Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 13 tulosta

Andy
tammi 31, 2023, 12.55
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

Tarkoittamasi lajin nimi on väkikapulan veto. Siinä veto suoritetaan jalkapohjat vastakkain ilman tuota lautaa.

Lauta helpottanee erilaisia tulkinnanvaraisuuksia paljon. Lisäksi tuo on systematisoitu niin, että on mm. selkeät säännöt siitä miten otteen saa valita.
Andy
tammi 27, 2023, 21.56
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Väkikapula ja muut kamppailulliset perinnepelit

Valvomo: Jaettu ja sitten siirretty toisesta ketjusta.

Törmäsin tällaiseen lajiin kuin Mas-wrestling, jolle ei ole suomenkielistä nimeä. Jakutiasta peräisin oleva laji muistuttaa väkikapulan vetoa. Harrastajat kutsuvat lajiaan ilman kontaktia oteltavaksi kamppailulajiksi. Minusta tämä on rajatapaus, mutta itse en pitäisi sitä kamppailulajina.

Perusteena on se, että voitto voidaan saada riistämällä peliväline vastustajalta. Toinen tapa voittaa vastustaja on siis vetää tämä laudan yli. Tämä laji lienee kuitenkin jokseenkin niin lähellä kamppailulajia kuin voi olla, olematta silti sellainen.

https://maswrestlingfinland.com/

Andy
kesä 14, 2020, 17.34
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailuleikit ja -pelit

Vuorenvalloitus. Rynnätään siis koulun pihalla olevan lumikasan huipulle ja pyritään heittämään muut pelaajat vuorelta alas.

Lienee nykyään kiellettyä useimmissa kouluissa?
Andy
huhti 15, 2018, 11.59
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Tämä on kyllä ihan absurdia, että tuo treeni ei muka kehittäisi tasapainoa. Tuossa on tasapainoharjoittelua Pajulahden urheiluopistolta. Tuolla lailla sitä nyt treenataan. :seina:



Huomautan vielä, että potkunyrkkeillyn kannalta oleellsita on nimenomaan tasapaino kiinteällä alustalla haastavassa tilanteessa. Epävakaalla alustalla tasapainoilu on oma kykynsä eikä siirry suoraan edellämainittuun. Siksi ei kannata tehdä tasapainoiluja esimerkiksi bosu-pallon päällä vaan nimenomaan tasaisella alustalla ja niin että treenaajaan kohdistuu ulkopuolisia voimia, kuten ottelussakin tapahtuu.

Mitä tulee noihin kymmeniin kadulla turpaansa saaneisiin kamppailu-urheilijoihin, niin jutut on kuultu ennenkin. Uskottavuutta tosin hieman heikentää ne jutut tunkiniskuista päähän mitkä ei vaikuta mitään, hyppypotkuista baaritiskin, maastapaoista jalkaan ammuttuna yli ja sydänten räjäyttelysta rinnan sisään.

Oli miten oli, niin se ei nyt kuulu tähän asiaan mitenkään. Potkunyrkkeilytreenin tarkoitus ei ole katurähinät, joten sitä ei voi arvostella katurähinöiden perusteella. Yhtä hyvin minä voin alkaa haukkua vaikka defendotreenejä, että niissäpä ei opi kutomaan sukkaa ja olen nähnyt lukemattomia mummoja, jotka kutovat sukkia paremmin kuin mustan vyön defendokat. Ihan varmaan niin onkin, koska defendossa ei harjoitella sukankudontaa eikä se siksi kehitä sitä. Mutta kannattaako defendoa arvostella sen perusteella, miten hyviä kutojia sieltä tulee?
Andy
huhti 14, 2018, 11.31
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

