Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 6 tulosta

Riviharrastaja
heinä 2, 2018, 17.29
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92620

Kata bunkai

Lasse Candé kirjoitti: heinä 2, 2018, 17.03 Näyttää ainakin ihan järkevältä setiltä.
No niin mustakin, tosin mulla ei ole minkäänlaista kykyä ymmärtää, oliko se myös sitä :).

Kai mä jotenkin ajan takaa sitä, miten katan periaatesisällön hallitseminen mahdollistaa kamppailutilanteessa spontaanin ja virtaavan toiminnan. Tää kai olisi se perimmäinen tarkoitus. Jos sovellukset ovat ennalta mietittyjä, eivätkö ne ole silloin enemmänkin muodollisten pariharjoitteiden kaltaisia? Pikemmin if-then-else-settiä, kuin spontaania toimintaa. Eli kykeneekö McCarthy tuottamaan videon kaltaista settiä spontaanisti kamppailutilanteessa?
Riviharrastaja
heinä 2, 2018, 15.05
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92620

Kata bunkai

injunjack kirjoitti: heinä 2, 2018, 14.51 "yhä soveltavimmissa" jutuissa pitää olla varovainen, ettei keksi pyörää uudelleen. Eli ei käänteisin insinööreilyin tai muuten "keksimällä"
Siks oliskin ollut kiva nähdä tekemistä, jossa soveltaminen perustuu katan periaatteisiin. Näitä itse keksittyjä viritelmiä on netti täynnä.
Riviharrastaja
heinä 2, 2018, 14.26
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92620

Kata bunkai

Olisi kiva nähdä esimerkkejä, miten perus/näytösbunkaista siirrytään yhä soveltavimpiin juttuihin.

Seibukanista tuntuu olevan aika vähän videomatskua netissä. Etenkään mitään soveltavampaa tavaraa ei taida olla juuri lainkaan. Onkohan tää sattumaa, vai johtoportaan toive?
Riviharrastaja
touko 21, 2018, 23.34
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92620

Wado-ryu karate

Lasse Candé kirjoitti: touko 21, 2018, 12.13 Tuo polkupyöräesimerkki ja vastakkainasettelu maalaisjärjen ja mielikuvituksen/fantasian välillä on täyttä skeidaa. Sen voi ehkä tulkita niin että kirjoittajan mielestä Wadossa ymmärretään paremmin okinawalaisten katat, mutta mitä varten tarkalleen tuot keskusteluihin jonkun identifioimattoman tyypin roskatekstejä? Kyllähän sinä itsekin tiedät ettei tuossa ole mitään järkeä.
Alkuperäistä lähdettä ei ole enää olemassa. Se on kuitenkin napattu Ishikawa-karaten vanhoilta sivuilta. Ishikakawa-karate on, kuten ehkä tiedät, A.J. Van Dijkin juttuja ja se Ishikawa edesmennyt Naoki Ishikawa, 8 dan wado. Esim. nimimerkin GaryWado, eli Gary Needhamin mielestä tää oli just oikein kirjoitettu.

Ei tätä kirjoitusta voi ohittaa vaan jonkun tuntemattoman höpöhöpönä. Kirjoittaja, julkaisija ja jokunen tykkääjä ovat kaikki suht korkea-arvoisia wado-opettajia. En edelleenkään oikein tiedä, miten suhtautua. Miksi kirjoittavat skeidaa?
Riviharrastaja
touko 21, 2018, 10.25
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92620

Kata bunkai

Mulle on edelleenkin epäselvää, mitkä ovat Bunkain, Kaishakun ja Kaisetsun väliset erot.

Wadossa ei ole Bunkaita, vaan Kaisetsu ja Kaishaku:

"Wadō kata don’t have bunkai. Bunkai is a tool to disassemble kata in order to analyze its movements. This would be a breakdown of the kata, like buying a new bicycle and then taking out all parts. Wadō would rather learn how to ride the bike. The driving force to understand kata in Wadō is kaisetsu. The sets of principles contained and preserved in kata are explained with common sense, not with fantasy." http://www.nantanreikan.ca/Glossary/K/k ... setsu.html

Tästä lainauksesta saa sen kuvan, että okinawalaiset eivät sitten ymmärtäisikään omia katojaan, mutta wadokat kyllä.

