Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 19 tulosta

Vesão
marras 11, 2011, 15.50
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Tösissä tylsää, niin tulenpa tänne pätemään vastauksia kuukautta vanhoihin kysymyksiin.
Raineri kirjoitti: Kertokaapa kilppariasiantuntijat taas. Omat käytännön tutkimukseni ovat osoittaneet, että on olemassa yksi voittamaton tekniikka kilpikonnapuolustusta vastaan, ja se menee näin: Kun vastustaja pyörähtää nätisti kerälle, tehokkain tapa hyökätä on hypätä hajareisin kaverin selän päälle. Tämän jälkeen tiukka riuhtasu kaverin niskasta ja hookit väkisten sisään. Ei siis kannatta yrittää mitään kivan näköisiä pyöräytyksiä, vaan todellakin: istutaan kaverin selän päälle ja riuhdotaan tarvittava määrä.
Tuo riuhtaisu on ihan pätevä kikka kilpparin purkamiseen. Puolustukseksi siihen käy tälläinen bläk belt tason tekniikka nimeltään kuperkeikka. :ninja: Eli heti kun toinen astuu siihen kilpparisi ylle hajareisin, niin ampaiset rajun kuperkeikan eteenpäin. Levitä samalla pyörähtäessäsi vähän jalkojasi ja potkaiset reisilläsi kaverin jalkoihin, niin hyvällä tuurilla voit päästä vaikka selkään. Tuota viimeistä juttua voit avittaa vielä nappaamalla samalla vastustajan nilkoista kiinni ja kippaamalla eteenpäin, tai nappaamalla vyöstä ja vetämällä syliin. Joka tapauksessa tilanne purkautuu, vaikka selkä jäisikin ottamatta.
Huppu kirjoitti: Usein itseäni paremmat harrastajat(joita vastaan yleensä otan kovemmin, koitan selviytyä) sanovat että pitäisi käyttää vähemmän voimaa. Ymmärrän toki tekniikan tärkyden, mutta miten sitä voimaa pitäisi sitten käyttää? Itseäni heikompia vastaan tietty voin liikkua miten huvittaa ja tehdä lopetuksia kun siltä tuntuu, jollon en tietysti puristakkaan niin paljon. Oma puristaminen ei kuitenkaan ole sellaista, että esim mountissa alla puristaisin kauluksiani yrittämättä esceippiä tjs. Pitäisi kuulemma säästellä voimia, mutta mihin mä niitä säästelen? Miten tämöstä herkkää jujitsua sit pitäs opetel, kun jos et lainkaan purista ni se käsihän on lukos samantien?
Jos toinen repii sitä sun kättä auki lukotustilanteessa, niin tottakai puristat. Jos se vaan istuu ja hakee jotain otetta, niin pidä puolustusotteet kiinni, mutta rentoudu hieman. Tunnet silloin herkemmin kun toinen lähtee tekemään sitä lukkoa. Jos toisella on vahvat otteet, niin ei se sun pelkkä voimasi sinua lukolta pelasta, vaan se kuinka reagoit siihen lukotusyritykseen. Lisäksi jos kokoajan on 100% voimaa pelissä, niin mistä ammennat silloin, kun pitäisi laittaa hädän hetkellä 10% lisää paukkuja kehiin.
Vesão
kesä 14, 2011, 10.48
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Totte kirjoitti: Ratkaisevaa on varmaan se että oikeasta treenaatte noita tekniikoita. Se että istuu kotona syömässä sipseja ja selaamassa youtubea käy lähinnä viihteestä, enkä usko että oikeaan painiin tarttuu oikeastaan mitään.
Eikös tämä Helio Gracienkin tarina mennyt niin, että tämä vain istuskeli tatamin laidalla katsomassa veljensä pitämiä tunteja ja oppi siinä sivussa tekniikkaguruksi. Tämä siis aikana ennen youtubea.

