Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 15 tulosta

Tervapiru
elo 26, 2010, 16.30
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Kehäkettu kirjoitti: Muutamaa naispuolista kaveria "valmentaneena" olen havainnut että normaalipainoisilla naisilla paino ei välttämättä putoa juuri ollenkaan keto/LCHF:llä ilman sairaalloista syömisen vähentämistä. Kaikki ovat sanoneet että olo on parantunut, lihakset kasvavat,kehonkoostumus paranee, ei nälkää/makeanhimoja ym. mutta paino ei vaan putoa. Olen myös itse valvonut ettei ylimääräistä mene välissä.
En tiedä onko naisen metabolia erilainen vai mitä....lihavilla paino putoaa varmasti, mutta puhun alle 30% rasvoilla olevista.

Painonpudotukseen sinulle voisin ehkä suositella jotain Jutta Gustafsberg-tyylistä dieettiä. Se laittoi jonkun nettiinkin ilmaiseksi määrineen kaikkineen. Naiset eivät muutenkaan tarvitse rasvoja ja kolesterolia niin paljon kuin miehet esim. testontuotantoon.
Olen saman huomannut itselläni (tosin olen mies), eli olen normaalipainoinen, tosin tavoittelemani rantakunto vaatisi sellaisen 10kg läskinpudotuksen. Olen syönyt pidemmän aikaa VHH:lla 500-1000kcal alle päiväkulutuksen eikä paino putoa millään, muuten kyllä positiivisia vaikutuksia riittää, salitreeni ja juoksulenkit kulkevat tosi hyvin, näläntunnetta on hyvin harvoin, ei insuliinipiikkien aiheuttamaa väsymystä jne. Karppaus.info:ssa moni on valitellut samaa että matalilla kaloreilla eivät ole saaneet painoa tippumaan vaan vasta kun ovat alkaneet syödä laskennallisesti reiluilla pluskaloreilla niin paino on alkanut putoamaan. Oudoltahan tuo tuntuu, ainoa selitys mikä tulee mieleeni on että VHH:lla jää osa syödystä ravinnosta imeytymättä, jos syödään reilusti, suurempi osa syödystä ravinnosta menee läpi imeytymättä ja elimistö hoksaa "jahas, ravinnosta saadaan reilusti rasvaa, turha pitää näistä rasvavarannoista kiinni" ja alkaa polttaa varastorasvoja tehokkaammin, taas miinuskaloreilla elimistö pitää tiukemmin kiinni rasvavarastoista.

Tätä voi onneksi seurata lähipiirissä, pikkuveljeni (samaa kokoluokkaa kuin allekirjoittanut, hieman enemmän fläsää) alkoi karpata n. kk sitten syömällä n. 3000kcal päivässä, urheillen muutaman kerran viikossa ja painoa on lähtenyt 1kk aikana 6kg, seuraillaan miten homma jatkuu. Itse vedin keväällä/kesälomilla 1500-2000kcal päivässä, urheillen parhaimmillaan lähes 10h viikossa eikä paino muuttunut mihinkään :cry:
Tervapiru
elo 26, 2010, 16.19
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

