Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 13 tulosta

Totte
marras 21, 2014, 10.12
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Re: Sähkötupakka

Jatketaan vielä vertausta vähän ja otetaan esimerkkinä tuulen mittaaminen (vaikka suunta).

Tuulen suunta voi hetkittäin heitellä ihan mihin sattuu hetkittäisten puuskien (yksittäiset mielipiteet tai julkaisut) ansiosta. Tästä syystä lasketaan yleensä vaikka 10 min keskiarvo (tietyn laajuinen keskustelu) ja saadaan stabiilimpi suunta (parempi arvio uudesta tiedosta).

Jos kyse on suosituksista joihin ihmiset perustavat elemäntapansa, niitä ei tulisi muuttaa turhan usein. Tästä syystä tuulen suuntaan (suosituksiin) voidan soveltaa vaikka 5 asteen kynnysarvo. Tuulen 10 min keskiarvo (tieteellisen keskustelun senhetkinen tila) voi siis vaihdella vaikka 8 ja 13 asteen välillä, mutta tämä vaihtelu ei vaikuta suositukseen, joka on vaikka tasan sen 10 astetta.

Vasta kun tuulen 10 min keskiarvo (tieteellisen keskustelun tila) poikkeaa suosituksesta yli 5 astetta (esim. 15.5 astetta), suosituksia muutetaan kertarysäyksellä vastaamaan uutta tietoa. Tämä tehdään siksi, että on tärkeämpää että on olemassa jatkuvat suositukset joista ihmiset ovat tietoisia ja joita pystyy seuraamaan, kuin että ne vastaavat asteen tarkkuudella juuri senhetkistä keskustelun tilaa (sitäpäitsi siinä vaiheessa kun suositukset on saatu muutettua voi keskustelun tila taas olla joku ihan muu, eli suositukset ovat aina vähän jäljessä).

Vaikka näyttää siltä että suositukset ovat hyvin yksinkertaistettuja (mitä ne onkin), niiden takana voi kuitenkin olla hyvin elävä keskustelu missä kaikki yksittäisetkin artikkelet (tuulenpuuskat) on otettu huomioon. Yhden artikkelin (puuskan) painoarvo on kuitenkin kokonaiskeskustelussa (keskiarvoistuksessa) sen verran vähäinen, että se yksinään ei merkittävästi vaikuta lopputulokseen. Vaatimus siitä, että suositusten pitäisi muuttua yksittäisen artikkelin perusteella vastaisi siis sitä, että ilmoitettu tuulen nopeus esim. merellä liikkujille pitäisi päivittää kolmen tunnin ajan vakiona olleesta 10 asteesta 180 asteeseen kolmen sekunnin eteläpuuskan takia.
Totte
marras 21, 2014, 09.32
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Re: Sähkötupakka

Itse näkisin että viralliset suositukset kääntyvät hitaasti, sillä mikäli ne lepattaisivat tuulessa, niiltä katoaisi uskottavuus.

Samalla tavalla uskon että mielipiteet ja keskustelu voi kääntyä paljon ennen suosituksia, mutta ei oikein voida kaivaa maata suositusten alta sanomalla koko ajan että niiden muuttamisesta keskustellaan. Tämä tarkoittaa että mennään niillä vanhoilla kunnes on oikesti syytä muuttaa, jolloin ne muutetaan ja sitten mennään uusilla. Itselläni on melko vahvasti diskretisoitu funktio mielikuvana, mutta tajuan että tämä ei välttämättä toimi kaikille.
Totte
helmi 2, 2012, 18.39
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti:
Totte kirjoitti: Jos mielestäsi meidän lääkevalvonta on jotain naurettavaa höpötystä ja vertaat nikotiinia C-vitamiiniin, niin en usko että päästään hirveään hedelmälliseen keskusteleen. Mä lopetan siis tämän osakeskustelun osaltani tähän.
Asia selvä, harmillista etten ehtinyt ensin, olisin sanonut jotain tälläistä: "Koska käytät liikaa vokaaleja viesteissäsi ja tuulen suunta on liikaa pohjoisesta, olen päättänyt keisarillisessa itseydessäni nousta takaisin ylevälle omalle tasolleni poistumalla tästä keskustelusta."
No koska tuossa on vain kahdeksan minuutin heitto, niin mielestäni sopii kyllä että poistutaan vaikka molemmat omalle tasollemme. Vapautetaan ketju muiden käyttöön.
Totte
helmi 2, 2012, 18.17
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti: Pointti on siis siinä, että sähkötupakan myyntikiellon perusteina on käytetty mm. sen mahdollista vaarallisuutta terveydelle, joka on mielestäni varsin erikoista, kun ottaa huomioon sen myrkyn, jonka korvaajaksi sitä on kuvattu sekä toki tätä naurettavaa lääkeainehöpötystä.
Jos mielestäsi meidän lääkevalvonta on jotain naurettavaa höpötystä ja vertaat nikotiinia C-vitamiiniin, niin en usko että päästään hirveään hedelmälliseen keskusteleen. Mä lopetan siis tämän osakeskustelun osaltani tähän.
Totte
helmi 2, 2012, 15.50
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti: C-vitamiinia kontrolloidaan lääkkeen tavoin
Missäs näin lukee?
Totte
helmi 2, 2012, 13.17
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti:
Totte kirjoitti: Pointtisi on validi mikäli sitä C-vitamiinia lisätään siihen niin paljon että se luokitellaan lääkeaineeksi. Luulen että ei lisätä.
Itseasiassa tulkintani mukaan vitamiinien annoskoolla ei ole merkitystä vitamiinien lääkeaineina myymiselle.

