Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 1 tuloksen

Ile
elo 22, 2019, 13.17
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kuka keksi värivyöt?
Vastaukset: 7
Luettu: 13819

Kuka keksi värivyöt?

Andy kirjoitti: elo 22, 2019, 12.12 Itse kyllä ihmettelen tuota värivöiden liittämistä niin voimakkaasti länsimaihin. Tuollainen ihmisten rankkaaminen eri arvoasteisiin kai kuuluu nimenomaan itämaiseen kulttuuriin. Perinteisissä länsimaisissa kamppailulajeissa, kuten nyrkkeily, paini, miekkailu ja vastaavat ei ole mitään vyöjärjestelmiä. Niissä joissa on, se on kopioitu nimenomaan itämaisista lajeista. Itämaisissa ja etenkin japanilaisissa lajeissa taas on aina ollut jonkinlaisia arvojärjestelmiä, oli niillä ulkoisia tunnusmerkkejä tai ei.
Itselläni on hyvin vähäiset tiedot asiasta, mutta tuolta pohjalta yksi selitys voisi olla se, että värivyöt olisi huomattu helpoksi tavaksi kuvata niitä arvojärjestelmiä siinä vaiheessa kun lajit ovat levittäytyneet kulttuuri- ja kielirajojen yli.

Eli arvojärjestelmät ja jossain määrin ne eriväriset vyötkin olisivat sinänsä itämaista perua mutta se, että vöistä tuli osassa lajeja (yleensä laajalle levinneet lajit?) keskeinen tapa kuvata arvoasteikolle sijoittumista liittyy ehkä lajien kansainvälistymiseen?