Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 33 tulosta

Jorge
maalis 9, 2024, 03.24
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Mika kirjoitti: maalis 3, 2024, 14.25 Pizzoissa se pohja on vähän kompastuskivi, koska usein se on täynnä tyhjiä kaloreita. Toki @Mjölnirin, @AlexMachinen, @Jorgen ja @MikkeMn kaltaiset velhot tekevät sen pohjan vaikka rukiista, jonka ovat itse kasvattaneet ja jauhaneet jauhoksi, mutta meille tavallisille kuolevaisille se on vähän kuin tavoittamattomissa.
:D En ainakaan minä tunnusta, pitsa on itselleni sellainen Akilleen kantapää. Eli saan jonkinlaisen aikaan, mutta kaukana ne ovat niistä loistavimmista pitsoista, jota olen syönyt.
Jorge
kesä 17, 2023, 02.13
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Kari Aittomäki kirjoitti: kesä 16, 2023, 03.28 Mutta mun monttuhauet ei ole kyllä olleet kuivia?
Joo, siis kysymys on oikeasta kypsyysasteesta, ts. ei ole raakaa, mutta ei sitten liikaa ylikään sen, niin että valuttaa kaiken nesteen pihalle.

Tulella tai hiilillä, ritilän päällä kokonaista kalaa on hiukan haastavampaa saada tähän kuosiin ilman jotain em. "käärettä", joka jakaisi lämpöä joka puolelle - niin että paksut kohdat kypsyvät ja ohuet eivät kuivu. Tuo monttu varmaankin hohkaa lämpöä tasaisemmin, olettaisin.
Ja niin kuin tapsaattorin viestissä mainittiin, jos kalaa kypsentää tulella, niin nahka suomuineen kannattaa jättää päälle.

Avotulella kokkailu on muuten mukavaa puuhaa, kun on aikaa olla siinä tulen vieressä (ja kenties myös tehdä pientä mukia) - siinä kehittyy myös tatsi noihin kypsyysasteisiin - lihaa ja kalaa pitää tunnustella kypsennyksen aikana ja rakenne, kimmoisuus yms. kertovat sen, missä mennään. Vaatii harjaannusta ja harjoittelua, että menee nappiin ilman paistomittareita yms., mutta erittäin palkitsevaa onnistumista ja mukava vivahde kokkailuharrastuksiin ja muutenkin rentouttavaa ajanvietettä.
Jorge
kesä 15, 2023, 04.29
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

tapsaattori kirjoitti: kesä 14, 2023, 18.28 Hauki vaatinee pitemmän kypsytyksen tai jonkun haudutuksen että liha irtoisa paremmin. Kypsää kyllä mutta kovaa. Näin telkkarissa, että laittoivat hauen sisälle kuumia kiviä, vois toimia. Ahvenista tuli tosi hyviä.
Itse suosin hauen valmistuksessa "mehukkaita" valmistustapoja eli joko rasvassa (voi, öljy tai vaikkapa laardi) paistaminen tai sitten kalakeitoksi.
Tulella kypsytyksessäkin laittaisin folioon tai paperiin. Tulella / hiilloksella paperissa kypsyttäminen tapahtuu vaikkapa märän sanomalehtipaperikäärön sisällä - kuitenkin kala pitää eristää siitä sanomalehdestä esim voi-/ leivinpaperilla, jos ei halua syödä painomustetta.

Helposti tulee vähärasvaisesta hauesta kuivaa koppuraa, jos grillaa.
Jorge
tammi 6, 2023, 03.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Pyttipannuunhan nuo esim sopivat mainiosti ja antavat hyvän maun.

Jos tykkäät pastasta, niin tee raguupohja ja lisää sitten kerta-annos noita säilykkeitä raguupohjaan aina kun teet pastaa. Siis toisin kuin kiinteämmän jauhelihan kanssa, jota keitään raguussa alkuvaiheesta asti; kuten mainitsit, nuo ovat helposti mössööntyviä.

Yksinkertaisimmillaan tuo raguupohja on, että kypsennät purkkitomaattia, tomaattipyrettä, porkkanan-, sipulin- ja valkosipulinpaloja maustettuna laakerinlehdellä, chilillä ja yrteillä, esim. basilikalla niin pitkään, että tulee tasaisen pyöreä maku, jossa on hieman kärkeä. Tätä voi sitten pistää jääkaappiin tai vaikka pakkaseen annoskokoisissa purkeissä ja sitten tosiaan lisätä lihat aina pastaruokia tehdessä.
Jorge
maalis 14, 2022, 13.42
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

katar kirjoitti: maalis 14, 2022, 08.37 Mietin, että miten noi ahvenet reagoi pakastukseen, meneekö muhjuksi vai käviskö vielä myös grillissä? Pysyykö siis kala kasassa? @Mjölnir ?
Ahven on kohtuu "kuiva" ja rasvaton kala, joten grillaaminen joka tapauksessa kannattaa tehdä kokonaiselle kalalle, jossa on nahat päällä. Ei tarvitse suomustaa, jos sitten vetää kypsästä kalasta nahat pois. Tietenkin kidukset ja sisälmykset pois ennen pakastamista.