Alla yhdeltä wadosaitilta poimittu luokittelu. Sivulla käsitellään aihetta laajemminkin, mutta en nyt kopsaa kaikkea tähän:

Kaisetsu; 解説 Translation/Commentary. Reflective of literal observational movement.
Kaishaku; 介錯 Interpretation/Explanation. Reflective of adaptive application.
Bunkai; 分解 Analysis. Reflective of stripping down individual movement.
http://www.wadokai.co.uk/kaisetsu.html

Käsittääkseni kyllä wadossakin on jonkin sortin perusbunkai, joka noudattaa katan ulkoista muotoa, eli What you see is what you get. Ei muuteta katan ulkoista muotoa, vaan esitetään niiden suorat sovellukset. Ilmeisesti kuitenkin ajatellaan, että se katan ydin ja sydän on kuitenkin jotain muuta? Eli kuten ekan linkin takana sanotaan, esim. Pinan Godanin eka liike ei oikeesti ole jodan uke, jolla torjutaan jodan zuki, vaan liikkeen tarkoitus on demota kiertoa ja suunnan vaihtoa. Pikkasen ristiriidassa tän kanssa: "The sets of principles contained and preserved in kata are explained with common sense, not with fantasy". Se "common sense" olis tulkita se torjunta torjuntana... No, tämän nimenomaisen liikkeen vaihtoehtoisen tulkinnan (siis kiertymisen) ymmärrän kyllä ja taisi ainakin Genwa Mabuni esittää samaa. Mutta noin yleisellä tasolla hämmentävää; eka sanotaan, että pitää käyttää maalaisjärkeä, eikä lähteä virittämään, sitten sanotaan, että ei ne torjunnat mitään torjuntoja ole!

Jack & Timo S; eikös Seibukanissa ainakin lähtökohtaisesti lähdetä siitä, että tää WYSIWYG toimii aika pitkälle? Vai oonko ihan pihalla?

Nyt ihan heittona, vailla omakohtaista ymmärrystä: Voisko olla, että wadossa ollaan vähän väkisin yritetty tehdä pesäeroa okinawalaiseen karateen?

Wadossa korostetaan parikatan merkitystä, ihan kun okinawalaisessa karatessa sitä ei olisi ollenkaan. Kuitenkin okininawalaisessa karatessa parikata on täysin avainasemassa, ei se yksin tehty kata muuten aukea mitenkään.

Wadossa korostetaan perimmäisten periaatteiden sisäistämistä, eikä tekniikoiden tai tekniikkayhdistelmien ulkoa opettelua. Mutta niinhän okninawalaisessa karatessakin tehdään! Eihän okinawalainen karate ole mitään if-this-then-that-juttua.
Riviharrastaja
touko 15, 2018, 11.07
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92620

Kata bunkai

Lasse Candé kirjoitti: touko 11, 2018, 15.24 Tässä viestissä...
viewtopic.php?p=919387#p919387
...Alen lainaus toteaa:

Dragon Times: How important do you feel a knowledge of bunkai is?

Zenpo Shimabukuro: To understand what you are doing with your body is very important but more important is the body training. We train the body to move without thinking. I believe you can think to much about bunkai. Train the body and the mind together. The mind will forget but if the body is trained properly it will not forget.


Tämän lisäksi haastattelu maalaa kuvaa oheisharjoittelun tärkeydestä ikäänkuin old-timer -ratkaisuna, josta modernin oppilaan kohdalla joustetaan, jotta tämä ehtii opetella karatea riittävästi.

Tuossa siis pointtina että keho ylipäätään kykenee ja sitten seuraavaksi että se osaa asioita. Kun Shimabukuro sanoo että bunkaita voi ajatella liikaa ja että mieli voi unohtaa mutta keho ei, mielestäni referoin häntä tuossa edellä ihan oikein, painottaessani tuon ulosannin "kehollisuuspainotusta". Kannattaa tosin huomata, että juuri ennen sitä hän puhuu koulunsa suhtautumisesta bunkaihin, eli tuo on kolikon yksi puoli.
Muistelen, että George Mattson, Uechi-ruy, kirjoitti kirjassaan The Way of Karate jotain sen suuntaista, että ainakin alkuvaiheessa uutta kataa opetellessa ei pitäisi pohtia liikkeiden sovelluksia. Jos alkaa pohtia sovelluksia, muoto muuttuu helposti ihan alitajuisesti, kun yrittää sopeuttaa sitä kuviteltuun vastustajaan. Eli vissiin ensin pitäisi hinkata muoto muuttumattomana selkärankaan. Voipi olla, että en muista ihan oikein tätä juttua...