Kuitenkin nyt eksytään todella pitkälle aiheesta, kun lähtökohta oli väite, että ko. sähkötupangin nikotiinittoman version myynti on ihan yhtä lailla kiellettyä koska siihen voi moisen lisäkkeen hankkia (ft. maito, johon voi lisätä vaikka vodkaa ja kahvilikööriä, jolloin kyseessä on alkoholijuoma).
Aika huono tulkinta, ottaen huomioon että C-vitamiinia ei luokitella lääkeaineeksi määrästä riippumatta, koska se on vesiliukoinen eikä siten kerry elimistöön.

Lisäksi uutisessa mainittiin että:
Nyt Lääkelaitos kielsi nikotiinia sisältävien versioiden sähkötupakan myynnin.
Jos nikotiinittomat versiot on kielletty, niin ne on sitten eri perustein.

Mutta myönnän nyt että nuo sun esimerkit rupeaa olemaan niin kaukaa haettuja, että en enää pysy perässä mitä pointtia yrität tuoda esille. Mielestäni on ihan selvä että jos nikotiini on luokiteltu lääkeaineeksi, niin se on, noh, lääkeaine. Silloin sitä ei saa myydä ilman lupaa, ja nikotiinia sisältäville sähkötupakkavalmisteille ei ole haettu lupaa. Eli niitä ei saa myydä. Onko tässä nyt jotain epäselvää?

Lisäksi kahviliköörin ja vodkan myyntiä ja markkinointia säätelee alkoholilaki, eli se ei nyt ole hirveän relevanttia.
Totte
helmi 2, 2012, 12.42
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti: Ei ole pitkä aika kun tapasin "C-vitaminoitua" maitoa, mielestäni pointti on validi.
Pointtisi on validi mikäli sitä C-vitamiinia lisätään siihen niin paljon että se luokitellaan lääkeaineeksi. Luulen että ei lisätä.
Totte
helmi 1, 2012, 19.36
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti: Tosiasia on, että sähkötupakkaa ei saa myydä tällä hetkellä. Syy- tai seuraussuhteiden spekulointia lienee turha jatkaa.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Sähk ... 5238177925" onclick="window.open(this.href);return false;
Tupakkaa jäljittelevää sähkötupakkaa ei saa myydä Suomessa, Lääkelaitos päätti maanantaina. Se luokitteli "Super smoker" -sähkötupakan lääkkeeksi, koska valmiste sisältää nikotiinia.

Myyntilupaa ei ole Suomessa toistaiseksi haettu. Lääkelaitos päättää lääkkeiden myyntiluvista.
Lainaan itseäni:
Totte kirjoitti: Tässä on kyllä kyse yhtiön valtavasta kämmistä jos oikeasti olivat tuomassa vakavaa korvaustuotetta Suomen markkinoille.
Totte
helmi 1, 2012, 09.19
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti:
Totte kirjoitti:
McJanne kirjoitti:I rest my case.
No elä nyt ihan vielä.
No okei, lisään vielä, että puskistahuutelu on mukavaa, varsinkin viranhaltijan äänellä (siis THL, ei Totte).
Ajattelin enemmän että sinulla saattaisi olla jotain tarkennettavaa, kun näköjään olit saanut sen alkuperäisen väitteen väärin kahdella eri tavalla. THL ei ole väittänyt että sähkötupakka on vaarallista, eikä THL ole julistanut mitään myynti- ja markkinointilkieltoon.

Sinun alkuperäinen väitehän oli että THL pitäisi lakkauttaa. Oletko tutustunut THL:n tehtäviin? Onko ne kaikki mielestäsi turhia? Elleivät ole, niin kenen ne pitäisi hoitaa. Jos ne siirrettäisiin jollekin toiselle toimijalle, niin mitkä hyötyä siitä saataisiin siihen verrattuna että THL jatkossakin hoitaisi ne.

