Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

fudo
huhti 16, 2019, 11.45
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 93150

Kata bunkai

Käsittääkseni WKF:n kilpailusäännöissä todetaan bunkain olevan osa joukkuekataa. Viime viikonloppuna karaten SM-kisoissa noudatettiin WKF-sääntöjä mm. sillä poikkeuksella, että joukkuekatassa ei arvosteltu bunkaita. Miksi näin?
fudo
loka 19, 2018, 19.49
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 93150

Kata bunkai

^ Joo, olen merkinnyt sen kalenteriini jo aiemmin. Mikäli olen Suomessa ja saan luut ehjäksi siihen mennessä eikä pumppu reistaile normaalia enempää, tulen mukaan huitomaan. Varsinkin se sunnuntain setti kiinnostaa.
fudo
loka 19, 2018, 12.49
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 93150

Kata bunkai

Tuo Pinan Sandanin soto uke, gedan barai -yhdistelmä yksinkertaisimmillaan näyttäytyy minulle ilmeisesti hieman eri tavalla kuin useimmille muille. Kun vasen käsi lähtee edellisestä soto ukesta (joka on tavallaan seuraavan torjunnan kamae) kohti gedan baraita, tekee se samalla ulkoa sisälle päin suuntautuvan torjunnan (jonka nimi tässä yhteydessä lienee uchi uke). Samaan aikaan oikea käsi nousee sisältä ulos päin suuntautuvaan soto ukeen, joka ottaa hyökkäävän käden haltuun oman vasemman käden "takaa", jolloin vasen käsi pääsee tekemään vapaasti gedan barain, joka voi tilanteesta riippuen olla joko lyönti tai uusi torjunta. En osaa tähän hätään pukea asiaa sanoiksi tämän paremmin, enkä löytänyt tulkintaani kuvaavaa videotakaan netistä.

Jos tilanne pelkistetään vain vasemmalla kädellä suoritettavaksi (= meillä paljon käytetty hente), tapahtuu siis seuraavaa: soto uke - uchi uke - gedan barai. Tällä kombinaatiolla on siis mahdollista torjua kolme lyöntiä, jotka tulevat (hyökkääjän perspektiivistä katsottuna) tyypillisesti järjestyksessä oikea, vasen, oikea.

Tekki/Naihanchi Shodanissahan on sama liike. Sattumoisin kertasin muutamalle kaverille tätä bunkaita eilen sekä suljetuilla että avoimilla käsillä.

Myös Jionin ja Ji'inin alussa on varsin samanlainen liike. Siinä minun yksinkertainen perusbunkaini lienee sama kuin injunjackin mainitsema irrottautuminen rinnusotteesta.
fudo
loka 1, 2018, 11.22
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 93150

Kata bunkai

Bunkaissa on erityisen hienoa se, että asiat voi sanoa, nähdä ja tehdä niin monella eri tavalla. Minua on pitkään kummastuttanut varsin monien opettajien tapa julistaa yhtä ainoaa oikeaa bunkaita.
fudo
loka 7, 2011, 15.37
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 93150

Kata bunkai

mokuso kirjoitti: Itse katselen tätä shotokanistin silmin, jossa tuo bunkai on kuten totesit ihan lapsenkengissä.
Shotokanistina olen tästä koko lailla päinvastaista mieltä... :smt003 Lähes jokaisessa treenissämme on mukana kata bunkai -osuus. Ainakin minulle katat ovat "auenneet" parhaiten nimenomaan bunkain kautta.
mokuso kirjoitti: Ainoa ero ajattelutavoissamme lienee siinä, että en oikein tajua kuka tai mikä instanssi sitten määrittelee tuon "perussovelluksen" ja sen mikä on se oikea sovellus. Ymmärrän sen, että joka tyylisuunnan sisällä on oma totuutensa. Tai no monessa tyylisuunnassa toki on montakin totuutta. Mutta en oikein usko että löytyy tahoa joka voi todeta universaalisti aidot ja alkuperäiset bunkait.
Miksi pitäisikään olla olemassa taho, joka määrittelee "oikean" ja "universaalisti aidon"? Omasta mielestäni bunkain (katan) "oikeellisuus" ratkeaa sen mukaan, miten se toimii käytännössä. Ja kyllähän sen treenatessa huomaa, mikä toimii ja mikä ei. Ja samasta sekvenssistä voi siis löytyä montakin toimivaa sovellusta.