Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

VKA
elo 6, 2009, 15.03
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendojen historia ja opettajalinjat
Vastaukset: 196
Luettu: 60984

CCWW ja Jyrki Saario???

uskon että esim. samankaltainen keskustelu voitaisiin saada aikaan myös Cressmanista?Tai melkein kenestä vain, eritoten Amerikan mantereen guruista.
No itse asiassa asia ei ole aivan noin. Sitäpäitsi nyt keskustelimme Wolfesta. Tosiaan Jim Shorttinkin taustat voi kyseenalaistaa mutta se ei nyt liity tähän keskusteluun.
Kuten tuossa yllä mainitsin, herrat kuten Robert Kasper ja Carl Cestari voivat hyvinkin yksityiskohtaisesti osoittaa suoran linjan Fairbairnin opetuksiin.
Eli omalta kohdaltani esimerkki: VKA-Mika Söderman-Carl Cestari-Applegate-Fairbairn
ja VKA-Lee Morrison-Nelson/Spiegel-Sgt Kelly-Fairbairn.

Ja sitten Bill Wolfen kohdalta:
Wolfe-Harold Stairn-Fairbairn.
Ongelmalliseksi tilanteen tekee nyt se, että herra Harold Stairnin olemassaolo on kyseenalaistettu aika monien toimesta, myös näiden herrojen, jotka taas kykenevät osoittamaan selkeän linjan Fairbairniin.

Edelleen pysytään tässä suhteessa asiassa: Kyse ei ole Wolfen liioittelevasta markkinoinnista tai hänen kyvyistään. Ainoastaan siitä, onko Wolfen Defendo lähtöisin Fairbairnilta Harold Stairnin kautta vai onko se hänen itse kehittämänsä laji, johon hän on ympännyt painia, nyrkkeilyä, hapkidoa sekä mahdollisesti eri manuaaleista opettelemiaan asioita.
Lopputulos lajin kannalta on varmaan aivan sama, mutta asioita historialliselta kannalta tutkivalle lopputulos ei todellakaan ole aivan sama.
Näet LK varmaan tämän eron?
VKA
elo 6, 2009, 12.28
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendojen historia ja opettajalinjat
Vastaukset: 196
Luettu: 60984

CCWW ja Jyrki Saario???

Kuitenkin, jokaisella kamppailulajilla pitää olla joku juttu, josta opin lähde "ammennetaan"
Totta. Bill Wolfen Modern Defendon lähde on hänen nettisivujensa mukaan Harold Stairn, jonka jopa olemassaolo on kyseenalaistettu.
Onko sinulla tarkempaa tietoa tästä kaverista tai mahdollisuutta saada vastauksia noihin kysymyksiin vaikkapa Wolfelta?
Mielelläni meinaan välittäisin tietoa eteenpäin tuonne suureen maailmaan, tämä asia kiinnostaa oikeasti lähes jokaista WW2 Combativesia opettavaa henkilöä.

Jos Wolfe on kehittänyt oman lajinsa vaikkapa manuaalien pohjalta niin ihan ok, mutta kun mies väittää, että WEFin oppilas Harold Stairn opetti häntä:
LINEAGE

Harold Stairn, a highly decorated WWII Special Operations Veteran with the British Army, was one of the few oiginal Certified Unarmed Combat Instructors that continued to teach following WWII. Stairn, a Master of Judo and Ju Jutsu, a Boxer, a Wrestler and Master Fencer, reserved instruction in "DEFENDO" for a select few military personel. One of which was a young soldier named Bill Wolfe who was a Judo and Ju Jutsu student of Stairn's. Stairn, recognizing Wolfe's natural ability and tough as nails character, proceeded to pass on the skills that had allowed him to complete his missions in the worst of circumstances. To this day, much of Harold Stairn's past remains a secret, as he was a man of few words.
Lähde: http://www.defendo.com" onclick="window.open(this.href);return false;
VKA
elo 6, 2009, 11.20
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendojen historia ja opettajalinjat
Vastaukset: 196
Luettu: 60984

CCWW ja Jyrki Saario???

Jonkin verran tutkin myös Wolfen taustoja aikanaan, mutta ne eivät mielestäni ole kovin olennaiset tämän asian kannalta.
Tosin on sielläkin hauskoja yksityiskohtia.
Herrahan on sanonut olevansa Regimental Sargeant Major (RSM) yksikössä Seaforth Highlanders of Canada.
Sinänsä varmaan kova juttu...mutta kun tuo yksikkö on vähän kuten vapaaehtoiset maakuntajoukot. SFHC treenaa "joukkojansa" 2-3 tuntia viikossa ja sitten joka kuukausi on yksi päivän parin leiri. Eli kyseessä on vähän sellainen kansalliskaarti meininki. HUOM! Itse arvostan suuresti vapaaehtoista maanpuolustustyötä enkä missään nimessä väheksy sitä, mutta onhan tuo eri juttu kun lähteä esim. Irakiin sotimaan.
Lisäksi tunnen pari kaveri erilaisista ulkomaalaisista yksiköistä, joita Wolfe on sivujensa mukaan kouluttanut ja he ovat asiasta kyllä eri mieltä, mutta myöntävät sen olevan mahdollista (ne on oikeesti isoja jengejä ja paha sanoa kuka on vetänyt seminaaria vuonna miekkä ja kirves.)
Kyllähän tuo Wolfen CV vaikuttaa muiltakin osin hieman ehkä liioitetulta, mutta se taitaa olla maan tapa tällä alalla tuolla suuressa maailmassa.