bodyguard kirjoitti: Kasittaakseni tuossa Elinan tapauksessa ei siis mitaan ongelmaa ole jos vetaisi tuollaisten raskaampien treenisessioiden jalkeen perunaa tai riisia ruoan kanssa? Tietysti jos tollasia koviaa setteja vetaa joka paiva niin se riisin tylsyys kai muodostuu ongeelmaksi mutta en nyt tuosta muuta ongelmaa keksi jollei sitten vakisin halua vetaa vhh- linjalla?
Vai kannattaisiko hiilarit vetää ennen treeniä jolloin ne täyttäisivät glykogeenivarastoja, joita käytettäisiin sitten energiaksi treenin aikana? Hiilareiden nauttiminen treenin jälkeen tuntuu vähän tyhmältä, jos muuten on VHH:lla niin nuo hiilarit menevät glykogeenivarastojen täyttämiseen, mutta eihän niitä tarvita enää treenin jälkeen, vai vaikuttaako glykogeenit jotenkin elimistön palautumiseen urheilusuorituksesta? Useinhan puhutaan että treenin jälkeen pitäisi vetää hiilareita palautumiseen mutta osaako kukaan sanoa millä mekanismilla hiilarit vaikuttavat (jos vaikuttavat) palautumiseen?
Tervapiru
syys 16, 2009, 22.39
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Kiitokset Elina vastauksesta, eli sitten jätetään nuo nopeat hiilarit nauttimatta. Osaatko vielä sanoa kuinka monta tuntia ennen treeniä olisi optimaalisin ajankohta nauttia hiilareita että ne saisi käytettyä treenissä tehokkaasti polttoaineeksi, eikä osa olisi vielä imeytymättä?
Tervapiru
syys 16, 2009, 18.30
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Olen mietiskellyt jos yrittäisin puhtaalta VHH:lta siirtyä sekaruokavalioon joka pohjautuisi VHH:hon, mutta ennen treenejä nautittaisiin "sopivasti" hiilareita, jolloin treeniin pitäisi saada enemmän tehoja ja kropan rasvapolttoisuuskaan ei pysähtyisi pitkäksi aikaa, kun hiilareita otettaisiin sen verran vähän, että ne varmasti palavat treenin aikana. Aiemminkin linkittämilläni Suomen Olympiakomitean nettisivuilla (http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus ... hydraatit/" onclick="window.open(this.href);return false;) kerrotaan että hiilihydraatteja käytetään kahdella eri tavalla energianlähteeksi):
Kun energiaa tarvitaan välittömästi
Hiilihydraatit pilkotaan elimistössä monosakkarideiksi. Kaikista imeytyneistä monosakkarideista (esim. fruktoosi) rakentuu maksassa glukoosia. Maksasta glukoosi kulkeutuu verenkierrossa kudoksiin. Hormonit, kuten insuliini säätelevät verensokeritasoa, joka takaa kudosten energian, eli glukoosin saannin.

Kun energiaa varastoidaan
Osasta glukoosia muodostuu maksassa ja lihaksissa varastohiilihydraattia, glykogeenia. Maksan glykogeeni hajoa glukoosiksi, kun verensokeri pienenee. Näin kudokset, erityisesti aivot, saavat glukoosia energianlähteeksi. Lihasten glykogeenista muodostuu energiaa lihaksille. Vain pieni osa hiilihydraateista varastoituu rasvana, vaikka hiilihydraatteja saataisiin yli tarpeen.
Tunnistaako elimistö tuon energiatarpeen ja osaa sen mukaan käyttää hiilarit välittömästi energiaksi tai varastoida glykogeeniksi tilanteen mukaan? Eli jos otan juuri ennen treeniä nopeaa hiilaria, osaako kroppa ottaa sen samantien hyötykäyttöön ja polttaa treenin aikana, eikä yritäkään alkaa varastoimaan sitä?

Jos taas tankkaan hidasta hiilaria x tuntia ennen treeniä, se ilmeisesti varastoituu glykogeeniksi ja sitä käytetään treenin aikana? Kumpi tapa näistä kahdesta olisi parempi jos ideana maksimaalinen suorituskyky harjoitusten aikana, puhutaan siis anaerobisesta kamppailulajista?
Tervapiru
elo 28, 2009, 13.25
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Elina kirjoitti: Ravitsemussuosituksissa on yleensä otettu huomioon ne ruoka-aineet, joita ko. alueella syödään. Tämä lienee ihan loogistakin, koska ruokakulttuurit eri puolella maailmaa ovat erilaisia. Nykyihmisellä on tietenkin mahdollisuus syödä myös eksoottisempia ruoka-aineita, mutta tämä ei siltikään poista ruokakulttuurin vaikutusta.

Täältä voi tutkailla erilaisia ruokapyramideja:

http://www.nutrawize.com/fgp.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Juurikin näin, eli ravitsemussuosituksien laatimisessa ajatellaan muitakin näkökohtia kuin ihmisen maksimaalinen terveys! Eihän ihmisissä ole niin suuria fysiologisia eroja maantieteellisen sijainnin vuoksi, että suomalaiselle vilja olisi terveellisin vaihtoehto, kiinalaiselle riisi, eskimoille jokin muu jne.