Videoissa on se hyvä puoli, että voi käydä läpi aina niitä juttuja, jotka itseä sattuu sillä hetkellä kiinnostamaan. Salilla ja seminaareissa treenattaviin tekniikoihin, kun ei itse paljoa yleensä pysty vaikuttamaan. Itse opin videoista parhaiten silloin, kun niissä käydään läpi itselle tuttuja positiota ja tekniikoita. Silloin saa helposti poimittua hyviä pieniä yksityiskohtia, joita voi lisätä omaan peliinsä. Jonkun kokonaisuuden nappaaminen videolta käyttöön ei ole ihan niin helppoa, jos positio ja liikesuunnat ovat outoja.
Vesão
joulu 8, 2009, 09.46
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Eemeli kirjoitti: Miten kannattaa ottaa vihuliaisesta kiinni silloin kuin se on kilpparissa ja itse vieressä. Otetaan esimerkki jossa ollaan itse kilpparin vasemmalla puolella (päät molemmilla samaan suuntaan).

Itse pyrin pistämään lähimpänä vastustajaa olevan polven vihulaisen polven ja käden väliin. Ja kädet olen laittanut niin, että vasen käsi (käsi joka on kauempana kilpikonnasta) tulee vastustajan vasemman olkapään ja pään välistä. Oikea käsi taas vastustajan oikean kainalon alta.

Tästä asennosta vastustaja pystyy sitomaan minun oikean käden ja pyöräyttämään minut ympäri päätyen itse side mounttiin (varsinkin eräs nimeltä mainitsematon lääkäri tekee tätä).

Kysymys kuuluu, miten välttää tämän "kääntö", miten kilpparia pitäisi kontrolloida jos haluaa pysyä itse hetken paikallaan ?
Itse käytän tuota kääntöä suht paljon. Helppo välttää, jos et koskaan tunge sitä kättäsi sinne kainaloon ja laita saman puolen polvea maahan. Tuota positiota voi kontrolloida vaikka liikkumalla kilpparin taakse niin, että lepäät sen alla olevan lantion päällä. Silloin sen on vaikea liikua sieltä nopeasti. Pidä kätesi suht vapaina, kunnes lähdet hyökkäämään (ei karhuhalia.)

Muita teesejä: Älä ole mielellään ihan suoraan siinä kilpparin sivussa, vaan mene hieman enemmän pään puolelle tai enemmän kilpparin taakse (paino näin vastustajan lantion tai hartioiden päälle, ettei se pääse kääntymään guardiin.) Älä laita kättäsi syvälle sinne vastustajan vastakkaisen puolen kainaloon, vaan korkeintaan rannetta myöten. Jos kätesi kuitenkin jää jumiin, niin nouse heti jaloillesi (älä jätä sitä lähempää polvea maahan) ja kierrä kilpparia sinne heiton suuntaan.

Sekavaa selitystä, mutta kun ei nyt maanantaina kykene parempaan. :p
Vesão
marras 10, 2009, 10.05
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Jos toinen rupeaa rakentelemaan rubber guardia, niin laitat painetta sille niin paljon, että vastustajan polvet suunnilleen koskee sen omaa otsaa. Silloin sen on pakko avata rubberi ja vaihtaa tekniikkaa, kun ei se siitä pysty enää mitään lopetuksia hakemaan. Varo vaan, ettei sua sweepata, joten yritä nostaa postuura ylös heti kun se avaa guardinsa.

Itse yleensä laiskana miehenä vastaavissa tilanteissa laitan käden maahan ja annan suosiolla omoplatan vastustajalle, kun mulla on sieltä 3-4 ihan toimivaa pakoa. Rubber guardia tosin on tullut itselle vastaan suht vähän, joten en valitettavasti ole kauheasti sitä vastaan päässyt treenailemaan. Itse en moiseen ryhdy, johtuen totaallisen taipumattomasta lantiostani.
Vesão
syys 20, 2009, 20.04
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

sivarinlötkö kirjoitti:
Benu kirjoitti: Ei ole kiellettyä, mutta jujista on helpompi paeta kun tekijä ristii nilkat.
Miksi kuitenkin korkean tason otteluissa näkee tätä nilkkojen ristimistä?
En tiedä mikä on virallinen perustelu tähän asiaan, mutta olen ymmärtänyt sen jotenkin näin:

Ilmeisesti periaate menee jotenkin niin, että tehtäessä jujia guardista jalat auki on helpompi pistää painetta sekä niskalle että yläselälle. Jos ristit jalat, niin laitat painetta vain jommalle kummalle. Näin toisen on hieman helpompi repiä itsensä irti tilanteesta. Tuo jalkojen ristiminen taas auttaa pitämään polvia yhdessä (jujia tehdessähän sinun pitäisi puristaa niitä omia polviasi aina yhteen, jotta paketti pysyy tiiviinä.) Lähinnä itse käytän tuota jalkojen ristimistä, kun teen jujia mountista. Siinähän minun ei tarvitse painaa häntä jatkuvasti lattiaa kohden. Haen siinä hyvää asentoa ja jalkojen ristiminen estää, ettei se toinen saa työnnettyä jalkojani erilleen. Sitten kun alan vääntämään sitä lukkoa, niin avaan ne jalat ja painan niitä alaspäin, jotta tulisi taas painetta estämään sen toisen ylösnousemista. Tosi gurut varmaan vaihtelevat noita jalkoja auki ja kiinni kesken tekniikan sen mukaan kuin tuntevat tarpeelliseksi.

Tämä voi siis olla päin mäntyä selitetty, joten kysy hequ opettajaltasi, niin saat varmasti oikeaa tietoa.
Vesão
syys 8, 2009, 12.33
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

bantza kirjoitti: En muista onko jo käsitelty, mutta minkälaisia pakomahdollisuuksia on kun toinen ottaa selästä body triangelin?
Yksi on se, että kaadutaan siihen jalan puoleiselle kyljelle, koukutetaan se jalka omalla ja siitä pitäisi muodostua painetta nilkkaan. Eli kuten tässä videossa. Onko muita tapoja?
Itse teen ainakin sen saman paon mitä teen hookienkin kanssa. Eli kun ollaan siinä kyljellään, niin vaan siltaa oman päänsä lattiaan ja pyrkii kääntymään kohti selässä roikkujaa. Tietysti asiaa auttaa, jos ollaan sillä jalan puoleisella kyljellä, kun silloin vastustaja ei pysty pitämään sitä triangeliaan niin tiukalla.
Vesão
kesä 8, 2009, 22.31
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Olppaemi kirjoitti: Mikä oli muuten peruste tuon peukalon pitämiselle muiden sormien kanssa samalla puolella rannetta? En sattunut tota muistaa, vaikka noin se vissiin on mulle opetettukin.
Tuon voiman tuoton helpottamisen lisäksi muistaakseni noiden nakkien asettelussa tuossa americana sivusidonnasta tilanteessa samalle puolelle on pointtina myös se, ettei ote irtoa tuolla tavoin niin helposti, kun alla oleva kaveri suoristaa kätensä puolustaessaan. Sitten siihen voi vääntää jatkotilanteesta suoran käsilukon.
Vesão
kesä 5, 2009, 11.20
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Benu kirjoitti: 5) Suljet "guardin" niin että kaverin pää ja käsi jää sisälle
6) Lähdet pyörähtämään sen olkapään yli mikä on vastustajan jalkojen puolella ja annat sitten siis ristikkäisellä jalalla hieman vauhtia (jos oot taipusa niin voit pitää "guardin" kinni, muuten joudut hieman avaamaan sitä. Mutta muista sulkea se kun olet liikkeessä.)
7) Kun olet pyörähtänyt selälle kuperkeikan kautta niin viimeistelet kimuran
Ok, eli siinä pidetään toinen kiinni jaloilla triangeli / guard tyylisesti. Tuossa videopätkässä se vaan näytti niin avoimelta. Pitää yrittää tuota joku kerta treeneissä, kun pistit taas sen verran hyvän kuvauksen tekniikasta. En kyllä tosin ole yhtään taipuisa lonkan kohdalta (esim. risti-istunta on ihan mahdoton tehtävä meikäläiselle), joten saa nähdä miten se "guardin" pitäminen onnistuu. :voipallo:
Vesão
kesä 4, 2009, 17.11
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Benu kirjoitti:
Puukko kirjoitti: Mikä on tämä ottelun lopettava tekniikka? " onclick="window.open(this.href);return false;
Tai siis kimuraltahan se näyttää, mutta miten tuota lähdetään hakemaan. Suoraan mountista vai pitääkö siinä odottaa kaverilta jotain "virhettä" minkä avulla saa jalan käännettyä tuonne alle?

