ja purppuran välillä. Näkisin että kun on valmis siniselle niin tuntee kaikki peruspositioit ja osaa puolustaa niitä. Myös pitää osata auttavasti hyökätä niistä, erityisesti valkovöitä vastaan. Harvoinhan valkovöisten peli kauhean hyökkäyspainotteista on tasoerojen takia (joutuvat puolustamaan enimmäkseen).

Purppuravöisen pitää mielestäni sitten tuon päälle osata tietysti puolustaa paremmin ja tuntea positiot paremmin myös. Näkisin kuitenkin että se on tuossa hyökkäyspelissä missä radikaalein kehitys on tapahtunut. Toki myös sen oman peli pitäisi olla aika pitkälle kehittynyttä jo tuossa vaiheessa ja pitäisi löytyä niitä omia erikoisjuttuja.

Hieman eritavalla, mutta kuitenkin pitkälti samaa mitä Jannekin tuossa kirjoitti. Eli mielestäni purppuralla pitää jo olla jonkinasteista kypsyyttä ja osata kantaa vastuuta salilla ihan yleisistäkin asioita treenikavereiden lisäksi. Tottakai painitaito on todella osa juttu myös, ne vaan tuuppaa olemaan hieman suhteellisia ikään/painoon jne nähden.
Benu
helmi 28, 2011, 22.16
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Jees, tätä mä tarkotin siis että mustilla ja ruskuaisilla on oma sarja arvokisoissa kuten suomessa on myös BJJ:ssä elite, jonka uskon rajottuvan tulevaisuudessa myös vain ruskeisiin ja mustiin.
Benu
helmi 28, 2011, 13.49
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Olin jo kirjoittanut viestin missä oli sama sisältö mitä Jannen viestissä, mutta poistin sen koska oletin että Riku on tietonen elite sarjan olemassaolosta. Kyllä, uskon myös että ruskeat ja mustat tulevat aina olemaan suomen kisoissa samassa sarjassa, eikös judossakin ole niin? Samat säännöthän heillä käytännössä on, otteluaika tosin vain 2min lyhyempi ruskuaisilla. Olishan se tosiaan hienoa jos saataisi 4 vyösarjaa suomeenkin.
Benu
helmi 28, 2011, 10.40
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Haha, aijaa! Noniin, hieno homma että muisti pelaa. Nyt ku sen sanot Jannekaiseni, niin toki mä muistan kyseisen keskustelun. En tosin muistanut että toinen osapuoli oli JAH, ei nyt näitä nickejä muista enää tällä iällä...

Näinhän mulla esim. on käynyt. Eli muutin Karjaalta pois, mutta kävin/käyn siellä aina treenailemassa kun olin/olen kotinurkilla. Liityttiinhän me luonnollisena valintana myös Hiltiin kun perustettin oma seura ja olen käynyt aktiivisesti Hiltin leireillä ylläpitääkseni ja parantaakseni jiu-jitsuani kuten myös ystävyyssuhteita. Toki se on myös ihan pirun hauskaa :D
Benu
helmi 28, 2011, 08.55
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

JAH kirjoitti: Noniin kun jäi isot kiRjaimet ja HYMIÖT :D :) :p 8-) ;) :smt003 pois niin BENU ymmärsi sävyni aivan nurinpäin ja loukkaantui. Selvennän nyt että kielikettuiluni oli veljellisen RAKASTAVASSA sävyssä tarkoitettu, itselläni kun on rantaruotsalaiset sukujuuret- omasta mielestäni ei ollenkaan niin häijyä kuin tuo Maunosen tytöttely. :oops: Totta ettet minua tunne vaikka onkin yhdessa treenattu parikin kertaa, mistä olen kyllä itse vähän loukkaantunut... :cry:

Okei, hyvä näin. Nimimerkin takanen henkilö ei ainakaan avaudu täällä bittiavaruudessa, missäs me ollaan treenailtu yhdessä ja koska :)?