Kiitokset Elina ruokapyramidilinkistä ja noista myöhemmistä kirjalinkeistä, pitänee tutustua noihin kirjoihin kun nuo ravitsemusasiat kiinnostavat vähän syvällisemmälläkin tasolla, mutta netistä löytyy vain hajanaista tietoa jotka joutuu itse kursimaan kasaan. :)
Tervapiru
elo 28, 2009, 11.49
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Mika kirjoitti: Tämä on täysin järjetön ajatus ja pidän edesvastuuttomana moisen esittämistä. Tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa. Et varmaan edes ymmärrä mitä kaikkea tuossa nyt sanot ja kuinka montaa ihmistä (esim. tutkijoita) tuo koskee. Täysin pähkähullua esittää tuollaista, ihan älytöntä.

Tiedän kyllä millaisissa piireissä tuollaisia ajatuksia viljellään. Ole tarkkana.
??? :o ???

Siis onko mielestäsi järjetön ajatus että valtio ajattelee ensisijaisesti omaa etuaan, vasta sitten yksittäisen kansalaisen? Miten mm. suomen taistelu EU-oikeudessa autoverotuksesta, joka on todettu vuosituhannen alussa laittomaksi (ja kansalaista syrjiväksi) ja jota ei vieläkään toteuteta EU-lainsäädösten mukaan, ajatellaanko siinä kansalaisen etua vai onko tavoitteena vain maksimoida veroeurot valtion kassaan?

Jos taas olet em. esimerkistä samaa mieltä kanssani, mutta eri mieltä liittyen noihin ravitsemussuosituksiin, kerro minulle miksi ravitsemusasioissa ei olisi kyseessä kompromissi, vai onko vain sattumaa että kaikkein "terveellisimmät " ravitsemussuositukset tulevat myös valtion kannalta edullisimmaksi ja tukevat suomen maataloutta?

Mitenkä luulet asian olevan maissa joissa tuotetaankin viljan sijasta esim. riisiä? Perustuvatko ravitsemussuositukset siellä riisiin ja johtuuko se siitä että riisi onkin jostain kumman syystä ko. maan asukkaille se terveellisin ravinto, vai jostain muusta?
Tervapiru
elo 28, 2009, 10.59
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Olppaemi kirjoitti: Jotain linkkejä näistä olisi ihan hyvä nähdä.
Yritän kaivella viikonlopun mittaan paremmalla ajalla.
Ruisleivän ravintoarvot:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=100&lang=fi" onclick="window.open(this.href);return false;

Näkkileipä on vielä parempi:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29771&lang=fi" onclick="window.open(this.href);return false;
Oululaisen luomujälkiuunileipä on ainoa pelkästään ruisjauhoa sisältävä ruisleipä, johon olen törmännyt, mm. suomen suosituimmassa leivässä (ruispalat) vain 36% (66% viljasta) on ruista, loppu vehnäjauhoa. Näkkileivän glykeemisen indeksin puolestaan väitetään olevan joidenkin lähteiden mukaan jopa korkeampi kuin vaalean leivän:
http://www.kotkansiipi.com/Page48.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Tuolta finelistä voi katsella kasvisten ravintoarvoja ja huomata, että niissä useasti hiilarit on nopeassa muodossa, eikä hiilihydraattien kokonaismäärä ole lähellekään samaa tasoa täysjyväviljan kanssa.
Hmm...tarkoitammekohan eri asiaa kun puhumme "nopeista" hiilihydraateista? Kyllä suurimmassa osassa kasviksia hiilarit ovat nimenomaan hitaassa muodossa (matala GI).