Kala toki pysyy kasassa nahkoineen ja se, miten muhjua rakenne muuten on, riippuu siitä miten se on pakastettu i.e. kuinka kylmä --> nopea pakastustoiminto pakastimessa on.
Jorge
tammi 18, 2022, 08.06
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Kari Aittomäki kirjoitti: tammi 18, 2022, 07.37

Porkkanasta saa siis ilmeisesti soundeja sitte
Joo, jos keitto / kastike / pata sisältää happamankirpeitä aineksia, kuten vaikkapa tomaattia, punaviiniä yms., esim. porkkana ja laakerinlehti, riittävän pitkän keittoajan kanssa, tekevät pyöreän tasapainoisen maun; mihinkään sokerilla “pehmentämiseen” ei ole tarvetta.
Jorge
tammi 11, 2022, 02.08
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

katar kirjoitti: tammi 10, 2022, 19.54 Millä ton lehtikaalin voisi korvata, kun mua ei jotenkin iske se yhtään?
Esim. pinaatti tai nokkonen ovat klassisia linssin kavereita, jos ne kelpaavat.
Jorge
tammi 2, 2022, 06.20
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Tarpeeksi pitkään keittäminen lienee paras tapa mureuttaa liha ts. "ylikypsät" liharuoat. Padassa, joka on liedellä tai uunissa; jälkimmäisessäkin riittävän kosteuden ylläpito on tarkeää.
Jorge
touko 29, 2021, 06.09
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Mustamakkara on tietenkin ikisuosikkini; tutustuminen alkoi jo lapsena siitä, kun isä toi töistä tullessaan silloin tällöin paperikäärössä vielä lämmintä mustaa, jota pääsi sitten mussuttamaan. Myöhemmissä elämänvaiheissa asuin vuosia Tammelantorin tuntumassa, jossa oli kätevä käydä kojulla, ja nykyäänkin Tampereen vierailuihin kuuluu musta; joko Laukon-, tai Tammelantorilla, Kauppahallissa, tai Tapolan tehtaan kanttiinissa - jossa se tulee suoraan uunista myyntiin.

Musta on sillä tavalla "lähiruoka", että se on hyvää sinne asti, minne sen kuumana uunista pystyy kuljettamaan. Vakuumipakkaukset ja uudelleenlämmitykset eivät oikein toimi.

Viimeksi syömäni veriruoka - ei tosin itse valmistamani - puolestaan on tämä filippiiniläinen pata.

https://panlasangpinoy.com/dinuguan-laman-loob/
Dinuguan laman loob or Blood Stew is a dish wherein pig or cow’s blood is cooked with meat and other ingredients. This dinuguan version is considered as an authentic Filipino food and is best eaten with steamed rice buns called “puto”.


Unlike our previous Pork Dinuguan recipe, this version makes use of the pig’s innards. The heart, liver, and intestines are sautéed to reduce the gamy scent then mixed with other ingredients to form a bizarre yet delightful concoction.

This dish might seem unusual or disgusting to those who are not familiar with it. Like other peculiar dishes, it takes an acquired taste to like and enjoy this stew. Once an acquired taste develops, you will never look at this dish the same way again.
Eli possun maksaa, sydäntä ja suolia & verta. Tuo artikkeli sanoo luokittelee ruuan sellaiseksi, jossa vaatimuksena on "acquired taste", eli vaatisi totuttelua, mutta itse tykkäsin heti ensimaistamisella, vuosia sitten. Toki olen sekä Suomessa, Keski-Euroopassa sekä Kiinassa syönyt aina myös sellaisia "vanhan kansan settejä", joihin käytetään kaikki mahdolliset osat eläimestä.
Jorge
maalis 17, 2021, 02.05
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Mjölnir kirjoitti: maalis 16, 2021, 08.18

Vegaaninen linssipata eilen
Linssikeitot ja -padat ovat kyllä mainiota ruokaa ja suomalaistenkin kannattaisi tutustua enemmän tuohon raaka-aineeseen, josta tehdään monenlaista ruokaa, saksalaisesta intialaiseen.
Jorge
maalis 12, 2021, 07.19
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Kari Aittomäki kirjoitti: maalis 11, 2021, 08.39 Mikä on paras aika pitää kalalientä huoneenlämmössä, että siihen tulee se sellanen.. vivahde?
Ku se happamuus hiipii niin pian jos menee pitkäks.
Riippuu kelistä; sellaisella ukkosta edeltävällä, kostealla mätäkuun helteellä ruoka saattaa pilaantua nopeastikin.