tapsaattori kirjoitti: huhti 13, 2018, 21.06 Kysymyksiä Andy:
Mikä on kevyen, pelinomaisen harjoituksen opetuksellinen tavoite tyypillisesti? Luovuus, taito-ominaisuudet?
Silmä. Se että osaa nähdä oikean paikan oikealle tekniikalle. Ja myös nähdä ne vastustajan mahdollisuudet eri tilanteista.
Miten järjestät kevyen, pelinomaisen harjoituksen siten, että se kehittää näitä tavoiteltuja asioita?
Tämä riippuu täysin treenaajista ja siitä mitä halutaan kehittää. Kokeneille treenaajille voi sanoa vaikka vain että "sparraillaan kevyesti". Tai sitten voi antaa tietyt tekniikat ja/tai taktiikat joita pitää käyttää, kuten tuossa peruskurssimainosvideossa oli.

Aloittelevampien kamppailijoiden kohdalla on tärkeää se, että säikyttäviä tekniikoita tulee mahdollisimman vähän. Eli toteutus pitäisi olla sellainen, että päätä kohti tulee vähän iskuja tai ainakaan ei kovia.
Oletko havainnut oppilaillasi että esim. uusia tekniikoita käytettäisiin sparrissa helpommin, jos on kevyesti pelailtu?
Kyllä, ja se siirtyy myös otteluun. Teemme jopa niin että 0-2 viikkoa ennen matsia saatetaan "ajaa sisään" tiettyjä erikoistekniikoita, että ne lähtisivät ottelussa sujuvasti.
Andy
huhti 13, 2018, 20.39
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Kari Aittomäki kirjoitti: huhti 13, 2018, 01.17Haluaisin muistuttaa että luultavasti tunnen maailmaasi paremmin kuin vastoinpäin.
Miten tämä liittyy mihinkään?
Ja mulle on aivan turha tulla väittämään että tollaset tutustuttamiseleikit on "välttämättömiä" huippuja muovattaessa.
Ymmärrän kyllä että seuramarkkinoinnin kannalta tuo huippujen tavoittelu on tärkeä korostus, mutta oikeastihan se tärkein segmentti on se perustreenaaja.
Niin kauan kun hommasta ei makseta, niin tärkein segmentti on ne huippu-urheilijat. Niitä vain ei ole mahdollista tuottaa, ellei ole isoa massaa perustreenaajia. Ei ole mahdollista pyörittää pelkkää kovien jätkien klubia tai ainakaan kukaan ei ole siinä vielä onnistunut.

On tietysti mahdotonta sanoa, etteikö ilman sitä pelailun omaista treeniä voisi tulla hyväksi, mutta ainakin se on erittäin yleinen treenimetodi, jolla on onnistuttu kautta aikojen tekemään paljon huippuja. Thaimaa on varmaan se paras esimerkki. Tässä pari legendaarista mestaria treenaamassa.



Kohtuudella ovat pärjänneet tuolla metodilla:
https://en.wikipedia.org/wiki/Singdam_Kiatmuu9
https://en.wikipedia.org/wiki/Saenchai
Ja et laittais sanoja toisten suuhun.
Mihin nimenomaiseen tekstiin tämä viittaa?
Asenteellinen tiukkuus, kime, on aivan eri asia kuin stressihuipussa perkele-asenteella riehuminen.
Taito ja luovuus reaalimaailman ryskeessä kehittyy kokemuksen ja sen awarenessin kautta, tilannesilmän kautta.
Aidon kokemuksen ja tehokkaan treenin vertaaminen ei minusta ole kovin järkevä lähtökohta. Totta kai kokemus on aina kokemusta, mutta ei se vaikuta siihen, miten kannattaa treenata.
En tiedä mistä kaivoit tuon jurrisen treenaamattoman, ilmeisesti takavuosien portsarijutuistani.
Toistan taas: Potku on lastentarha ja portsarijutut oli ainoa kanava johon perusperteillä oli kontaktipintaa.
Olen jättänyt kovemmat jutut erittäin yleiselle tasolle.
Edellisestä viestistäsi:
Sitte ollaan perillä ku ollaan niinku Ave, se pisti kerran jotain Kaapelilla bilettävää kuseskelujengiä nippuun urakalla.
Olen ymmärtänyt, että tässä puhuttiin sekä treenaamattomista, että päihtyneistä henkilöistä.
Tämä ei tarkoita etteikö kampfsport olisi ihailtavaa ja vaativaa.
Mutta mun maailmassani vain väline.
Jos saisin käyttööni sen aikakoneen ja veisin seurastanne jokaryhmän kaksi parasta tiukkoihin tilanteisiin.. siltä reissulta ei kukaan tulisi muuttumattomana takaisin.
Zumbaamiset ainaki karisisivat matkalle.
Miten tämä liittyy mihinkään? Tahallinen hakeutuminen johonkin katukähinöihin on kiinnostusarvoltaan nolla.
Andy
huhti 12, 2018, 17.46
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Jos halutaan tehdä huippukamppailijoita, niin kevyt ja pelailun omainen treeni on käytännössä pakollinen osa harjoittelua. Toki sen lisäksi pitää ottaa kovia sparreja ja tehdä kovatempoisia tekniikkatreenejä, mutta pelkästään niiden varaan ei voi laskea ainakaan miesten puolella. Naisissa näin voi menestyäkin aika pitkälle, kun taso on alempi ja ottelijoiden iskuvoima ei ole niin kova, jolloin omaan päähän voi ottaa enemmän osumaa.