Jos näin on, niin minkä takia viljaa pitää sitten rauhan aikana syödä pois? Eikö olisi helpompaa tuottaa ja ylläpitää riittävää ruokareserviä, joka sitten otettaisiin vasta sodan aikana käyttöön? Vai yrittääkö Tarja hämätä kansaa uskottelemalla että vilja on hyvästä, niin sitten sodan aikana ei tule paha mieli.
Etkö ole kuullut valtion viljavarastoista? Laitapa vaikka googleen hakusanaksi "viljan varmuusvarastointi", tuo väittämäni ei todellakaan ole mitään salaliittoteoriaa. Suomessa tuotetaan kuitenkin viljaa sen verran, että jos joka vuosi kaikki vilja varastoitaisiin, eikä syötäisi, varastotilaa tarvittaisiin joka vuosi lisää. Eikä vilja myöskään säily ikuisesti, tämän vuoksi viljavarastojen sisältöä täytyy kierrättää. Jos väittämäni ovat muutenkin mielestäsi vain salaliittoteorioita, osoita ne ihmeessä vääräksi kunnon perusteluilla :) Vai luuletko valtion todellakin pyyteettömästi ajattelevan ensisijaisesti vain kansalaisen etua, mm. farssi nimeltä suomen autoverotus ja viimeaikaiset puoluerahoitusepäselvyydet kertovat mielestäni muuta, miksi tässä ravintoasiassa tehtäisiinkin eri tavalla?

Hyvästä ruokavaliosta poikeaminen aiheuttaa lihavuutta, oli ruokatottumukset sitten miten tahansa koostettu. Aika suuri osa suomalaisista ei syö ravintosuositusten mukaisesti.
Samaa mieltä. Silti ravintosuosituksia pitäisi mielestäni päivittää, tai ainakin luoda useammat rinnakkaiset suositukset, sillä samat makroainesuhteet eivät ole optimit sekä raskasta fyysistä työtä tekeville, että toimistotyöläisille.
Tervapiru
elo 27, 2009, 15.56
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Olppaemi kirjoitti:
Tervapiru kirjoitti: Monen lajin ammattiurheilijoiden (mm. voimistelu, juoksu) kroppa on todella vähärasvainen, jonka vuoksi he varmasti tarvitsevat suorituksen aikana hiilihydraatteja, kun kehossa ei ole rasvavarastoa mitä voisi muuttaa energiaksi.
Hmm. Joku minua asiantuntevampi voisi kommentoida tuota kun kuulostaa vähän oudolta. Jos kropassa rasvaprosentti ois niinkin vähän kuin 5 %, niin 80 kiloisella urheilijalla se tekisi 4 kg rasvaa. Tuntuu vähän jännältä jos tuollainen määrä ei riitä treenin vetämiseen.
Hmm..tuo on aivan totta eli tuo oma teoriani on väärässä. Kestävyysurheilijoilla rasvaprosentti on varmasti vielä ylempi (bodareilla taitaa olla 5% tuntumassa ja juurikaan alemmaksi sitä ei ole mahdollista laskea), varmaan jossain 10% tuntumassa, niin kyllähän siinä pitäisi olla ylimääräistä energiaa parillekin maratonille :)
Tervapiru
elo 27, 2009, 13.58
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Mika kirjoitti:
Tervapiru kirjoitti: Tietysti virallisterveellisten suositusten laadinnassa on otettu myös huomioon poliittisia/taloudellisia aspekteja, mitähän Suomen maataloudellekin kävisi jos yhtäkkiä viljatuotteet julistettaisiin terveydelle haitallisiksi :)
Ole hyvä ja esitä todisteita näinkin mittavasta väitteestä.
Mitään lukuja tai tutkimuksia minulla ei ole esittää väitteeni tueksi, ihan puhtaalla järkeilyllä olen tullut tuohon tulokseen. Virallisterveelliset ravintosuosituksethan tulevat kuitenkin viime kädessä valtion taholta. Luuletko että valtio ajattelee tässä asiassa (tai yhtään missään asiassa) vain ja ainoastaan kansalaisensa maksimaalista etua (=maksimaalisen terveellistä ruokavalioa) vai onko virallisterveellinen ruokavalio kuitenkin kompromissi, jossa otetaan huomioon myös mm. ruokavalion taloudellisuus (liha ja kasvikset kalliita, viljatuotteet halpoja), vaikutukset Suomen valtion talouteen (viljan viljely ja jalostus tuo monelle töitä), Suomen omavaraisuus mahdollisen sodan syttyessä (viljaa voidaa tuottaa suomessa ja varastointi helppoa vrt. kasvikset tai liha) sekä mahdollinen viljantuottajien lobbaus asiasta? Vai meneekö liikaa foliohattuosastolle? :)