Linkki THL:n tehtäviin tulikin jo edellisessä viestissäni.
Totte
tammi 31, 2012, 22.31
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti: Alkuperäinen väite oli, että THL on oikessa julistaessaan sähkötupakan terveydelle vaarallisena myynti- ja markkinointikieltoon.
THL huomautti että tuotteesta ei tiedetä tarpeeksi että sitä voitaisiin pitää vaarattomana.
Sähkötupakkaa ei ole esimerkiksi tutkittu, kuten oikeita tupakan korvaustuotteita, joille täytyy tehdä eläinkokeet ja kliiniset kokeet ihmisillä.
Heloman mukaan sähkötupakan markkinoijat eivät voi väittää, että tuotteet olisivat vaarattomia.
THL ei myöskään ole kieltänyt mitään, vaan ottanut kantaa sillä tavalla, minkä katson kuuluvan hyvinkin kiinteästi heidän toimenkuvaansa:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kieltäisi sähkötupakan käytön ja markkinoinin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tuotetta ei pitäisi myydä tai käyttää lainkaan.
Tietenkin THL voisi lähteä tutkimaan miten sähkötupakka soveltuu korvaushoidoksi, mikäli ne arvioi että se on kansanterveyden kannalta oleellista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla toimiva tutkimus- ja kehittämislaitos. THL palvelee valtion ja kuntien päättäjiä, alan toimijoita, järjestöjä, tutkimusmaailmaa ja kansalaisia. Tavoitteena on vaikuttaa suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta.
Mutta ei THL lähde tekemään tutkimuksia legimitoidakseen jonkun tietyn tuotteen markkinoinnin, vaan toimii vähän yleisemmällä tasolla. Kannattaa ehkä lukea tuo yllä laittamani linkki.

Itse en kyllä ole nähnyt Suomessa mainoksia sähkötupakasta. Onko niitä edes myynnissä? Eli onko kukaan edes törmännyt tähän? Suomen markkinoille tuotavia tuotteitahan ei valvota etukäteen viranomaisten toimesta, vaan turvallisuus on valmistajan vastuulla. Siksi on mahdollista että tuotetta ensin markkinoidaan tai myydään lainvastaisesti, ennen kun valvontaviranomainen puuttuu asiaan (poikkeuksena lääkkeet ja tietyltä osin elintarvikkeet). Tätä taustaa vastaan THL:n lausunto on hyvinkin asianmukainen.

McJanne kirjoitti: I rest my case.
No elä nyt ihan vielä.
Totte
tammi 29, 2012, 23.35
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

MikaR kirjoitti: Mutta kun sähkötupakan ainesosat ovat kaikki jo ennalta tunnettuja. Sen nyt vielä ymmärrän, että nikotiini katsotaan lääkeaineeksi, mutta miksi laitteet ja nikotiinittomat nesteet tulkitaan yllättäen mahdollisesti vaaralliseksi? Näin uudesta tuotteesta ei vain ole 30 vuoden seurantatutkimuksia olemassa.
No uutisessahan puhuttiin kai nimenomaan nikotiinituotteista. Mutta jos kuitenkin halutaan markkinoida nikotiinitonta tuotetta tupakan korvaushoitona, niin kai sen toimivuudesta pitäisi olla jotain näyttöä? Kaikki muut korvausvalmisteet on hyväksytty, ja sitä varten valmistaja on suorittanut tarvittavat tutkimukset. Nytkö pitäisi yhtäkkiä saada tuoda markkinoille uusi tuote ilman mitään selvitystä terveysvaikutuksista, tai ylipäätänsä näyttöä tuotteen tehokkuudesta?

Jos myydään jotain tuotetta niin sehän pitäisi lähtökohtaisesti näyttää turvalliseksi ja tehokkaaksi. En vieläkään ymmärrä miksi tässä pitäisi myöntää mitään erivapauksia.
Totte
tammi 29, 2012, 20.45
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

MikaR kirjoitti: Tutkisivat, ja mielellään neutraalista näkökulmasta. "Etsikää, niin te löydätte" taisi jeesuskin sanoa.
Jos joku valmistaja haluaa valmistaa ja markkinoida korvaustuotetta, niin kai se on valmistaja jonka pitäisi sitä tutkia ja varmistaa että se täyttää vaatimukset. Ei se nyt ole THL:n eikä kenenkään muunkaan tehtävä.

Tässä on kyllä kyse yhtiön valtavasta kämmistä jos oikeasti olivat tuomassa vakavaa korvaustuotetta Suomen markkinoille.
Totte
tammi 29, 2012, 12.25
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Sähkötupakka
Vastaukset: 145
Luettu: 12871

Sähkötupakka

McJanne kirjoitti: "Saksalaisviranomaisten mukaan keuhkoputkia supistava höyry vaikeuttaa hapen kulkeutumista elimistössä."

Niin ihmiset, polttakaa vaan vanhanaikaista terveellistä luomutupakkaa, se ei vaikuta hapensaantiin millään tavalla. Eiku.

Voitaskohan me nyt oikeesti vaikka lakkauttaa toi THL?
No ainakin mainonnan kieltäminen Suomessa on mielestäni ihan selvä asia jos kyseessä on tupakkatuote (lääkevalmistehan se ei ole). Jos sähkötupakan valmistajat ja myyjät ei ole ottanut näitä asioita huomioon, niin se ei kyllä ole valvontaviranomaisen vika.

Hyvä että valvonta pelaa. Mainonta on nyt muutenkin ihan mitä sattuu, mutta jos joku väittää tuotetta vaarattomaksi ilman että sitä on tutkittu, niin hyvä että edes tähän puututaan.