Kyselee nimimerkki "Yksinkertainen, mutta innokas" :smt003
Kimurahan se on! Hangon specialiteetteja :D Mun suosikki tekniikka monen vuoden takaa. Näytän sulle ton tänään Hanna. Se tehdään half-guardista muuten ;)
Hmmm, eikös tuosta olisi päässy suht helposti karkuun tekemällä kuperkeikan eteenpäin? :funtsii: Tietysti jos toinen saa lukon kohdilleen tarpeeksi rivakasti, niin eipä kai paljoa ehdi muuta kuin taputtaa.
Vesão
huhti 24, 2009, 12.35
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Benu kirjoitti: Veaso, oioi... miten mä nyt selitän tän niin että siitä sais jotaan selvää...

Eli olen backmountissa päällä (kaveri polvillaan tai mahallaan).

1. Ujutan oikean käteni kaverin vasempaan kaulukseen, niin että ei ole siis mitään kättä välissä

2. Vasemmalla kädellä nappaan kaverin vasemman polven kohdalta kiinni

3. Irrotan mun oikeen hookin ja liutan polvean selän yli kaverin niskaa kohti.

4. Avaan vasemman hookin ja pistän sen poikittain kaverin mahan yli (ali oikeestaan :) )

5. Painan oikeen säären kaverin niskaan/kaulaan vasemmalle puolelle

6. Käännyn oikeelle poskelleni niin että katse on kaverin jalkoihin ja ojennan kroppaa sen mukaan mitä tarvitsen että saan taputuksen

Enkä missään vaiheessa irroita sitä vasenta kättä polvesta
Tuohan oli erittäin selkeästi kirjoitettu. Thänks, nyt meni jakeluun täälläkin.
Vesão
huhti 24, 2009, 08.14
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Benu kirjoitti: Mä oon jopa opettanu sitä kauluskuristusta selästä silleen että pistetään sääri ristiin kaulalle/niskaan, tuottaa ihan älyttömästi voimaa. Eli ei tartte edes repiä.
Kuulostaa ihan hyvältä konstilta, mutta mulla on jotenkin hahmotusvaikeuksia nyt päässäni. Onko sulla siis tuossa molemmat kädet vastustajan kauluksilla, kun heität sen jalan ristiin niskalle, vai pelkästään toinen käsi? Lisäksi onko se sun jalka sivuttain siinä niskalla (eli vähän niin kuin olisi rubber guard, mutta takaperin), vai käännytkö pois päin vastustajasta samalla kun kiskot? Eli kuin istuisit siinä selässä sivuttain. Heh, onpas näitä hankala kuvailla.
Vesão
huhti 23, 2009, 11.50
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

peteyy kirjoitti: Millä temmolla porukka täällä sparraa? Itse käyn alkeiskurssia, ja tuntuu että osa porukasta painaa 100 lasissa ja vääntelee aivan maksimivoimalla, kun taas osa ottaa rennommin ja kokeilee kurssilla opetettuja tekniikoita.

Itse tykkään ottaa rennommin, ja jos rehellisiä ollaan niin ottaa hiukan nuppiin kun saa sparrikaverin joka vääntelee kuin viimeistä päivää. :)
Ei tietenkään ole kiva hävitä niitä sparreja ja ottaa helposti itsetunnon päälle, jos porukat laittaa jatkuvasti taputtamaan. Näin kynnys tekniseen rentoon painiin helposti kasvaa. Itse teen nykyään niin, että päätän aina sparrikohtaisesti etukäteen mielessäni, yritänkö rentoa painia, vai lähdenkö veren maku suussa tasitelemaan voitosta (tai ainakin selvän häviön välttämisestä.) Jotenkin omalla kohdalla tuo ylpeys ei kolahda niin pahasti taputtaessa johonkin voima runttaukseen, kun tiedän, että olisin voinut taisteluasenteella/jäkittämisellä selvitä tilanteesta. Kannattaa toki välillä ottaa myös niitä sata lasissa sparreja, jottei mene ihan pelkäksi tekniikka kikkailuksi ja löytää myös samalla omia fyysisiä rajojaan.
Vesão
helmi 10, 2009, 11.06
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Benu kirjoitti: Kimura, juji tai north-south choke. Voit myös fiilistellä reverse triangelia, mutta ite käytän sitä kontrollin hakemiseen pääasiassa, en tiedä miks oon niin huono kuristamaan sillä :(
Kuristus ei onnistu helposti, koska olet väärinpäin, etkä saa sen toisen kättä vedettyä poikittain. Myöskin toisen päästä kiskominen ei oikein tuossa positiossa luonnistu. Joten käsilukkoa vaan vääntämään... :)
Vesão
joulu 22, 2008, 13.36
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