Mika kirjoitti: Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kyse on syömistottumuksista. Itsensä saa ylipainoiseksi vaikka pelkällä maitorahkalla.
Huomattavasti vaikeampaa se on pelkällä maitorahkalla kuin ruisleivällä. Maitorahkaa on vaikea syödä yli kulutuksen, ruisleipää taas ei. Puhumattakaan ruisleivän kanssa mahdollisesti nautittavan rasvan imeytymisestä insuliinitasojen noustessa. Silti ainakin joskus painonvartijoissa ruisleipä kuului sallittuihin ruoka-aineisiin joita sai syödä joka aterian yhteydessä niin paljon kuin halusi!
Elina kirjoitti: Itse asiassa suomalaiset syövät vähemmän hiilareita kuin mitä suosituksissa suositetaan. Rasvaa taas syödään liikaa suhteessa suosituksiin.
Tätä suositusta ihmettelen, onkohan tuo hiilareiden saantisuositus jostain viime vuosisadan alusta jolloin kuitenkin huomattavasti suurempi osa ihmisistä teki ruumiillista työtä. Mihin tämän päivän 8/5 toimistotyöntekijä tarvitsee hiilareita?
Tervapiru
elo 27, 2009, 13.04
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Clancy B. kirjoitti: Asiaan: tuo nesteen poistuminen kehosta keskimääräisiä ravintosuosituksia vähähiilihydraattisemmalla ruokjavaliolla kovan treenin yhteydessä on merkillepantavaa, noin litra hiilihapot lähes pois vatkattua kivennäisvettä treenin aikana hyvä juoma jos treenin kesto 60-90 min. Treenin jälkeen palautusjuomana näppärä 0,5 l maitopurkki pelaa.
Mika kirjoitti: Nesteytyksestä, jos se aihe yleisesti kiinnostaa, on muuten oma artikkelinsa täällä.
Hyvää tekstiä artikkelissakin, tuo Clancyn huomio on silti tärkeä, sillä VHH-ruokavaliolla kroppaan on sitoutunut huomattavasti vähemmän nestettä, jolloin hikitreeneissä kropan nesteet myös vaihtuvat nopeammin, jolloin nesteytykseen tulee kiinnittää vielä enemmän huomiota. Omakohtainen kokemus on, että VHH:lla janontunne on huomattavasti suurempi kuin normaalilla ruokavaliolla (en tiedä onko tämä syy vai seuraus), jonka vuoksi nestettä tulee helposti nautittua enemmän ja tällöin voi olla vaarana vesimyrkytys, jos kehon suolatasapainosta ei pidetä huolta. Itse en raaski ostaa kivennäisvesiä vaan sotken juomaveteen tavallista mineraalisuolaa.

Nimimerkki "5 litraa nestettä 2,5h treenin aikana"
Tervapiru
elo 27, 2009, 12.56
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Noissa virallisissa ravitsemussuosituksissa pistää eniten silmään tuo iänikuinen viljojen/viljatuotteiden tarjoaminen kuidun lähteinä. Olen törmännyt joihinkin tutkimuksiin joissa viljakuidut jopa leimataan haitallisiksi (tämä saattaa kyllä mennä karppiuskonnon puolelle), mutta suurin ongelma viljatuotteissa on nimenomaan niiden sisältämät nopeat hiilarit, joita löytyy yhtälailla mukaterveellisestä ruisleivästäkin. Viljatuotteet eivät myöskään sisällä mitään terveydelle välttämättömiä aineita, mitä ei muista lähteistä saisi, eli kuidut olisi kyllä parempi ottaa kasviksista ja hiilarit jostain muista lähteistä kuin viljoista, mutta milläs saat lapsen/murrosikäisen pupeltamaan puoli kiloa kasviksia päivässä?