Maunonen onki tuommonen, no... miksköhän sitä kutsuis. Tosin mä tiedän entuudestaan että Maunonen vittuilee sen takia ku se ei osaa ilmaista rakkauttaan millään muulla tapaa. Plus että se on kateellinen.

Ootko sä loukkaantunut fyysisesti ku ollaan treenattu yhdessä vai siitä etten tunnistanu sua nimimerkin takaa? :p

edittiä: En mä kyllä loukkaantunut, mutta pisti kyllä ihmetyttämään. Aika rajua saa läppä olla että loukkaannun.
Benu
helmi 27, 2011, 23.43
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Mä en sua tunne JAH, mutta jotaan henkilökohtaista sulla taitaa olla mua vastaan kun noin yrität oikeen vitsikkäästi vähtellä mun älykkyyttä ja suomenkielen taitoa. Ei siinä, en mä puhu suomea yhtä hyvin kun ruotsia, mutta aika mielenkiitonen ja ylimielinen lähestymistapa sulla.

En oikeen saanut kaikkea irti (tai en jaksanut lukea noin raskasta tekstiä) siitä mitä kirjoitit. Mutta mikään ei ole reilua tässä maailmassa, tietty joku saa helpomalla vyön kun joku muu. Mutta sehän on ihan valmentajasta kiinni, haluaako hän viedä valmennettaviaan eteenpäin ja samalla antaa heille tunnustusta kovasta työstä tai ei.

Jos ei ole ketään vyönmyöntäjää, niin pitää tutustua johonkin black belttiin. En tunne ketään joka olisi myöntänyt vöitä ilman suosittelijaa ekalla kertaa kun ovat tavanneet.
Benu
helmi 27, 2011, 20.17
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Miks joku ostais vyön? Kyllähän se on helpompi vaan käydä brasiliassa ja vetää uus vyö vyötärölle ku palaa suomeen. Mutta onhan se ihan senkin noloa kun sua pyöritellään treeneissä alempi vöisten toimesta, ei siinä kauheesti mieltä lämmitä että on joku makeen värinen vyö. Eihän se vyö tosiaan tee muuta kun pidä takkia kiinni. Joku Turun kovis ku sano joskus että mitä väliä sillä on että myönnetäänkö sulle musta tai ei, voihan sen käydä hakemassa kaupastsa ja vetää päälle. Sit jos kukaan ei saa sitä pois otettua treeneissä niin on sen ansainnut.

Ja jos tilanne on noin paha, niin voihan se opettaja myös ottaa sen vyön pois.

Harjoitukset vetää se joka ne haluaa, ei se vyöarvo ratkaise. Useimmiten se on kyllä kokeneinen opettaja jolla on korkein vyöarvo, mutta ei se ole mikään automattinen toiminto.
Benu
maalis 14, 2010, 23.21
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Eilen just puhuttiin noin yleisesti kaverin kanssa jujutsusta. Tai tekniikoista oikeestaan, ja musta kaveri sano sen tosi hyvin kun kerroin jotaan mielipiteitä jostakin tekniikan toteuksesta. Eli se mikä jujutsussa on hienoa, että kaikki ovat yksilöitä ja heillä on yksilöllinen tapa suorittaa tekniikoita. Joku avaa guardia seisten ja toinen polviltaan. Kukaan ei voi tulla sanomaan sulle että se on tårta på tårta jos saat sen guardin auki, millä tahansa tavalla. Jne. Sama pätee myös muihin tekniikoihin, joku tekee kimuraa apinaotteella, toinen normi otteella...
Benu
helmi 26, 2010, 13.07
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125231

BJJ ja vyökoekäytännöt

Hiimän kirjoitti: Mä allekirjoitan kyllä täysin vyökokeiden tarpeettomuuden. Asia, mistä pidän bjj:ssä on nimenomaan stressittömyys vöiden suhteen. Ja paras oman tason mittari on kokenut valmentaja, joka varmasti näkee missä ja millä tasolla mennään.
Vois joku kokenu valmentaja myöntää sullekkin purppuran jo ;)