Haukisopasta vielä (oma haukisoppani on kirkas eli maidoton; isävainaakin aikanaan halusi sopan sellaisena, kun lapsena oli saanut yliannostuksen maitopohjaisia kalakeittoja):
- Hauki perataan, siivotaan (sisälmykset ja kidukset tunkioon, maahan, tai roskikseen pl. maksa, jos sitä haluaa syödä) ja fileoidaan; itse suomustan ja jätän nahan fileisiin; mutta on makuasia haluaako nahattomat kalanpalat vai ei
- Keitetään pää ja syömäkelpoiset perkeet hieman yli 20 min (voi pistää laakerinlehden, tillin ja persiljan varsia ym maustetta mukaan kiehumaan), siivilöidään ja nypitään kypsät lihat talteen
-Laitetaan vihannekset kuten porkkanat, sipulit, purjot kenties hieman valkosipulia ym. kattilaan ja "hiostetaan" pienessä määrässä voita tai öljyä, kaadetaan kalaliemi päälle, ja lisätään perunanpalat ja pippuria ja hiukan suolaa ja keitetään kunnes perunat ja muut ovat kypsiä
- Kuumaan keittoon laitetaan fileistä leikatut haukipalat ja liemitarpeista nypityt lihat, mutta ei keitetä, vaan jätetään kannen alle tekeytymään.
- Kun soppa on jäähtynyt, siihen lisätään tilli-/persilja-/ruohosipulihaketta, tai muuta yrttiä maun mukaan.
- Kiehautetaan kerran ja tarkastetaan suola

Tuolla metodilla olen mielestäni saanut aikaan sopan, joka on "tekeytynyt" ja tasapainoinen maultaan.

Happamuudesta se verran, että se voi olla pikantti lisä kalasoppaan -- kunhan se ei ole pilaantumisen tulos. Viime viikolla söin täällä tropiikissa tarmarindi-kalamansi- keitossa haudutettua marliinia ja oli kyllä mainiota. Erilaisia sitrushedelmiä, etikoita ym. happamia makuja on kalasopparesepteissä ympäri maailman.
Jorge
maalis 11, 2021, 12.10
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Kari Aittomäki kirjoitti: maalis 11, 2021, 10.57 Nonyt kun saa vastauksia - joista suurkiitokset - miten niitä rapuja valmistetaan ja syödään?
Ennoo ikinä maistanut.

Ne kai tapetaan keittämällä, onko siinä joku loitsu?
Miten sen syötävän saa suuhun asti? Ja mitäs lisukkeita? Viinaa kai vedetään hartaasti kyytipoikana. Yäkkis.

Sama juttu hummereilla ja muilla senkaltasilla.
Olen monasti käpälöinyt pakastealtaan sisältöä muttaku ei niinku ole vaan köyhänä tohtinut.
Ravut tosiaan keitetään elävältä - jos ei tykkää tästä ideasta, niin sitten voi jättää ravut väliin. Tietty "rituaali" niiden syöminen onkin, kun se nysvääminen ja sosiaalinen tai epäsosiaalinen toiminta rapuilloissa on isoin osa juttua.

Eli keitetään liemessä, jossa on suolaa (tarkka määrä, mutta mielipiteet siitä vaihtelevat) ja kruunutilliä. Sillä on syynsä, miksi yli 15 cm ravuista saa parempaa hintaa: pienemmissä riittää enemmän työn iloa, kuin syömistä. Eli sakset katkotaan, imaistaan liemet ja nyppästään lihat pois, kropan lihat otetaan hieman samaan tyyliin kuin katkarapua kuoriessa, joskin se rapuveitsi on avuksi.

Perinteisesti nautitaan leivän, voin ja tillisilpun kanssa; viina kelpaa itsellenikin kyytipojaksi, snapsilaulut eivät.

Hummeri on sitten aivan eri tarina - siinä on todellakin enemmän syötävää kuin kuorittavaa ja oikein hyvä hummeri on parasta au naturel, höyrystettynä ehkä hieman dipaten johonki etikkadippiin.
Jorge
maalis 11, 2021, 09.43
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Kari Aittomäki kirjoitti: maalis 11, 2021, 09.32 Mitens sitä mätiä mässytetään?
Ei kai raakana?
Mateenmäti syödään yleensä raakana MUTTA pakastetaan ensin ja sitten sulatetaan esim. tiheässä siivilässä tai liinassa (kanga /kuitu yms.), jolla saa valutettua nesteet pois.

Mateen maksa (esim.) haudutetaan runsassipulisessa liemessä, tai mistä nyt sattuu tykkäämään mausteena ja sitten siivutetaan vaikkapa blinien kanssa tarjoiltavaksi.

EDIT: pakastaminen siis varmuuden vuoksi matojen eliminoimiseksi
Jorge
maalis 11, 2021, 08.46
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Joo, kidukset aina pois, kaikki lika ja pöpöt ovat niissä.
Jorge
maalis 11, 2021, 07.32
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kokkaaminen
Vastaukset: 866
Luettu: 81478

Kokkaaminen

Kyllä vain; joskus on oikein tehnyt pahaa, kun toiset kalastusta harrastavat kaverit ovat ottaneet vain fileet kaloista ja dumpanneet ruodot, päät ja muut soppa- & liemiainekset.

Itse olen saanut todella old school- opetuksen isovanhemmiltani näihin asioihin; mummo otti aina mun kalastamistani hauista päät ja maksat itselleen "kalastuspaikkaverona" ja keitteli itselleen maailman suurimpana herkkuna.