Tietysti virallisterveellisten suositusten laadinnassa on otettu myös huomioon poliittisia/taloudellisia aspekteja, mitähän Suomen maataloudellekin kävisi jos yhtäkkiä viljatuotteet julistettaisiin terveydelle haitallisiksi :)

Muuten "suomalainen puhdas ja terveellinen ruoka: peruna ja ruisleipä" on sellainen klise että silmiin sattuu sen näkeminenkin, jos ruisleipä olisi niin terveellinen ruoka kuin väitetään, miksiköhän Suomi on silti lihavuustilastoissa kärkipäässä, syödäänköhän ruisleipää sittenkin liian vähän? ;)
Tervapiru
elo 26, 2009, 16.05
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Mika kirjoitti:
Tervapiru kirjoitti: -hiilihydraatti samanaikaisesti rasvan kanssa nautittuna lihottaa enemmän kuin proteiini rasvan kanssa nautittuna.
Mihin tämä ero perustuu?
Hiilihydraattien laukaisemaan insuliinin tuotantoon.

"Ns. nopeat hiilihydraatit (sokeri, disakkaridit, oligosakkaridit, tärkkelys) aiheuttavat korkean, piikkimäisen insuliinivasteen, joka ilmenee sokerihumalan tunteena: vereen imeytyy aluksi suuri määrä glukoosia, joka laukaisee insuliinituotannon, ja veren insuliinikonsentraatio nousee nopeasti. Veressä oleva ylimääräenergia (glukoosi, aminohapot, triglyseridit) varastoituvat nopeasti rasvakudokseen ennen kuin elimistö ehtii käyttää ne muuten hyväkseen."

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4h%C ... ruokavalio" onclick="window.open(this.href);return false;

Olisi itseasiassa pitänyt tarkentaa väitettäni, että se koskee nimenomaan nopeita hiilihydraatteja, hitaammilla hiilihydraateilla tuo insuliinivaste on paljon pienempi, voi olla jopa samalla tasolla kuin proteiinin aiheuttama insuliinivaste. Olen itsekin vain harrastelija ravintoasioissa ja yritän poimia tiedonjyväsiä sieltä täältä ja yhdistellä ne kokonaiskuvaksi :)

Kalorimäärähän on molemmilla tavoilla sama, syötiin rasvan kanssa hiilaria tai proteiinia, suurin ero on nimenomaan tuossa että ravintoaineet varastoituvat helpommin rasvakudokseksi josta ne taas on ei-rasvapolttoisen elimistön huomattavasti hankalampi ottaa käyttöön. Eli esim. henkilö syö 500kcal, josta 200kcal varastoituu rasvaksi. Myöhemmin henkilö kuluttaa 200kcal, mutta koska rasvakudoksen hyödyntäminen energiaksi on kropalle hankalampaa, kuin energian varastointi rasvakudokseksi, rasvaa palaakin vain 100kcal verran, toinen 100kcal otetaan lihaksista. Näinollen henkilön rasvakudoksen määrä on lisääntynyt tuon 100kcal verran.
Tervapiru
elo 26, 2009, 15.44
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Clancy B. kirjoitti: väitän:
-Väärää hiilaria tulee syötyä helposti liikaa(=paljon energiaa) kuin huonoa proteiinin lähdettä.
-Sama grammamäärä proteiinia antaa kylläisemmän olon kuin hiilihydraatit.
- proteiini rakentaa lihaskudosta enemmän kuin hiilihydraatti
Samaa mieltä. Lisäisin vielä väitteen:

-hiilihydraatti samanaikaisesti rasvan kanssa nautittuna lihottaa enemmän kuin proteiini rasvan kanssa nautittuna.

Ruokailussa ratkaisee:
-hiilihydraatit
-proteiinit
-rasvat

ja jokaisessa vielä alakategoriat:
-määrä
-laatu
-ajoitus

nuo määrä/laatu/ajoitus-suhteet voivat mennä pieleen yhtälailla VHH-dieetillä kuin hiilaripitoisemmallakin ruokavaliolla, jos ne taas ovat kunnossa niin molemmat ruokavaliot ovat varmasti terveellisiä.
Tervapiru
elo 26, 2009, 15.37
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Mika kirjoitti:
Tervapiru kirjoitti:
Mika kirjoitti: Tämä siis nimenomaan on hyvää keskustelua tällaisessa aiheessa.