Jos treenaa aina kovaa ja stressitasot katossa, niin se ei ole omiaan kehittämään taitoja ja luovuutta kamppailutilanteessa. Ne pitää hakea sisään ensin kevyessä treenissä, missä voi kokeilla kaikenlaista ja sitten ajaa kovemmissa treeneissä osaksi ottelupakettia. Tämä ei onnistu pelkällä perkele-mentaliteetilla treenatessa.

Toinen juttu on se, että kun tehdään säännöllisesti kahta treeniä päivässä, niin palautuminen pelkistä kovista treeneistä ei ole mahdollista ainakaan ilman kemiallisia apuja. Ja jos treenaa vähemmän, niin sitten ei taas taidot kehity yhtä hyvin.

Treenaamattomille juopoille pärjää varmasti pelkällä kovuudella ja hurjuudella, mutta sitten kun vastaan tulee Venäjän maajoukkuemies, niin sitä ei ihan pelkällä sisulla päihitetäkään.
Andy
huhti 12, 2018, 00.20
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Perustelinkin jo aiemmin sen, mitä tuo harjoite kehittää. Jos haluaa väittää, että se ei esimerkiksi kehittäisi tasapainoa, niin kuulisin mielellään tälle myös perusteita. Tai jos katsoo että tasapaino ei ole hyödyllinen asia potkunyrkkeilyssä.

Se että joku elämäntapakamppailija ei koe tuollaista harjoitusta itselleen mielekkäänä ei tarkoita, etteikö se olisi sovelias harrasteryhmiin. Käytännössä suurimmasta osasta tuota ryhmää ei ole mahdollista tehdä edes salikisatason ottelijoita, koska asennoituminen harrastukseen ei ole siihen sovelias. Tämä vaikuttaa myös siihen, millaisia harjoituksia heille voi teettää niin että he tulevat treeneihin jatkossakin. Jos he eivät tule paikalle, niin sitten he eivät ainakaan kehity mihinkään.

Tässä on toisenlaista ja selvästi ottelullisempaa pelailua. Toisella käytössä alapotkut, toisella suorat lyönnit. Tehtävänä alapotkumiehen tulee prässätä ja lyöjän liikkua alta pois. Tämä sattuu olemaan peruskurssin mainosvideo, mutta sen takia en sitä tähän postaa, ketju tuskin lienee tehokas paikka mainostaa.

https://www.facebook.com/KBToulu/videos ... 738753809/

Tässä on kaksi hyvätasoista amatööriottelijaa, jotka ovat harjoitelleet paljon keskenään ja luotto kaveriin on korkealla tasolla. (Toinen kundeista muuten näkyy myös etualalla ketjun aloitusvideolla neljä vuotta sitten.) Homma pysyy selvästi pelailunomaisena ja tämän kamppailullista hyödyllisyyttä tuskin kukaan kiistää.