Ja kuten yllä sanoin, voi olla, että Wolfe on maailman kovin jätkä ei siinä mitään. Enkä todellakaan halua hyökätä hänen persoonaansa vastaan, markkinointi on markkinointia ja ymmärrän sen. Oma kiinnostukseni rajoittuu väitteisiin tuosta Harold Stairnista.

Wolfen väitteet Harold Stairnista kaipaavat, ihan historiallisessa mielessä, roimasti lisäselvityksiä.
VKA
elo 6, 2009, 10.12
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Defendojen historia ja opettajalinjat
Vastaukset: 196
Luettu: 60984

CCWW ja Jyrki Saario???

Haluan nyt vielä tässä selventää, että vaikka koen Defendon historian vielä toistaiseksi hieman "epäselväksi",
Et ole ainoa.
Koska Bill Wolfe ei ole enää ehkä niin arvostetussa asemassa kotomaassamme mitä vuosi pari takaperin niin ehkäpä tästäkin asiasta voidaan nyt keskustella avoimesti ilman ihmeellisempiä kinoja.
Nyt seuraa seinän verran tekstiä. :p

Bill Wolfen yhteys Fairbairniin on kyseenalaistettu lähes jokaisen WW2 Combatives -kouluttajan toimesta maailmalla.
Wolfe väittää, että hänelle Defendoa opetti mystinen herra nimeltä Harold Stairn. Wolfen mukaan Stairn olisi saanut opetusta itseltään Fairbairniltä Defendoon ja Wolfe sitten tältä. Eli erittäin lähellä "lähdettä "oltaisiin.

Mikä tässä sitten mättää?

Ensinnäkin William Evart Fairbairn (WEF) ei millloinkaan käyttänyt opettamastaan lajista nimeä Defendo. Miksi hän olisi opettanut Haroldille sen nimistä lajia? (Noh, tämä ei ole iso asia, Wolfe varmaan vaan halusi yksinkertaistaa nimiasian maallikoille.)

Toiseksi WEF kehitti uransa aikana kaksi lajia: Shanghain poliisille Defendun (jos sitä nimeä haluaa käyttää, WEF itse ei sitä käyttänyt muuta kuin kirjoittamansa manuaalin kannessa..)
WEFin toinen laji oli hänen sodan aikana kehittämä close combat/silent killing/all in fighting/gutterfighting...jonka nimi siis muuttui koko ajan ja WEF oli sanonut, ettei haluaisi antaa sille mitään nimeä koska ei pidä sitä lajina.
Stairn sai Wolfen mukaan opetusta WEFiltä ilmeisesti sodan aikana, joten miksi ihmeessä WEF olisi opettanut tälle lajia, jonka hän kehitti vuosikymmeniä sitten ja joka erosi täysin muille sotilaille opetetuista lajeista? Defendu kun omaa miltei yhtä paljon yhteistä "gutterfightingin" kanssa kuin paini nyrkkeilyn.

Kolmanneksi Wolfen opettama Modern Defendo omaa sangen vähän yhteistä Defendun tai "gutterfightingin" kanssa. On tietysti selvää, että lajikehitystä tapahtuu mutta eikö juurien pitäisi näkyä jossain? Charles Nelsonin, Carl Cestarin, Bob Kasperin, C.O.D.A:n, BCA:n, GHCA ja jopa Lee Morrisonin opeissa näkyy selkeät yhteydet WEFin kehittämiin menetelmiin mutta WW2combativesin asiantuntijoiden mukaan Wolfen Modern Defendo muistuttaa nyrkkeilyn ja painin ja hapkidon sekoitusta ja WEFin suosikkitekniikat, joista osa jopa siirtyi Defendusta "gutterfightingiin" loistavat poissaolollaan.

Kaikki muut WW2 Combativesejä (tai niiden modernisoituja versioita) opettavat henkilöt kykenevät esittämään selkeät "oppilas-opettaja" -suhteen WEFiin asti. Esim. Bob Kasper-Charles Nelson-Kelly-WEF. Tai Carl Cestari-(Nelson-Kelly-WEF)+(Applegate-WEF) Vaikka heidän kouluttajansa ovat olleet todella kovia jätkiä todella salaisissa hommissa ei ole ollut ongelma esitellä lehtiartikkeleita, diplomeita, palvelustodistuksia yms. näistä asioista.