BJJ-kysymys & vastaus

Benu kirjoitti: Täytyy esittää kysymys nyt... ihan oikeeta tyhmyyttäni :oops: Tekeekö porukka noin BJJ:ssä? Mä opetan aina että mahdollisimman hyvä ryhti eikä käsi navan yläpuolelle.
Laiskojen tekniikaksihan tuota täällä on mainostettu ja siitä syystähän itsekin sitä käytän. :oops: Tottakai sitä hakee ryhtiä ja ohitusta, mutta jos se toinen on ihan väkisin nyt päättänyt rikkoa sen postuuran, niin se on aika energiaa kuluttavaa taistelua. Tai jos se saa napattua toisen kätesi kainaloonsa, niin pään nostaminen avaa sille heti käsilukon mahdollisuuden. Tälläisissä tilanteissa usein itse painan pääni kiinni rintakehään (ehkä hieman kyljen puolelle) sen verran tiukasti puristaen, ettei guillotiiniä tai tuota kauluskuristusta pysty tekemään. Kyynerpäät maahan ja lähelle omia polvia, niin että saa kontrolloitua sen lantiota, eikä näin pysty tekemään omoplataa, vaikka esim. rubber guardia rupeaisikin puristamaan.

Tämä on tietysti todella passiivista ottelua, mutta jos vastustajan vauhti huimaa, niin voi sen hetkeksi pysäyttää tuohon. Sitten kun se rentoutuu ja rupeaa mietiskelemään mitä tekisi, niin itse ponkaisee ylös ja lähteekin rikkomaan guardia.

MMA puolen matseja jos katsot, niin siellähän tuota halailua käytetään jatkuvasti ihan taktiikkana. Kun ei haluta päästää sitä toista ylös sieltä matosta, mutta myös samalla pelätään sen toisen jujeja, niin tuo on aika hyvä tapa kontrolloida peliä, ns. lay and pray.
Vesão
joulu 4, 2008, 13.11
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ-kysymys & vastaus
Vastaukset: 1496
Luettu: 213911

Re: BJJ-kysymys & vastaus

bantza kirjoitti: No omasta mielestäni ei jotain RNC:tä voi tehdä vahingossa nenään tai silmään, sen verran kaukana ne on sieltä kohteesta. Eli jos joku niin tekee niin mielestäni se on jo melkoisen tahallista. Leuka taas on eri asia, sitä kun yrittää oikein itse laittaa tahallaan sinne väliin ettei kaveri kuristaisi kaulasta.
Niin, ei tule itselle ainakaan mieleen, että olisin joskus vahingossa RNC:tä puristanut naaman päältä. Eiköhän se aina enemmän tai vähemmän tarkoituksella tehdä. Kuten JanneM tuossa totesi, niin periaatteessa naamankin päältä voi puristaa sääntöjen puitteissa. Sen leuan kun voi nostaa puristuksesta pois, jolloin kuristus tulee kaulalle... mikä taas johtaa yleensä taputukseen tai nukkumatin vierailuun.

Puvun kanssa liepeellä kuristettaessa voi joskus mennä ihan vahingossa naaman päältä. Etenkin jostain kilpparista, kun ei näe ihan tarkkaan sitä mihin kuristus osuu, eikä siinä puvun helmassa ole tuntoaistiakaan.