Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 3 tulosta

Antti
helmi 27, 2020, 09.49
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Karaten historiaa ja sukupuita
Vastaukset: 29
Luettu: 10125

Karaten historiaa ja sukupuita

Niin minäkin luin, että tuon jutun alussa kirjoittajaksi mainitaan Ro Gai (Lu Jiangwei). Minulle Andreas Quast on tuttu lähinnä McCarthyn Bubishi-käännöksen uudesta painoksesta (2016), johon hän on kirjoittanut artikkelin otsikolla "Creation and Creator", joka on sisällöltään mielestäni ihan tolkullinen ja kiinnostava. Tutkijakoulutusta hänellä ei käsittääkseni ole, mutta on hankkinut pätevyytensä muilla tavoin.
Antti
helmi 26, 2020, 15.37
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Karaten historiaa ja sukupuita
Vastaukset: 29
Luettu: 10125

Karaten historiaa ja sukupuita

TimoS kirjoitti:
helmi 26, 2020, 14.17
Antti kirjoitti:Ja kuinka vanha passai vähintään on, ja millä perusteella?
Koska kukaan ei ole vielä keksinyt aikakonetta, tuohon on aika mielestäni mahdoton vastata, mutta päätellen siitä, että katasta on Okinawalla useita eri versioita, jotka eroavat toisistaan aika paljon, voi vain arvailla, että ikää on runsaasti. Muistaakseni täälläkin on jossain liitettynä artikkeli noista eri versioista.
Ei sen toteamiseen, kuinka vanha jokin vähintään on, tarvita sentään aikakonetta. Jotta voisi sanoa jotain katan iästä sen perusteella, että variaatio Okinawalla on suurta, pitäisi olla ajatus siitä, mikä on katan muutosnopeus. Huomattava variaatio voi kuitenkin syntyä jo kahden sukupolven välillä tai olla syntymättä useamman sukupolven välillä. (Toisin on laita jonkun hiili-14:n puoliintumisajan kanssa.) Mielekästä olisi rekonstruoida passai-varianttien stemma eli "sukupuu", siis yhteisten perityksi oletettavien piirteiden perusteella hyparkkityyppejä ja niiden arkkityyppi. Lähtökohta ajoittamiselle olisi siinä, että jokin tällaisen sukupuun haarautuminen voidaan ajoittaa absoluuttisesti tai suhteellisesti yhdistämällä se johonkin tunnettuun historialliseen tapahtumaan.

Ehkä joku on tehnytkin näin. Pointtini on se, että tällaiselle tutkimukselle on oikeastaan ihan metodologia olemassa, toinen juttu on sitten aineisto, johon metodologiaa voisi soveltaa: historiallisen aineiston puute on tietysti oikea ongelma. On ehdottoman totta, että jonkun nyt olemassaolevan kiinalaisen opin identifiointi karaten alkuperäksi on ongelmallista ja lähes samanlainen virhe kuin väittää ihmisten polveutuvan simpansseista tai sanskritin olevan euroopan kielten kantakieli. Ja yhtälailla evoluution tutkiminen ilman fossiililöytöjä ja historiallis-vertaileva kielitiede ilman historiallisia kirjallisia lähteitä on vaikeaa.
Antti
helmi 25, 2020, 20.44
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Karaten historiaa ja sukupuita
Vastaukset: 29
Luettu: 10125

Karaten historiaa ja sukupuita

Eikö tuossa linkitetyssä artikkelikäännöksessä osoiteta ihan ilman mitään spekulaatiota, että nuo katojen nimet ylipäänsä selittyvät min-kiinan (fuzhou/fujian) kautta? Jos nyt ymmärsin artikkelin juonen oikein, Kinjō Akio on esittänyt passain alkuperäksi 豹獅 eli 'leopardi-leijona' siksi, että se ääntyy fuzhoun kielessä バーッサイ (bā'sai), joka vastaa passaita, ja koska passaissa on jotain leopardi- ja leijonaliikkeitä; artikkelin kirjoittaja sitten kumoaa tämän sillä, että tuo 豹獅 ääntyy fuzhoussa oikeasti パウサイ (pausai), ja että passaissa ei ole leopardiliikkeitä. Paremmaksi alkuperäksi hän tarjoaa 拍獅, joka ääntyy fuzhoussa pasai ja fujianissa pʰasai, ja jossa on ilmeisesti merkittävästi samoja liikkeitä kuin passaissa. Koska kiinan, japanin ja karaten tuntemukseni on mitä on, olisin kiinnostunut kuulemaan, mikä artikkelin järkeilyssä tarkalleen on pielessä tai puutteellista. Ja kuinka vanha passai vähintään on, ja millä perusteella?