Kovassa, siis oikeasti kovassa, urheilussa tarvitaan väkisinkin hiilihydraatteja.
Kiinnostaisi tietää mitä tarkoitat "kovalla" urheilulla? Määrääkö urheilun kesto, sykealue, laji vai jokin muu tuon "kovuuden"?
Tähän on vaikea vastata tyhjentävästi, joten tyydyn toteamaan tarkoittavani ammattiurheilijoita ainakin niissä lajeissa, joita voidaan pitää fyysisesti rasittavina.

Monen lajin ammattiurheilijoiden (mm. voimistelu, juoksu) kroppa on todella vähärasvainen, jonka vuoksi he varmasti tarvitsevat suorituksen aikana hiilihydraatteja, kun kehossa ei ole rasvavarastoa mitä voisi muuttaa energiaksi. Lisäksi elimistön täysistä glykogeenivarastoista saataneen vielä lisäetua VHH-urheilijaan verrattuna. Eli hiilihydraateilla saadaan lisäetu jota ei ammattiurheilijan ole varaa jättää käyttämättä, sitten taas jos puhutaan saman lajin harrastelijasta, en näe että hiilihydraatteja tarvittaisiin välttämättä esim. jos harrastajalla on vielä kropassa rasvavarastoja yms.
Tervapiru
elo 26, 2009, 15.18
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 651
Luettu: 54655

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Mika kirjoitti: Tämä siis nimenomaan on hyvää keskustelua tällaisessa aiheessa.

Kovassa, siis oikeasti kovassa, urheilussa tarvitaan väkisinkin hiilihydraatteja.
Kiinnostaisi tietää mitä tarkoitat "kovalla" urheilulla? Määrääkö urheilun kesto, sykealue, laji vai jokin muu tuon "kovuuden"?
Elina kirjoitti: Itse asiassa hiilihydraatteja muunnetaan aika huonosti suoraan rasvaksi. Nautittu rasva sen sijaan on kehon helppo laittaa varastoon rasvana.
Hiilihydraatit varastoituvat kehoon käsittääkseni glykogeenina tai rasvana. Lihaksiin niitä varastoituu 300-500g ja maksaan 75-100g (lähde: http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus ... hydraatit/" onclick="window.open(this.href);return false;)
Jos glykogeenivarastot ovat jo täynnä, mitä tapahtuu ylimääräisille hiilihydraateille, eivätkös ne varastoidu rasvaksi? Tuolla linkissä oli muuten mielenkiintoinen tieto että anaerobisessa liikunnassa lihasten glykogeenivarastot poltettaisiin loppuun kahdessa minuutissa, 500g varastoilla tämä tarkoittaisi 2000kcal kulutusta 2 minuutissa, eli reippaat 60000kcal tunnissa, vai mitä olen ymmärtänyt väärin? Jos varastot tosiaan tyhjenevät 2 minuutissa, miksi hiilihydraatteja tarvittaisiin anaerobisessa liikunnassakaan, jos 2 minuutin jälkeen ollaan samalla viivalla VHH-diettaajan kanssa glykogeenivarastojen suhteen?

Rasva tosiaan varastoidaan helposti rasvaksi, mutta tämä ei ole VHH-dieetillä ongelmana, sillä elimistön rasva-aineenvaihdunta oppii käyttämään tehokkaammin kehon varastorasvoja hyödykseen (kun energiaa ei juurikaan muualta tule), eli kun rasvavarastoja täytetään toisesta päästä, niitä samalla kulutetaan toisesta päästä (tämän epäilen olevan osasyynä iho-ongelmien vähenemiseen VHH-dieetillä kun kropan rasvoja kierrätetään tiheämmin). Tuo kehon opettaminen rasvapolttoiseksi vain on tuskallinen vaihe, siihen voi mennä viikkoja ja tänä aikana liikunta on todella raskasta.