Bill Wolfen ainoa "todiste" on suttuinen kuva miehestä, joka on puettu kilttiin.
Ei siis liene ihme, että tätä asiaa Bullshidon ohella tutkittiin vähän muiden WW2 combatives-ohjaajienkin toimesta.
Peter Robins, WEFin virallisen elämänkerran kirjoittaja tutki WEFiä 20 vuotta ennen kuolemaansa vuonna 2003. Hän ei löytänyt mistään todisteita Harold Stairnista. Ei Shanghain poliisin vanhoista rekistereistä eikä mistään sotilasrekistereistä. Camp X tutkijan Lynn Hodgson ei ole löytänyt todisteita, että tämän niminen mies olis kouluttanut Camp X:llä, joten siellä hän tuskin on ollut. Harold Stairnista ei itse asiassa kukaan ole onnistunut löytämään mitään tietoa, joka on vähintäänkin omituista, sillä luulisi, että miehen esim. palveluspaperit olisivat saatavilla.
Wolfelta on usean henkilön (myös minun noin 6 vuotta sitten) toimesta kysytty seuraavia asioita:

1. Milloin ja missä olosuhteissa ja missä yksikössä Harold Stairn palveli WEFIn koulutuksessa?
2. Milloin ja missä olosuhteissa Bill Wolfe sai koulutusta Harold Stairnilta
3. Onko olemassa henkilöitä tai mitään asiakirjoja tai vastaavia, jotka voisivat auttaa tutkijoita selvittämään Harold Stairnin ja WEFin väliset suhteet?

Itse en saanut vastausta kahteen lähettämääni mailiin, mutta eipä kuulemma saanut kukaan muukaan. Wolfen vastaus keskusteluihin Harold Stairnista tuntuu olevan hiljaisuus. Ehkäpä joku täällä omaa sen verran hyvät välit Wolfeen, että saisi vastaukseksi muutakin, kuin että "hän oli vähäsanainen mies jonka historiasta ei paljoa tiedetä."

Wolfen nettisivut ovat ajan mittaan muuttuneet, mutta nekään eivät ole ainakaan kasvattaneet uskottavuutta hänen tarinaansa Stairnista. Yhdessä vaiheessa Stairn kuulemma opetti häntä paikallisen YMCA:n tiloissa (tämä on poistettu sivuilta), innokkaimmat tutkijat ottivat yhteyttä YMCA kanadaan mutta eivät saaneet tietoa Harold Stairnista.
Nettisivuilla on myös ollut kuva, jonka aiheena oli WEFin antama koulutus. Kuva oli kuitenkin kanadassa julkaistusta Arwrology -taistelumanuaalista, joka kirjoitettiin sodan jälkeen eikä sillä ollut mitään tekemistä WEFin kanssa. Kuva sittemmin poistettiin Wolfen sivuilta.
Itse kuva Harold Stairnista on muuten otsikoitu starn.jpg, tästä syystä jotkut jopa ajattelivat, että onko kyseessä oikeasti mies nimeltä Harold Starn, mutta tällaistakaan heppua ei ole löytynyt.

Yleiseksi konsensukseksi WW2 Combatives piireissä onkin muodostunut se, että Bill Wolfe kehitti oman lajinsa nyrkkeily/paini ja hapkido -taustan pohjalta. Saadakseen sen hieman myyvemmäksi hän sai jostain, todennäköisesti kanadalaisena Underwoodin kirjasta, idean kutsua sitä Defendoksi ja markkinoida sitä WEFin seuraajana.

Nyt sitten pari huomautusta loppuun, ihan vain välttääksemme tuliset kirjoitussodat.

Bill Wolfen Modern Defendo voi olla maailman paras kamppailujärjestelmä ja Bill Wolfe maailman paras opettaja ja kovin jätkä. Nyt ei ole kyse siitä.
Kyse on ainoastaan siitä, että lähes kaikki WW2 combativesia tutkineet henkilöt, minä mukaan luettuna, haluaisimme saada mystisestä herrasta nimeltä Harold Stairn ja tämän opettamasta Defendosta todistettavia tietoja, ihan jo omien tutkimusten kannalta.
JOS Stairn todellakin on olemassa, hän olisi suorin linkki WEFin opetuksiin. Näet nyt jo edesmenneet mestarit kuten Cestari tai Kasper...hekin omasivat yhteyden WEFin oppeihin oikeastaan kolmannen tai neljännen käden kautta. Koska Wolfen Defendo eroaa niin merkittävästi muiden linjojen opeista, Starinin "löytyminen" olisi oikeastaan vähän sama, kuin jos Mas Oyamalla olisi ollut salainen oppilas joka opettikin sitä todellista kiukkusikaa, joka eroaisi täysin muista kiukkusioista.

On selvää, että keskiverto harrastajaa tämä asia ei varmaan kiinnosta. Joku voi sanoa, että mitä väliä jos homma toimii? He ovat oikeassa, ei sillä ole. Häiritsevänä asiana tätä pitääkin lähinnä henkilö, jolla on jonkinlainen akateeminen kiinnostus eri lajien historiaa ja kehitystä kohtaan. Lajin toimivuuden kannalta tällä ei ole myöskään mitään merkitystä.

Toivon mukaan kovimmatkin Bill Wolfen Modern Defendon fanit kuitenkin ymmärtävät sen, että asioita tutkivien henkilöiden mielestä koko tarina Harold Stairnista vähintäänkin kaipaisi jotain lisänäyttöjä sen suttuisen kilttikuvan lisäksi.