Mutta jos laitan tuon edellisen videon ryhmän tekemään moista, niin he eivät pysty siihen. Lyöjä yrittää pakonomaisesti osua ja lyö liian kovaa. Potkija taas pelkää lyöntejä ja yrittää härkkiä alapotkuilla takanojasta niin ettei vain saisi osumaa. Luultavasti lyöjä lähtee jahtaamaan potkijaa eli täysin päinvastoin kuin on tarkoitus ja molemmat ovat peloissaan. Kamppailullinen hyöty ei välttämättä ole heille sen kummempi kuin tuolla yhden jalan hyppelysparrilla, mutta treeni jää paljon todennäköisemmin viimeiseksi.
Andy
huhti 11, 2018, 12.10
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Tässä pitää ymmärtää kohderyhmä. Jos sinä tulisit treeneihimme - saati jos aikakoneella saapunut Kari 25v tulisi - en suosittelisi noita treenejä. Tuo on noviisiryhmä, johon siirrytään peruskurssilta ja josta siirrytään jatkoryhmään ja/tai kilparyhmään.

Kokeneet kamppailijat saavat samat fiilikset, kun käsketään ottamaan "kevyttä hippasparria". Mutta jos niin tekee aloittelijalle, niin sen stressitasot pomppaavat lukemiin, joihin kilpailijat eivät edes pääse treeneissä vaan korkeintaan matsissa. Selkeästi epämukavuusalueen treeniä, jota ei voi teettää kovin paljon. Tällä totutellaan sparriin, lisäksi se on ihmisistä hauskaa ja kehittää sekä koordinaatiota että tukilihaksia.

Kyseessä on siis osa koneistoa, jolla rakennetaan huippu-urheilijoita. Tuossa noin 25 hengen ryhmässä on pari kolme, jotka saattavat jossain vaiheessa siirtyä kilparyhmään asti, mutta tuo on yksi vaihe sitä kehitystä. Samalla se on suurimmalle osalle hauskaa harrasteliikuntaa. Tämä suurin osa sitten sekä osallistuu salin vuokrakustannuksiin että houkuttelee treeneihin tuttujaan, jotka ovat ehkä potentiaalisempia huippu-urheilijoita.

Vyön ja verkkarien epäesteettisyydestä olen samaa mieltä. Tässä on pointtina ensinnäkin se, että sitä saavutettua vyötä saa pitää näkyvillä, mikä on monille iso asia. Lisäksi kun on ensin hankittu vyö, niin sitten hankitaan pienemmällä kynnyksellä seuran shortsit ja paita. Yksinkertaisinta (ja tuottoisinta) olisi tietysti vain määrätä, että ne pitää olla treeneissä, mutta haluamme pitää pakolliset harrastuskustannukset minimissä, jotta mahdollisimman moni voisi treenata.
Andy
huhti 11, 2018, 10.34
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Samantyyppinen kuin aloitusvideossa, mutta ilman käsiä.

Andy
loka 28, 2017, 21.02
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Eikö säännöiksi olisi hyvät ne lajin viralliset säännöt?
Andy
huhti 11, 2014, 07.35
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Tuo on erittäin vaarallista hommaa.
Andy
huhti 4, 2014, 11.00
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut
Vastaukset: 83
Luettu: 14221

Kamppailulliset pelit, leikit ja kisailut

Millaisia pelejä, leikkejä ja kisailuita olette käyttäneet treeneissänne? Vai käytättekö ollenkaan? Onko niistä ylipäänsä hyötyä vai pitäisikö treeniaika käyttää toisin? Jos treenaat useammassa paikassa, voit äänestää useamman kerran.

Tässä videota meidän eilisistä jatkoryhmän treeneistä.

[youtube][/youtube]